چرا در حکومت‌های اسلامی فساد رواج پیدا می‌کند؟
عامل فساد و رواج آن در جوامع اسلامی - از دیدگاه قرآن کریم - در یک جمله خلاصه می‌شود: عدم ایمان به خدا و عدم کفر به طاغوت (هر آنچه با خدا نیست و رنگ خدایی ندارد). در مقابل، ایمان به الله و کفر به طاغوت، آن هم به صورت توأم و همراه یکدیگر، سبب تعالی و ترقی افراد و جوامع می‌شود. به عبارت دیگر؛ صلاح بشر و جوامع اسلامی از طرف خداوند در قالب دین در اختیار بشر نهاده شده است. حال اگر این انسان با اختیار خود به تمامی احکام و معارف و دستورات اخلاقی دین، در تمامی ابعاد و شئون زندگی‌اش عمل کرد، به نیازهای فطری خود پاسخ مثبت داده و به اهدافی که از آفرینش او در نظر بوده و توان دست‌یابی به آن‌را در نهاد وی قرار داده‌اند، می‌رسد. لکن اگر به سبب گرایش به دنیا و آنچه در آن است (طاغوت) به کلی دین را زیر پا نهاده و یا تنها به برخی از احکام دین، که ضرر دنیایی برای او نداشته باشد عمل کرد، در واقع به دلخواه خود عمل کرده و پیرو نفس گشته و همین سبب سقوط تدریجی او و جامعه‌اش می‌گردد. در سیر انحطاط جوامع، نقش اساسی را حُکّام و سپس علمای درباری و بعد، علمای آگاه ولی ساکت و بی‌تفاوت و در مرحله بعد، عوام مردم ایفا می‌کنند و راه تعالی جوامع نیز به دست حکام و علما و مردم هموار می‌گردد.
عنوان سوال:

چرا در حکومت‌های اسلامی فساد رواج پیدا می‌کند؟


پاسخ:

عامل فساد و رواج آن در جوامع اسلامی - از دیدگاه قرآن کریم - در یک جمله خلاصه می‌شود: عدم ایمان به خدا و عدم کفر به طاغوت (هر آنچه با خدا نیست و رنگ خدایی ندارد). در مقابل، ایمان به الله و کفر به طاغوت، آن هم به صورت توأم و همراه یکدیگر، سبب تعالی و ترقی افراد و جوامع می‌شود.
به عبارت دیگر؛ صلاح بشر و جوامع اسلامی از طرف خداوند در قالب دین در اختیار بشر نهاده شده است. حال اگر این انسان با اختیار خود به تمامی احکام و معارف و دستورات اخلاقی دین، در تمامی ابعاد و شئون زندگی‌اش عمل کرد، به نیازهای فطری خود پاسخ مثبت داده و به اهدافی که از آفرینش او در نظر بوده و توان دست‌یابی به آن‌را در نهاد وی قرار داده‌اند، می‌رسد. لکن اگر به سبب گرایش به دنیا و آنچه در آن است (طاغوت) به کلی دین را زیر پا نهاده و یا تنها به برخی از احکام دین، که ضرر دنیایی برای او نداشته باشد عمل کرد، در واقع به دلخواه خود عمل کرده و پیرو نفس گشته و همین سبب سقوط تدریجی او و جامعه‌اش می‌گردد. در سیر انحطاط جوامع، نقش اساسی را حُکّام و سپس علمای درباری و بعد، علمای آگاه ولی ساکت و بی‌تفاوت و در مرحله بعد، عوام مردم ایفا می‌کنند و راه تعالی جوامع نیز به دست حکام و علما و مردم هموار می‌گردد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین