پیش از این که راه‏های نفوذ شیطان در آدمی را مورد کنکاش قرار دهیم، لازم است شناختی و لو اجمالی، از موجودی به نام شیطان داشته باشیم. در مبدأ اشتقاق لغت شیطان، میان صاحب نظران، اختلافاتی وجود دارد، ولی صحیح‏تر است بگوییم که این کلمه، از واژه‏ی "شَطَن" به معنای دور شده، آمده است. لذا می‏تواند مصادیق متعددی داشته باشد، ولی بارزترین آنها و رئیس تمامی ایشان ابلیس است. شیطان موجودی است از جنس جن و از این رو می‏تواند با تمثل به اشکال گوناگون خویش را در قالب هر چیزی اعم از حیوان یا انسان، غیر از معصومین (‏ع) بنمایاند. پس یکی از اساسی‏ترین راه‏های اغواگری او همین طریق است. که در لحظات حساس سرنوشت انسان‏ها، خود را به شکل انسانی ظاهر الصلاح در آورده و موجبات فریب آدمی را مهیا می‏کند. اما او همیشه از این روش استفاده نمی‏کند. او موجودی مثالی است؛ یعنی حالتی میان تجرد و تجسم دارد، از این جهت نمی‏تواند به طور مستقیم در روح مجرد آدمی، که قوام و انسانیت انسان است؛ راه یابد. لذا از مجرایی به نام نفس أماره خواسته‏های خویش را در جان ما می‏نشاند. نفس اماره همان بعد حیوانی نفس انسانی است که در صورت ترقی وکمال تبدیل به نفس مطمئنه یا روح عالی می‏شود. پس شیطان با تداعی و جلوه‏نمایی، آنچه از انحرافات که مورد تمایل نفس اماره یا هواهای نفسانی انسان است، موجبات گمراهی و فریب آدمی را فراهم می‏کند. لذا باید گفت که شیطان یک جزء العلة یا علت معده در فریب آدمی است، نه علت تامه. اما این جلوه‏نمایی‏ها، نمودهای متفاوتی دارند که همگی با تمایلات حیوانی ما، هم صدا هستند که عبارت اند از: الف: تزیین اعمال زشت: شیطان با زیبا جلوه دادن زشتی‏ها، قبح ظلم و گناه را از بین می‏برد و موانع اجتماعی در عمل به محرمات را می‏کاهد، تا انسان راحت‏تر به دامان گناه بیافتد. این همان توجیه‏گری‏هایی است که ما برای عمل به گناه، نزد خود اقامه می‏کنیم. ب: وعده‏های دروغ: شیطان با دادن وعده‏های دروغ و آرزوهای بلند و دست نیافتنی، انسان را از یاد معاد، مرگ و خداوند متعال، باز می‏دارد و چنین شخصی درگیر هواهای نفسانی است و در پی رسیدن به آن آرزوی کذایی حاضر است تا به خاطر آن مرتکب گناهان بزرگ نیز بشود. ج: بیم و هراس: شیطان با ایجاد رعب و ترس از آینده و رویدادهای آن آدمی را به انباشت ثروت، فرار از جهاد، همراهی با طاغوت و... فرا می‏خواند و او را به اعمال ناشایست و گناهانی که نشأت گرفته از ترس از آینده هستند، وامی‏دارد.
پیش از این که راههای نفوذ شیطان در آدمی را مورد کنکاش قرار دهیم، لازم است شناختی و لو اجمالی، از موجودی به نام شیطان داشته باشیم. در مبدأ اشتقاق لغت شیطان، میان صاحب نظران، اختلافاتی وجود دارد، ولی صحیحتر است بگوییم که این کلمه، از واژهی "شَطَن" به معنای دور شده، آمده است. لذا میتواند مصادیق متعددی داشته باشد، ولی بارزترین آنها و رئیس تمامی ایشان ابلیس است. شیطان موجودی است از جنس جن و از این رو میتواند با تمثل به اشکال گوناگون خویش را در قالب هر چیزی اعم از حیوان یا انسان، غیر از معصومین (ع) بنمایاند. پس یکی از اساسیترین راههای اغواگری او همین طریق است. که در لحظات حساس سرنوشت انسانها، خود را به شکل انسانی ظاهر الصلاح در آورده و موجبات فریب آدمی را مهیا میکند. اما او همیشه از این روش استفاده نمیکند. او موجودی مثالی است؛ یعنی حالتی میان تجرد و تجسم دارد، از این جهت نمیتواند به طور مستقیم در روح مجرد آدمی، که قوام و انسانیت انسان است؛ راه یابد. لذا از مجرایی به نام نفس أماره خواستههای خویش را در جان ما مینشاند. نفس اماره همان بعد حیوانی نفس انسانی است که در صورت ترقی وکمال تبدیل به نفس مطمئنه یا روح عالی میشود. پس شیطان با تداعی و جلوهنمایی، آنچه از انحرافات که مورد تمایل نفس اماره یا هواهای نفسانی انسان است، موجبات گمراهی و فریب آدمی را فراهم میکند. لذا باید گفت که شیطان یک جزء العلة یا علت معده در فریب آدمی است، نه علت تامه. اما این جلوهنماییها، نمودهای متفاوتی دارند که همگی با تمایلات حیوانی ما، هم صدا هستند که عبارت اند از: الف: تزیین اعمال زشت: شیطان با زیبا جلوه دادن زشتیها، قبح ظلم و گناه را از بین میبرد و موانع اجتماعی در عمل به محرمات را میکاهد، تا انسان راحتتر به دامان گناه بیافتد. این همان توجیهگریهایی است که ما برای عمل به گناه، نزد خود اقامه میکنیم. ب: وعدههای دروغ: شیطان با دادن وعدههای دروغ و آرزوهای بلند و دست نیافتنی، انسان را از یاد معاد، مرگ و خداوند متعال، باز میدارد و چنین شخصی درگیر هواهای نفسانی است و در پی رسیدن به آن آرزوی کذایی حاضر است تا به خاطر آن مرتکب گناهان بزرگ نیز بشود. ج: بیم و هراس: شیطان با ایجاد رعب و ترس از آینده و رویدادهای آن آدمی را به انباشت ثروت، فرار از جهاد، همراهی با طاغوت و... فرا میخواند و او را به اعمال ناشایست و گناهانی که نشأت گرفته از ترس از آینده هستند، وامیدارد.
- [سایر] شیطان چگونه در فکر و اندیشه ما نفوذ کرده و خواستههای خویش را القا میکند؟!
- [سایر] قدرت نفوذ شیطان بیشتر است یا خدا؟
- [سایر] شبهه: اندیشه منجی، ساخته ذهن بشری است که در ادیان نفوذ کرده است؟
- [سایر] با سلام طراحی الگوی نفوذ در اراء و اندیشه امام خامنه ای چیست ؟لطفا حداقل در 4 صفحه تشریح نمایید با محور های نفوذ و ....
- [سایر] آیا قدرت نفوذ کلام شیطان از خدا بیشتر است؛ چون خدا به انسان گفت از این میوه نخور، اما انسان نافرمانی کرد و خورد، در حالی که شیطان گفت بخور و خورد قدرت نفوذ کلام کدام یک بیشتر است؟
- [سایر] آیا قدرت نفوذ و کشش شیطان بیش از قدرت خدا نیست؟
- [سایر] ابزارهای نفوذ شیطان و مسیر آن در انسانها چیست ؟ اینکه شیطان در نزد بعضی از عرفا بعنوان موحد شناخته می شود درست است ؟
- [سایر] آیا شیطان می توانند در پیامبران نفوذ کند؟ اگر نمی تواند ترک اولی توسط پیامبران چه معنایی دارد؟
- [سایر] آیا رنگ حنا برای وضو و غسل اشکالی ایجاد میکند؟
- [آیت الله خامنه ای] پولی که مأمور خرید دریافت میکند
- [آیت الله مکارم شیرازی] کوزه ای که از گل نجس ساخته شده، یا آب نجس در آن فرو رفته، اگر در آب کر یا جاری بگذارند و آب در باطن آن نفوذ کند و خارج شود پاک می شود و اگر آب در آن نفوذ نکند ظاهرش پاک می شود، با آب قلیل نیز می توان ظاهر آن را شست.
- [آیت الله مظاهری] اگر ظاهر سنگ نمک و قند و مانند آن نجس شود قابل تطهیر است ولی اگر نجاست در آنها نفوذ کرده باشد قابل تطهیر نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبارزه با نفوذ اقتصادی و فکری و سیاسی بیگانگان، در بلاد اسلام، بر هر مسلمان واجب است و کمک کردن به آن حرام است.
- [آیت الله مظاهری] اگر مسلمانان مطلع شوند که اجانب میخواهند بر بلاد مسلمین استیلا پیدا کنند، چنانچه قدرت داشته باشند واجب است از نفوذ آنها جلوگیری کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعض رؤسای ممالک اسلامی یا بعض وکلای مجلس موجب بسط نفوذ اجانب شود چه نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است ، به واسطة این خیانت ، از مقامی که دارد هر مقامی باشد منعزل است.اگر فرض شود که احراز آن مقام به حق بوه ، و بر مسلمانان لازم است او را مجازات کنند به هر نحو که ممکن باشد .
- [امام خمینی] اگر بعض رؤسای ممالک اسلامی یا بعض وکلای مجلسین موجب بسط نفوذ اجانب شود چه نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است، به واسطه این خیانت، از مقامی که دارد- هر مقامی باشد- منعزل است. اگر فرض شود که احراز آن مقام به حق بوده، و بر مسلمانان لازم است او را مجازات کنند به هر نحو که ممکن شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر به واسطه توسعه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری بیگانگان، خوف آن باشد که آنها بر ممالک اسلامی تسلط پیدا کنند، بر همه واجب است که از نفوذ آنان جلوگیری نموده، ایادی آنها را قطع کنند، همچنین در مورد برقرار ساختن روابط سیاسی با دولتهای غیر اسلامی باید طوری باشد که موجب ضعف و ناتوانی مسلمین یا اسارت آنها در چنگال بیگانگان یا وابستگی اقتصادی و تجاری نگردد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعض رؤسای ممالک اسلامی یا بعض مسئولین موجب بسط نفوذ اجانب شود چه نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است، بواسطه این خیانت، از مقامی که دارد هر مقامی باشد منعزل است. اگر فرض شود که احراز آن مقام به حق بوده، و بر مسلمانان لازم است به هر نحو که ممکن شود آنان را با رعایت موازین شرعی مجازات نمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بواسطه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری اجانب خوف آن باشد که تسلط بر بلاد مسلمین پیدا کنند، واجب است بر مسلمانان، دفاع به هر نحو که ممکن است، و قطع ایادی اجانب. چه عمال داخلی باشند یا خارجی.
- [آیت الله مظاهری] اگر ظاهر گندم و برنج و صابون و مانند اینها نجس شود با فرو بردن در کُر و جاری پاک میگردد و نیز اگر باطن آنها نجس شود با نفوذ آب به باطن آنها پاک میگردد.