اینکه بوعلی سینا می گوید دنیا مجبول است نه مجبور یعنی چه؟ این جمله مبهم است. برای این که مفهوم آن روشن شود لازم است متنی که این جلمه از آن اخذ شده است مشاهده شود و متاسفانه حضرت عالی آدرس مطلب را ارائه ننموده اید. کلمه مجبول در فلسفه، اغلب به معنی دارای طبیعت و آفریده شده همراه با طبیعت استعمال می شود. وقتی گفته می شود که فلان چیز جبلّی فلان شی است یعنی جز طبیعت آن است. لذا ممکن است معنی جمله مورد نظر این باشد که حرکت و فعالیت امور طبیعی دنیوی براساس طبیعت آنهاست نه از روی جبر. در جبر، خود موجود مجبور، هیچ نقشی در فعل ندارد . مثلا اگر زمین در حرکت خود به گرد خورشید مجبور باشد معنایش این است که زمین در این گردش هیچکاره است، قوانین حاکم بر زمین و خورشید در این میان هیچ نقشی ندارند و خداست که مستقیما زمین را می گرداند واین به نوعی انکار اصل علیّت یا محدود کردن آن است ؛ اما اگر گفته شد که حرکت زمین به گرد خورشید ناشی از طبیعت آن است معنایش این است که فاعل مباشر این گردش و حرکت طبیعت زمین است ؛ به عبارت دیگر خدا زمین را طوری آفریده است که او به گرد خورشید بچرخد. بنابراین کائنات در افعال خود فاعل بالطبع هستند نه فاعل بالجبر.
اینکه بوعلی سینا می گوید دنیا مجبول است نه مجبور یعنی چه؟
این جمله مبهم است. برای این که مفهوم آن روشن شود لازم است متنی که این جلمه از آن اخذ شده است مشاهده شود و متاسفانه حضرت عالی آدرس مطلب را ارائه ننموده اید.
کلمه مجبول در فلسفه، اغلب به معنی دارای طبیعت و آفریده شده همراه با طبیعت استعمال می شود. وقتی گفته می شود که فلان چیز جبلّی فلان شی است یعنی جز طبیعت آن است. لذا ممکن است معنی جمله مورد نظر این باشد که حرکت و فعالیت امور طبیعی دنیوی براساس طبیعت آنهاست نه از روی جبر. در جبر، خود موجود مجبور، هیچ نقشی در فعل ندارد . مثلا اگر زمین در حرکت خود به گرد خورشید مجبور باشد معنایش این است که زمین در این گردش هیچکاره است، قوانین حاکم بر زمین و خورشید در این میان هیچ نقشی ندارند و خداست که مستقیما زمین را می گرداند واین به نوعی انکار اصل علیّت یا محدود کردن آن است ؛ اما اگر گفته شد که حرکت زمین به گرد خورشید ناشی از طبیعت آن است معنایش این است که فاعل مباشر این گردش و حرکت طبیعت زمین است ؛ به عبارت دیگر خدا زمین را طوری آفریده است که او به گرد خورشید بچرخد. بنابراین کائنات در افعال خود فاعل بالطبع هستند نه فاعل بالجبر.
- [سایر] درباره زندگی ابوعلی سینا توضیحاتی بدهید.
- [سایر] وهابیت در مورد ابن سینا چه نظری دارند؟
- [سایر] کیسانیه چه فرقه ای هستند و آیا ابن سینا کیسانی بوده است؟
- [سایر] کیسانیه چه فرقه ای هستند و آیا ابن سینا کیسانی بوده است؟
- [سایر] طریقه علم و معرفت به حقایق فراطبیعی از دیدگاه ابن سینا چیست ؟
- [سایر] حقیقت علم از نظر ابن سینا چیست؟ و این سخن که علم کیف نفسانی است، به چه معنا است؟
- [سایر] آیا ابن سینا شیعه بوده و اگر بوده از چه راهی میتوان تشیع او را ثابت کرد؟
- [سایر] این کلا م ابن سینا در رساله عشق :(حب خداوند به خویش همان ادراک « خیر » است) یعنی چه ؟
- [سایر] ابوعلی سینا در فصلی از کتاب شفاء گرچه علی را عالمتر و شجاعتر از عمر میداند ولی عمر رادر امر حکومت عاقلتر از علی و درنتیجه شایستهتر میداند. در مقاله ای در همین سایت خواندم ابن سینا شیعه بوده دلیل این سخنش چه بوده؟
- [سایر] آیا میان اعتقاد فلاسفه مسلمان نظیر ابن سینا به قدیم بودن جهان از نظر اصول کلی و حدیث حضرت رسول (ص) در مورد عالم عماء تناقضی وجود ندارد؟
- [آیت الله سیستانی] کسی که بواسطه مسافرت یا مرض روزه نمیگیرد ، نمیتواند زن روزهدار را مجبور به جماع کند ، ولی اگر او را مجبور نماید ، کفاره بر مرد نیز واجب نیست .
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که به واسطه مسافرت یا مرض روزه نمیگیرد، نمیتواند زن روزهدار خود را مجبور به جماع نماید، ولی اگر او را مجبور نماید بر مرد هیچ گونه کفارهای - نه برای خود نه از جانب زن - واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که به واسطة مسافرت یا مرض روزه نمی گیرد ، نمی تواند زن روزه دار خود را مجبور به جماع کند ، ولی اگر او را مجبور نماید کفاره بر مرد نیز واجب نیست .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به واسطه مسافرت یا بیماری روزه نمیگیرد، نمیتواند زن روزهدار خود را مجبور به جماع کند و اگر او را مجبور نماید، بنابر احتیاط باید کفّاره او را بدهد.
- [آیت الله خوئی] کسی که به واسط مسافرت یا مرض روزه نمیگیرد، نمیتواند زن روزهدار خود را مجبور به جماع کند، ولی اگر او را مجبور نماید، کفاره بر مرد نیز واجب نیست.
- [امام خمینی] کسی که به واسطه مسافرت یا مرض روزه نمی گیرد، نمی تواند زن روزه دار خود را مجبور به جماع کند، ولی اگر او را مجبور نماید، بنابر احتیاط باید کفاره اش را بدهد.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقف برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند صحیح نمی باشد، ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمده اند و بعضی هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است (مانند وقف بر فرزندان موجود و نسلهای آینده) و آنها که بعداً به دنیا می آیند در آن وقف شریک خواهند شد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در پرداختن سهم سادات به یتیم , مسکین و ابن السبیل از سادات، شرط است که ش یعه باشند، همچنین در یتیم و ابنالسبیل، فقیر بودن شرط است، اگرچه ابن السبیل در شهر خودش غنی و توانگر باشد . گفتنی است، سفر "ابنالسبیل" اعم از این است که برای اطاعت از فرمان الهی باشد مانند سفر زیارتی واجب یا مستحب یا سفر تفریحی و سیاحتی باشد . چنانچه سفرش معصیت باشد، بنا بر احتیاط, خمس دادن به او جایز نیست. مصداق سیادت