آیا جایز است در اعتکاف مطالعه و گفت و گوی درسی داشت؟ آیات عظام امام، بهجت، خامنه ای، صافی و فاضل:در س خواندن، حل مسایل و مباحثه به ویژه در امور دینی بسیار کار پسندیده ایست؛ ولی اگر مباحثه و مجادله به منظور غلبه بر دیگری و اظهار فضل باشد حرام است و بنا بر احتیاط واجب اعتکاف را نیز باطل می سازد. معیار تشخیص آن، قصد و نیت شخص است. آیت الله تبریزی:مباحثه به ویژه در امور دینی بسیار کار پسندیده ایست؛ ولی اگر مباحثه و مجادله به منظور غلبه بر دیگری و اظهار فضل باشد حرام است ولی اعتکاف را باطل نمی سازد. معیار تشخیص آن، قصد و نیت شخص است. آیات عظام سیستانی، مکارم، نوری، وحید:مباحثه به ویژه در امور دینی بسیار کار پسندیده ایست؛ ولی اگر مباحثه و مجادله به منظور غلبه بر دیگری و اظهار فضل باشد حرام است و اعتکاف را نیز باطل می سازد. معیار تشخیص آن، قصد و نیت شخص است. (احکام اعتکاف، سید مجتبی حسینی، کد: 62/500034)
آیا جایز است در اعتکاف مطالعه و گفت و گوی درسی داشت؟
آیات عظام امام، بهجت، خامنه ای، صافی و فاضل:در س خواندن، حل مسایل و مباحثه به ویژه در امور دینی بسیار کار پسندیده ایست؛ ولی اگر مباحثه و مجادله به منظور غلبه بر دیگری و اظهار فضل باشد حرام است و بنا بر احتیاط واجب اعتکاف را نیز باطل می سازد. معیار تشخیص آن، قصد و نیت شخص است.
آیت الله تبریزی:مباحثه به ویژه در امور دینی بسیار کار پسندیده ایست؛ ولی اگر مباحثه و مجادله به منظور غلبه بر دیگری و اظهار فضل باشد حرام است ولی اعتکاف را باطل نمی سازد. معیار تشخیص آن، قصد و نیت شخص است.
آیات عظام سیستانی، مکارم، نوری، وحید:مباحثه به ویژه در امور دینی بسیار کار پسندیده ایست؛ ولی اگر مباحثه و مجادله به منظور غلبه بر دیگری و اظهار فضل باشد حرام است و اعتکاف را نیز باطل می سازد. معیار تشخیص آن، قصد و نیت شخص است.
(احکام اعتکاف، سید مجتبی حسینی، کد: 62/500034)
- [آیت الله سیستانی] آیا خریدن کتابی که بدون اجازه مؤلف آن تکثیر شده برای مطالعه درسی اشکال دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خریدن کتابی که بدون اجازه مؤلف آن تکثیر شده برای مطالعه درسی اشکال دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا میتوانیم در روزهایی که معتکف هستیم، درسهای خود را مطالعه و یا مسأله درسی حل کنیم؟
- [سایر] اعتکاف در چه مساجدی جایز است؟ آیا در مساجد دانشگاه ها می توان اعتکاف کرد؟
- [سایر] اعتکاف در چه مساجدی جایز است؟آیا در مساجد دانشگاه ها می توان اعتکاف کرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] حدّ گفت و گوی مجاز نامحرمان را بیان فرمائید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اعتکاف بصورت خانوادگی جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا گفتگو در مورد چیزهای مباح هنگام اعتکاف جایز است؟
- [سایر] آیا جایز است در اعتکاف، دروس خود را مباحثه کرد؟
- [سایر] آیا جایز است در اعتکاف، دروس خود را مباحثه کرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حضور در کلاس درسی که استاد آن، فساد عقیده داشته باشد و در ضمن درس، به طور ضمنی، علیه اسلام تبلیغ می کند، جایز نیست.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف در همه اوقات جایز است ولی بهترین زمان آن، ماه مبارک رمضان وبالاخص دهه آخر آن است.
- [آیت الله اردبیلی] به هم زدن اعتکافِ واجب جایز نیست؛ ولی میتواند اعتکافِ مستحب را در دو روز اوّل آن باطل نماید، هرچند این عمل خلاف احتیاط است و پس از گذشتن دو روز، ماندن روز سوم در مسجد واجب است.
- [آیت الله سیستانی] – حداقل زمانِ اعتکاف، سه روز به ضمیمه دو شبِ وسطِ آن سه روز میباشد، و در کمتر از آن صحیح نیست ولی در زیاده حدّی ندارد، و داخل نمودن شب اوّل یا چهارم در نیت اعتکاف مانعی ندارد، بنابراین اعتکاف بیشتر از سه روز جایز است و اگر فرد پنج روز کامل معتکف شد، روز ششم را باید معتکف بماند.
- [آیت الله سبحانی] شرایط صحت اعتکاف عبارتند از امور زیر: 1. اسلام 2. عقل 3. قصد قربت 4. روزه. بنابراین فرد مسافر نمی تواند اعتکاف به جا بیاورد، (مگر در مواردی که روزه برای او جایز باشد) و همچنین زن حائض، و نفساء(تازه زا) و نیز اعتکاف در عید فطر و قربان که روزه در آنها حرام است صحیح نمی باشد.
- [آیت الله سیستانی] - اگر شخص معتکف به وسیله ارتکاب یکی از مُفسداتی که در مسائل پیش بیان شد، اعتکافش را باطل کند، پس اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب باید اعتکاف را قضاء کند، و اگر اعتکاف واجبِ غیر معین باشد مثل آنکه اعتکاف را بدون آنکه در وقت معیّنی باشد نذر کند، واجب است که اعتکاف را دوباره از سر گیرد، و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد. دهم: معتکف در مکان اعتکاف باقی بماند و از آن خارج نشود مگر در مواردی که خروج شرعاً جایز است.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه شک کند که نقطه ای از نقاط مربوط به مسجد، جزء مسجد هست یا نه اعتکاف در آن جایز نیست.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه بر اثر شیاع یا شهادت دو عادل یا یک عادل، ثابت شود که نقطه مورد نظر مسجد است، اعتکاف در آن جایز است.
- [آیت الله سیستانی] - در مواردی که جایز است از مسجد بیرون رود، بیشتر از زمانی که برای انجام آن امر لازم است، نباید خارج مسجد نماند. خروج از محل اعتکاف
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند اعتکاف را از جانب خود و یا از جانب افراد از دنیا رفته انجام دهد، ولی از طرف فرد زنده جایز نیست.