از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته میشود، آیا به پول آن خمس تعلق میگیرد؟ امام: اگر در همان سال فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن بدون مراعات سرسال خمس دارد؛ مگر آنکه با وسیله دیگری تعویض کند.امام، استفتاءات، ج 1، س 173 و 72 و 74. فاضل: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.العروة الوثقی مع تعلیقات، ج 2، م 67؛ جامع المسائل، ج 2، س 485. نوری: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن خمس ندارد.نوری، استفتاءات، ج 1، س 263 و توضیحالمسائل، 1777. تبریزی: به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد.تبریزی، استفتاءات، س 841. خامنهای و مکارم: پول فروش وسایل مورد نیاز در هر حال خمس ندارد.خامنهای، اجوبة، 986 و مکارم، استفتاءات، ج 1، س 314. بهجت: چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، خمس دارد.دفتر بهجت. صافی و سیستانی: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 710 و 714 و توضیحالمسائل، م 1790 و 1779؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1223 و توضیحالمسائل، 1751. وحید: تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بدهد.وحید، توضیحالمسائل، م 1778. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 60/500010)
از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته میشود، آیا به پول آن خمس تعلق میگیرد؟
از درآمد کسب، وسایل مورد نیاز (مانند یخچال، رایانه و کتاب) تهیه و بعد از مدتی فروخته میشود، آیا به پول آن خمس تعلق میگیرد؟
امام: اگر در همان سال فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن بدون مراعات سرسال خمس دارد؛ مگر آنکه با وسیله دیگری تعویض کند.امام، استفتاءات، ج 1، س 173 و 72 و 74.
فاضل: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد - به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش - جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.العروة الوثقی مع تعلیقات، ج 2، م 67؛ جامع المسائل، ج 2، س 485.
نوری: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و اگر بعد از آن سال بفروشد، پول آن خمس ندارد.نوری، استفتاءات، ج 1، س 263 و توضیحالمسائل، 1777.
تبریزی: به مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بپردازد.تبریزی، استفتاءات، س 841.
خامنهای و مکارم: پول فروش وسایل مورد نیاز در هر حال خمس ندارد.خامنهای، اجوبة، 986 و مکارم، استفتاءات، ج 1، س 314.
بهجت: چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، خمس دارد.دفتر بهجت.
صافی و سیستانی: اگر در همان سال (سال خرید) فروخته شود، چنانچه پول آن تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بپردازد و اگر بعد از آن سال بفروشد، تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش، جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد.صافی، جامع الاحکام، ج 1، س 710 و 714 و توضیحالمسائل، م 1790 و 1779؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، م 1223 و توضیحالمسائل، 1751.
وحید: تنها مقدار تفاوت قیمت خرید و قیمت فروش جزء درآمد سال شمرده میشود و چنانچه تا سر سال خمسی زیاد بیاید، بنابر احتیاط واجب خمس آن را بدهد.وحید، توضیحالمسائل، م 1778. (احکام خمس، سید مجتبی حسینی، کد: 60/500010)
- [سایر] به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان قرضالحسنه به دیگری دادهایم، آیا خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان رهن به صاحبخانه پرداخت میشود، خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که خانه یا ماشین یا سایر چیزهایی که مورد نیازش بوده فروخته و خانه جدید یا وسایل مورد نیاز دیگری خریده آیا به پول آنها خمس تعلّق میگیرد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا اگر از پول بین سال منزلی تهیه شود که به آن نیاز است، به آن خمس تَعَلُّق میگیرد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا اگر از پول بین سال منزلی تهیه شود که به آن نیاز است، به آن خمس تَعَلُّق میگیرد؟
- [سایر] اگر انسان به چیزی نیاز دارد و آن را از درآمد تهیه کند؛ بعد نیازش برطرف شود، آیا خمس به آن تعلق میگیرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب قسمتی از لوازم زندگی مورد نیاز خود را فروخته و با آن ابزار کار تهیه کرده ام. آیا به پول آن خمس تعلق می گیرد؟
- [سایر] آیا به رایانه و ابزار جانبی آن، خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا به پول درآمدی که برای تهیه موبایل و خودروی مورد نیاز، به حساب ریخته میشود و سال هم بر آن میگذرد، خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] آیا به پول درآمدی که برای تهیه خودروی مورد نیاز، به حساب ریخته میشود و سال هم بر آن میگذرد، خمس تعلق میگیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در اثناء سال وسایل مورد نیاز خود را بخرد خمس ندارد و اگر بعداً از آن وسائل بی نیاز شود خمس دادن آن لازم نیست، همچنین زیور آلات زنانه اگر بعد از گذشتن سن و سالی از زن، مورد نیازش نباشد خمس به آن تعلق نمی گیرد، ولی احتیاط مستحب آن است که خمس این وسایل یا زیورآلات را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان به چیزی نیاز فعلی داشته باشد و نتواند آن را با درآمد یک سال تهیّه کند، مثل این که محتاج خانه باشد و نتواند در یک سال خانه بخرد و یا خانه بسازد، در صورتی که در این رابطه زمین یا وسایل و اجناسی مانند آجر، سیمان، آهن و... تهیّه کند و سال بر آنها بگذرد چه در ساختمان به کار رفته باشد و چه هنوز به کار نرفته باشد خمس ندارد؛ ولی اگر به جای تهیّه زمین و وسایل و اجناس، پول ذخیره کند، در صورتی خمس ندارد که دادن خمس سبب عدم قدرت بر تهیّه چیز مورد نیاز و یا تأخیر در تهیّه آن شود، وگرنه بنابر احتیاط واجب باید خمس آن پول را بپردازد.
