شخصی از سال گذشته و از سال جاری روزه قضایی دارد، آیا هنگام قضا کردن لازم است تعیین کند که روزه سال قبل یا سال جاری است؟ همه مراجع: شخصی که چند سال روزه قضایی دارد، هنگام قضا کردن می تواند این گونه نیت کند که روزه هایی را برعهده من است قضا می کنم و لازم نیست تعیین کند که روزه کدام سال است و قضای هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت قضای رمضان آخر تنگ باشد، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد قضای رمضان آخر را بگیرد و اگر رمضان آخر را نگیرد کفاره تأخیر دارد. . امام ، توضیح المسائل، م 1698، باید رمضان آخر را بگیرد ؛ توضیح المسائل، صافی، م 1707؛ سیستانی، م 1668؛ نوری، م 1695 احتیاط مستحب اول قضای رمضان آخر را بگیرد؛ فاضل، استفتاآت، ج 2، بخش روزه، س 403؛ سیستانی، توضیح المسائل، م 1669؛ امام، تحریرالوسیله، بخش قضاء روزه رمضان، م 5. (احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 167/500017)
شخصی از سال گذشته و از سال جاری روزه قضایی دارد، آیا هنگام قضا کردن لازم است تعیین کند که روزه سال قبل یا سال جاری است؟
شخصی از سال گذشته و از سال جاری روزه قضایی دارد، آیا هنگام قضا کردن لازم است تعیین کند که روزه سال قبل یا سال جاری است؟
همه مراجع: شخصی که چند سال روزه قضایی دارد، هنگام قضا کردن می تواند این گونه نیت کند که روزه هایی را برعهده من است قضا می کنم و لازم نیست تعیین کند که روزه کدام سال است و قضای هر کدام را که اول بگیرد مانعی ندارد، ولی اگر وقت قضای رمضان آخر تنگ باشد، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد و پنج روز هم به رمضان مانده باشد قضای رمضان آخر را بگیرد و اگر رمضان آخر را نگیرد کفاره تأخیر دارد.
. امام ، توضیح المسائل، م 1698، باید رمضان آخر را بگیرد ؛ توضیح المسائل، صافی، م 1707؛ سیستانی، م 1668؛ نوری، م 1695 احتیاط مستحب اول قضای رمضان آخر را بگیرد؛ فاضل، استفتاآت، ج 2، بخش روزه، س 403؛ سیستانی، توضیح المسائل، م 1669؛ امام، تحریرالوسیله، بخش قضاء روزه رمضان، م 5.
(احکام روزه، سید مجتبی حسینی، کد: 167/500017)
- [سایر] شخصی از سال گذشته و از سال جاری روزه قضایی دارد، آیا هنگام قضا کردن لازم است تعیین کند که روزه سال قبل یا سال جاری است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی احتمال می دهد که روزه قضایی داشته باشد و روزه گرفته است، به این نیت که اگر قضا بر ذمّه او است قضای واجب باشد و گرنه مستحب باشد، آیا این روزه صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی اجیر شده که نماز و روزه قضایی انجام دهد و مقداری از نماز و روزه ها انجام نشده و سال خمسی او رسیده است، آیا باید خمس پولی را که مانده بدهد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی چندین سال نماز خوانده و فعلا فهمیده که نمازهایش غلط بوده، آیا لازم است نمازها را قضا کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی روزه و نماز قضایی از خودش دارد، آیا می تواند برای غیر اجیر شود و نماز و روزه استیجاری بگیرد؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که درآمدش به اندازه مخارجش نیست، آیا لازم است سال خمسی برای خود تعیین کند؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی که نمیداند روزة قضا دارد یا نه، آیا میتواند به نیت اینکه اگر روزة قضا دارد، روزه بگیرد و اگر نداشت روزة مستحبی باشد؟ آیا اگر بعداً مطمئن شود که روزة قضا داشته، همان روزه جایگزین میشود یا اینکه چون نیت آن روزه دقیق نبوده، دوباره باید روزة قضا بگیرد؟
- [سایر] شخصی سه روز روزه بدهکار می باشد و سه روز هم به ماه رمضان مانده است آیا می تواند روزه قضا را تا سال دیگر تأخیر بیندازد و یا به جهتی باطل کند؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی که نمیداند روزة قضا دارد یا نه، آیا میتواند به نیت اینکه اگر روزة قضا دارد، روزه بگیرد و اگر نداشت روزة مستحبی باشد؟ آیا اگر بعداً مطمئن شود که روزة قضا داشته، همان روزه جایگزین میشود یا اینکه چون نیت آن روزه دقیق نبوده، دوباره باید روزة قضا بگیرد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی نیّت روزه مستحبی کرده؛ ولی قبل از ظهر می فهمد که روزه ی قضا بر ذمّه اش می باشد، آیا می تواند نیّت روزه قضا بکند و اگر نیّت کند، آیا ثواب روزه ی مستحبی را هم می برد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بخواهد غیر روزه رمضان روزه دیگری بگیرد باید آن را معین نماید، مثلاً نیت کند که روزه قضا یا روزه نذر می گیرم. ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان می گیرم. و هم چنین در روزه مستحبی و روزه ای که زمانش معین است تعیین لازم نیست، بلکه در روزه ماه رمضان اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب می شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بخواهد غیر روزة رمضان روزة دیگری بگیرد ، باید آن را معین نماید ، مثلاً نیت کند که روزة قضا یا روزة نذر می گیریم . ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزة ماه رمضان می گیرم و همچنین در روزة مستحبی که زمان خاص ندارد روزه ای که زمانش معین است مانند روزة روز عید غدیر مثلاً تعیین لازم نیست ، بلکه اگر نداند ماه رمضان است یا فراموش نماید ، و روزه دیگری را نیت کند ، روزه ماه رمضان حساب می شود .
