آیا به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان رهن به صاحبخانه پرداخت می‌شود، خمس تعلق می‌گیرد؟
آیا به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان رهن به صاحبخانه پرداخت می‌شود، خمس تعلق می‌گیرد؟ آیات عظام امام و سیستانی: خمس دارد و هر زمان دریافت شد یا دریافت آن ممکن گردید، باید فوری خمس آن را بپردازد. امام، استفتاءات، ج 1، س 116 ؛ فاضل، جامع‌المسائل، ج 1، س 687 ؛ دفتر: سیستانی. آیات عظام بهجت، تبریزی، فاضل و وحید: چنانچه بدون پول رهن، نیاز مسکن او تأمین نمی‌شود، خمس ندارد و هر زمان آن را باز پس گرفت و نیازی به آن نداشت و از مخارج سال زیاد آمد، خمس دارد. بهجت، توضیح‌المسائل، م 1396 ؛ فاضل، جامع‌المسائل، ج 1، س 687 و 688 ؛ دفتر: وحید و تبریزی. آیةاللَّه خامنه‌ای: هنگامی که برای این منظور نیاز دارد، پرداخت خمس آن واجب نیست ؛ ولی هر زمان آن را بازپس گرفت، باید خمس آن را بدهد ؛ مگر آنکه برای اجاره در جای دیگر، به آن نیاز داشته باشد. اجوبة الاستفتاءات، س 897 و 945. آیات عظام صافی و مکارم: پول رهن جزء مؤونه است و خمس ندارد ؛ ولی اگر آن را باز پس گرفت و نیازی به آن نداشت، بنابر احتیاط خمس آن را بپردازد. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 524 و توضیح‌المسائل، م 506 ؛ صافی، جامع‌الاحکام، ج 1، س 707. آیةاللَّه نوری: اگر نتواند خانه را از راه دیگری اجاره کند، به مبلغ مذکور خمس تعلق نمی‌گیرد. استفتاءات، ج 2، س 344. تبصره. اصطلاح (رهن) در رهن و اجاره خانه غلط مشهور است، اصطلاح قرض و اجاره (اجاره به شرط قرض ) صحیح است. از این رو اصل قرض خمس ندارد. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 244/500016)
عنوان سوال:

آیا به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان رهن به صاحبخانه پرداخت می‌شود، خمس تعلق می‌گیرد؟


پاسخ:

آیا به پولی که از درآمد کسب تهیه شده و به عنوان رهن به صاحبخانه پرداخت می‌شود، خمس تعلق می‌گیرد؟

آیات عظام امام و سیستانی: خمس دارد و هر زمان دریافت شد یا دریافت آن ممکن گردید، باید فوری خمس آن را بپردازد. امام، استفتاءات، ج 1، س 116 ؛ فاضل، جامع‌المسائل، ج 1، س 687 ؛ دفتر: سیستانی.
آیات عظام بهجت، تبریزی، فاضل و وحید: چنانچه بدون پول رهن، نیاز مسکن او تأمین نمی‌شود، خمس ندارد و هر زمان آن را باز پس گرفت و نیازی به آن نداشت و از مخارج سال زیاد آمد، خمس دارد. بهجت، توضیح‌المسائل، م 1396 ؛ فاضل، جامع‌المسائل، ج 1، س 687 و 688 ؛ دفتر: وحید و تبریزی.
آیةاللَّه خامنه‌ای: هنگامی که برای این منظور نیاز دارد، پرداخت خمس آن واجب نیست ؛ ولی هر زمان آن را بازپس گرفت، باید خمس آن را بدهد ؛ مگر آنکه برای اجاره در جای دیگر، به آن نیاز داشته باشد. اجوبة الاستفتاءات، س 897 و 945.
آیات عظام صافی و مکارم: پول رهن جزء مؤونه است و خمس ندارد ؛ ولی اگر آن را باز پس گرفت و نیازی به آن نداشت، بنابر احتیاط خمس آن را بپردازد. مکارم، استفتاءات، ج 2، س 524 و توضیح‌المسائل، م 506 ؛ صافی، جامع‌الاحکام، ج 1، س 707.
آیةاللَّه نوری: اگر نتواند خانه را از راه دیگری اجاره کند، به مبلغ مذکور خمس تعلق نمی‌گیرد. استفتاءات، ج 2، س 344.
تبصره. اصطلاح (رهن) در رهن و اجاره خانه غلط مشهور است، اصطلاح قرض و اجاره (اجاره به شرط قرض ) صحیح است. از این رو اصل قرض خمس ندارد. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 244/500016)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین