موعظتی برای عالمان دین و بباید دانست که مشکل ترین امور و سخت ترین چیزها دین داری در لباس اهل علم و زهد و تقوی است ، حفظ قلب نمودن است در این طریقه . و از این جهت است که اگر کسی در این طبقه به وظایف خود عمل کند و با اخلاص نیّت وارد این مرحله شود و گلیم خود را از آب بیرون کشد و پس از اصلاح خود به اصلاح دیگران پردازد و نگهداری از ایتام آل رسول نماید، چنین شخصی از زمره ی مقرّبین و سابقین به شمار آید. چنان چه حضرت صادق علیه السّلام در خصوص چهار نفر حواریّین حضرت باقر علیه السّلام چنین تعبیر فرمود. و در وسائل از رجال کشی، سند به ابی عبیده الحذا رساند قال : سمعت ابا عبدالله علیه السّلام یقول : زراره و محمّد بن مسلم و ابوبصیر و برید من الّذین قال الله تعالی : وَ السَّابِقوُنَ السَّابِقُون . اُولئِکَ المُقَرَّبُون ( وسائل الشّیعه ، ج 18، ص 85 ، ص 105 ) و احادیث در این مقوله بسیار است و فضیلت اهل علم بیش از آن است که در حوصله بیان آید، و درباره ی آن ها حدیث منقول از رسول اکرم صلّی الله علیه وآله کفایت می کند : من جاءه الموت و هو یطلب العلم لیحیی به الاسلام کان بینه و بین الانبیا درجه واحدة فی الجنّه. ( سنن دارمی ، ج 1، ص 100 ) کسی که بیاید او را مرگ در صورتی که برای زنده کردن اسلام علم طلب کند ، در بهشت مقام او با مقام پیغمبران یک درجه بیش فاصله ندارد. و پس از این إن شاء الله ذکری از فضیلت آنان پیش می آید و اگر خدای نخواسته از طریق خلوص برکنار شد و راه باطل پیش گرفت از علماء سوء که بدترین خلق الله هستند و درباره ی آن ها احادیث سخت و تعبیرات غریب وارد شده است به شمار آید. و باید اهل علم و طلاّب این راه پر خطر، اوّل چیزی را که در نظر گیرند این باشد که در خلال تحصیل، اصلاح خود کنند، و آن را حتّی الامکان بر جمیع امور مقدّم شمارند که از تمام واجبات عقلیّه و فرائض شرعیّه واجب تر و سخت تر همین امر است . هان ای طالبان علوم و کمالات و معارف ! از خواب برخیزید و بدانید که حجّت خداوند بر شما تمام تر است و خدای تعالی از شما بیش تر بازخواست فرماید، و میزان اعمال و علوم شما با میزان سایر بندگان خیلی فرق دارد، و صراط شما باریک تر و دقیق تر است ، و مناقشه در حساب شما بیش تر شود. وای به حال طالب علمی که علوم در قلب او کدورت و ظلمت آورد. چنان چه ما در خود می بینیم که اگر چند مفهومی ناقص و پاره ای اصطلاحات بی حاصل تحصیل نمودیم از طریق حق بازماندیم و شیطان و نفس بر ما مسلّط شدند ، و ما را از طریق انسانیّت و هدایت منصرف کردند، و حجاب بزرگ ما همین مفاهیم بی سر و پا شد، و چاره ای نیست جز پناه به ذات مقدّس حق تعالی. بارالها ما معترف به تقصیر و مُقِرِّ به گناهیم . نه یک قدمی در راه رضای تو برداشتیم و نه یک عبادتی و اطاعتی از روی اخلاص به جا آوردیم . تو خود با لطف عمیم و رحمت واسعه با ما رفتار فرما و چنان چه در این دنیا سِتر عیوب ما فرمودی در آن عالم نیز بفرما که در آن جا به ستر و غفرآن نیازمندیم. ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 322 و 323 ) برگرفته از پایگاه : پاسخگو برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
موعظتی برای عالمان دین
و بباید دانست که مشکل ترین امور و سخت ترین چیزها دین داری در لباس اهل علم و زهد و تقوی است ، حفظ قلب نمودن است در این طریقه . و از این جهت است که اگر کسی در این طبقه به وظایف خود عمل کند و با اخلاص نیّت وارد این مرحله شود و گلیم خود را از آب بیرون کشد و پس از اصلاح خود به اصلاح دیگران پردازد و نگهداری از ایتام آل رسول نماید، چنین شخصی از زمره ی مقرّبین و سابقین به شمار آید. چنان چه حضرت صادق علیه السّلام در خصوص چهار نفر حواریّین حضرت باقر علیه السّلام چنین تعبیر فرمود. و در وسائل از رجال کشی، سند به ابی عبیده الحذا رساند قال : سمعت ابا عبدالله علیه السّلام یقول : زراره و محمّد بن مسلم و ابوبصیر و برید من الّذین قال الله تعالی : وَ السَّابِقوُنَ السَّابِقُون . اُولئِکَ المُقَرَّبُون ( وسائل الشّیعه ، ج 18، ص 85 ، ص 105 )
و احادیث در این مقوله بسیار است و فضیلت اهل علم بیش از آن است که در حوصله بیان آید، و درباره ی آن ها حدیث منقول از رسول اکرم صلّی الله علیه وآله کفایت می کند : من جاءه الموت و هو یطلب العلم لیحیی به الاسلام کان بینه و بین الانبیا درجه واحدة فی الجنّه. ( سنن دارمی ، ج 1، ص 100 )
کسی که بیاید او را مرگ در صورتی که برای زنده کردن اسلام علم طلب کند ، در بهشت مقام او با مقام پیغمبران یک درجه بیش فاصله ندارد.
و پس از این إن شاء الله ذکری از فضیلت آنان پیش می آید و اگر خدای نخواسته از طریق خلوص برکنار شد و راه باطل پیش گرفت از علماء سوء که بدترین خلق الله هستند و درباره ی آن ها احادیث سخت و تعبیرات غریب وارد شده است به شمار آید.
و باید اهل علم و طلاّب این راه پر خطر، اوّل چیزی را که در نظر گیرند این باشد که در خلال تحصیل، اصلاح خود کنند، و آن را حتّی الامکان بر جمیع امور مقدّم شمارند که از تمام واجبات عقلیّه و فرائض شرعیّه واجب تر و سخت تر همین امر است .
هان ای طالبان علوم و کمالات و معارف ! از خواب برخیزید و بدانید که حجّت خداوند بر شما تمام تر است و خدای تعالی از شما بیش تر بازخواست فرماید، و میزان اعمال و علوم شما با میزان سایر بندگان خیلی فرق دارد، و صراط شما باریک تر و دقیق تر است ، و مناقشه در حساب شما بیش تر شود. وای به حال طالب علمی که علوم در قلب او کدورت و ظلمت آورد. چنان چه ما در خود می بینیم که اگر چند مفهومی ناقص و پاره ای اصطلاحات بی حاصل تحصیل نمودیم از طریق حق بازماندیم و شیطان و نفس بر ما مسلّط شدند ، و ما را از طریق انسانیّت و هدایت منصرف کردند، و حجاب بزرگ ما همین مفاهیم بی سر و پا شد، و چاره ای نیست جز پناه به ذات مقدّس حق تعالی.
بارالها ما معترف به تقصیر و مُقِرِّ به گناهیم . نه یک قدمی در راه رضای تو برداشتیم و نه یک عبادتی و اطاعتی از روی اخلاص به جا آوردیم . تو خود با لطف عمیم و رحمت واسعه با ما رفتار فرما و چنان چه در این دنیا سِتر عیوب ما فرمودی در آن عالم نیز بفرما که در آن جا به ستر و غفرآن نیازمندیم. ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 322 و 323 )
برگرفته از پایگاه : پاسخگو
برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
- [سایر] دیدگاه عالمان دینی در مورد امام خمینی ره چیست؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] استادان امام خمینی (ره) چه کسانی بودند؟
- [سایر] شیوه مدیریتی امام خمینی ره چه بود؟
- [سایر] امام خمینی (ره) و جنبشهای اسلامی معاصر؟
- [سایر] زندگینامه امام خمینی ره را بفرمایید؟
- [سایر] تصوف چیست؟ آیا امام خمینی (ره) یک صوفی بودند؟
- [سایر] امام خمینی(ره) کدام ملت را جزء بهترین ملتها میدانند؟
- [سایر] توصیه های امام خمینی(ره) در ماه رمضان چیست؟
- [سایر] غدیر در کلام امام خمینی(ره) را بیان کنید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر احتمال صحیح داده شود که سکوت موجب میگردد که منکری معروف یا معروفی منکر شود و یا ستمگری تقویت گردد و یا ستمی بر مسلمانان تحمیل گردد یا چهره دین و عالمان دینی نزد مردم مخدوش گردد، اظهار حق و اعلام آن خصوصا بر عالمان و اجب است و سکوت جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] رساله توضیح المسائل به شیوه مرسوم، ابتدا بر اساس فتاوای زعیم بزرگوار شیعه حضرت آیة اللّه العظمی برجرودی قدسسره به دقت و با زبانی ساده تهیه و چاپ گردید و در معرض استفاده مقلدان و اندیشمندان قرار گرفت و به سبب دقت و سلاست و انتساب به آن مرجع بزرگوار و استاد مسلم فقه، سالها توسط فقیهان متأخر حاشیه و تعلیقه زده شد و سپس با مزج حواشی در متن اصلی، رسالههای بعدی تدوین گردید. حضرت آیة اللّه العظمی موسوی اردبیلی نیز ابتدا نظرات و فتاوای خود را به صورت حاشیهای بر رساله مزبور نگاشتند و پس از رحلت امام خمینی قدسسره به علت این که رساله معظم له در دست بسیاری از مقلدان و فارسی زبانان موجود بود، حواشی خود را به اختصار به رساله مزبور اضافه نمودند که چندین بار مورد چاپ و تجدید نظر قرار گرفت و در اختیار علاقمندان گذاشته شد. اما بازبینی و بازنگری رساله توضیح المسائل، ظهور مسائل جدید و مورد ابتلا، حذف مسائل غیر مورد ابتلا، تغییر در ساختار شکلی، جملات و ترتیب مسائل و برخی ابواب و توجه به نوآوریها و دقائق و کثرت تغییرات رساله پیشین، باعث گردید که رسالهای مستقل با ساختار فعلی تدوین شود تا به شیوهای مناسبتر، در عین حفظ چهارچوب قبلی، پاسخگوی نیاز مراجعین و فرزانگان گردد. لذا در این توضیح المسائل علاوه بر ذکر مسائل و نظرات جدید معظم له، متون مسائل تا اندازهای روانتر و ترتیب ابواب فقهی و مسائل مناسبتر شده و ابواب و مسائلی که مورد نیاز بوده، اضافه گردیده
- [آیت الله خوئی] مسافر میتواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم بلکه در تمام شهر مکه و مدینه و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. و نیز مسافر میتواند در حرم حضرت سید الشهدا علیه السلام نماز را تمام بخواند. اگرچه دورتر از اطراف ضریح مقدس نماز بخواند.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند از سهم (سبیل الله)، به اندازه نیاز مسلمانان قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پسر به کتابهای علمی و دینی احتیاج داشته باشد پدر می تواند انها را از زکات خریده و در معرض استفاده پسر قرار دهد و اگر بخواهد از سهم سبیل الله بخرد بنابر احتیاط باید بر ان مصلحت عمومی مترتب باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] جمعی از فقهاء اعلی الله مقامهم فرموده اند انسان می تواند از زکات زمینی را وقف کند یا قران یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید و می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد ولی ولایت مالک بر وقف و تعیین متولی بدون مراجعه به حاکم شرع محل اشکال است
- [آیت الله اردبیلی] هیچ مسلمانی نباید نسبت به مسائل و مشکلات سایر مسلمانان بیتفاوت باشد و به اندازه قدرت و توان خود موظّف است در اصلاح امور دینی و دنیایی دیگران اقدام نماید. از رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که فرمودند: (کسی که صبح کند در حالی که به امور مسلمانان اهتمام نورزد مسلمان نیست).(1)
- [آیت الله سبحانی] مسافر می تواند در مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم) و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند و تمام افضل و شکسته احوط است. ولی اگر بخواهد در جائی که اول، جزء این مساجد نبوده و بعد از زمان ائمه(علیهم السلام) به این مساجد اضافه شده نماز بخواند، باید شکسته بخواند و نیز مسافر می تواند در حرم حضرت سیدالشهداء(علیه السلام)در شعاع 25 ذراع(تقریباً 11متر) از ضریح مقدس نماز را تمام بخواند.
- [امام خمینی] مسافر می تواند در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم و مسجد کوفه نمازش را تمام بخواند. ولی اگر بخواهد در جایی که اول جزو این مساجد نبوده و بعد به این مساجد اضافه شده نماز بخواند احتیاط مستحب آن است که شکسته بخواند اگر چه اقوی، صحت تمام است و نیز مسافر می تواند در حرم و رواق حضرت سید الشهدا علیه السلام بلکه در مسجد متصل به حرم نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می باشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می خورد عقل خود را از دست می دهد و در آن موقع خدا را نمی شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی کند و از زشتیهای آشکار رو نمی گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی شود و روز قیامت روی او سیاه است!)