حکم شعبده بازی و تردستی که در مجالس عروسی و مانند آن رایج است، چیست؟ آیات عظام امام خمینی، فاضل و نوری: شعبده بازی و تردستی حرام است.امام خمینی، تحریر الوسیله، ج 1، مکاسب محرمه، م 16؛ آیت الله نوری، استفتاءات، ج 2، س 565 و آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 962. آیت الله صافی: بنابر احتیاط واجب، شعبده بازی و تردستی حرام است.آیت الله صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1704. آیت الله خامنهای: شعبده بازی حرام است؛ ولی بازیهایی که در آن سرعت حرکت و تردستی وجود دارد (و به عنوان نمایش و سرگرمی انجام میگیرد) و شعبده محسوب نمیشود، اشکال ندارد.آیت الله خامنهای، اجوبه، س 1229. آیات عظام تبریزی، سیستانی و وحید: شعبده بازی، اگر عنوان حرامی بر آن مترتب شود، مانند ضرر رساندن به مؤمن، حرام است.آیت الله تبریزی، منهاج الصالحین، ج 2، م 22 و استفتاءات، س 1030 و 1031 ؛آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 22؛ آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 25. آیت الله مکارم: بازیهایی که به عنوان نمایش و سرگرمی و تفریح انجام میگیرد و هدفی جز تردستی و زرنگی شخص را به دنبال ندارد، جایز است؛ ولی اگر برای اغفال مردم باشد، نوعی از سحر محسوب میشود و حرام است.آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 562. آیت الله بهجت: تمام اقسام شعبده بازی حرام است؛ مگر آنکه نفس کار جایز و از لهو خارج و دارای غرض عقلایی و مشروع باشد.آیت الله بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 1455. تبصره. شعبده عبارت است از، واقعی جلوه دادن آنچه که حقیقت ندارد بر اثر سرعت حرکت و انجام کار غیر عادی. (احکام ازدواج، سیدمجتبی حسینی، کد: /500021)
حکم شعبده بازی و تردستی که در مجالس عروسی و مانند آن رایج است، چیست؟
آیات عظام امام خمینی، فاضل و نوری: شعبده بازی و تردستی حرام است.امام خمینی، تحریر الوسیله، ج 1، مکاسب محرمه، م 16؛ آیت الله نوری، استفتاءات، ج 2، س 565 و آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 962.
آیت الله صافی: بنابر احتیاط واجب، شعبده بازی و تردستی حرام است.آیت الله صافی، هدایة العباد، ج 1، م 1704.
آیت الله خامنهای: شعبده بازی حرام است؛ ولی بازیهایی که در آن سرعت حرکت و تردستی وجود دارد (و به عنوان نمایش و سرگرمی انجام میگیرد) و شعبده محسوب نمیشود، اشکال ندارد.آیت الله خامنهای، اجوبه، س 1229.
آیات عظام تبریزی، سیستانی و وحید: شعبده بازی، اگر عنوان حرامی بر آن مترتب شود، مانند ضرر رساندن به مؤمن، حرام است.آیت الله تبریزی، منهاج الصالحین، ج 2، م 22 و استفتاءات، س 1030 و 1031 ؛آیت الله وحید، منهاج الصالحین، ج 3، م 22؛ آیت الله سیستانی، منهاج الصالحین، ج 2، م 25.
آیت الله مکارم: بازیهایی که به عنوان نمایش و سرگرمی و تفریح انجام میگیرد و هدفی جز تردستی و زرنگی شخص را به دنبال ندارد، جایز است؛ ولی اگر برای اغفال مردم باشد، نوعی از سحر محسوب میشود و حرام است.آیت الله مکارم، استفتاءات، ج 1، س 562.
آیت الله بهجت: تمام اقسام شعبده بازی حرام است؛ مگر آنکه نفس کار جایز و از لهو خارج و دارای غرض عقلایی و مشروع باشد.آیت الله بهجت، وسیلة النجاة، ج 1، م 1455.
تبصره. شعبده عبارت است از، واقعی جلوه دادن آنچه که حقیقت ندارد بر اثر سرعت حرکت و انجام کار غیر عادی. (احکام ازدواج، سیدمجتبی حسینی، کد: /500021)
- [سایر] شرکت در مجالس عروسی که در ضمن آن عدهای شعبده بازی میکنند، چیست؟ آیا مشاهده آن جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا شعبده بازی و تردستی در صورتی که انجام دهنده اعلام کند: این امور حقیقت ندارد، جایز است؟ دیدن آنها چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] شعبده بازی از نظر اسلام چیست؟ کسانی که برای آن ها پول پرداخت می کنند، چه حکمی دارد؟ شرکت در مجالس، جهت دیدن شعبده بازی چه وجهی دارد؟ و اگر از تلویزیون پخش شود، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] یادگرفتن و یاددادن و دیدن شعبده و اقدام به بازیهایی که همراه با تردستی هستند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تماشای شعبده بازی چه صورتی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شعبده بازی را به عنوان کسب قرار دادن چه حکمی دارد؟ آیا شرکت در مجلس یا محفلی که در آن جا شعبده بازی می شود اشکال دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا شعبده بازی برای تفریح و سرگرمی ایراد دارد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شعبده بازی به شکل فعلی آن که همگان از بازی بودن آن آگاهند و شعبده باز ادعای خارق العاده بودن ندارد هنوز حرام است؟ یاد دادن و یاد گرفتن و خرید و فروش لوازم آن چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا در آمدی که از راه شعبده بازی بدست میآید، حلال است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا رقص در مجالس عروسی جایز است؟
- [آیت الله بهجت] رقصیدن زن در مجالس زنان، و یا مرد در مجالس مردان اشکال دارد و احتیاط واجب در ترک است.
- [آیت الله بهجت] طلا و نقره سکهداری که زنها برای زینت بهکار میبرند، اگر معامله با آن رایج باشد، زکات دارد، ولی اگر طوری شود که معامله با آن بهعنوان مسکوک رایج نباشد زکات ندارد.
- [آیت الله مظاهری] تعلیم و تحصیل و به کارگیری رمل و اسطرلاب و علم طلسم و احضار ارواح و اجنّه و فرشته و خواب مغناطیسی و شعبده و کلّیه علوم غریبه حرام است، گرچه برای تفحّص و تجسّس نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] طلا و نقره سکّهداری که زنها برای زینت به کار میبرند، زکات ندارد، اگرچه رایج باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط مستحب آن است که از سایر پولهای رایج مانند اسکناس اگر شرایط دیگر در آن جمع باشد زکات بدهند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لازم نیست سرمایه، طلا و نقره سکّه دار باشد بلکه با اسکناس و سایر و پولهای رایج نیز صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلا و نقره سکّه داری که زنها برای زینت بکار می برند در صورتی که معامله با آن رایج باشد، یعنی مثل پول با آن معامله شود، بنابر احتیاط زکات آن واجب است. ولی اگر معامله با آن رایج نباشد، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . طلا و نقره سکه داری که زن برای زینت بکار می برد در صورتی که معامله با آن رایج باشد، بنابر احتیاط زکات آن واجب است. و اگر معامله با آن رایج نباشد اگر چه پول طلا و نقره به آن بگویند، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . طلا و نقره سکهداری که زن برای زینت به کار میبرد در صورتی که معامله با آن رایج باشد، بنابر احتیاط، زکات آن واجب است، و اگر معامله با آن رایج نباشد اگر چه پول طلا و نقره به آن بگویند، زکات آن واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] طلا و نقره سکّه داری که زنها برای زینت بکار میروند ، در صورتی که معامله با آن رایج باشد بنا بر احتیاط زکوه آن واجب است و اگر معامله با آن رایج نباشد زکوه آن واجب نیست هر چند به آن پول طلا و نقره بگویند .