غیرت حق تعالی : ای عزیز بیدار شو، و پنبه ی غفلت را از گوش برون کن ، و خواب غفلت را بر چشم خود حرام نما، و بدان که تو را خدای تعالی برای خود آفریده است . چنان چه در حدیث قدسی می فرماید : یَابنَ آدم خَلَقتُ الأشیاءَ لأِجلِکَ وَ خَلَقتُکَ لأِجلِی ( المنهج القوی ، ج 5، ص 516 - علم الیقین ، ج 1، ص 381 ) ؛ یعنی ای پسر آدم؛ همه چیز را برای تو آفریدم و تو را برای خود آفریدم و قلب تو را منزل گاه خود قرار داده ، تو و قلب تو، یکی از نوامیس الهیّه هستید. حق تعالی نسبت به ناموس خود غیور است. این قدر پرده دری مکن به ناموس حق تعالی ، دست درازی را روا مدار. بترس از غیرت حق تعالی که تو را در این عالم هم چنان رسوا کند که هر چه خواهی اصلاح کنی ، نتوانی . تو در ملکوت خود در حضور حضرات ملائکه و انبیای عظام ، پرده ی ناموس الهی را پاره کنی ، و اخلاق فاضله را که به واسطه ی آن ها اولیاء تشبّه به حق پیدا می کنند، تسلیم غیر حق می کنی و قلب خود را به دشمن حق می دهی و در باطن ملکوت خود شرک می ورزی. بترس از آن که حق تعالی علاوه بر آن که ناموس مملکت تو را پاره کند، و تو را پیش انبیاء عظام و ملائکه ی مقرّبین ، مفتضح و رسوا کند، در همین عالم تو را مفتضح کند، و به فضیحتی که جبران پذیر نباشد، مبتلا کند و پاره شدن عصمتی که وصله بردار نباشد. حق تعالی ستّار است ، ولی غیور هم هست . ارحم الراحمین است ، ولی اَشَدُّ المُعاقبین هم هست . سِتر می فرماید تا وقتی از حد نگذرد. ممکن است خدای نخواسته این کار بزرگ و این رسوایی ناهنجار، غیرت را بر ستر غلبه دهد چنان چه در حدیث شریف شنیدی. پس قدری به خود آی ، و رجوع به خدا کن و بازگشت به سوی او نما که خدای تعالی رحیم است و برای رحمت، پی بهانه می گردد. اگر رجوع کردی ، به غفران خود، عیوب گذشته را ستر می فرماید و نمی گذارد کسی بر آن مطّلع شود، و تو را صاحب فضیلت می کند، و اخلاق کریمه را در تو جلوه می دهد، و تو را مرآت صفای خود می فرماید، و اراده ی تو را در آن عالم کار کن می فرماید، چنان چه اراده ی خود (او) در همه ی عالم نافذ است ، چنان چه در حدیثی منقول است که وقتی که اهل بهشت قرار گرفتند، نامه ای از جانب حق تعالی برای آن ها می آید که مضمونش این است : (( از جانب زنده پاینده ای که نمی میرد، به سوی زنده پاینده ای که نمی میرد. من هر چه را می خواهم موجود شود به او می گویم باش . پس موجود می شود. تو را هم امروز قرار دادم که هر چه را می خواهی بشود، امر کن ، می شود. )) تو این قدر خود خواهی نداشته باش . تو اراده ی خود را تسلیم حق کن . ذات مقدّس هم تو را مظهر اراده ی خود می فرماید. تو را متصرّف در امور قرار می دهد. مملکت ایجاد را در آخرت در تحت قدرت تو قرار می دهد، و این غیر تفویض باطل است ، چنان چه در محلّ خود معلوم است . هان ای عزیز! تو خود دانی ، می خواهی این را بپذیر یا آن را ؛ که خدای تعالی از ما و همه ی مخلوقات و اخلاص ما و همه ی موجودات عالم بی نیاز است. ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 38 و 39 ) برگرفته از پایگاه : پاسخگو برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
غیرت حق تعالی :
ای عزیز بیدار شو، و پنبه ی غفلت را از گوش برون کن ، و خواب غفلت را بر چشم خود حرام نما، و بدان که تو را خدای تعالی برای خود آفریده است . چنان چه در حدیث قدسی می فرماید : یَابنَ آدم خَلَقتُ الأشیاءَ لأِجلِکَ وَ خَلَقتُکَ لأِجلِی ( المنهج القوی ، ج 5، ص 516 - علم الیقین ، ج 1، ص 381 ) ؛ یعنی ای پسر آدم؛ همه چیز را برای تو آفریدم و تو را برای خود آفریدم و قلب تو را منزل گاه خود قرار داده ، تو و قلب تو، یکی از نوامیس الهیّه هستید. حق تعالی نسبت به ناموس خود غیور است. این قدر پرده دری مکن به ناموس حق تعالی ، دست درازی را روا مدار. بترس از غیرت حق تعالی که تو را در این عالم هم چنان رسوا کند که هر چه خواهی اصلاح کنی ، نتوانی .
تو در ملکوت خود در حضور حضرات ملائکه و انبیای عظام ، پرده ی ناموس الهی را پاره کنی ، و اخلاق فاضله را که به واسطه ی آن ها اولیاء تشبّه به حق پیدا می کنند، تسلیم غیر حق می کنی و قلب خود را به دشمن حق می دهی و در باطن ملکوت خود شرک می ورزی. بترس از آن که حق تعالی علاوه بر آن که ناموس مملکت تو را پاره کند، و تو را پیش انبیاء عظام و ملائکه ی مقرّبین ، مفتضح و رسوا کند، در همین عالم تو را مفتضح کند، و به فضیحتی که جبران پذیر نباشد، مبتلا کند و پاره شدن عصمتی که وصله بردار نباشد. حق تعالی ستّار است ، ولی غیور هم هست . ارحم الراحمین است ، ولی اَشَدُّ المُعاقبین هم هست . سِتر می فرماید تا وقتی از حد نگذرد. ممکن است خدای نخواسته این کار بزرگ و این رسوایی ناهنجار، غیرت را بر ستر غلبه دهد چنان چه در حدیث شریف شنیدی.
پس قدری به خود آی ، و رجوع به خدا کن و بازگشت به سوی او نما که خدای تعالی رحیم است و برای رحمت، پی بهانه می گردد. اگر رجوع کردی ، به غفران خود، عیوب گذشته را ستر می فرماید و نمی گذارد کسی بر آن مطّلع شود، و تو را صاحب فضیلت می کند، و اخلاق کریمه را در تو جلوه می دهد، و تو را مرآت صفای خود می فرماید، و اراده ی تو را در آن عالم کار کن می فرماید، چنان چه اراده ی خود (او) در همه ی عالم نافذ است ، چنان چه در حدیثی منقول است که وقتی که اهل بهشت قرار گرفتند، نامه ای از جانب حق تعالی برای آن ها می آید که مضمونش این است :
(( از جانب زنده پاینده ای که نمی میرد، به سوی زنده پاینده ای که نمی میرد. من هر چه را می خواهم موجود شود به او می گویم باش . پس موجود می شود. تو را هم امروز قرار دادم که هر چه را می خواهی بشود، امر کن ، می شود. ))
تو این قدر خود خواهی نداشته باش . تو اراده ی خود را تسلیم حق کن . ذات مقدّس هم تو را مظهر اراده ی خود می فرماید. تو را متصرّف در امور قرار می دهد. مملکت ایجاد را در آخرت در تحت قدرت تو قرار می دهد، و این غیر تفویض باطل است ، چنان چه در محلّ خود معلوم است .
هان ای عزیز! تو خود دانی ، می خواهی این را بپذیر یا آن را ؛ که خدای تعالی از ما و همه ی مخلوقات و اخلاص ما و همه ی موجودات عالم بی نیاز است. ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 38 و 39 )
برگرفته از پایگاه : پاسخگو
برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
- [سایر] درمان غفلت در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] با سلام سوال من در مورد وسواس است. کی می گویند وسواس درمان شده است؟ و همچنین بعد از درمان ممکن است دوباره این بیماری برگردد؟ اگر این طور است چگونه می توان مانع بازگشت آن شد و وسواس را به طور کامل درمان کرد؟ در کل می خواستم راهکار هایی برای دوره ی آخر درمان این بیماری معرفی کنید. با تشکر
- [سایر] راهکار ترک خود ارضایی چیست؟
- [سایر] راهکار از شیر گرفتن کودک چیست؟
- [سایر] راهکار مقابله با عشق یک طرفه چیست؟
- [سایر] راهکار مقابله با سوء ظنّ چیست؟
- [سایر] راهکار برای به آرامش رسیدن بعد از جدایی چیست؟
- [سایر] راهکار ترک گناه برای جوانی که امکان ازدواج ندارد چیست؟
- [سایر] وهابیت راهکار ازدواج دختران مجرد را چه می داند؟
- [سایر] پیامد غفلت از دشمن چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر تیمم به جهت غصب باطل باشد، در صورت عذر مانند فراموشی یا غفلت صحیح است، ولی فراموشی و غفلت برای خود غاصب عذر نیست بنابراین تیمم او بنا بر احتیاط مستحب باطل است؛ و نیز کسی که به جهت ندانستن مسأله به چیز غصبی تیمم کند، چنانچه در ندانستن مسأله کوتاهی نکرده باشد تیمم او صحیح است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که عادت دارد، در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند اگر با غفلت از عادت خود به قصد ادای وظیفه، حمد بخواند کفایت می کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله خوئی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه بقدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طبیب و جرّاح برای این که در مقابل خطا و اشتباهی هم که ممکن است برای آنها پیش بیاید ضامن نباشند میتوانند از بیمار یا ولیّ شرعی او برائت بگیرند، پس اگر بیمار یا ولیّ او پذیرفته باشند که اگر بر اثر غفلت دکتر ضرری به بیمار برسد پزشک ضامن نباشد، چنانچه پزشک دقت لازم را بکند و در اثر غفلت او ضرری به بیمار برسد، ضامن نیست؛ ولی اگر در اثر مسامحه و سهلانگاری ضرری بزند، ضامن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن ماهی های کوچک زنده اشکال دارد، مگر برای درمان در مقام ضرورت.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب, درمان بیمار را به صورتی سرپرستی کند مثلاً به او دارو دهد یا وی را تزریق کند یا دستور خوردن دارو یا انجام دادن کاری را به او بدهد و در این طبابت اشتباه نماید و به بیمار زیان برسد یا بمیرد, ضامن است و اگر به هیچوجه دستور ندهد, بلکه فقط راه درمان بیماری را در مقالهای بنویسد یا در تدریس بیان کند و بیمار شخصاً به درمان خود اقدام نماید و آسیب ببیند، طبیب ضامن نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که عادت دارد در رکعت سوم و چهارم تسبیحات بخواند اگر از عادت خود غفلت نماید و به قصد اداء وظیفه مشغول خواندن حمد شود؛ کفایت می کند و لازم نیست دوباره حمد یا تسبیحات را بخواند.
- [آیت الله سیستانی] تیمم با چیز غصبی در حالی که فراموش کرده یا غفلت داشته باشد ، صحیح است . ولی اگر چیزی را خودش غصب کند و فراموش کند که غصب کرده ، صحت تیمم او با آن چیز محل اشکال است .