- [آیت الله سبحانی] لباس های متعدّد و همچنین انگشتر و زیورآلات و وسایل مختلف زندگی، اگر همه آنها مورد نیاز و در حدّ شأن او باشد و از درآمد همان سال تهیّه شده باشد خمس ندارد، ولی اگر زاید بر نیاز و شأن باشد، مقدار زیادی، خمس دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباسهای متعدد و همچنین انگشتر و زیور آلات و وسایل مختلف زندگی، اگر همه آنها مورد نیاز و در حد شأن او باشد و از درآمد همان سال تهیه شده باشد خمس ندارد، ولی اگر زاید بر نیاز و شأن باشد، مقدار زیادی، خمس دارد.
- [آیت الله بهجت] سرمایه و آلاتی را که در وقت کسب به آنها و یا تکمیل آنها نیاز دارد، اگر از پولی تهیه کند که باید خمس آن را بدهد، حکم همان پول را دارد، و اگر از پولی مثل ارث تهیه شده باشد خمس ندارد، و اگر از دستمزد کاری که کرده سرمایه یا آن وسایل را تهیه کند، در صورتی که در همان سالِ کسب با آن سرمایه و وسایل، مقصودی عقلایی و متناسب با شأن خود دارد، اصل سرمایه و وسایل خمس ندارد، ولی واجب است خمس سودی که از آنها میبرد بدهد؛ و اینکه گفته شد سرمایه خمس ندارد منظور، آن مقدار از سرمایه است که زندگی مطابق شأن او بدون آن تأمین نمیشود، پس اگر سرمایه زیادتر از این بود آن مقدار زیادتر خمس دارد.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه از درآمد سال چیزی مانند خانه یا ماشین سواری یا فرش و یا سایر وسایل زندگی را در بین سال تهیّه کند و یا بخرد و در سالهای بعد آن را بفروشد، چنانچه پول آن را در مؤونه صرف نماید، مانند این که خانه دیگری را که نیاز دارد بخرد، خُمس ندارد و هر مقدار از آن از مخارج سالانه زیاد بیاید، باید خمس آن را پرداخت نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .آنچه متعلق خمس است، مطلق درآمد است ; نه خصوص درآمد کسب , بنابراین جایزه، هبه، صله، هدیه و مانند آن ها متعلق خمس است, هرچند مقدار کم آنها خمس ندارد. عدم تکرار خمس
- [آیت الله مکارم شیرازی] کتابهایی را که طلاب علوم دینی یا غیر آنها از درآمد کسب و کار می خرند چنانچه مورد نیازشان باشد خمس ندارد، ولی اگر فعلاً نیازی به آن ندارند و مقصودشان استفاده در آینده است خمس به آن تعلق می گیرد (اگر در تمام طول سال نیز از آن استفاده نکند، ولی وجود آن کتاب برای مواقع ضروری در کتابخانه لازم است، نیاز محسوب می شود) همچنین وسایلی مانند اسباب آتش نشانی در جاهایی که بیم آتش سوزی است یا داروهای ضروری و کمکهای اولیه در خانه جزء هزینه های زندگی محسوب می شود و خمس ندارد هر چند اتفاقاً در تمام سال از آنها استفاده نشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که حساب سال نداشته و تا به حال خمس نداده است اگر فردی حقوق بگیر، کارمند یا کارگر است و با دستمزد خود اشیایی فراهم کرده که مطابق شأن و مورد نیاز است خمس ندارد و اگر چیزی تهیه کرده که زائد بر شأن اوست یا جزء مؤونه او محسوب نمی شود باید خمس آن را بدهد. و همچنین اگر چیزی تهیه کرده که می داند پول آن را قبل از خرید یک سال داشته است باید خمس آن را بدهد. واگر درآمد اواز سرمایه ای تهیه می شده که به آن خمس تعلق گرفته و پرداخت نشده مثلاً کارخانه ای داشته و خمس آن را نداده است باید خمس تمام اموال خود را بدهد. 2 معدن
- [آیت الله مظاهری] مغازه و سرقفلی و وسایل کسب و سرمایه خمس دارد. اما لوازم زندگی نظیر خانه و اثاثیه خانه و ماشین سواری به اندازه متعارف خمس ندارد.