این‌که در کتاب الهی هر رطبی و یابسی وجود دارد؛ آیا مراد از کتاب، همین قرآن موجود است؟ مراد از رطب و یابس چیست؟ و چگونه موجوداتی هستند؟
گرچه در برخی دیگر از آیات؛ «کتاب مبین» ذکر شده و مراد از آن همین «قرآن کریم» است، اما در این آیه و آیات مشابه که سند علم الهی را بیان کردند، مراد از «کتاب مبین» مرحله علم الهی به مخلوقات قبل از خلق است که خود شامل کتب دیگر و الواحی دیگر می‌شود، لکن کیفیت و کمیت آن بر ما مجهول است. «رطب و یابس» در این کریمه کنایه از همه چیز است و خود اشاره به موجودی خاص نیست و از باب اجمال پس از تفصیل ذکر شده‌اند؛ یعنی پس از این‌که می‌فرماید: مفاتح غیب تنها نزد او است [و کسی را بر آن اطلاعی نیست مگر آن‌که خداوند خود آنها را بر آن مطلع نماید]، و نیز به هر آنچه در دریا و خشکی می‌باشد علم دارد و هیچ برگی نمی‌افتد مگر آن‌که خدا به آن هم علم دارد،... از زدن مثال‌های ریز دیگر صرف نظر فرموده و می‌گوید [خلاصه] هر تر و خشکی در کتاب مبین مضبوط است و ما به آن علم داریم.  
عنوان سوال:

این‌که در کتاب الهی هر رطبی و یابسی وجود دارد؛ آیا مراد از کتاب، همین قرآن موجود است؟ مراد از رطب و یابس چیست؟ و چگونه موجوداتی هستند؟


پاسخ:

گرچه در برخی دیگر از آیات؛ «کتاب مبین» ذکر شده و مراد از آن همین «قرآن کریم» است، اما در این آیه و آیات مشابه که سند علم الهی را بیان کردند، مراد از «کتاب مبین» مرحله علم الهی به مخلوقات قبل از خلق است که خود شامل کتب دیگر و الواحی دیگر می‌شود، لکن کیفیت و کمیت آن بر ما مجهول است.
«رطب و یابس» در این کریمه کنایه از همه چیز است و خود اشاره به موجودی خاص نیست و از باب اجمال پس از تفصیل ذکر شده‌اند؛ یعنی پس از این‌که می‌فرماید: مفاتح غیب تنها نزد او است [و کسی را بر آن اطلاعی نیست مگر آن‌که خداوند خود آنها را بر آن مطلع نماید]، و نیز به هر آنچه در دریا و خشکی می‌باشد علم دارد و هیچ برگی نمی‌افتد مگر آن‌که خدا به آن هم علم دارد،... از زدن مثال‌های ریز دیگر صرف نظر فرموده و می‌گوید [خلاصه] هر تر و خشکی در کتاب مبین مضبوط است و ما به آن علم داریم.
 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین