قبل از اشاره به اصل پاسخ،ذکر مقدمهای کوتاه خالی از لطف نخواهد بود. مقدمه:آنچه می توان از آن به عنوان نقطه عطف و مجمع انظار تمام فقهای بزرگ شیعه،پیرامون مساله ولایت فقیه یاد نمود این است که تمام این بزرگواران، ولایت را برای فقیه جامع الشرائط،در سه حوزهی افتا،قضا و امور حسبیه پذیرفته اند ولی برخی با تمسک به اطلاق ادله موجود،معتقد به ولایت فقیه در زمینه زعامت سیاسی جامعه شده و آن را در پهنه تشکیل حکومت نیز دیده وگفتهاند این ولایت در واقع همان ولایت نبی اکرم و امامان معصوم(ع) می باشد اما عدهای دیگر،ازاین ادله چنین اطلاقی استفاده نکرده وآن را محدود به موارد فوق دانسته اند. آیت الله سیستانی در زمره دسته دوم از فقهاءمی باشندکه ولایت را برای فقیه جامع الشرائط در راستای حفظ نظام مملکت اسلامی که مقبول عامه مومنین باشد پذیرفتهاند که درحقیقت همان ولایت مقیده فقیه منظورمی باشد. ایشان در این زمینه معتقدند: (ولایت فقیه در زمان غیبت در امور عامه ثابت می شود و حکم حاکم شرعی عادل که مورد قبول عامه مؤمنین است در مواردی که نظام جامعه بر آن متوقف است، نافذ است.) ایشان می فرمایند: (حکم کسی که ولایت شرعی دارد در امور عامه که نظام جامعه و معاش مردم به آن مبتنی است بر همه نافذ است حتی بر مجتهدین دیگر.)( http://www.sistani.org. (استفتاء از دفتر آیت الله سیستانی در قم) اقدامات و عملکردهای ایشان خصوصا در حوادث عراق بعد از اشغال، همگی حکایت از پای بندی ایشان به این اصل مهم الهی در دوران غیبت امام زمان(عج) می باشد. اما در رابطه با نظرگاه آیت الله سیستانی نسبت به شخص ولایت رهبری معظم باید گفت اصولا فقها در طرح مباحث علمی خود در پی تشخیص و تعیین مصداق و یا مصادیق نبوده و تنها به بیان شاخصها و خصوصیات می پردازند که در هر زمانی ممکن بر یکی از فقهاء جامع الشرائط منطبق گردد. بنابراین می توان گفت نظر ایشان در محدوده ولایت فقیه برای فقیه جامع الشرائط،قابل انطباق خواهد بودو رهبری معظم انقلاب مصداق اتم و اکمل آن در این عصر بوده و مورد تایید آیت الله سیستانی می باشند. بعنوان نمونه می توان به چند مورد اشاره کرد. 1: دیدار ایت الله هاشمی رفسنجانی با آیت الله سیستانی در نجف اشاره کرد که ایشان بر تبعیت از رهبری به آقای هاشمی صریحا تاکید می نمایند و آن را رمز موفقیت ایران و حل مسایل می شمرند.(به نقل از سایت راسخون http://rasekhoon.net/news/Show-54994.aspx) 2: دیدارها و تماس هایی که از سوی دفتر ایشان با رهبری معظم انقلاب مرتبا حاصل می شود نیز نمونه آشکاری دیگری در این راستا می باشد.(به نقل از سایت بهشت ایران http://dehnar1400.persianblog.ir/post/95/) منبع پاسخ:porseman.org
آیت الله العظمی سیستانی(دامت برکاته) ولایت آیت الله العظمی خامنه ای(دامت برکاته) را قبول دارند یا نه؟
قبل از اشاره به اصل پاسخ،ذکر مقدمهای کوتاه خالی از لطف نخواهد بود.
مقدمه:آنچه می توان از آن به عنوان نقطه عطف و مجمع انظار تمام فقهای بزرگ شیعه،پیرامون مساله ولایت فقیه یاد نمود این است که تمام این بزرگواران، ولایت را برای فقیه جامع الشرائط،در سه حوزهی افتا،قضا و امور حسبیه پذیرفته اند ولی برخی با تمسک به اطلاق ادله موجود،معتقد به ولایت فقیه در زمینه زعامت سیاسی جامعه شده و آن را در پهنه تشکیل حکومت نیز دیده وگفتهاند این ولایت در واقع همان ولایت نبی اکرم و امامان معصوم(ع) می باشد اما عدهای دیگر،ازاین ادله چنین اطلاقی استفاده نکرده وآن را محدود به موارد فوق دانسته اند.
آیت الله سیستانی در زمره دسته دوم از فقهاءمی باشندکه ولایت را برای فقیه جامع الشرائط در راستای حفظ نظام مملکت اسلامی که مقبول عامه مومنین باشد پذیرفتهاند که درحقیقت همان ولایت مقیده فقیه منظورمی باشد. ایشان در این زمینه معتقدند: (ولایت فقیه در زمان غیبت در امور عامه ثابت می شود و حکم حاکم شرعی عادل که مورد قبول عامه مؤمنین است در مواردی که نظام جامعه بر آن متوقف است، نافذ است.) ایشان می فرمایند: (حکم کسی که ولایت شرعی دارد در امور عامه که نظام جامعه و معاش مردم به آن مبتنی است بر همه نافذ است حتی بر مجتهدین دیگر.)( http://www.sistani.org. (استفتاء از دفتر آیت الله سیستانی در قم) اقدامات و عملکردهای ایشان خصوصا در حوادث عراق بعد از اشغال، همگی حکایت از پای بندی ایشان به این اصل مهم الهی در دوران غیبت امام زمان(عج) می باشد.
اما در رابطه با نظرگاه آیت الله سیستانی نسبت به شخص ولایت رهبری معظم باید گفت اصولا فقها در طرح مباحث علمی خود در پی تشخیص و تعیین مصداق و یا مصادیق نبوده و تنها به بیان شاخصها و خصوصیات می پردازند که در هر زمانی ممکن بر یکی از فقهاء جامع الشرائط منطبق گردد.
بنابراین می توان گفت نظر ایشان در محدوده ولایت فقیه برای فقیه جامع الشرائط،قابل انطباق خواهد بودو رهبری معظم انقلاب مصداق اتم و اکمل آن در این عصر بوده و مورد تایید آیت الله سیستانی می باشند.
بعنوان نمونه می توان به چند مورد اشاره کرد.
1: دیدار ایت الله هاشمی رفسنجانی با آیت الله سیستانی در نجف اشاره کرد که ایشان بر تبعیت از رهبری به آقای هاشمی صریحا تاکید می نمایند و آن را رمز موفقیت ایران و حل مسایل می شمرند.(به نقل از سایت راسخون http://rasekhoon.net/news/Show-54994.aspx)
2: دیدارها و تماس هایی که از سوی دفتر ایشان با رهبری معظم انقلاب مرتبا حاصل می شود نیز نمونه آشکاری دیگری در این راستا می باشد.(به نقل از سایت بهشت ایران http://dehnar1400.persianblog.ir/post/95/)
منبع پاسخ:porseman.org
- [سایر] آیت الله سیستانی ولایت آیت الله خامنه ای را قبول دارند یا نه؟
- [سایر] نظر آیت الله خامنه ای درباره ولایت مطلقه چیست؟
- [سایر] آیت الله سیستانی در مورد ولایت مطلقه فقیه چه نظری دارند؟
- [سایر] آیا این درسته که آیت الله سیستانی ولایت مطلقه را برای فقیه قبول ندارند و فقط ولایت در امور حسبیه را می پذیرند؟
- [سایر] آیا این سخن که شرط قبولی ولایت امام زمان قبولی ولایت حضرت آقای خامنه ای است درست است یا نه اگر درست است چرا آقای سیستانی در عراق ولایت فقیه تشکیل نمی دهد؟
- [سایر] پاک و قابل اعتماد بودن نایب امام و ولی فقیه (آیت الله خامنه ای ) چگونه قابل تببین است؟
- [سایر] نگاهی تحلیلی به تقریر آیتالله خامنه ای از ولایت مطلقة فقیه؟ دیدگاه آیت الله خامنه ای در مورد ولایت مطلقه فقیه و حدود اختیارات ولی فقیه چیست ؟
- [سایر] ویژگی های اندیشه سیاسی و فقهی آیت الله سیستانی چیست؟
- [سایر] آیا آیت الله خامنه ای نایب امام زمان (عج) هستند؟ لطفاً توضیح دهید.
- [سایر] سلام با عرض خسته نباشید. نظر آیت الله سیستانی در مورد بازاریابی شبکه ای چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] بعد از تشهد رکعت اخر نماز مستحب است در حالی که نشسته و بدن ارام است بگوید السلام علیک ایها النبی و رحمه الله و برکاته و بعد از ان باید بگوید السلام علینا و علی عباد الله الصالحین یا بگوید السلام علیکم و مستحب است که به جمله السلام علیکم جمله و رحمه الله و برکاته را اضافه نماید و در صورتی که السلام علینا و علی عباد الله الصالحین را اول بگوید مستحب است که بعد از ان السلام علیکم و رحمه الله و برکاته را هم بگوید
- [آیت الله مظاهری] بعد از تشهّد رکعت آخر نماز واجب است سلام بگوید و سلام دارای سه جمله است: (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ، اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَ عَلی عِبادِ اللَّه الصَّالِحین، اَلسَّلامُ عَلَیْکُم وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَکاتُهُ). و سلام واجب، سلام سوّم است که میتواند به آن اکتفا کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در جائی که نباید سلام نماز را بگوید؛ سهوا بگوید (السلام علینا و علی عباد اللّه الصالحین) یا بگوید (السلام علیکم) اگرچه (ورحمه اللّه و برکاته) را نگفته باشد؛ باید دو سجده سهو بنماید؛ ولی اگر اشتباها بگوید (السلام علیک ایها النبی و رحمه اللّه و برکاته) ؛ احتیاط مستحب آن است که دو سجده سهو به جا آورد.
- [امام خمینی] بعد از تشهد رکعت آخر نماز مستحب است در حالی که نشسته و بدن آرام است بگوید: (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته ) و بعد از آن باید بگوید: (السلام علیکم ) و احوط استحبابی آن است که (و رحمة الله و برکاته ) را اضافه نماید یا بگوید: (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین ).
- [آیت الله خوئی] اگر در جایی که نباید سلام نماز را بگوید سهواً بگوید: (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین) یا بگوید: (السلام علیکم) اگر چه (و رحمة الله و برکاته) را نگفته باشد باید دو سجدة سهو بنماید، ولی اگر اشتباهاً بگوید: (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته) احتیاط مستحب آن است که دو سجدة سهو بهجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] السلام علیْک ایها النبی و رحْمة الله و برکاته: سلام بر توای پیغمبر و رحمت خدا و برکات او بر تو باد. السلاْم علیْنا و علی عباد الله الصالحین: سلام بر ما و بر تمام بندگان صالح خدا. السلام علیْکمْ و رحْمة الله و برکاته: سلام بر شما ای جمعیت نمازگزاران و رحمت و برکات او بر شما باد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در جایی که نباید سلام نماز را بگوید سهواً بگوید: (السّلام علیکم و رحمة اللَّه و برکاته). باید دو سجده سهو بنماید، ولی اگر اشتباهاً مقداری از این سلام را بگوید، یا بگوید: (السّلام علیک ایّها النّبیّ و رحمة اللَّه و برکاته). یا بگوید: (السّلام علینا و علی عباد اللَّه الصّالحین). مستحب است که دو سجده سهو به جا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .پس از تشهّد آخر نماز, درحالیکه نشسته و بدن آرام است, مستحب است بگوید: (اَلسَّلاَمُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ (و واجب است بعد از آن بگوید: (السَّلاَمُ عَلَیْنَا وَ عَلی عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِینَ (یا بگوید: (اَلسَّلاَمُ عَلَیْکُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ (و احتیاط واجب است که به اوّلی اکتفا نشود و اکتفا به دومی, صحیح است.
- [آیت الله سبحانی] بعد از تشهّد رکعت آخر نماز; مستحب است در حالی که نشسته و بدن آرام است بگوید: اَلْسَّلامُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ و بعد از آن باید بگوید: اَلْسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ یا بگوید اَلسَّلامُ عَلَیْنَا وَ عَلی عِبَادِ اللهِ الصَّالِحینَ.
- [آیت الله بروجردی] اگر در جایی که نباید سلام نماز را بگوید، سهواً بگوید:(اَلسَّلامُ عَلَینا و عَلَی عِبادِ اللهِ الصّالِحینَ) یا بگوید:(اَلسَّلامُ عَلَیکُم وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرکاتُهُ) باید دو سجدهی سهو بنماید؛ ولی اگر اشتباهاً مقداری از این دو سلام را بگوید، یا بگوید:(اَلسَّلامُ عَلَیکَ اَیهَا النَّبِی وَ رَحمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ)، احتیاط مستحب آن است که دو سجدهی سهو به جا آورد.