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازگزار باید نمازی را که می خواهد اقامه نماید , معیّن کند . اگر آن نماز , معیّن است؛ مانند نماز مغرب کسی که نماز مغرب قضا به عهده ندارد، در این صورت قصد نماز مغرب کافی است و تعیین ادا یا قضا لازم نیست; همچنین کسی که مثلاً نماز مغرب قضا به عهده دارد, ولی فقط درصدد انجام دادن نماز اداست, تعیین ادا یا قضا لازم نیست و اگر آن نماز مشترک بین واجب و مستحب , نیز بین ادا و قضاست و هر دو طرف اشتراک می تواند مقصود نمازگزار باشد, در این صورت, باید نمازی را که میخواهد اقامه نماید, معیّن کند, هرچند به اجمال باشد و بدون تعیین، نماز باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که به واسطه پیری روزه نگرفته؛ اگر بعد از ماه رمضان بتواند روزه بگیرد؛ لازم نیست روزه را قضا نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر قضای چند روز از ماه رمضان بر او واجب باشد، لازم نیست در نیّت تعیین کند که قضای کدام روز را میگیرد؛ ولی چنانچه برخی از آنها قضای رمضان سال قبل باشد و برخی قضای رمضانهای پیش از آن، برای آن که قضای رمضان سال آخر حساب شود، باید آن را در نیّت تعیین کند و چنانچه در نیّت تعیین نکند که روزهای که میگیرد از کدام رمضان است، از رمضان آخر محسوب نمیشود. بنابراین چنانچه برخی از روزههای قضا تا رسیدن رمضان سال بعد باقی بماند و آنها را به جا نیاورد، باید کفّاره تأخیر قضای رمضان را بپردازد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد روزه قضا یا کفاره بگیرد باید آن را معین نماید، مثلاً نیت کند که روزه قضا یا روزه کفاره میگیرم، ولی در ماه رمضان لازم نیست نیت کند که روزه ماه رمضان میگیرم، بلکه اگر نداند ماه رمضان است، یا فراموش نماید و روزه دیگری را نیت کند، روزه ماه رمضان حساب میشود. و در روزه نذر و مانند آن، قصد نذر لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست نمازگزار به هنگام نیت شماره رکعتهای نمازی را که میخواند تعیین کند؛ ولی باید متوجه باشد نمازی که میخواند، مثلاً نماز ظهر است یا عصر و همچنین باید بداند که نماز ادا میخواند یا قضا؛ ولی لازم نیست قصد وجوب یا استحباب نماید، مگر در مثل نماز صبح و نافله آن که تعیین هر کدام متوقّف بر قصد وجوب یا استحباب میباشد.
- [آیت الله سیستانی] گچ و آهک بنابر احتیاط لازم حکم معدن بر آنها جاری است ، پس اگر به حد نصاب برسند ، باید خمس آنها را بدون اخراج مؤنه سال بدهد .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پدر غیر از روزه ماه رمضان روزه واجب دیگری را مانند روزه نذر نگرفته باشد واجب است که پسر بزرگتر قضا نماید ولی اگر برای روزه اجیر شده و نگرفته باشد قضای ان بر پسر بزرگ لازم نیست
- [آیت الله اردبیلی] در بیمه علاوه بر شرایطی از قبیل بلوغ و عقل و اختیار و غیر آنها که در سایر عقود لازم است، چند شرط معتبر است: اوّل: تعیین موضوع بیمه که شخص، مغازه، کشتی، اتومبیل یا هواپیما است. دوم: تعیین دو طرف عقد که اشخاص یا مؤسسات یا شرکتها یا دولت هستند. سوم: تعیین مبلغی که باید بپردازند.چهارم: تعیین اقساطی که باید آن را بپردازند و تعیین زمان اقساط.پنجم: تعیین زمان شروع و پایان بیمه که مثلاً از اوّل فلان ماه یا سال تا چند ماه یا چند سال است.ششم: تعیین خطرهایی که موجب خسارت میشوند مثل حریق، غرق، سرقت، وفات یا بیماری و میتوان کلّیّه آفاتی را که موجب خسارت میشوند، قرارداد کرد.