واسطه نجاسات که در رساله آیت الله خامنه‌ای آمده، اگر عین نجاسات هم در واسطه سوم باشد باز آن واسطه چیزی را با ملاقات خود نجس می کند یا نه؟ توضیح دهید.
نظر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای در خصوص این که شیء متنجس تا چند واسطه نجس است، چنین است: "چیزی که با عین نجس تماس یافته و نجس شده است، اگر باز با چیزی که پاک است تماس پیدا کند و یکی از آنها تر باشد، آن چیز پاک را نجس می کند، و باز این چیزی که بر اثر ملاقات با متنجس نجس شده است، اگر با چیز پاکی برخورد نماید، بنابر احتیاط واجب آن را نجس می کند، ولی این متنجس سوم هیچ چیزی را با ملاقات خود نجس نمی کند".[1] حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله) برای روشن شدن واسطه سوم مثالی زده و فرموده اند: در صورتی که دست راست به بول متنجس شود، آن‏گاه آن دست با رطوبت جدیدی با دست چپ ملاقات کند، این ملاقات موجب نجاست دست چپ خواهد بود و اگر دست چپ بعد از خشک شدن با لباس مرطوب مثلًا ملاقات کند، لباس نیز نجس می‏شود، ولی اگر آن لباس با چیز دیگری با رطوبت ملاقات کند حکم به نجاست آن چیز نمی‏شود.[2] بنابراین در صورتی که واسطه سه تا باشد تمام محکوم به نجاست است، و در واسطه چهارم حکم به طهارت می شود. ضمن اینکه طبق نظر آیت الله سیستانی اگر رطوبت اولیه در واسطه خشک نشود و با همان رطوبت، با شیء دیگری تماس بگیرد، به شماره واسطه‌ها افزوده نمی‌شود. همچنین حکم به طهارت در واسطۀ چهارم به بعد در صورتی است که عین نجاست منتقل نشده باشد و از واسطه اول به بعد دیگر عین نجاست در کار نباشد؛ یعنی مادامی که عین نجاست به واسطه ها منتقل شود هر واسطه ای که عین نجاست داشته باشد در برخورد با شیء دیگر، آن شیء را نیز نجس می کند؛ زیرا در تطهیر نجاست، برطرف کردن عین نجاست واجب است نه رنگ و بوی آن، و فرقی در وجوب برطرف کردن میان نجس و متنجّس نیست.[3]   [1]  اجوبة الاستفتاءات، آیة الله العظمی خامنه ای، ج 1، ص 58. سؤال283. [2]  توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 88.  [3] مجمع الرسائل (المحشی لصاحب الجواهر)، ج ‏1، ص 47،مسأله 111.
عنوان سوال:

واسطه نجاسات که در رساله آیت الله خامنه‌ای آمده، اگر عین نجاسات هم در واسطه سوم باشد باز آن واسطه چیزی را با ملاقات خود نجس می کند یا نه؟ توضیح دهید.


پاسخ:

نظر حضرت آیة الله العظمی خامنه ای در خصوص این که شیء متنجس تا چند واسطه نجس است، چنین است: "چیزی که با عین نجس تماس یافته و نجس شده است، اگر باز با چیزی که پاک است تماس پیدا کند و یکی از آنها تر باشد، آن چیز پاک را نجس می کند، و باز این چیزی که بر اثر ملاقات با متنجس نجس شده است، اگر با چیز پاکی برخورد نماید، بنابر احتیاط واجب آن را نجس می کند، ولی این متنجس سوم هیچ چیزی را با ملاقات خود نجس نمی کند".[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله) برای روشن شدن واسطه سوم مثالی زده و فرموده اند: در صورتی که دست راست به بول متنجس شود، آن‏گاه آن دست با رطوبت جدیدی با دست چپ ملاقات کند، این ملاقات موجب نجاست دست چپ خواهد بود و اگر دست چپ بعد از خشک شدن با لباس مرطوب مثلًا ملاقات کند، لباس نیز نجس می‏شود، ولی اگر آن لباس با چیز دیگری با رطوبت ملاقات کند حکم به نجاست آن چیز نمی‏شود.[2]
بنابراین در صورتی که واسطه سه تا باشد تمام محکوم به نجاست است، و در واسطه چهارم حکم به طهارت می شود. ضمن اینکه طبق نظر آیت الله سیستانی اگر رطوبت اولیه در واسطه خشک نشود و با همان رطوبت، با شیء دیگری تماس بگیرد، به شماره واسطه‌ها افزوده نمی‌شود.
همچنین حکم به طهارت در واسطۀ چهارم به بعد در صورتی است که عین نجاست منتقل نشده باشد و از واسطه اول به بعد دیگر عین نجاست در کار نباشد؛ یعنی مادامی که عین نجاست به واسطه ها منتقل شود هر واسطه ای که عین نجاست داشته باشد در برخورد با شیء دیگر، آن شیء را نیز نجس می کند؛ زیرا در تطهیر نجاست، برطرف کردن عین نجاست واجب است نه رنگ و بوی آن، و فرقی در وجوب برطرف کردن میان نجس و متنجّس نیست.[3]   [1]  اجوبة الاستفتاءات، آیة الله العظمی خامنه ای، ج 1، ص 58. سؤال283. [2]  توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 88.  [3] مجمع الرسائل (المحشی لصاحب الجواهر)، ج ‏1، ص 47،مسأله 111.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین