از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته می‌شود، آیا به پول آن خمس تعلق می‌گیرد؟
از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته می‌شود، آیا به پول آن خمس تعلق می‌گیرد؟ امام: اگر در همان سال فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن بدون مراعات سرسال خمس دارد؛ مگر آنکه با وسیله دیگری تعویض کند.امام، استفتاءات، ج 1، س 173 و 72 و 74. فاضل: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.العروة الوثقی مع تعلیقات، ج 2، م 67؛ جامع المسائل، ج 2، س 485. نوری: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن خمس ندارد.نوری، استفتاءات، ج 1، س 263 و توضیح‌المسائل، 1777. تبریزی: به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد.تبریزی، استفتاءات، س 841. خامنه‌ای و مکارم: پول فروش وسایل مورد نیاز در هر حال خمس ندارد.خامنه‌ای، اجوبة، 986 و مکارم، استفتاءات، ج 1، س 314. بهجت: چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، خمس دارد.دفتر بهجت. صافی و سیستانی: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 710 و 714 و توضیح‌المسائل، م 1790 و 1779؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1223 و توضیح‌المسائل، 1751. وحید: تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بدهد.وحید، توضیح‌المسائل، م 1778. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 60/500010)
عنوان سوال:

از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته می‌شود، آیا به پول آن خمس تعلق می‌گیرد؟


پاسخ:

از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته می‌شود، آیا به پول آن خمس تعلق می‌گیرد؟

امام: اگر در همان سال فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن بدون مراعات سرسال خمس دارد؛ مگر آنکه با وسیله دیگری تعویض کند.امام، استفتاءات، ج 1، س 173 و 72 و 74.
فاضل: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.العروة الوثقی مع تعلیقات، ج 2، م 67؛ جامع المسائل، ج 2، س 485.
نوری: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن خمس ندارد.نوری، استفتاءات، ج 1، س 263 و توضیح‌المسائل، 1777.
تبریزی: به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد.تبریزی، استفتاءات، س 841.
خامنه‌ای و مکارم: پول فروش وسایل مورد نیاز در هر حال خمس ندارد.خامنه‌ای، اجوبة، 986 و مکارم، استفتاءات، ج 1، س 314.
بهجت: چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، خمس دارد.دفتر بهجت.
صافی و سیستانی: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 710 و 714 و توضیح‌المسائل، م 1790 و 1779؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1223 و توضیح‌المسائل، 1751.
وحید: تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش جزء درآمد سال شمرده می‌شود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بدهد.وحید، توضیح‌المسائل، م 1778. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 60/500010)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین