آیا در قرآن آیه‌ای درباره وضو وجود دارد؟ معنای وضو و فایده آن چیست؟
آیا در قرآن آیه‌ای درباره وضو وجود دارد؟ معنای وضو و فایده آن چیست؟ (یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَی الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَ أَیْدِیَکُمْ إِلَی الْمَرافِقِ وَ امْسَحُوا بِرُؤُسِکُمْ وَ أَرْجُلَکُمْ إِلَی الْکَعْبَیْنِ... )؛مائده (5 )، آیه 6. ؛ (ای کسانی که ایمان آورده‌اید، چون به (عزم) نماز برخیزید، صورت و دستهایتان را تا آرنج بشویید ؛ و سر و پاهای خودتان را تا برآمدگی پیشین (هر دو پا)مسح کنید...). (وضو) در لغت به معنای نظافت و پاکیزه کردن است و در اصطلاح فقه عبارت است از: (شستن مخصوص ؛ که می‌توان آن را به دو صورت انجام داد: ترتیبی و ارتماسی. وضوی ترتیبی بدین صورت است که به قصد قربت و اطاعت از فرمان خدا، ابتدا صورت و سپس دست راست و بعد دست چپ رابشوید. آن گاه با رطوبتی که از شستن دست بر کف آن باقی مانده، سر را مسح کرده و سپس پای راست و در پایان پای چپ را مسح نماید). وضوی ارتماسی عبارت است از فرو بردن صورت و دست‌ها در آب، به قصد وضو با مراعات شستن از بالا به پایین. گاهی ممکن است بین این دو شیوه تلفیق شود ؛ به این معنا که صورت را ارتماسی و دست‌ها را ترتیبی بشوید. این شکل از وضو نیز صحیح است. باید دانست که وضو برای برخی از کارها واجب و برای بعضی دیگر مستحب است. وضو دارای دو فایده روشن است: بهداشتی و معنوی. از نظر بهداشتی شستن صورت و دست‌ها - آن هم پنج بار یا سه بار در شبانه روز اثر قابل ملاحظه‌ای در نظافت بدن دارد. مسح بر سر و پاها - که شرط آن رسیدن آب به موها یا پوست سر است سبب می‌شود این اعضا را نیز پاکیزه بداریم. ضمن اینکه تماس آب با پوست بدن، اثر خاصی در تعادل اعصاب (سمپاتیک و پاراسمپاتیک ) دارد. از نظر معنوی وضو چون با قصد قربت و برای رضای خدا انجام می‌گیرد، اثر تربیتی و اخلاقی دارد ؛ زیرا مفهوم باطنی وضو این است: (از فرق تا قدم در راه اطاعت تو گام بر می‌دارم). مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 4، ص 291. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 20/500016)
عنوان سوال:

آیا در قرآن آیه‌ای درباره وضو وجود دارد؟ معنای وضو و فایده آن چیست؟


پاسخ:

آیا در قرآن آیه‌ای درباره وضو وجود دارد؟ معنای وضو و فایده آن چیست؟

(یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَی الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَ أَیْدِیَکُمْ إِلَی الْمَرافِقِ وَ امْسَحُوا بِرُؤُسِکُمْ وَ أَرْجُلَکُمْ إِلَی الْکَعْبَیْنِ... )؛مائده (5 )، آیه 6. ؛ (ای کسانی که ایمان آورده‌اید، چون به (عزم) نماز برخیزید، صورت و دستهایتان را تا آرنج بشویید ؛ و سر و پاهای خودتان را تا برآمدگی پیشین (هر دو پا)مسح کنید...).
(وضو) در لغت به معنای نظافت و پاکیزه کردن است و در اصطلاح فقه عبارت است از: (شستن مخصوص ؛ که می‌توان آن را به دو صورت انجام داد: ترتیبی و ارتماسی.
وضوی ترتیبی بدین صورت است که به قصد قربت و اطاعت از فرمان خدا، ابتدا صورت و سپس دست راست و بعد دست چپ رابشوید. آن گاه با رطوبتی که از شستن دست بر کف آن باقی مانده، سر را مسح کرده و سپس پای راست و در پایان پای چپ را مسح نماید).
وضوی ارتماسی عبارت است از فرو بردن صورت و دست‌ها در آب، به قصد وضو با مراعات شستن از بالا به پایین. گاهی ممکن است بین این دو شیوه تلفیق شود ؛ به این معنا که صورت را ارتماسی و دست‌ها را ترتیبی بشوید. این شکل از وضو نیز صحیح است. باید دانست که وضو برای برخی از کارها واجب و برای بعضی دیگر مستحب است.
وضو دارای دو فایده روشن است: بهداشتی و معنوی. از نظر بهداشتی شستن صورت و دست‌ها - آن هم پنج بار یا سه بار در شبانه روز اثر قابل ملاحظه‌ای در نظافت بدن دارد. مسح بر سر و پاها - که شرط آن رسیدن آب به موها یا پوست سر است سبب می‌شود این اعضا را نیز پاکیزه بداریم. ضمن اینکه تماس آب با پوست بدن، اثر خاصی در تعادل اعصاب (سمپاتیک و پاراسمپاتیک ) دارد. از نظر معنوی وضو چون با قصد قربت و برای رضای خدا انجام می‌گیرد، اثر تربیتی و اخلاقی دارد ؛ زیرا مفهوم باطنی وضو این است: (از فرق تا قدم در راه اطاعت تو گام بر می‌دارم). مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 4، ص 291. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 20/500016)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین