فواید فرجام اندیشی چیست؟
فواید فرجام اندیشی چیست؟ (فرجام اندیشی)، فایده‌های متعددی دارد که شمارش و شرح تفصیلی آن، در این نوشتار نمی‌گنجد، از این رو تنها به بعضی از فواید آن اشاره می‌شود: 1. دور اندیشی‌ کسی که به عاقبت و فرجام خود می‌اندیشد، می‌کوشد جانب احتیاط را رعایت کند تا دچار خسران و ضرر نگردد. این اندیشه و دغدغه فکری، درباره آخر و پایان کار، انسان را وادار می‌کند تا در جوانب کار، بیشتر بیندیشد و این مطالعه و احتیاط، قهراً پیروزی شیرین کامی را برای او، به ارمغان می‌آورد؛ چنان که حضرت علی علیه السلام فرمود: (پیروزی به دور اندیشی است و دور اندیشی، در به کارگیری رأی است) (1) 2. تلاش علمی و عملی‌ با نگرشی جدّی و جدید به نظام هستی، طبیعت، خود و رابطه خدا، انسان و طبیعت می‌اندیشد. به بیان دیگر، عاقبت اندیشی انسان را به خود آگاهی، جهان آگاهی و خدا آگاهی می‌کشاند و در پرتو خودشناسی، درد حقیقت جویی در انسان زنده می‌شود. حضرت علی علیه السلام در این باره فرموده است: (خدا رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده، در کجا است و به کجا می‌رود؟) (1) 3. بلند همتی‌ وقتی انسان به عاقبت خود اندیشید و آن را با دوراندیشی و خود آگاهی همراه ساخت؛ به طور طبیعی به سوی شناخت هدف نهایی کشیده می‌شود. شناخت هدف، نقش اساسی در جهت دادن به فعالیت‌ها و انتخاب و گزینش کارها ایفا می‌کند. کسی که هدفی، جز (لذت دنیا) و کمالی را فراتر از (زندگی مادی) نمی‌شناسد، کردار و رفتارهای خود را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که تنها نیازهای مادی و خواسته‌های این سویی‌اش تأمین گردد. اما کسی که هدف و مقصود نهایی خود را فوق این جهان مادی جست‌وجو می‌کند، قهراً برنامه زندگی‌اش را به گونه‌ای طراحی و اجرا می‌کند که هر چه بهتر و بیشتر، برای مقصود نهایی و آن سویی‌اش سودمند باشد. حضرت علی علیه السلام فرمود: (بینا از دنیا توشه گیرد و نابینا برای دنیا توشه فراهم آورد) (2). هر که پایان بین‌تر او مسعودتر جدتر او کارد که افزون دید بر زانکه داند کاین جهان کاشتن هست بهر محشر و برداشتن (3)
عنوان سوال:

فواید فرجام اندیشی چیست؟


پاسخ:

فواید فرجام اندیشی چیست؟

(فرجام اندیشی)، فایده‌های متعددی دارد که شمارش و شرح تفصیلی آن، در این نوشتار نمی‌گنجد، از این رو تنها به بعضی از فواید آن اشاره می‌شود:
1. دور اندیشی‌
کسی که به عاقبت و فرجام خود می‌اندیشد، می‌کوشد جانب احتیاط را رعایت کند تا دچار خسران و ضرر نگردد. این اندیشه و دغدغه فکری، درباره آخر و پایان کار، انسان را وادار می‌کند تا در جوانب کار، بیشتر بیندیشد و این مطالعه و احتیاط، قهراً پیروزی شیرین کامی را برای او، به ارمغان می‌آورد؛ چنان که حضرت علی علیه السلام فرمود: (پیروزی به دور اندیشی است و دور اندیشی، در به کارگیری رأی است) (1)

2. تلاش علمی و عملی‌
با نگرشی جدّی و جدید به نظام هستی، طبیعت، خود و رابطه خدا، انسان و طبیعت می‌اندیشد. به بیان دیگر، عاقبت اندیشی انسان را به خود آگاهی، جهان آگاهی و خدا آگاهی می‌کشاند و در پرتو خودشناسی، درد حقیقت جویی در انسان زنده می‌شود. حضرت علی علیه السلام در این باره فرموده است: (خدا رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده، در کجا است و به کجا می‌رود؟) (1)

3. بلند همتی‌
وقتی انسان به عاقبت خود اندیشید و آن را با دوراندیشی و خود آگاهی همراه ساخت؛ به طور طبیعی به سوی شناخت هدف نهایی کشیده می‌شود.
شناخت هدف، نقش اساسی در جهت دادن به فعالیت‌ها و انتخاب و گزینش کارها ایفا می‌کند. کسی که هدفی، جز (لذت دنیا) و کمالی را فراتر از (زندگی مادی) نمی‌شناسد، کردار و رفتارهای خود را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که تنها نیازهای مادی و خواسته‌های این سویی‌اش تأمین گردد.
اما کسی که هدف و مقصود نهایی خود را فوق این جهان مادی جست‌وجو می‌کند، قهراً برنامه زندگی‌اش را به گونه‌ای طراحی و اجرا می‌کند که هر چه بهتر و بیشتر، برای مقصود نهایی و آن سویی‌اش سودمند باشد. حضرت علی علیه السلام فرمود: (بینا از دنیا توشه گیرد و نابینا برای دنیا توشه فراهم آورد) (2).
هر که پایان بین‌تر او مسعودتر جدتر او کارد که افزون دید بر
زانکه داند کاین جهان کاشتن هست بهر محشر و برداشتن (3)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین