هلال شیعی چیست و آیا واقعیت دارد؟ در سالهای اخیر واژه (هلال شیعی) از سوی عبدالله دوم پادشاه اردن، مطرح شد که در خلال آن خطر قدرت گرفتن شیعیان را در منطقه مطرح کرد. به عقیده آنها جمهوری اسلامی ایران میتواند، با اعمال نفوذ طبیعی در میان شیعیان عراق، سوریه و لبنان تحولات ژئوپلتیک خاورمیانه را هدایت کرده و موازنه قدرت را به نفع شیعیان و علیه منافع آمریکا و اسرائیل تغییر دهد. اما واقعیت این است که این مطلب دروغی بیش نیست چراکه اختلافات اعتقادی، سیاسی و قومیتی سوریه و نیز شیعیان عراق با ایران و حتی اختلافات گروه های شیعی عراق با یکدیگر و با گروه های شیعی لبنان، مجالی برای اتحاد آنها با شیعیان منطقه در قالب (طرح هلال شیعی) باقی نخواهد گذاشت و تهران به این امر به خوبی واقف است؛ به عبارت دیگر ایران و شیعیان لبنان و عراق هر چند دارای منافع مشترک هستند، اما حرف آخر را منافع هلال شیعی نمی زند، بلکه منافع ایران، عراق و لبنان فصل الخطاب خواهد بود؛ نهایتاً، نباید پراکندگی جغرافیایی و جمعیتی شیعیان منطقه را از نظر دور ساخت که شاید بتوان از آن به عنوان اصلی ترین دلیل ژئوپلیتیک عدم امکان شکل گیری هلال شیعی نام برد. و در نتیجه بروز چنین اسمی را تنها می توان در راستای ایران هراسی و شیعه هراسی در کشورهای جهان به خصوص مسلمانان برشمرد تا از این طریق دولتمردان فاسد عربی و مسلمان نشین بتوانند به اهداف شوم خود دست یابند.( برای مطالعه بیشتر رجوع کنید: نشریه شیعه شناسی، شماره 26؛ فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات انقلاب اسلامی،سال دهم، شماره 33)
هلال شیعی چیست و آیا واقعیت دارد؟
در سالهای اخیر واژه (هلال شیعی) از سوی عبدالله دوم پادشاه اردن، مطرح شد که در خلال آن خطر قدرت گرفتن شیعیان را در منطقه مطرح کرد. به عقیده آنها جمهوری اسلامی ایران میتواند، با اعمال نفوذ طبیعی در میان شیعیان عراق، سوریه و لبنان تحولات ژئوپلتیک خاورمیانه را هدایت کرده و موازنه قدرت را به نفع شیعیان و علیه منافع آمریکا و اسرائیل تغییر دهد.
اما واقعیت این است که این مطلب دروغی بیش نیست چراکه اختلافات اعتقادی، سیاسی و قومیتی سوریه و نیز شیعیان عراق با ایران و حتی اختلافات گروه های شیعی عراق با یکدیگر و با گروه های شیعی لبنان، مجالی برای اتحاد آنها با شیعیان منطقه در قالب (طرح هلال شیعی) باقی نخواهد گذاشت و تهران به این امر به خوبی واقف است؛ به عبارت دیگر ایران و شیعیان لبنان و عراق هر چند دارای منافع مشترک هستند، اما حرف آخر را منافع هلال شیعی نمی زند، بلکه منافع ایران، عراق و لبنان فصل الخطاب خواهد بود؛ نهایتاً، نباید پراکندگی جغرافیایی و جمعیتی شیعیان منطقه را از نظر دور ساخت که شاید بتوان از آن به عنوان اصلی ترین دلیل ژئوپلیتیک عدم امکان شکل گیری هلال شیعی نام برد. و در نتیجه بروز چنین اسمی را تنها می توان در راستای ایران هراسی و شیعه هراسی در کشورهای جهان به خصوص مسلمانان برشمرد تا از این طریق دولتمردان فاسد عربی و مسلمان نشین بتوانند به اهداف شوم خود دست یابند.( برای مطالعه بیشتر رجوع کنید: نشریه شیعه شناسی، شماره 26؛ فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات انقلاب اسلامی،سال دهم، شماره 33)
- [آیت الله مکارم شیرازی] وظیفه ما در مراسم حج زمانی که قاضی اهل سنّت حکم به رؤیت هلال می کند چیست در صورتی که در نظر شیعه یا رؤیت هلال مشکوک است یا این که خلاف آن ثابت است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وظیفه ما در مراسم حج زمانی که قاضی اهل سنّت حکم به رؤیت هلال میکند چیست در صورتی که در نظر شیعه یا رؤیت هلال مشکوک است یا اینکه خلاف آن ثابت است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در منطقهای هلال ماه مبارک رمضان یا هلال شوال ثابت شود، آیا برای کسانی که در غرب این منطقه واقع شدهاند، هلال ثابت میشود یا خیر؟
- [سایر] سلام؛ اگر حقیقت، درک ما از واقعیت است، پس تا واقعیت اتفاق نیفتاده حقیقتی وجود ندارد؛ و این یعنی واقعیت هم میتواند از ازل تا ابد باشد؟!
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخصی هلال ماه را ببیند و بداند که رؤیت هلال برای حاکم شرع شهر او به هر علتی ممکن نیست، آیا او مکلّف است که رؤیت هلال را به حاکم اطلاع دهد؟
- [سایر] آیا هولوکاست واقعیت دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] همانطور که می دانید، وضعیت هلال در آخر یا اول ماه به یکی از حالت های زیر است: 1. غروب هلال قبل از غروب خورشید باشد. 2. غروب هلال مقارن با غروب خورشید باشد. 3. غروب هلال بعد از غروب خورشید باشد. لطفاً بیان فرمایید کدام یک از حالات سه گانه فوق را می توان برای تعیین اول ماه به حساب آورد؟
- [سایر] سحر و جادو واقعیت دارد؟
- [سایر] آیا طلسم واقعیت دارد؟
- [سایر] آیا طی الارض واقعیّت دارد؟
- [آیت الله مظاهری] تعارفهایی که مردم با یکدیگر دارند نظیر ارادتمندم، نوکر شما هستم و امثال اینها حرام نیست، زیرا از اینگونه الفاظ معنی واقعی اراده نمیشود، ولی مسلمان باید از الفاظی که واقعیّت ندارد احتراز کند و در تعارفها به الفاظی که واقعیّت دارند نظیر متشکرم، الحمدللَّه و امثال اینها اکتفا کند.
- [آیت الله سبحانی] اول ماه با محاسبات نجومی ثابت نمی شود. ولی اگر انسان از گفته آنان یقین پیدا کند، باید به آن عمل نماید و اگر با محاسبات علمی امکان رؤیت هلال را نفی کنند ثبوت هلال با شهادت دو نفر عادل مشکل می باشد. و احادیث مربوط به عدم حجیت قول منجم و... مربوط به محاسبات ظنی آن روز بوده و ارتباطی به محاسبات علمی امروز ندارد.
- [آیت الله بهجت] فطره کسی که پیش از برآمدن هلال ماه شوال مهمان شخص دیگری شده است بر میزبان واجب است، بهشرط آنکه برای خوردن غذا به منزل او آمده باشد، ولو بعداً مانعی پیش آید که نتواند غذا صرف کند، اما اگر وقت رؤیت هلال، غذایی برای کسی هدیه بفرستد، در صورتی که اینگونه هدیه مستمر نبوده و صدق نانخور یا مهمان بر او نکند، فطره او بر هدیه دهنده واجب نیست، هر چند با مال او افطار کرده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اول ماه به حکم حاکم شرع ثابت می شود مگر آنکه بداند که در حکم اشتباه شده و چنانچه حاکم شرع بگوید دو عادل نزد من به رؤیت هلال شهادت داده اند کافی است.
- [آیت الله بهجت] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند فطره را تا ظهر به تأخیر بیندازد؛ و ابتدای وقت واجب شدن فطره، وقت رؤیت هلال عید است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 22 در شهرهایی که از نظر افق با شهری که هلال در آن رؤیت شده هم افق و یا قریب الافق است و همچنین اگر در مناطق شرقی دیده شود برای مناطق غربی حجت است.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی از عامه بمیرد و از او یک دختر عامی مذهب بماند و برادری داشته باشد اگر برادر شیعه باشد و یا پس از مرگ برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام برادر شیعه می تواند انچه از ترکه میت زیاد می اید از باب تعصیب بگیرد هر چند تعصیب در مذهب شیعه باطل است و همچنین اگر شخصی از عامه یک خواهر عامی مذهب وارث داشته باشد و عموی ابوینی داشته باشد چنانچه عموی او شیعه باشد و یا بعد از مرگ پسر برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام می تواند انچه از باب تعصیب به او می رسد بگیرد و همچنین است حکم در سایر موارد تعصیب
- [آیت الله بروجردی] کسی که زکات میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکات بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکات بدهد.
- [آیت الله بهجت] مسلمانی که مستبصر (شیعه) شد عباداتی که موافق مذهب خودش انجام داده اعاده ندارد، مگر زکات که باید آن را به فقیر شیعه بدهد، ولی اگر از اول آن را به فقیر شیعه و با قصد قربت داده باشد، اعاده ندارد.