چرا منصب امامت به فرزندان امام حسین(ع) رسید؟ البته اینکه امامان (ع) از نسل امام حسین (علیه السلام) هستند جای هیچ گونه شکی نیست اما این سخن بدان معنا نیست که امامت اصلا در نسل امام حسن (علیه السلام) قرار داده نشده است بلکه باید گفت که : مادر حضرت امام باقر (علیه السلام) دختر امام حسن مجتبی (علیه السلام) است; بدین جهت امام باقر (علیه السلام) از جانب پدر به امام حسین (علیه السلام) می رسند و از جانب مادر به امام حسن (علیه السلام) ، و به همین خاطر در زیارت نامه ی حضرت فاطمه ی معصومه(علیهم السلام)، دختر امام هفتم (علیه السلام) که در شهر مذهبی قم مدفون هستند می خوانیم: (السلام علیک یا بن الحسن و الحسین) زیرا از طریق جدّ بزرگوارشان امام باقر (علیه السلام) به امام حسن مجتبی (علیه السلام) می رسند، گرچه از جانب پدری اولاد امام حسین (علیه السلام) محسوب می شود. پس می توان خطاب به امام زمان (علیه السلام) گفت: (السلام علیک یابنت الحسن و الحسین). البته اگر امامت از نظر پدری در نسل امام حسین (علیه السلام) است، بنابر مصلحتی است که خداوند متعال می داند; زیرا خداوند حکیم است و هیچ کار او بدون حکمت و مصلحت نیست. بعلاوه اگر امامت در نسل امام حسن (علیه السلام) بود، باز این پرسش مطرح می شد که چرا امامت در نسل امام حسن (علیه السلام) است نه امام حسین (علیه السلام). شاید یکی از علت های این که امامت در نسل امام حسین (علیه السلام) قرار گرفته، و امام زمان (علیه السلام) از نسل ایشان است، پاداش شهادت امام حسین (علیه السلام) در کربلا است. در روایت آمده: (عن محمّد بن مسلم، قال: سمعت أبا جعفر وجعفر بن محمد(علیهما السلام) یقولان: إن الله عوّض الحسین(علیه السلام) من قتله أن الإمامة فی ذریته والشفاء فی تربته وإجابة الدعاء عند قبره ) : خداوند متعال امام حسین (علیه السلام) را به خاطر شهادتش به سه چیز پاداش داد; (این سه چیز مخصوص امام حسین (علیه السلام) است) : 1 امامت در ذریه و نسل ایشان است. 2 شفا در تربتش قرار داده شده است- خوردن خاک حرام است، مگر خاک قبر امام حسین (علیه السلام) به قصد شفا. 3 دعا در کنار قبرش مستجاب است.( امالی شیخ طوسی، ص 317 / الوسائل ، ج 10 ، ص 329 / بحار ، ج 44 ، ص 221 ، باب 29 )
چرا منصب امامت به فرزندان امام حسین(ع) رسید؟
البته اینکه امامان (ع) از نسل امام حسین (علیه السلام) هستند جای هیچ گونه شکی نیست اما این سخن بدان معنا نیست که امامت اصلا در نسل امام حسن (علیه السلام) قرار داده نشده است بلکه باید گفت که : مادر حضرت امام باقر (علیه السلام) دختر امام حسن مجتبی (علیه السلام) است; بدین جهت امام باقر (علیه السلام) از جانب پدر به امام حسین (علیه السلام) می رسند و از جانب مادر به امام حسن (علیه السلام) ، و به همین خاطر در زیارت نامه ی حضرت فاطمه ی معصومه(علیهم السلام)، دختر امام هفتم (علیه السلام) که در شهر مذهبی قم مدفون هستند می خوانیم: (السلام علیک یا بن الحسن و الحسین) زیرا از طریق جدّ بزرگوارشان امام باقر (علیه السلام) به امام حسن مجتبی (علیه السلام) می رسند، گرچه از جانب پدری اولاد امام حسین (علیه السلام) محسوب می شود. پس می توان خطاب به امام زمان (علیه السلام) گفت: (السلام علیک یابنت الحسن و الحسین).
البته اگر امامت از نظر پدری در نسل امام حسین (علیه السلام) است، بنابر مصلحتی است که خداوند متعال می داند; زیرا خداوند حکیم است و هیچ کار او بدون حکمت و مصلحت نیست. بعلاوه اگر امامت در نسل امام حسن (علیه السلام) بود، باز این پرسش مطرح می شد که چرا امامت در نسل امام حسن (علیه السلام) است نه امام حسین (علیه السلام).
شاید یکی از علت های این که امامت در نسل امام حسین (علیه السلام) قرار گرفته، و امام زمان (علیه السلام) از نسل ایشان است، پاداش شهادت امام حسین (علیه السلام) در کربلا است. در روایت آمده: (عن محمّد بن مسلم، قال: سمعت أبا جعفر وجعفر بن محمد(علیهما السلام) یقولان: إن الله عوّض الحسین(علیه السلام) من قتله أن الإمامة فی ذریته والشفاء فی تربته وإجابة الدعاء عند قبره ) : خداوند متعال امام حسین (علیه السلام) را به خاطر شهادتش به سه چیز پاداش داد; (این سه چیز مخصوص امام حسین (علیه السلام) است) : 1 امامت در ذریه و نسل ایشان است. 2 شفا در تربتش قرار داده شده است- خوردن خاک حرام است، مگر خاک قبر امام حسین (علیه السلام) به قصد شفا. 3 دعا در کنار قبرش مستجاب است.( امالی شیخ طوسی، ص 317 / الوسائل ، ج 10 ، ص 329 / بحار ، ج 44 ، ص 221 ، باب 29 )
- [سایر] چرا فرزندان امام حسن مجتبی (ع) مانند قاسم و عبد الله کوچک تر از فرزندان امام حسین (ع) مانند امام سجاد (ع) و علی اکبر هستند، با وجود آن که امام مجتبی بزرگ تر از امام حسین (ع) می باشند؟
- [سایر] چرا امام حسین(ع) نام فرزندان خود را علی و امام حسن نام فرزندان خود را از القاب رسول الله انتخاب کردهاند؟ آیا این امر را میتوان به معنای اختلاف دیدگاه این دو امام تلقی کرد؟
- [سایر] آیا امامت ارثی است؟ اگر ارثی نیست، چگونه از امام حسین(ع) به بعد، امامت به فرزندان ایشان یکی پس از دیگری رسیده است؟
- [سایر] تعداد فرزندان امام حسین(ع) به صورت کامل و قطعی بیان کنید.
- [سایر] امام زاده جعفرمدفون در اصفهان از فرزندان بدون واسطه امام رضا (ع)است؟
- [سایر] اگر امام حسین(ع) جای امام حسن(ع) بودند، آیا صلح با معاویه را میپذیرفتند؟ و آیا ممکن است امام معصومی با تصمیم امام دیگر مخالفت کند؟ چون در برخی کتب تاریخی آمده که امام حسین درباره صلح امام حسن اعتراض کرده و تعابیر تندی را نیز به کار میبرند.
- [سایر] از منظر امام شناسی آیا امام حسین(ع) بیشتر از اشک به لبیک ما احتیاج ندارند ؟
- [سایر] آیا انتساب امام زاده حسین مدفون در قزوین به امام رضا (ع) دارای سند هست؟
- [سایر] ساداتی که جد بزرگوارشون امام حسین(ع) است، بیشتر از کدام فرزند امام هستند؟
- [سایر] امام سجادع چندمدت بعدازشهادت امام حسین ع شهیدشدند؟وکیفیت شهادتشان چگونه بود؟ لطفابه گوشی جواب فرمایید.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بهجت] در حال غیبت نباید به کسانی که منصب امام را غصب کردهاند زکات داد، ولی دادن زکات به مجتهد جامعالشرایط بنابر اقوی مثل دادن زکات به امام معصوم علیهالسلام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قتال با کفار بدون اذن امام(ع) انجام گیرد، غنائم آن فقط متعلق به شخصیّت حقوقی امام(ع) است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (ع) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام (ع) غائب است مستحب می باشد و می شود آن را به جماعت یا فرادی خواند.