امام خمینی ره به عالمان دینی چه رهنمودهایی داشتند؟
موعظتی برای عالمان دین و بباید دانست که مشکل ترین امور و سخت ترین چیزها دین داری در لباس اهل علم و زهد و تقوی است ، حفظ قلب نمودن است در این طریقه . و از این جهت است که اگر کسی در این طبقه به وظایف خود عمل کند و با اخلاص نیّت وارد این مرحله شود و گلیم خود را از آب بیرون کشد و پس از اصلاح خود به اصلاح دیگران پردازد و نگهداری از ایتام آل رسول نماید، چنین شخصی از زمره ی مقرّبین و سابقین به شمار آید. چنان چه حضرت صادق علیه السّلام در خصوص چهار نفر حواریّین حضرت باقر علیه السّلام چنین تعبیر فرمود. و در وسائل از رجال کشی، سند به ابی عبیده الحذا رساند قال : سمعت ابا عبدالله علیه السّلام یقول : زراره و محمّد بن مسلم و ابوبصیر و برید من الّذین قال الله تعالی : وَ السَّابِقوُنَ السَّابِقُون . اُولئِکَ المُقَرَّبُون ( وسائل الشّیعه ، ج 18، ص 85 ، ص 105 ) و احادیث در این مقوله بسیار است و فضیلت اهل علم بیش از آن است که در حوصله بیان آید، و درباره ی آن ها حدیث منقول از رسول اکرم صلّی الله علیه وآله کفایت می کند : من جاءه الموت و هو یطلب العلم لیحیی به الاسلام کان بینه و بین الانبیا درجه واحدة فی الجنّه. ( سنن دارمی ، ج 1، ص 100 ) کسی که بیاید او را مرگ در صورتی که برای زنده کردن اسلام علم طلب کند ، در بهشت مقام او با مقام پیغمبران یک درجه بیش فاصله ندارد. و پس از این إن شاء الله ذکری از فضیلت آنان پیش می آید و اگر خدای نخواسته از طریق خلوص برکنار شد و راه باطل پیش گرفت از علماء سوء که بدترین خلق الله هستند و درباره ی آن ها احادیث سخت و تعبیرات غریب وارد شده است به شمار آید. و باید اهل علم و طلاّب این راه پر خطر، اوّل چیزی را که در نظر گیرند این باشد که در خلال تحصیل، اصلاح خود کنند، و آن را حتّی الامکان بر جمیع امور مقدّم شمارند که از تمام واجبات عقلیّه و فرائض شرعیّه واجب تر و سخت تر همین امر است . هان ای طالبان علوم و کمالات و معارف ! از خواب برخیزید و بدانید که حجّت خداوند بر شما تمام تر است و خدای تعالی از شما بیش تر بازخواست فرماید، و میزان اعمال و علوم شما با میزان سایر بندگان خیلی فرق دارد، و صراط شما باریک تر و دقیق تر است ، و مناقشه در حساب شما بیش تر شود. وای به حال طالب علمی که علوم در قلب او کدورت و ظلمت آورد. چنان چه ما در خود می بینیم که اگر چند مفهومی ناقص و پاره ای اصطلاحات بی حاصل تحصیل نمودیم از طریق حق بازماندیم و شیطان و نفس بر ما مسلّط شدند ، و ما را از طریق انسانیّت و هدایت منصرف کردند، و حجاب بزرگ ما همین مفاهیم بی سر و پا شد، و چاره ای نیست جز پناه به ذات مقدّس حق تعالی. بارالها ما معترف به تقصیر و مُقِرِّ به گناهیم . نه یک قدمی در راه رضای تو برداشتیم و نه یک عبادتی و اطاعتی از روی اخلاص به جا آوردیم . تو خود با لطف عمیم و رحمت واسعه با ما رفتار فرما و چنان چه در این دنیا سِتر عیوب ما فرمودی در آن عالم نیز بفرما که در آن جا به ستر و غفرآن نیازمندیم. ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 322 و 323 ) برگرفته از پایگاه : پاسخگو برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .
عنوان سوال:

امام خمینی ره به عالمان دینی چه رهنمودهایی داشتند؟


پاسخ:

موعظتی برای عالمان دین

و بباید دانست که مشکل ترین امور و سخت ترین چیزها دین داری در لباس اهل علم و زهد و تقوی است ، حفظ قلب نمودن است در این طریقه . و از این جهت است که اگر کسی در این طبقه به وظایف خود عمل کند و با اخلاص نیّت وارد این مرحله شود و گلیم خود را از آب بیرون کشد و پس از اصلاح خود به اصلاح دیگران پردازد و نگهداری از ایتام آل رسول نماید، چنین شخصی از زمره ی مقرّبین و سابقین به شمار آید. چنان چه حضرت صادق علیه السّلام در خصوص چهار نفر حواریّین حضرت باقر علیه السّلام چنین تعبیر فرمود. و در وسائل از رجال کشی، سند به ابی عبیده الحذا رساند قال : سمعت ابا عبدالله علیه السّلام یقول : زراره و محمّد بن مسلم و ابوبصیر و برید من الّذین قال الله تعالی : وَ السَّابِقوُنَ السَّابِقُون . اُولئِکَ المُقَرَّبُون ( وسائل الشّیعه ، ج 18، ص 85 ، ص 105 )
و احادیث در این مقوله بسیار است و فضیلت اهل علم بیش از آن است که در حوصله بیان آید، و درباره ی آن ها حدیث منقول از رسول اکرم صلّی الله علیه وآله کفایت می کند : من جاءه الموت و هو یطلب العلم لیحیی به الاسلام کان بینه و بین الانبیا درجه واحدة فی الجنّه. ( سنن دارمی ، ج 1، ص 100 )
کسی که بیاید او را مرگ در صورتی که برای زنده کردن اسلام علم طلب کند ، در بهشت مقام او با مقام پیغمبران یک درجه بیش فاصله ندارد.
و پس از این إن شاء الله ذکری از فضیلت آنان پیش می آید و اگر خدای نخواسته از طریق خلوص برکنار شد و راه باطل پیش گرفت از علماء سوء که بدترین خلق الله هستند و درباره ی آن ها احادیث سخت و تعبیرات غریب وارد شده است به شمار آید.
و باید اهل علم و طلاّب این راه پر خطر، اوّل چیزی را که در نظر گیرند این باشد که در خلال تحصیل، اصلاح خود کنند، و آن را حتّی الامکان بر جمیع امور مقدّم شمارند که از تمام واجبات عقلیّه و فرائض شرعیّه واجب تر و سخت تر همین امر است .

هان ای طالبان علوم و کمالات و معارف ! از خواب برخیزید و بدانید که حجّت خداوند بر شما تمام تر است و خدای تعالی از شما بیش تر بازخواست فرماید، و میزان اعمال و علوم شما با میزان سایر بندگان خیلی فرق دارد، و صراط شما باریک تر و دقیق تر است ، و مناقشه در حساب شما بیش تر شود. وای به حال طالب علمی که علوم در قلب او کدورت و ظلمت آورد. چنان چه ما در خود می بینیم که اگر چند مفهومی ناقص و پاره ای اصطلاحات بی حاصل تحصیل نمودیم از طریق حق بازماندیم و شیطان و نفس بر ما مسلّط شدند ، و ما را از طریق انسانیّت و هدایت منصرف کردند، و حجاب بزرگ ما همین مفاهیم بی سر و پا شد، و چاره ای نیست جز پناه به ذات مقدّس حق تعالی.
بارالها ما معترف به تقصیر و مُقِرِّ به گناهیم . نه یک قدمی در راه رضای تو برداشتیم و نه یک عبادتی و اطاعتی از روی اخلاص به جا آوردیم . تو خود با لطف عمیم و رحمت واسعه با ما رفتار فرما و چنان چه در این دنیا سِتر عیوب ما فرمودی در آن عالم نیز بفرما که در آن جا به ستر و غفرآن نیازمندیم. ( امام خمینی رحمه الله ، چهل حدیث ، ص 322 و 323 )

برگرفته از پایگاه : پاسخگو
برخی از عبارات و کلمات این نوشتار با ادبیات ساده و روان تری نوشته شده است و با متن اصلی اندکی تفاوت دارد .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین