به علت لکنت زبان دوستان کمی دارم، چه باید بکنم؟ پاسخ: لکنت زبان در بزرگسالان، محدودیتهایی را در انتخاب شغل یا پیشرفت حرفهای و نیز مشکلاتی در روابط اجتماعی فراهم میکند. برای به حداقل رساندن این محدودیتها و کاهش مشکلات، دو راهکار اساسی پیشنهاد میشود: 1. درمان لکنت ؛ 2. پذیرفتن و سازگاری با لکنت. درمان لکنت یکی از روشهای متداول و مؤثر در درمان لکنت، (روش خود درمانگری) است. این روش در واقع نوعی رفتار درمانی تلقّی میشود و بر این اساس استوار است که فرد با انگیزهای قوی و ایجاد تغییرات لازم، در زمینه بازخوردها و نگرشهایش نسبت به لکنت خود، برنامهای منظم و مشخص داشته باشد و به طور جدی و مصمم اختلالات گویای خود را اصلاح کند. از آنجا که لکنت مربوط به فرد است؛ خود او نیز میتواند تغییرات و اصلاحاتی در رفتار خود ایجاد کند. افراد بزرگسال میتوانند با استفاده از روش خود درمانگری، مشکل خود را حل کنند. برای انجام این روش سه مرحله را باید طی کنند: 1. اضطراب زدایی: ریشه لکنت زبان میتواند اضطراب باشد؛ بنابراین فرد مبتلا باید اضطراب زدایی شود. 2. غلبه بر ترس ؛ از طریق یادگیری زدایی میتوان بر ترس غلبه پیدا کرد. 3. افزایش مهارتهای اجتماعی (برای آگاهی بیشتر ر.ک: غلامعلی افروز، خود درمانگری لکنت، انتشارات دانشگاه، تهران.) بدون تردید با درمان لکنت از طریق روش خود درمانگری یا سایر روشها بسیاری از مشکلات شما - از جمله روابط اجتماعی و دوستیابی - حل خواهد شد. اما اگر به هر دلیلی موفق به درمان لکنت زبان نشدید، نوبت به راه کار دوم (یعنی پذیرش مشکل و کنار آمدن با آن) میرسد. گفتنی است افراد صد در صد سالم، بسیار نادر و کمیاباند و تقریباً بیشتر افراد، دچار مشکلات جسمانی، روانی و اجتماعی هستند و شما نیز یکی از این افراد هستید؛ با این تفاوت که مشکل شما لکنت زبان است. بنابراین چارهای نیست که انسان خودش را هر چه هست - با همه جنبههای مثبت و منفیاش - بپذیرد. افرادی که خود را میپذیرند بهتر میتوانند با مشکلات کنار بیایند؛ در غیر این صورت هم با خودشان و هم در روابط اجتماعی، با مشکلات عدیدهای رو به رو میشوند، مانند هیجانهای منفی، ترس، رنج، شرم، احساس گناه کاری و... بنابراین تلاش کنید خود را با همه کاستیها بپذیرید تا راحتتر بتوانید با دیگران روابط دوستانه برقرار کنید. برای اینکه مردم شما را بیشتر دوست بدارند، به راه کارهای زیر عمل کنید: 1. به دیگران صمیمانه علاقه نشان دهید ؛ 2. لبخند بزنید ؛ 3. نام افرادی که با آنها برخورد دارید، حفظ کنید (نام یک فرد از نظر او زیباترین و خوشن لحنترین چیزی است که میشنود) ؛ 4. شنونده خوبی باشید و دیگران را تشویق کنید درباره خودشان با شما حرف بزنید ؛ 5. درباره علایق دیگران، با آنها صحبت کنید ؛ 6. کاری کنید افراد احساس کنند، مهم هستند و این را صمیمانه انجام دهید (برای آگاهی بیشتر ر.ک: دیل کارنگی، آیین دوست یابی، نشر پیمان، چاپ اول، 1379) نویسنده: ابوالقاسم بشیری
به علت لکنت زبان دوستان کمی دارم، چه باید بکنم؟
پاسخ:
لکنت زبان در بزرگسالان، محدودیتهایی را در انتخاب شغل یا پیشرفت حرفهای و نیز مشکلاتی در روابط اجتماعی فراهم میکند.
برای به حداقل رساندن این محدودیتها و کاهش مشکلات، دو راهکار اساسی پیشنهاد میشود:
1. درمان لکنت ؛ 2. پذیرفتن و سازگاری با لکنت.
درمان لکنت
یکی از روشهای متداول و مؤثر در درمان لکنت، (روش خود درمانگری) است. این روش در واقع نوعی رفتار درمانی تلقّی میشود و بر این اساس استوار است که فرد با انگیزهای قوی و ایجاد تغییرات لازم، در زمینه بازخوردها و نگرشهایش نسبت به لکنت خود، برنامهای منظم و مشخص داشته باشد و به طور جدی و مصمم اختلالات گویای خود را اصلاح کند. از آنجا که لکنت مربوط به فرد است؛ خود او نیز میتواند تغییرات و اصلاحاتی در رفتار خود ایجاد کند. افراد بزرگسال میتوانند با استفاده از روش خود درمانگری، مشکل خود را حل کنند.
برای انجام این روش سه مرحله را باید طی کنند:
1. اضطراب زدایی: ریشه لکنت زبان میتواند اضطراب باشد؛ بنابراین فرد مبتلا باید اضطراب زدایی شود.
2. غلبه بر ترس ؛ از طریق یادگیری زدایی میتوان بر ترس غلبه پیدا کرد.
3. افزایش مهارتهای اجتماعی (برای آگاهی بیشتر ر.ک: غلامعلی افروز، خود درمانگری لکنت، انتشارات دانشگاه، تهران.)
بدون تردید با درمان لکنت از طریق روش خود درمانگری یا سایر روشها بسیاری از مشکلات شما - از جمله روابط اجتماعی و دوستیابی - حل خواهد شد. اما اگر به هر دلیلی موفق به درمان لکنت زبان نشدید، نوبت به راه کار دوم (یعنی پذیرش مشکل و کنار آمدن با آن) میرسد.
گفتنی است افراد صد در صد سالم، بسیار نادر و کمیاباند و تقریباً بیشتر افراد، دچار مشکلات جسمانی، روانی و اجتماعی هستند و شما نیز یکی از این افراد هستید؛ با این تفاوت که مشکل شما لکنت زبان است. بنابراین چارهای نیست که انسان خودش را هر چه هست - با همه جنبههای مثبت و منفیاش - بپذیرد. افرادی که خود را میپذیرند بهتر میتوانند با مشکلات کنار بیایند؛ در غیر این صورت هم با خودشان و هم در روابط اجتماعی، با مشکلات عدیدهای رو به رو میشوند، مانند هیجانهای منفی، ترس، رنج، شرم، احساس گناه کاری و... بنابراین تلاش کنید خود را با همه کاستیها بپذیرید تا راحتتر بتوانید با دیگران روابط دوستانه برقرار کنید.
برای اینکه مردم شما را بیشتر دوست بدارند، به راه کارهای زیر عمل کنید:
1. به دیگران صمیمانه علاقه نشان دهید ؛
2. لبخند بزنید ؛
3. نام افرادی که با آنها برخورد دارید، حفظ کنید (نام یک فرد از نظر او زیباترین و خوشن لحنترین چیزی است که میشنود) ؛
4. شنونده خوبی باشید و دیگران را تشویق کنید درباره خودشان با شما حرف بزنید ؛
5. درباره علایق دیگران، با آنها صحبت کنید ؛
6. کاری کنید افراد احساس کنند، مهم هستند و این را صمیمانه انجام دهید
(برای آگاهی بیشتر ر.ک: دیل کارنگی، آیین دوست یابی، نشر پیمان، چاپ اول، 1379)
نویسنده: ابوالقاسم بشیری
- [سایر] فرزند 5 ساله ام کلمات را خوب ادا نمی کند. آیا او لکنت زبان دارد؟ لطفاً نشانه های لکنت را بیان کنید.
- [سایر] آیا حضرت موسی(ع) در بچگی تکه آتشی خوردند و لکنت زبان پیدا کردند.
- [سایر] علت لکنت زبان چیست و آیا در سرنوشت فرزند تأثیری دارد؟
- [سایر] علت لکنت زبان چیست و آیا در سرنوشت فرزند تأثیری دارد؟
- [سایر] کودک 6 ساله ام لکنت زبان دارد. برای برخورد درست با این مشکل و کاستن از آن راهنمایی ام کنید.
- [سایر] مدتی است که هنگام صحبت کردن کلمات را نمیتوانم خوب ادا کنم و این باعث نگرانی من شده است. آیا من مبتلا به لکنت زبان شدهام، اصلاً میخواستم بدانم لکنت زبان چیست و انواع آن را برایم توضیح دهید؟ در صورت امکان درمان آن را برایم بیان کنید.
- [سایر] با سلام می خواستم بدونم پر طب سنتی درمانی برای لکنت زبان وجود دارد از 8سالگی دچارش شدم و الان که 43سال دارم هنوز نتونستم درمانی پیدا کنم
- [سایر] پسر 6 ساله ای دارم که لکنت زبان دارد و برای درمانش به گفتار درمانی مراجعه کرده ایم اما نتیجه مطلوبی ندیدیم. آیا راه دیگری برای درمان وجود دارد؟
- [سایر] مدتی است در بعضی از نمازها خصوصاً نماز جماعت در هنگام گفتن تکبیرة الاحرام دچار لکنت میشوم و فکر میکنم علتش اضطراب و استرس است! میخواهم دچار لکنت نشوم، ولی این کار برایم مشکل است و کمی لکنت پیش میآید، لطفاً مرا یاری کنید تا با آرامش تکبیرة الاحرام بگویم. البته من در نمازهای مستحبی و فرادا، کمتر این مشکل را دارم.
- [سایر] پسر 12 ساله ام لکنت دارد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مس نمودن خط قرآن؛ یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] مّس نمودن خط قرآن ، یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است . ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند ، مس آن اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [امام خمینی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگری ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] لمس خط قرآن با هر قسمت از بدن برای کسی که وضو ندارد، حرام است، ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگری ترجمه کنند، لمس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه رضایت صاحب ملک از قرائن روشن و قطعی باشد نماز خواندن در آن ملک اشکالی ندارد، هرچند به زبان نگوید و بعکس اگر با زبان اجازه دهد اما بداند قلباً راضی نیست نمی تواند نماز بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد، حرام است؛ ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند، مسّ آن اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است، ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مسّ آن اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] دست زدن به خط قرآن، یا رساندن جایی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند، اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] مس نمودن خط قرآن، یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.