راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله نوری همدانی
آدرس:
http://www.noorihamedani.com
حدّ گفت و گوی مجاز نامحرمان را بیان فرمائید؟
در صورتی که موجب فساد نباشد اشکال ندارد.
عنوان سوال:
حدّ گفت و گوی
مجاز
نامحرمان را بیان فرمائید؟
پاسخ:
در صورتی که موجب
فساد
نباشد اشکال ندارد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا غیر محارم از اقوام فرقی با نامحرمان دیگر دارند؟
سلام علیکم چت و یا گفت و گوی الکترونیکی با نا محرم چه حکمی دارد؟ و اگر در مورد مسائل اعتقادی و اجتماعی خود باشد چه حکمی دارد؟
در موارد مجاز یا غیر مجاز سقط جنین آیا کفّاره واجب میگردد یا نه؟ در صورت وجوب بر عهده سبب است یا مباشر؟
پیوند عضو مسلمان به غیر مسلمان مجاز است یا خیر؟
با توجه به اینکه بانکهای جمهوری اسلامی قانوناً موظف هستند که تحت یکی از عناوین عقود اسلامی پول در اختیار متقاضیان قرار دهند، چنانچه قرار داد بجهتی باطل باشد تکلیف گیرنده و کارمند بانک را تعیین فرمائید که آیا کارمند و رؤسای بانک مجاز به پرداخت وام غیر مشروع هستند یا خیر؟ و گیرنده حقِّ تصرّف در پول دارد یا خیر؟
با توجه به مساجد جامع هر شهر آیا اعتکاف در مسجد دانشگاه هر شهر مجاز است؟
چنانچه فردی در حین طواف با مأمورین نظافت حرم روبرو شد و فاصله او بیش از حدّ مجاز (5/26 ذراع) گشت ولی به همان صورت طواف را انجام داد و نماز و سعی و تقصیر را به جا آورد، و مجدداً طواف را انجام داد عمل او چه صورت دارد؟ آیا اعاده سعی و تقصیر لازم است؟ و آیا بین شوطهای اول و چهارم فرق است؟ و اگر نداند در شوط چندم بوده وظیفهاش چیست؟
چنانچه فردی در حین طواف با مأمورین نظافت حرم روبرو شد و فاصله او بیش از حدّ مجاز (5/26 ذراع) گشت ولی به همان صورت طواف را انجام داد و نماز و سعی و تقصیر را به جا آورد، و مجدداً طواف را انجام داد عمل او چه صورت دارد؟ آیا اعاده سعی و تقصیر لازم است؟ و آیا بین شوطهای اول و چهارم فرق است؟ و اگر نداند در شوط چندم بوده وظیفهاش چیست؟
مقدار زمان جلسه استراحت را بیان فرمائید؟
فرق کفارات مالیّه و کفارات مخیّره چیست لطفاً توضیح فرمائید؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله علوی گرگانی] حضور زنان در کوچه و بازار بدون وجود ضرورت و سر و کار داشتن بیش از حدّ با نامحرمان چگونه است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] لطفا بفرمایید در خرید و فروش کالا حد سودی که روی کالا گذاشته می شود تا چه حد شرعی است و تاجر تا حد مجاز می باشد؟
[سایر] حد شرعی سود در فروش کالا چقدر است؟ گرفتن چه مقدار سود در فروش کالا مجاز است؟ آیا برای صنایع دستی حد شرعی و مقدار سود وجود دارد؟
[آیت الله فاضل لنکرانی] لطفاً شرایط اجرای حدّ و سرقت را بیان فرمایید.
[آیت الله علوی گرگانی] حدّ حجاب خانمها در نماز و غیر آن رابیان فرمائید؟
[سایر] لطفاً توضیح بفرمایید که چه عقاب و کیفری برای این موارد وجود دارد؟1. دست دادن با نامحرمان، 2. تماس فیزیکی با نامحرمان، 3. نداشتن حجاب
[آیت الله بهجت] آیا پوشاندن موهای مصنوعی برای زن در نماز و از نامحرمان واجب است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا پوشیدن بلوز و شلوار در مقابل نامحرمان اشکال دارد؟
[سایر] اگر اختلافات جزئی بین زن و شوهر زیاد باشد برای حل آن چه باید کرد؟ آیا باید برای فرزنددار شدن صبر نمود تا این اختلافات حل شود؟ حد مجاز اختلافات تا چه حد است؟
[آیت الله خامنه ای] می خواستم بدانم که در نماز انحراف از قبله تا چه حد مجاز است و به نماز لطمه ای نمی زند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
احتیاط مستحّب آن است که قبل از اقامه نماز جمعه مطمئن شوید که در کمتر از حَدِّ مقرَر نماز جمعة دیگری قبل از آنها و یا مقارن آنها برگزار نشده و نمی شود .
همة شرائطی که در نماز جمعه معتبر است در نماز جمعه نیز لازم است ، مانند نبودن حائل ، بالاتر نبودن جای امام ، فاصله بیش از حد نداشتن و غیر اینها .
اگر بخواهد در محلی نماز بخواند که شک دارد به حد تر خص یعنی جائی که اذان ذا نشنود و دیوار را نبیند رسیده یا نه ، باید نماز را تمام بخواند و در موقع برگشتن اگر شک کند که به حد ترخص رسیده یا نه ، باید شکسته بخواند وچون در بعضی ، موارد اشکال پیدا می کند ، مانند آنکه در فرض مساله موقع رفتن نماز ظهر را تمام بخواند و موقع برگشتن همانجا نماز عصر را شکسته بخواند .باید یا آنجا نماز نخواند و در صورت رفتن پس از علم به رسیدن به حد تر خص نماز را شکسته بخواند و در بر گشتن پس از رسیدن به خانه نماز را تمام بخواند یا هم شکسته و هم تمام بخواند .
احتیاط واجب آن است که امام جمعه در خطبة حمد الهی ودرود بر پیغمبر واَئِمَّه (عَلَیْهِمُ الْسَّلامُ ) را به زبان عربی ایراد نماید ، گر چه او ومُسْتَمِعین او عرب نباشند امّا می تواند در مقام وَعْظ وتوصیه به تقوی به زبا ن دیگری تَکَلُّمْ نماید . و احتیاط مستحبّ آن است که موعظه وآنچه را به مصالح مسلمین مربوط می شود به زبان مستمعین ادا نماید، واگر مستمعین مختلفند آنها را به زبان های مختلف تکرار کند ، گرچه در صورتی که مأمومین بیش از حدّ نصاب –4 نفر – باشند به زبان حدّ نصاب –4 نفر – اکتفا نماید ، ولی احتیاط در آن که آنها را به زبان خدشان موعظه کند .
اگر نتواند به مققدار ذکر در رکوع بماند ، در صورتی که بتواند پیش از آنکه از حد رکوع بیرون رود ذکر ر ا بگوید ، باید در آن حال تمام کند و اگر نتواند در حال برخاستن ذکر را به قصد رجاء بگوید .
اگر بعد از رسیدن به حد رکوع و آرام گرفتن بدن ، سر بردارد و دو مرتبه به قصد رکوع به اندازة رکوع خم شود ، نمازش باطل است و نیز اگر بعد از آنکه به اندازة رکوع بگذرد و دوباره به رکوع برگردد ، بنابراحتیاط واجب نمازش باطل است و بهتر آن است که نماز را تمام کند و از سر بخواند .
اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید ، باید روزة خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند ، وقتی به حد ترخص برسد یعنی بجائی برسد که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود ، باید نیت روزه نداشته باشد و اگر پیش از آن روزه را باطل کند بنابر احتیاط کفاره نیز بر او واجب است .
کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند ، اگر شغلش مسافرت نباشد باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند . شرط هشتم : آنکه به حد ترخص برسد یعنی از وطنش به قدری دور شود که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود ولی باید در هوا غبار و یا چیز دیگری نباشد که از دیدن دیوار و شنیدن اذان جلوگیری کند و لازم نیست به قدری دور شود که مناره ها و گنبد ها را نبیند یا دیوار ها هیچ پیدا نباشد ، بلکه همین قدر که دیوار کاملاً تشخیص داده نشود کافی است و کسی که از جائی که قصد کرده ده روز در آنجا بماند به قصد هشت فرسخ خارج شود تا حد ترخص نرسیده بنابر احتیاط واجب باید نماز را هم شکسته و هم تمام بخواند .
اگر یقین دارند که در فاصله کمتر از حدّ لازم ( یک فرسخ ) نماز جمعه بر پا شده ولی شک دارند آن نماز قبلاً برگزار شده یا نه ، و یا شک دارند که آن نماز مُقارن با آنها برگزار می شود یا نه ، در هر دو صورت می توانند خود نماز جمعه ای تشکیل دهند و همچنین است در صورتی که نسبت به اصل انعقاد نماز جمعة دیگر اطْمینان نداشته باشند .
اگر دو نماز جمعه در یک زمان و با فاصلة کمتر از حدّ معیّن ( یک فرسخ ) تشکیل شود هر دو باطل است . ولی اگر یکی از آنها قبلاً شروع شده و لو فقط تَکْبیره اَلْاِحْرام را گفته باشد ، دیگری باطل است . چه نماز گزاران بدانند که قبل از آنها یا بعد از آنها نماز جمعة دیگری در فاصلة کمتر برقرار شده و یا می شود و چه نداند . و میزان در صِحَّت ، تقدّم در نماز است نه در خطبه ها . بنابر این اگر یکی از دو نماز جمعه در خطبه ها مقدّم بوده امّا نماز دوّم در شروع نماز تَقَدُّم داشته نماز دوّم صحیح و اًوَّلی باطل خواهد بود .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله جوادی آملی] .ارزش گنج یافت شده , اگر به حدّ نصاب رسید، خمس دارد و کمتر از حدّ نصاب گنج، خمس ندارد.
[آیت الله جوادی آملی] .اگر نمازگزار پس از رسیدن به حدّ رکوع و آرام شدن بدن، سر بردارد و دوباره به قصد رکوع به حدّ رکوع برسد, نماز او باطل است و اگر بعد از رسیدن به حدّ رکوع و آرامش بدن, دوباره به قصد رکوع بیشتر خم شود، به صورتی که از حدّ رکوع خارج باشد و بار دیگر به حدّ رکوع برگردد، احتیاط واجب است که نماز را دوباره اقامه نماید.
[آیت الله سیستانی] - اگر معتکف از محلّ اعتکاف عمداً و اختیاراً و با وجود اطّلاع از حکم شرعی در غیر موارد ضروری و مجاز برای خروج، خارج گردد، اعتکافش باطل میشود.
[آیت الله سیستانی] - اگر معتکف از محلّ اعتکاف به خاطر ندانستن مسأله و جهل به حکم شرعی در غیر موارد ضروری و مجاز برای خروج، خارج گردد، اعتکافش باطل میشود.
[آیت الله وحید خراسانی] پول طلا و نقره ای که بیشتر از اندازه معمول فلز دیگر دارد اگر به ان پول طلا و نقره بگویند و خالصش هم به حد نصاب برسد زکات به ان تعلق می گیرد و همچنین بنابر احتیاط واجب در صورتی که خودش به حد نصاب برسد و خالصش به حد نصاب نرسد ولی اگر به ان پول طلا و نقره نگویند هر چند خالصش به حد نصاب برسد اقوی ان است که زکات به ان تعلق نمی گیرد
[آیت الله سیستانی] اگر کسی یقین پیدا کند که به حدّ ترخّص رسیده و نماز را شکسته بجا آورد ، و سپس معلوم شود که در وقت نماز به حدّ ترخّص نرسیده بود ، باید نماز را دوباره انجام دهد ، پس چنانچه در این حال هنور به حدّ ترخّص نرسیده باشد باید نماز را تمام بخواند ، ودر صورتی که از حدّ ترخّص گذشته باشد نماز را شکسته بجا آورد ، و اگر وقت گذشته نماز را مطابق وظیفهاش در هنگام فوت آن ، بجا آورد .
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود اختیار کند؛ اگر شغلش مسافرت نباشد؛ باید در مسافرت خود نماز را شکسته بخواند. شرط هشتم - آنکه به حد ترخص برسد و معنی حد ترخص در مسأله (1292) گذشت و اما در غیر وطن؛ اعتباری به حد ترخص نیست و همین که از محل اقامت خارج شود؛ نمازش قصر است.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] پول طلا و نقره ای که بیشتر از اندازه معمول فلز دیگر دارد؛ اگر به آن پول طلا و نقره بگویند؛ در صورتی که به حد نصاب برسد زکاتش واجب است هر چند خالصش به حد نصاب نرسد؛ ولی اگر به آن پول طلا و نقره نگویند وجوب زکاه در آن محل اشکال است هر چند خالصش به حد نصاب برسد.
[آیت الله خوئی] پول طلا و نقرهای که بیشتر از انداز معمولی فلز دیگر دارد، اگر به آن پول طلا و نقره بگویند درصورتی که به حد نصاب برسد، زکاتش واجب است، و هر چند خالصش به حد نصاب نرسد، ولی اگر به آن پول طلا و نقره نگویند وجوب زکات در آن محل اشکال است، هر چند خالصش به حد نصاب برسد.
[آیت الله سیستانی] پول طلا و نقرهای که بیشتر از اندازه معمول فلز دیگر دارد ، اگر به آن پول طلا و نقره بگویند ، در صورتی که به حدّ نصاب برسد زکاتش واجب است ، هر چند خالصش به حدّ نصاب نرسد ، ولی اگر به آن پول طلا و نقره نگویند ، زکاتش واجب نیست ، هر چند خالصش به حدّ نصاب برسد .
مجاز
مجاز، استعمال لفظ در غیر معنای موضوعٌ له میباشد. و در اصول فقه کاربرد دارد.
حد
حدّ یکی از اقسام احکام، در اسلام است.
فساد
به نقصان به حسب اجزا و شرایط فساد گفته می شود.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*