به چه دلیل امامان دوازده نفرند و امام آخر حضرت مهدی(عج) است؟ راه اثبات امامان دوازده گانه تنها از طریق شیعه نیست. در کتابهای روایی اهل سنت نیز به امامت دوازده گانه بعد از رسول خدا(ص) تصریح شده است. برای روشن شدن مسأله به روایاتی از پیامبر اکرم(ص) - که در کتابهای اهل سنت در مورد ائمه اثنی عشر آمده است - اشاره میشود. 1. (لا یزال امر الناس ماضیاً ما ولیهم ؛ صحیح مسلم به شرح نووی، ج 12، ص 202 ؛ نیز : الصواعق المحرقه، ص 18، و نیز : تاریخ الاسلام، سیوطی، ص 10. ؛ (کار مردم پیوسته میگذرد تا آنکه دوازده مرد بر آنان فرمان برانند). (اثنا عشر رجلاً) 2. (انّ عدة الخلفاء بعدی عدة نقباء موسی) ؛ کنزالعمال، ح 14971. ؛ (شمار جانشینان من به تعداد نقبای موسی (12 نفر) است). 3. (لا یزال الدین قائماً حتی تقوم الساعة او یکون علیکم اثنا عشر خلیفه کلهم من ؛ صحیح مسلم، ج 6، (کتاب الاماره ) ؛ صحیح بخاری، ج 4، ص 165 ؛ سنن ابی داود، ج 3، ص 106 ؛ مسند احمد بن حنبل، ج 5، ص 86 - 108 ؛ (تا وقتی که دوازده خلیفه و جانشین بر شما حکومت کنند، دین پیوسته برپا است...قریش) 4. (لاتزال هذه الائمة مستقیماً امرها... حتی یمضی منهم اثنا عشر خلیفه کلهم من قریش...) ؛ منتخب کنزالعمال، ج 5، ص 338 ؛ مستدرک الصحیحین، ج 3، ص 617. ؛ (این امر (دین اسلام ) به سر نمیآید تا اینکه تا دوازده خلیفه و جانشین را پشت سر گذارد...). 5. (بر این امت دوازده خلیفه حکومت خواهند کرد، به عدد نقبای بنیاسرائیل) ؛ منتخب کنز العمال. 6. امام علی(ع) در توضیح انحصار امامت در قریش میفرماید: (ان الائمة من قریش فی هذا البطن من هاشم لا ؛ نهج البلاغه، خطبه 142. ؛ (امامان از قریش، تنها از نسل هاشم هستند و امامت بر غیر آنان تصلح علی سواهم...) شایسته نیست...). ر.ک: الف. ینابیع الموده، ص 2 .44. ؛(الائمة بعدی اثنی عشر، تسعة من صلب الحسین و التاسع مهدیهم). ؛ ابی داود، 107 / 4. 8. در روایت سفیانبن عیینه به نقل ینابیع المودة از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: (همواره دین پایدار است تا آنکه قیامت به پا شود یا بر شما دوازده خلیفه حکم رانند که همهآنان از بنی هاشماند). ینابیع الموده، ج 3، باب 77. 9. امام الحرمین جوینی از ابن عباس از پیامبر(ص) نقل میکند: (انا سید النبیین و علی ابن ابیطالب سید الوصیین و ان اوصیایی بعدی اثنا عشر اولهم علیبن). ؛ فرائد المسطین، ج 2، ص 312. ؛ (من سرور پیامبرانم و علی سرور اوصیا. اوصیای بعد از من دوازده نفرند، اولشان علی است و ابیطالب (و آخرهم المهدیآخرشان مهدی). 10. ابن عباس از پیامبر(ص): (جانشینان و اوصیای من و حجتهای خدا بر خلق پس از من دوازده نفرند، اولشان برادرم و آخرشان فرزند من است). پرسیده شد: برادرتان کیست؟ فرمودند: علیبن ابیطالب. پرسیده شد: فرزندتان کیست؟ فرمودند: مهدی، همان کسی که زمین را پر از عدل و داد کند، همانگونه که پر از ظلم و جور شده است. روایات متعدد دیگری در این باب وجود دارد، بنگرید : بنابراین با نصوصی که از پیامبر اکرم در مورد تعداد ائمه (ع) وارد شده و اهل سنت و شیعه آن را نقل کردهاند، حقانیت شیعه اثبات میشود. اضافه بر آن در مورد امامت ائمه دوازده گانه - چه به صورت دسته جمعی و چه به صورت فرد به فرد - نصوص خاص وارد شده و هر یک از امامان، امام بعد از خود را معرفی کرده است. برای آگاهی بیشتر بنگرید :
به چه دلیل امامان دوازده نفرند و امام آخر حضرت مهدی(عج) است؟
راه اثبات امامان دوازده گانه تنها از طریق شیعه نیست. در کتابهای روایی اهل سنت نیز به امامت دوازده گانه بعد از رسول خدا(ص) تصریح شده است.
برای روشن شدن مسأله به روایاتی از پیامبر اکرم(ص) - که در کتابهای اهل سنت در مورد ائمه اثنی عشر آمده است - اشاره میشود.
1. (لا یزال امر الناس ماضیاً ما ولیهم ؛ صحیح مسلم به شرح نووی، ج 12، ص 202 ؛ نیز : الصواعق المحرقه، ص 18، و نیز : تاریخ الاسلام، سیوطی، ص 10. ؛ (کار مردم پیوسته میگذرد تا آنکه دوازده مرد بر آنان فرمان برانند). (اثنا عشر رجلاً)
2. (انّ عدة الخلفاء بعدی عدة نقباء موسی) ؛ کنزالعمال، ح 14971. ؛ (شمار جانشینان من به تعداد نقبای موسی (12 نفر) است).
3. (لا یزال الدین قائماً حتی تقوم الساعة او یکون علیکم اثنا عشر خلیفه کلهم من ؛ صحیح مسلم، ج 6، (کتاب الاماره ) ؛ صحیح بخاری، ج 4، ص 165 ؛ سنن ابی داود، ج 3، ص 106 ؛ مسند احمد بن حنبل، ج 5، ص 86 - 108 ؛ (تا وقتی که دوازده خلیفه و جانشین بر شما حکومت کنند، دین پیوسته برپا است...قریش)
4. (لاتزال هذه الائمة مستقیماً امرها... حتی یمضی منهم اثنا عشر خلیفه کلهم من قریش...) ؛ منتخب کنزالعمال، ج 5، ص 338 ؛ مستدرک الصحیحین، ج 3، ص 617. ؛ (این امر (دین اسلام ) به سر نمیآید تا اینکه تا دوازده خلیفه و جانشین را پشت سر گذارد...).
5. (بر این امت دوازده خلیفه حکومت خواهند کرد، به عدد نقبای بنیاسرائیل) ؛ منتخب کنز العمال.
6. امام علی(ع) در توضیح انحصار امامت در قریش میفرماید: (ان الائمة من قریش فی هذا البطن من هاشم لا ؛ نهج البلاغه، خطبه 142. ؛ (امامان از قریش، تنها از نسل هاشم هستند و امامت بر غیر آنان تصلح علی سواهم...) شایسته نیست...).
ر.ک: الف. ینابیع الموده، ص 2 .44. ؛(الائمة بعدی اثنی عشر، تسعة من صلب الحسین و التاسع مهدیهم). ؛ ابی داود، 107 / 4.
8. در روایت سفیانبن عیینه به نقل ینابیع المودة از پیامبر اکرم(ص) نقل شده است: (همواره دین پایدار است تا آنکه قیامت به پا شود یا بر شما دوازده خلیفه حکم رانند که همهآنان از بنی هاشماند). ینابیع الموده، ج 3، باب 77.
9. امام الحرمین جوینی از ابن عباس از پیامبر(ص) نقل میکند: (انا سید النبیین و علی ابن ابیطالب سید الوصیین و ان اوصیایی بعدی اثنا عشر اولهم علیبن). ؛ فرائد المسطین، ج 2، ص 312. ؛ (من سرور پیامبرانم و علی سرور اوصیا. اوصیای بعد از من دوازده نفرند، اولشان علی است و ابیطالب (و آخرهم المهدیآخرشان مهدی).
10. ابن عباس از پیامبر(ص): (جانشینان و اوصیای من و حجتهای خدا بر خلق پس از من دوازده نفرند، اولشان برادرم و آخرشان فرزند من است).
پرسیده شد: برادرتان کیست؟
فرمودند: علیبن ابیطالب.
پرسیده شد: فرزندتان کیست؟
فرمودند: مهدی، همان کسی که زمین را پر از عدل و داد کند، همانگونه که پر از ظلم و جور شده است.
روایات متعدد دیگری در این باب وجود دارد، بنگرید :
بنابراین با نصوصی که از پیامبر اکرم در مورد تعداد ائمه (ع) وارد شده و اهل سنت و شیعه آن را نقل کردهاند، حقانیت شیعه اثبات میشود. اضافه بر آن در مورد امامت ائمه دوازده گانه - چه به صورت دسته جمعی و چه به صورت فرد به فرد - نصوص خاص وارد شده و هر یک از امامان، امام بعد از خود را معرفی کرده است.
برای آگاهی بیشتر بنگرید :
- [سایر] به چه دلیل امامان دوازده نفرند و امام آخر حضرت مهدی(عج) است؟
- [سایر] آیا با دلیل عقلی میتوان ثابت کرد که امامان دوازده نفرند که بین امام علی و امام زمان ده نفر وجود دارد؟
- [سایر] مستور بودن امامان اسماعیلیه با غایب بودن امام زمان عج چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] آیا اعتقاد به لزوم وجود امام معصوم، با غیبت طولانی امام زمان (عج) ناسازگار نیست؟
- [سایر] یاران خاص امام زمان (عج) چند نفرند و از کجا هستند؟
- [سایر] یاران اصلی امام زمان (عج) چند نفرند و از چه شهرهایی هستند؟
- [سایر] در زمان رجعت حضرت مهدی (عج) چه تعداد از پیامبران و امامان (علیهم السلام) ظهور خواهند کرد؟
- [سایر] در زمان رجعت حضرت مهدی (عج) چه تعداد از پیامبران و امامان (علیهم السلام) ظهور خواهند کرد؟
- [سایر] چرا یاران امام زمان (عج) در موقع ظهور، 313 نفرند؟
- [سایر] آیا هنگام ظهور امام زمان(عج) پیامبران دیگر و امامان هم به دنیا بازگشته و زندگی میکنند نیکوکاران چطور؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.