اینکه در آموزه های دینی آمده است که تا هفت سال به کودک امر و نهی نشود یعنی چه؟ آیا باید با همه خواسته های او موافقت شود؟
اینکه در آموزه های دینی آمده است که تا هفت سال به کودک امر و نهی نشود یعنی چه؟ آیا باید با همه خواسته های او موافقت شود؟ متن روایت اینگونه است ((فرزندت را تا 7 سالگی رها کن که بازی کند و هفت سال دوم او را ادب نما (و یؤدب سبع سنین ) و هفت سال سوم را ملازم و همراه و مشاور خودت قرار بده , در این صورت اگر رستگار شد, پس چه خوب خواهد بود و گرنه خیری در او نیست )) بنابراین قید ((به او امر و نهی نکنید)), به چشم نمی خورد. اما در مورد رها نمودن فرزند و محدوده آزادی کودک در 7 سال اول باید اینگونه بیان شود که؛حدود آزادی فرزندان در تعلیم و تربیت بر اساس یک سلسله معیارهایی که تعیین کننده ی میزان اختیار وآزادی او در دوره های مختلف رشد(سن ،جنس )است مشخص می گردد و درحقیقت صورتهای گوناگون آزادی نسبت به دوره های مختلف رشد متفاوت می باشد.پس حدود آزادی عمل یک کودک را، شرایط و ویژگیهای شخصیتی ومحیطی او تعیین می کند. فرد در کودکی اول به علت محدودیت شناختی،حرکتی ورفتاری خود قادر نیست یک پرتگاه را ازیک سطح همواربه خوبی تمیزدهد یادرصورت مواجه شدن باسقوط، خود را نجات دهد، یا قسمت شکسته ی یک شیشه را،به عنوان جزئی خطرناک آن پدیده درنظرداشته باشد،و...لذا شرایط و ویژگیهای سنی این کودک به ما اجازه نمی دهدکه او را با توجه به حق آزادی اش در این سن درمواجهه با خطر رها کنیم وحیات او رابه مخاطره بیندازیم. ولی درعین حال به این معنا هم نیست که درکلیه جوانب،او را مورد امر و نهی قرار دهیم. از دست دادن این فرصت یعنی آزادی در این دوره یعنی ازدست رفتن فرصت رشد و پیشرفت وترقی در کسب مهارتهای انسانی واجتماعی. اگر خانواده ،آزادی سالم کودکش را از او سلب کند، ممکن است باعث آسیبهای رفتاری مانند: بی کفایتی،خجالتی بودن، ناتوانی در کسب حقوق خویش، عدم رعایت حقوق دیگران،ترس از اجتماع،ترس ازمسئولیت پذیری،ضعف درخودگردانی و ... میگردد که این رفتارها علائم ناسالمی است که از سلب آزادی و یا ارائه آزادی نامعقول برکودک سرچشمه می گیرد. لذا طبق این حدیث زیبا فرزندان در 7 سال اول آزاد هستند اما باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که در عین آزاد بودن محدود نیز هستند و در شرایطی والدین باید آنها را مورد امر و نهی قرار دهند. نویسنده: حامد محقق زاده بیشتر بدانیم رفتار والدین و تربیت فرزندان،عباس خورشیدی مشکلات تربیتی را چگونه حل‌کنیم؟ ،محمد رضا شرفی راهنمای والدین و معلمان در تربیت و آموزش کودکان ، اسماعیل بیابانگرد حدود آزادی، علی قائمی
عنوان سوال:

اینکه در آموزه های دینی آمده است که تا هفت سال به کودک امر و نهی نشود یعنی چه؟ آیا باید با همه خواسته های او موافقت شود؟


پاسخ:

اینکه در آموزه های دینی آمده است که تا هفت سال به کودک امر و نهی نشود یعنی چه؟ آیا باید با همه خواسته های او موافقت شود؟

متن روایت اینگونه است ((فرزندت را تا 7 سالگی رها کن که بازی کند و هفت سال دوم او را ادب نما (و یؤدب سبع سنین ) و هفت سال سوم را ملازم و همراه و مشاور خودت قرار بده , در این صورت اگر رستگار شد, پس چه خوب خواهد بود و گرنه خیری در او نیست )) بنابراین قید ((به او امر و نهی نکنید)), به چشم نمی خورد.
اما در مورد رها نمودن فرزند و محدوده آزادی کودک در 7 سال اول باید اینگونه بیان شود که؛حدود آزادی فرزندان در تعلیم و تربیت بر اساس یک سلسله معیارهایی که تعیین کننده ی میزان اختیار وآزادی او در دوره های مختلف رشد(سن ،جنس )است مشخص می گردد و درحقیقت صورتهای گوناگون آزادی نسبت به دوره های مختلف رشد متفاوت می باشد.پس حدود آزادی عمل یک کودک را، شرایط و ویژگیهای شخصیتی ومحیطی او تعیین می کند. فرد در کودکی اول به علت محدودیت شناختی،حرکتی ورفتاری خود قادر نیست یک پرتگاه را ازیک سطح همواربه خوبی تمیزدهد یادرصورت مواجه شدن باسقوط، خود را نجات دهد، یا قسمت شکسته ی یک شیشه را،به عنوان جزئی خطرناک آن پدیده درنظرداشته باشد،و...لذا شرایط و ویژگیهای سنی این کودک به ما اجازه نمی دهدکه او را با توجه به حق آزادی اش در این سن درمواجهه با خطر رها کنیم وحیات او رابه مخاطره بیندازیم. ولی درعین حال به این معنا هم نیست که درکلیه جوانب،او را مورد امر و نهی قرار دهیم.
از دست دادن این فرصت یعنی آزادی در این دوره یعنی ازدست رفتن فرصت رشد و پیشرفت وترقی در کسب مهارتهای انسانی واجتماعی. اگر خانواده ،آزادی سالم کودکش را از او سلب کند، ممکن است باعث آسیبهای رفتاری مانند: بی کفایتی،خجالتی بودن، ناتوانی در کسب حقوق خویش، عدم رعایت حقوق دیگران،ترس از اجتماع،ترس ازمسئولیت پذیری،ضعف درخودگردانی و ... میگردد که این رفتارها علائم ناسالمی است که از سلب آزادی و یا ارائه آزادی نامعقول برکودک سرچشمه می گیرد.
لذا طبق این حدیث زیبا فرزندان در 7 سال اول آزاد هستند اما باید این نکته را مورد توجه قرار دهیم که در عین آزاد بودن محدود نیز هستند و در شرایطی والدین باید آنها را مورد امر و نهی قرار دهند.
نویسنده: حامد محقق زاده
بیشتر بدانیم
رفتار والدین و تربیت فرزندان،عباس خورشیدی
مشکلات تربیتی را چگونه حل‌کنیم؟ ،محمد رضا شرفی
راهنمای والدین و معلمان در تربیت و آموزش کودکان ، اسماعیل بیابانگرد
حدود آزادی، علی قائمی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین