چه دلیلی از قران و روایات در مورد نجاست کافر و مشرک وجود دارد؟ در بین آیات متعددی که به گونه های متعدد کفر و شرک را پلید معرفی کرده و مبغوضیت کفار و مشرکین را هشدار می دهد ، آیه 28 سوره توبه و آیه 125 سوره انعام ، به صراحت مشرکین و کافرین را نجس و پلید خطاب می کند. (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِکُونَ نَجَسٌ فَلا یَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرامَ بَعْدَ عامِهِمْ هذا وَ إِنْ خِفْتُمْ عَیْلَةً فَسَوْفَ یُغْنیکُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شاءَ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ حَکیمٌ ؛ای کسانی که ایمان آورده اید! مشرکان ناپاکند پس نباید بعد از امسال، نزدیک مسجد الحرام شوند! و اگر از فقر میترسید، خداوند هر گاه بخواهد، شما را به کرمش بی نیاز می سازد (و از راه دیگر جبران می کند) خداوند دانا و حکیم است). خداوند متعال در این آیه ضمن اینکه برخی تبعات ظاهری اجتماعی و اقتصادی حکم نجاست مشرکین را مد نظر قرار می دهد، لکن بر این مرز بندی تاکید کرده و این حکم را برآمده از حکمت و علم خدا می داند و وعده داده است که برخی تبعات به ظاهر منفی و ناگوار، با فضل و رحمت الهی جبران خواهد شد. و در آیه 125 سوره انعام می فرماید: ( فَمَنْ یُرِدِ اللَّهُ أَنْ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ وَ مَنْ یُرِدْ أَنْ یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقاً حَرَجاً کَأَنَّما یَصَّعَّدُ فِی السَّماءِ کَذلِکَ یَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَی الَّذینَ لا یُؤْمِنُونَ ؛ آن کس را که خدا بخواهد هدایت کند، سینه اش را برای (پذیرش) اسلام، گشاده می سازد و آن کس را که بخاطر اعمال خلافش بخواهد گمراه سازد، سینه اش را آن چنان تنگ می کند که گویا می خواهد به آسمان بالا برود این گونه خداوند پلیدی را بر افرادی که ایمان نمی آورند قرار می دهد). در این آیه نیز، رجس و پلیدی در مورد کسانی که ایمان به خدا و رسول و روز قیامت نمی آوردند مقرر شده است. روایات صحیح بسیار فراوانی در ابواب متعددی از کتب روایی معتبر شیعه و سنی ، در مورد نجاست و پلیدی کفار و مشرکین وجود دارد. به عنوان نمونه؛ امام محمد باقر علیه السلام در مورد مردی که با کافر مجوسی مصافحه کرده بود فرمودند باید دستش را بشوید ولی نیازی به وضو گرفتن نیست.
چه دلیلی از قران و روایات در مورد نجاست کافر و مشرک وجود دارد؟
در بین آیات متعددی که به گونه های متعدد کفر و شرک را پلید معرفی کرده و مبغوضیت کفار و مشرکین را هشدار می دهد ، آیه 28 سوره توبه و آیه 125 سوره انعام ، به صراحت مشرکین و کافرین را نجس و پلید خطاب می کند.
(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِکُونَ نَجَسٌ فَلا یَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرامَ بَعْدَ عامِهِمْ هذا وَ إِنْ خِفْتُمْ عَیْلَةً فَسَوْفَ یُغْنیکُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شاءَ إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ حَکیمٌ ؛ای کسانی که ایمان آورده اید! مشرکان ناپاکند پس نباید بعد از امسال، نزدیک مسجد الحرام شوند! و اگر از فقر میترسید، خداوند هر گاه بخواهد، شما را به کرمش بی نیاز می سازد (و از راه دیگر جبران می کند) خداوند دانا و حکیم است).
خداوند متعال در این آیه ضمن اینکه برخی تبعات ظاهری اجتماعی و اقتصادی حکم نجاست مشرکین را مد نظر قرار می دهد، لکن بر این مرز بندی تاکید کرده و این حکم را برآمده از حکمت و علم خدا می داند و وعده داده است که برخی تبعات به ظاهر منفی و ناگوار، با فضل و رحمت الهی جبران خواهد شد. و در آیه 125 سوره انعام می فرماید: ( فَمَنْ یُرِدِ اللَّهُ أَنْ یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلامِ وَ مَنْ یُرِدْ أَنْ یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقاً حَرَجاً کَأَنَّما یَصَّعَّدُ فِی السَّماءِ کَذلِکَ یَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَی الَّذینَ لا یُؤْمِنُونَ ؛ آن کس را که خدا بخواهد هدایت کند، سینه اش را برای (پذیرش) اسلام، گشاده می سازد و آن کس را که بخاطر اعمال خلافش بخواهد گمراه سازد، سینه اش را آن چنان تنگ می کند که گویا می خواهد به آسمان بالا برود این گونه خداوند پلیدی را بر افرادی که ایمان نمی آورند قرار می دهد).
در این آیه نیز، رجس و پلیدی در مورد کسانی که ایمان به خدا و رسول و روز قیامت نمی آوردند مقرر شده است. روایات صحیح بسیار فراوانی در ابواب متعددی از کتب روایی معتبر شیعه و سنی ، در مورد نجاست و پلیدی کفار و مشرکین وجود دارد. به عنوان نمونه؛ امام محمد باقر علیه السلام در مورد مردی که با کافر مجوسی مصافحه کرده بود فرمودند باید دستش را بشوید ولی نیازی به وضو گرفتن نیست.
- [سایر] چرا کافر و مشرک را نجس می دانیم؟ بسیاری از خارجی ها که کافر و مشرک هستند، به بهداشت ظاهری بیشتر از ما مسلمانان اهمیت می دهند، چرا باید آن ها را نجس بدانیم؟
- [سایر] آیا دلیلی بر شرک وهابیت وجود دارد؟
- [سایر] آیا کفر و شرک بر توحید مقدم بوده اند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکمت عدم اجازه ازدواج مسلمانان با کافر یا مشرک چیست؟
- [سایر] منظور از کافر و مشرک چه کسانی هستند؟ چه فرقی با هم دارند؟
- [سایر] آیا سؤالی بود که معصومان(ع) بنا به هر دلیلی به آن جواب ندهند؟! مصداق آنرا در قرآن یا روایات بفرمایید.
- [سایر] آیا کسی که می گوید قرآن کلام پیغمبر است، کافر و نجس است؟
- [سایر] قرآن درباره مشرک و مؤمن چه مثالی آورده است؟
- [سایر] آیا دلیلی بر کفر آل سعود و آل خلیفه وجود دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا مسّ میّت مسلمان فقط موجب غسل است یا هر میّتی و لو کافر یا مشرک باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تمام بدن مشرک، حتی مو و ناخن و رطوبت های او نجس است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آنچه در مورد نجاست کافر گفته شد تمام اندام کافر، حتی مو و ناخن و رطوبتهای او را شامل میشود.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نیم خورده سگ و خوک و مشرک، نجس و خوردن آن حرام است و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن آن مکروه می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر و مادر و جدّ و جدّه بچّه نابالغ مشرک باشند آن بچه هم نجس است، و اگر یکی از اینها مسلمان باشد بچه پاک است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مرتدّ از لحاظ نجس و پاکی حکم گروهی را دارد که به دین آنها در آمده است بنابراین اگر مشرک شده باشد نجس و اگر به دین یهودی و نصرانی گرویده باشد محکوم به طهارت است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نجاسات یازده چیز است: اول: بول، دوّم: غائط، سوّم: منی، چهارم: مُردار، پنجم: خون، ششم و هفتم: سگ و خوک، هشتم: مشرک، نهم: شراب، دهم: فقّاع، یازدهم: عرق شتر نجاست خوار. 1و2 بول و غائط