آیا همه موجودات دنبال تکامل نیستند؟ اگر هستند پس مزیت عقل انسان چیست؟ اگر تکامل به معنای تغییر در زندگی موجود و ایجاد توسعه و پیشرفت در آن باشد ، چنین امری تنها در مورد انسان صادق است ، آنهم بخاطر ویژگی خدادادی - یعنی عقل - اوست که این توان را یافته است تا وضع کنونی خود را بهتر کند و دگرگون سازد. اما اگر تکامل بدین معناست که چیزی به سوی موجودی متعالی در حال حرکت است ، چنین امری بطور تکوینی در تمام خلقت وجود دارد و همگی رو بسوی خالق یکتا دارند و به سویش در جنب و جوش اند. اما بخاطر ویژگی ها و برتری هایی که برخی مخلوقات بر دیگری دارند این حرکت سریع تر و کامل تر روی می دهد . وانسان به جهت عقل و اختیار مسیرتکامل اختیاری را می تواند طی کند که او را به بالا ترین مراتب کمال برساند و دیگر مخلوقات از این مرتبه تهی هستند. اما اصل وجود چنین حرکتی در میان تمام آفرینش تحقق دارد. انسان بخاطر خصوصیت و ویژگی عقل بر سایر موجودات برتری یافته است و به سبب این ویژگی اش از صفات و خصوصیات منحصر به فردی برخوردار است . به عبارت دیگر ، هر کمالی که در سایر موجودات موجود است ، حد اعلای آن را در انسان می یابیم ؛ مثلا شیوه هایی که انسان در زندگی فردی خود از قبیل خوراک ، پوشاک ، مسکن ، ازدواج ، ... دارد و نیز فنونی که در نظم و تدبیر اجتماع به کار می برد در هیچ موجود دیگری نمی بینیم. به علاوه ، انسان این توان را دارد که برای رسیدن به هدف هایش سایر موجودات را استخدام کند. از سوی دیگر ، موجودات تا کنون از وضعیت خود قدمی فراتر نگذاشته اند و تحول محسوسی در خود ایجاد نکرده اند ؛ در حالی که انسان در تمام ابعاد زندگی خود گامهای بزرگی در راستای تحول و کمال برداشته است و همچنان برمی دارد. بنابراین ، انسان هم دارای خصوصیت ویژه و اختصاصی بنام عقل است که بوسیله آن خیر و شر را تشخیص می دهد و هم نسبت به جهان مشترک با موجودات دیگر برتری ایی دارد خداوند نیز در سوره اسرا ، آیه 17 می فرماید : ( و لقد کرمنا بنی آدم و حملنا هم فی البر و البحر و رزقناهم من الطیبات و فضلنا هم علی کثیر ممن خلقنا تفضیلاً ) : ما فرزندان آدم را کرامت بخشیدیم و بر دریا و خشکی سوار کردیم و از چیزهای پاک و پاکیزه روزی دادیم و بربسیاری از مخلوقات خویش برتریشان نهادیم. در رابطه با آیه اشاره شده، تفاسیر متفاوتی وجود دارد: علامه طباطبایی در جلد سیزدهم المیزان ،صفحات 156 تا 165 را به بررسی پیرامون این آیه اختصاص داده است. یکی از دیدگاه هایی که در این رابطه مطرح است و قابل تایید به وسیله دیگرنصوص دینی می باشد، تفکیک بین ( ویژگی های اولیه خلقت انسان ) و ( کمالات اکتسابی ناشی از عمل اختیاری ) می باشد .
آیا همه موجودات دنبال تکامل نیستند؟ اگر هستند پس مزیت عقل انسان چیست؟
اگر تکامل به معنای تغییر در زندگی موجود و ایجاد توسعه و پیشرفت در آن باشد ، چنین امری تنها در مورد انسان صادق است ، آنهم بخاطر ویژگی خدادادی - یعنی عقل - اوست که این توان را یافته است تا وضع کنونی خود را بهتر کند و دگرگون سازد.
اما اگر تکامل بدین معناست که چیزی به سوی موجودی متعالی در حال حرکت است ، چنین امری بطور تکوینی در تمام خلقت وجود دارد و همگی رو بسوی خالق یکتا دارند و به سویش در جنب و جوش اند. اما بخاطر ویژگی ها و برتری هایی که برخی مخلوقات بر دیگری دارند این حرکت سریع تر و کامل تر روی می دهد . وانسان به جهت عقل و اختیار مسیرتکامل اختیاری را می تواند طی کند که او را به بالا ترین مراتب کمال برساند و دیگر مخلوقات از این مرتبه تهی هستند. اما اصل وجود چنین حرکتی در میان تمام آفرینش تحقق دارد.
انسان بخاطر خصوصیت و ویژگی عقل بر سایر موجودات برتری یافته است و به سبب این ویژگی اش از صفات و خصوصیات منحصر به فردی برخوردار است . به عبارت دیگر ، هر کمالی که در سایر موجودات موجود است ، حد اعلای آن را در انسان می یابیم ؛ مثلا شیوه هایی که انسان در زندگی فردی خود از قبیل خوراک ، پوشاک ، مسکن ، ازدواج ، ... دارد و نیز فنونی که در نظم و تدبیر اجتماع به کار می برد در هیچ موجود دیگری نمی بینیم. به علاوه ، انسان این توان را دارد که برای رسیدن به هدف هایش سایر موجودات را استخدام کند. از سوی دیگر ، موجودات تا کنون از وضعیت خود قدمی فراتر نگذاشته اند و تحول محسوسی در خود ایجاد نکرده اند ؛ در حالی که انسان در تمام ابعاد زندگی خود گامهای بزرگی در راستای تحول و کمال برداشته است و همچنان برمی دارد.
بنابراین ، انسان هم دارای خصوصیت ویژه و اختصاصی بنام عقل است که بوسیله آن خیر و شر را تشخیص می دهد و هم نسبت به جهان مشترک با موجودات دیگر برتری ایی دارد
خداوند نیز در سوره اسرا ، آیه 17 می فرماید : ( و لقد کرمنا بنی آدم و حملنا هم فی البر و البحر و رزقناهم من الطیبات و فضلنا هم علی کثیر ممن خلقنا تفضیلاً ) : ما فرزندان آدم را کرامت بخشیدیم و بر دریا و خشکی سوار کردیم و از چیزهای پاک و پاکیزه روزی دادیم و بربسیاری از مخلوقات خویش برتریشان نهادیم.
در رابطه با آیه اشاره شده، تفاسیر متفاوتی وجود دارد: علامه طباطبایی در جلد سیزدهم المیزان ،صفحات 156 تا 165 را به بررسی پیرامون این آیه اختصاص داده است. یکی از دیدگاه هایی که در این رابطه مطرح است و قابل تایید به وسیله دیگرنصوص دینی می باشد، تفکیک بین ( ویژگی های اولیه خلقت انسان ) و ( کمالات اکتسابی ناشی از عمل اختیاری ) می باشد .
- [سایر] چرا در زمان ما معجزه و کرامت تعطیل شده است؟ آیا دلیل آن تکامل عقل بشری است؟
- [سایر] اگر هدف خلقت انسان تکامل است هدف تکامل چیست و چه فایده ای دارد؟
- [سایر] اگر هدف خلقت انسان تکامل است هدف تکامل چیست و چه فایده ای دارد؟
- [سایر] اگر هدف از آفرینش انسان تکامل بوده چرا خداوند از آغاز انسان را در همه ابعاد , کامل نیافرید تا نیازی به پیمودن مراحل تکامل نبوده باشد ؟
- [سایر] اگر هدف از آفرینش انسان تکامل بوده چرا خداوند از آغاز انسان را در همه ابعاد , کامل نیافرید تا نیازی به پیمودن مراحل تکامل نبوده باشد ؟
- [سایر] اگر عقل دین را تأیید می کند چرا همه عاقل ها دیندار نیستند؟
- [سایر] چرا همه دین دار نیستند آیا عقل دین را تأیید می کند؟
- [سایر] آیا نبودن شیطان مساوی با تکامل نیافتن انسان است؟
- [سایر] نقش استاد اخلاق و مرشد در تکامل انسان چیست؟
- [سایر] آیا انسان از حضرت آدم تا کنون به تدریج تکامل یافته یا این تکامل نهفته بوده و الان ظهور پیدا کرده است؟
- [آیت الله اردبیلی] (نذر) آن است که انسان ملتزم شود کار خیری را برای خدا بجا آورد یا کاری را که انجام ندادن آن بهتر است، برای خدا ترک نماید و بنابر این متعلّق نذر باید دارای (رجحان) باشد، یعنی فعل یا ترک فعلی که نذر شده، شرعا دارای مزیّت باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . از مهمترین مطالب اسلامی، توجه به وضع تعلیم و تربیت فرزندان و مراقبت در حسن ترقی و تکامل علمی و تربیتی آنها است.
- [آیت الله جوادی آملی] .گرچه انسان حرام گوشت است؛ ولی اگر مو، عرق، آب دهان و اشک کسی که پاک است, بر بدن یا لباس نمازگزار باشد, اشکال ندارد. همچنین موم و عسل در بدن یا لباس نمازگزار باشد, مانع صحّت آن نیستند.
- [آیت الله بهجت] ساختن مجسمه موجودات جاندار حرام است، اما نگهداری آن برای مقاصد غیر حرام بنابر اظهر جایز است، و نیز معامله به همین مقصود مانعی ندارد، اگرچه احتیاط مستحب در ترک آن است، و نقاشی موجودات جاندار بنابر اظهر حرام نیست، اگرچه احتیاط در ناقص یا جدا کشیدن آن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله بروجردی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آن جاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند با آب آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله خوئی] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولًا کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند آنها وضو بگیرند.
- [آیت الله بهجت] وضو گرفتن از حوض تیمچهها و مسافرخانهها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند، در صورتی صحیح است که معمولاً کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند از آب آنجا وضو بگیرند.
- [آیت الله سبحانی] الکل هایی که ذاتاً قابل شرب نیستند و نوعی سم حساب می شوند نجس نیستند، ولی اگر آنها را با آب رقیق کنند و قابل شرب بشوند حکم نجس دارند و نوشیدن آنها حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وضو گرفتن از حوض تیمچه ها و مسافرخانه ها و مانند اینها برای کسانی که ساکن آنجاها نیستند؛ در صورتی صحیح است که معمولا کسانی هم که ساکن آنجاها نیستند از آنها وضو بگیرند.