این شبهه ممکن است در ذهن افراد بسیاری باشد که حجاب برای مسلمانان چه ضرورتی دارد و الزام آن برای اقلیت‏های مذهبی (مسیحیان و...) ایران طبق چه قاعده و حکمی استً؟ در این مجال توجه به چند اصل لازم است: 1. آنچه از قرآن در باره حجاب بر می آید این است که حجاب برای زن محدودیت نیست، بلکه مصونیت و عامل حفظ کرامت انسانی است. 2. علاوه حجاب پیش از آن که یک دستور و حکم اسلامی باشد، یک موهبت و امانت الاهی است برای همه ادیان و عموم جوامع بشری؛ زیرا فواید گران سنگی در این حکم نهفته است. 3. دست یابی به فواید و آثار حجاب در جامعه اسلامی با رعایت تمام اقشاری که در پرتو حکومت اسلامی زندگی می کنند، میسر است. 4. اقلیت‏های مذهبی در همه کشورها ملزم به رعایت قوانین و مقررات کشور متبوعشان هستند، اقلیت‏های مذهبی مقیم ایران نیز ملزم به رعایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران، از جمله رعایت حجاب و پوشش اسلامی هستند که به منظور سلامت روح و روان جامعه تبیین شده است. 5. اقلیت های مذهبی طبق آموزه های مذهبی خودشان نیز، ملزم به رعایت حجاب هستند.
این شبهه ممکن است در ذهن افراد بسیاری باشد که حجاب برای مسلمانان چه ضرورتی دارد و الزام آن برای اقلیتهای مذهبی (مسیحیان و...) ایران طبق چه قاعده و حکمی استً؟ در این مجال توجه به چند اصل لازم است: 1. آنچه از قرآن در باره حجاب بر می آید این است که حجاب برای زن محدودیت نیست، بلکه مصونیت و عامل حفظ کرامت انسانی است. 2. علاوه حجاب پیش از آن که یک دستور و حکم اسلامی باشد، یک موهبت و امانت الاهی است برای همه ادیان و عموم جوامع بشری؛ زیرا فواید گران سنگی در این حکم نهفته است. 3. دست یابی به فواید و آثار حجاب در جامعه اسلامی با رعایت تمام اقشاری که در پرتو حکومت اسلامی زندگی می کنند، میسر است. 4. اقلیتهای مذهبی در همه کشورها ملزم به رعایت قوانین و مقررات کشور متبوعشان هستند، اقلیتهای مذهبی مقیم ایران نیز ملزم به رعایت قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران، از جمله رعایت حجاب و پوشش اسلامی هستند که به منظور سلامت روح و روان جامعه تبیین شده است. 5. اقلیت های مذهبی طبق آموزه های مذهبی خودشان نیز، ملزم به رعایت حجاب هستند.
- [سایر] طبق کدام دستور قرآنی، اقلیت های مقیم ایران ملزم به رعایت حجاب هستند؟
- [سایر] آیا رعایت حجاب اقلیتهای دینی در زمان پیامبر اجباری بود؟
- [سایر] چرا اسلام بانوان را ملزم به رعایت حجاب کرده که برای زن محدودیت ببار آورده؟
- [سایر] چرا اقلیت های دینی که حجاب برای آنها واجب نیست باید در جمهوری اسلامی ایران حجاب را رعایت کنند؟
- [سایر] (ابد) و (مقیم) از نظر لغوی و ریشه و مفهوم به چه معنا هستند و از نظر قرآنی چطور؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر همسر حجاب را رعایت نکند آیا باید شوهر، او را با دعوا و درگیری به رعایت حجاب وادار کند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا زنان پیر باید رعایت حجاب کنند؟
- [سایر] فلسفه حجاب، حد واقعی آن و راهکارهای ترغیب دختران به رعایت حجاب را فرمائید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] همسر اینجانب معتقد به رعایت حجاب نیست بطوریکه در محافل و مجالس حجاب خود را رعایت نمیکند، به صحبت ها و درخواست های من هم هیچ توجهی نمی کند، با توجه به اینکه در خانواده ما بیشتر خانم ها بی حجاب هستند همین خود مزید بر علت شده که همسرم نیز از رعایت حجاب امتناع نماید. آیا گناه عدم رعایت حجاب از جانب ایشان متوجه من هم هست؟ وظیفه اینجانب در قبال ایشان چیست ؟
- [سایر] آیا تجوید و رعایت قواعد قرآنی قبل از حفظ نیاز است یا نه؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی عمداً پوشش لازم را در نماز رعایت نکند نمازش باطل است، خواه حکم پوشش نماز را بداند یا در آن شک داشته باشد، بلکه بنا بر احتیاط در صورت غفلت از مسأله، یا اشتباه در آن نیز نمازش باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قصّاب, هنگام بریدن سر حیوان, دستور شرعی آن را رعایت نکند و حیوان مردار شود، گذشته از آنکه حقّ درخواست اجرت را ندارد, ضامن قیمت آن حیوان است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب آنچه در سجده نماز معتبر است مانند: وضوداشتن، پاک بودن بدن و لباس، پوشش بدن، رو به قبله بودن، گذاشتن هفت موضع بدن بر زمین، نهادن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است و نشستن میان دو سجده باید در سجده سهو نیز رعایت شود.
- [آیت الله بهجت] نمازگزار برای بهجا آوردن نماز صحیح، چند شرط را باید قبل از نماز رعایت کند: اول: طهارت، که مسائل آن گذشت؛ دوم: وقت هر نماز؛ سوم: قبله؛ چهارم: پوشش در حال نماز و شرایط آن؛ پنجم: مکان نماز و مسائل مربوط به آن. و تفصیل هر یک از شرایط و سایر مستحبات بیان خواهد شد.
- [آیت الله بهجت] آنچه در سجده نماز واجب است، از قبیل گذاشتن مواضع هفتگانه بر زمین ، گذاشتن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است ، نشستن بین دو سجده و طمأنینه در آنها ، طهارت ، پوشش و رو به قبله بودن ، بنا بر احوط باید در سجده سهو رعایت شود .
- [آیت الله بهجت] آنچه در سجده نماز واجب است، از قبیل گذاشتن مواضع هفتگانه بر زمین، گذاشتن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است، نشستن بین دو سجده و طمأنینه در آنها، طهارت، پوشش و رو به قبله بودن، بنابر احوط باید در سجده سهو رعایت شود.
- [آیت الله سیستانی] شتر را برای حلال و پاک بودن بجای سربریدن باید نحر کنند ، و دستور آن چنین است که با رعایت شرایط سربریدن که گفته شد ، کارد یا چیز دیگری را که از آهن و برنده باشد ، در گودی بین گردن و سینهاش فرو کنند . و بهتر آن است که شتر هنگام نحر ایستاده باشد .
- [آیت الله وحید خراسانی] در مذهب عامه در طلاق زن یایسه و یا صغیره ای که شوهر با انها نزدیکی کرده باشد بر ان زن واجب است عده نگه دارد هر چند در مورد صغیره در بعضی از مذاهب عامه تفصیلی است ولی در مذهب شیعه در طلاق زن یایسه و صغیره عده واجب نیست بنابراین بر مذهب عامه انها ملزم هستند که احکام عده را رعایت کنند پس اگر زن یایسه یا صغیره از عامه شیعه گردد لازم نیست عده نگه دارد و اگر طلاق او رجعی باشد جایز است نفقه ایام عده را از شوهر عامی مطالبه کند و جایز است با شخص دیگری در ان ایام ازدواج نماید و همچنین اگر مرد عامی شیعه شود جایز است با خواهر زن یایسه و صغیره ای که طلاق داده است و هنوز به مذهب عامه در ایام عده هستند ازدواج کند و لازم نیست احکام عده را رعایت نماید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر حیوانی سرکش شود و نتوانند آن را به دستوری که در شرع معین شده بکشند، یا مثلا در چاه بیفتد و احتمال بدهند که در آن جا بمیرد و کشتن آن به دستور شرع ممکن نباشد، چنانچه با چیزی مثل شمشیر که بواسطه تیزی آن بدن زخم می شود به بدن حیوان زخم بزنند و در اثر زخم جان بدهد حلال می شود و رو به قبله بودن آن لازم نیست، ولی باید شرطهای دیگری را که برای سر بریدن حیوانات گفته شد رعایت شود. چیزهایی که موقع سر بریدن حیوانات مستحب است
- [آیت الله سیستانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است، بنابراین اگر او أعلم از مجتهد زنده باشد باید با علم به اختلاف در مسائل محل ابتلاء و لو اجمالاً بر تقلید او باقی بماند. و چنانچه مجتهد زنده أعلم از او باشد باید به مجتهد زنده رجوع کند. و اگر أعلمیتی در میان آنها معلوم نشود یا مساوی باشند، پس اگر اورعیت یکی از آنها ثابت شود به این معنا که در فتوا دادن بیشتر احتیاط کند باید از او تقلید کند و اگر ثابت نشود مخیر است عمل خود را با فتوای هرکدام تطبیق نماید، مگر در موارد علم اجمالی، یا قیام حجت اجمالی بر تکلیف مانند موارد اختلاف در قصر و تمام که بنا بر احتیاط واجب باید رعایت هر دو فتوا را بنماید. و مراد از تقلید در صدر این مسأله صرف التزام به متابعت از فتوای مجتهد معین است، نه عمل کردن به دستور او.