در پاسخ به سؤال، ابتدا لازم است مراد از سؤال روشن گردد. گاه ممکن است مراد از تغییر در دین جامعه، تغییر در - اصل دین الهی و حق - باشد که مورد قبول یک جامعه قرار گرفته است؛ در این فرض، سخن از ثبات و عدم ثبات عناصر دینی و مسأله معرفت دینی و قبض و بسط آن خواهد بود که شاید هدف پرسشگر با توجه به اضافه نمودن کلمه‏ی «دین» به «جامعه» طرح چنین مباحثی نمی‏باشد، و پرداختن آن مجال دیگری می‏طلبد. و گاه مراد، باورها و اعتقادات افراد جامعه و تغییر در بینش‏ها و گرایش‏های آنان می‏باشد، که در این فرض می‏توان گفت: آری، دین جامعه قابل تغییر است؛ زیرا از قرآن و روایات و منابع اسلامی و نیز از تاریخ و حوادث ملموس و قابل مشاهده، استفاده می‏شود که؛ پیوسته دین ستیزان در همه زمان‏ها و جوامع بشری در صدد ضربه زدن به اهل ایمان و حق و ایجاد تزلزل در دین و عقاید و اهداف آنان هستند و در راه عملی کردن منویّات خود از هر نوع وسیله و روشی کمک می‏گیرند تا به مقصود خود برسند؛ لذا قرآن کریم همواره به مؤمنان هشدار می‏دهد که دین و عقیده خود را تقویت کنند و در مقابل توطئه و شبهه افکنی‏های اهل باطل، مجهّز و مقاوم باشند و آثار تلخ و شوم شکست را از خود دور سازند؛ چرا که با بی توجّهی به رهنمودهای قرآنی، کم کم ارزش‏های دینی را فراموش می‏کنند و به تدریج در دام هواهای نفسانی و شیطان و دشمنان دین قرار گرفته و ناخودآگاه خود را در جبهه‏ی باطل قرار داده و در نتیجه در مقابل خداوند و دستوراتش موضع‏گیری خواهند کرد. از ولایت و سرپرستی خداوند محروم خواهند شده، و با اختیار خود از نور هدایت و سعادت بیرون می‏روند و در تاریکی گمراهی و شقاوت قرار خواهند گرفت و تجسم عینی این آیه شریفه خواهند شد: «والذین کفروا اولیائهم الطاغوت یخرجونهم من النور الی الظلمات...» کسانی که کفر ورزیده‏اند، سرورانشان (همان عصیانگران)، طاغوتند، که آنان را از روشنایی به سوی تاریکی‏ها به در می‏برند... . [i] [i] بقره، 257.
در پاسخ به سؤال، ابتدا لازم است مراد از سؤال روشن گردد. گاه ممکن است مراد از تغییر در دین جامعه، تغییر در - اصل دین الهی و حق - باشد که مورد قبول یک جامعه قرار گرفته است؛ در این فرض، سخن از ثبات و عدم ثبات عناصر دینی و مسأله معرفت دینی و قبض و بسط آن خواهد بود که شاید هدف پرسشگر با توجه به اضافه نمودن کلمهی «دین» به «جامعه» طرح چنین مباحثی نمیباشد، و پرداختن آن مجال دیگری میطلبد. و گاه مراد، باورها و اعتقادات افراد جامعه و تغییر در بینشها و گرایشهای آنان میباشد، که در این فرض میتوان گفت: آری، دین جامعه قابل تغییر است؛ زیرا از قرآن و روایات و منابع اسلامی و نیز از تاریخ و حوادث ملموس و قابل مشاهده، استفاده میشود که؛ پیوسته دین ستیزان در همه زمانها و جوامع بشری در صدد ضربه زدن به اهل ایمان و حق و ایجاد تزلزل در دین و عقاید و اهداف آنان هستند و در راه عملی کردن منویّات خود از هر نوع وسیله و روشی کمک میگیرند تا به مقصود خود برسند؛ لذا قرآن کریم همواره به مؤمنان هشدار میدهد که دین و عقیده خود را تقویت کنند و در مقابل توطئه و شبهه افکنیهای اهل باطل، مجهّز و مقاوم باشند و آثار تلخ و شوم شکست را از خود دور سازند؛ چرا که با بی توجّهی به رهنمودهای قرآنی، کم کم ارزشهای دینی را فراموش میکنند و به تدریج در دام هواهای نفسانی و شیطان و دشمنان دین قرار گرفته و ناخودآگاه خود را در جبههی باطل قرار داده و در نتیجه در مقابل خداوند و دستوراتش موضعگیری خواهند کرد. از ولایت و سرپرستی خداوند محروم خواهند شده، و با اختیار خود از نور هدایت و سعادت بیرون میروند و در تاریکی گمراهی و شقاوت قرار خواهند گرفت و تجسم عینی این آیه شریفه خواهند شد: «والذین کفروا اولیائهم الطاغوت یخرجونهم من النور الی الظلمات...» کسانی که کفر ورزیدهاند، سرورانشان (همان عصیانگران)، طاغوتند، که آنان را از روشنایی به سوی تاریکیها به در میبرند... . [i] [i] بقره، 257.
- [سایر] آیا دین جامعه قابل تغییر است؟
- [سایر] ابعاد تغییر نظام ارزشی جامعه چیست؟
- [سایر] چگونه فرهنگ ها تغییر و تبدّل پیدا می کنند; آیا تغییر کامل فرهنگ در یک جامعه ممکن است؟
- [سایر] جامعه شناسی دین چه مفهومی دارد؟
- [سایر] کاربرد دین در جامعة مدرن چیست؟
- [سایر] جامعه شناسی دین چه مفهومی دارد؟
- [سایر] چگونه فرهنگ ها تغییر و تبدّل پیدا می کنند؛ آیا تغییر کامل فرهنگ در یک جامعه ممکن است؟
- [سایر] کاربرد دین در جامعه مدرن چیست؟
- [سایر] جامعه شناسان دین را چگونه تعریف می کنند؟
- [سایر] دین و نژاد و اساس تغییر مذهب یهودی چگونه است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .سبب تغییر باید نجاست باشد و مورد تغییر هم باید یکی از سه وصف یاد شده در مسأله قبل باشد. تغییر, اعم از آن است که به یکی از اوصاف شیء نجس باشد; یا به وصف شیء دیگر، پس اگر سبب تغییر، خصوصیت شیء نجس شده باشد, نه نجاست، آن آب, نجس نمیشود; همچنین اگر سبب تغییر, مجاورت با نجاست باشد, نه برخورد با آن، آب? نجس نمیشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نجاستی در چاه بریزد و بو یا رنگ یا مزه آب آن را تغییر دهد؛ چنانچه تغییر آب چاه از بین برود پاک می شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر عین نجس، مانند: خون، به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو، رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد، تمام آب نجس میشود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد، فقط مقداری که بو، رنگ یا مزه آن تغییر کرده، نجس است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر عین نجس مانند خون به ابی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از ان را تغییر دهد چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام اب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد مقداری که بو یا رنگ یا مزه ان تغییر کرده نجس است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد؛ چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر ازکُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر ازکُر باشد،تمام آب نجس می شود.و اگر به اندازة کُر یا بیشتر باشد ، فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزة آن تغییر کرده نجس است .
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر عین نجس یا شیء نجس شده, به آبی که بیشتر از کُر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد, چنانچه مقداری که تغییر نکرده است کمتر از کُر باشد, تمام آب نجس می شود و اگر به اندازه کُر یا بیشتر باشد, فقط مقداری که تغییر کرده, نجس است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عین نجس مانند خون به آبی که بیشتر از کر است برسد و بو یا رنگ یا مزه قسمتی از آن را تغییر دهد، چنانچه مقداری که تغییر نکرده کمتر از کر باشد تمام آب نجس می شود، و اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد فقط مقداری که بو یا رنگ یا مزه آن تغییر کرده نجس است.