راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
متنجس نجسکننده است، هر چند واسطه متعدد باشد.
عنوان مسئله:
متنجس نجسکننده است، هر چند
واسطه
متعدد باشد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
اگر مسجد جامع در شهر متعدد باشد، حکم اعتکاف چیست؟
نوشتن قرآن با خون یا نجس یا متنجّس دیگر چه حکمی دارد؟
آیا با باران می توان نجاسات را برطرف کرد و متنجّس را تطهیر نمود؟
آیا می توان به نیّت غسل های متعدد، یک غسل به جا آورد؟
گازوییل متنجس بعد از سوخته شدن به صورت دوده در می آید آیا استحاله شده و پاک است؟
در مواردی که مجازات زانی متعدّد باشد، آیا حاکم می تواند بعضی از آن را اجرا و بعضی را عفو کند؟
2) در فرض فوق، اگر گروهی به گروهی جنایت متعدّد وارد کنند و ضارب هر جنایت معیّن نباشد، حکم دیه چگونه است؟
کسی در ماه مبارک رمضان چند غسل کرده، در روزهای متعدد، بعد یقین کند یکی از این غسل ها باطل بوده حکم روزه های این شخص چه می باشد؟
اگر کسی وصایای متعدّد غیرمتضاد کرده و مقدار آن از ثلث بیشتر است و و ورثه اجازه نمی دهند، تکلیف چیست؟
چیز نجس تا چند واسطه نجس کننده است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله صافی گلپایگانی] متنجس تا چند واسطه نجس میکند؟
[آیت الله خامنه ای] آیا چیز پاکی که با متنجس برخورد نموده، نجس است یا خیر؟ در صورت نجس بودن، تا چند واسطه نجس است؟
[آیت الله بروجردی] تمام دست تا منکب متنجّس شده به نجاستی که عین ندارد، هر گاه تا مِرفق را در زیر آب کر یا جاری برد و بیرون آورد این مقدار از دست که زیر آب رفته پاک میشود یا خیر و متنجّس بودن ما فوق مِرفق به واسطه سرایت بعد از بیرون آوردنِ دست از آب، مانع از پاک شدن دون مِرفق است یا خیر؟
[آیت الله خامنه ای] با توجه به قاعده ای که می گوید متنجس سوم نجس کننده نمی باشد اگر کسی شک کند که شئ یا محلی متنجس دوم است یا متنجس سوم تکلیف چیست؟
[سایر] چرا مردان می توانند زن های متعدد داشته باشند، ولی بر زنان داشتن شوهران متعدد حرام است؟
[سایر] چرا مردان می توانند زن های متعدد داشته باشند، ولی بر زنان داشتن شوهران متعدد حرام است؟
[آیت الله جوادی آملی] حکم محمول متنجّسِ غیر ساتر در طواف
[سایر] آیا دین واحد است یا متعدد؟
[سایر] دلیل ازدواجهای متعدد پیامبر(ص) چه بود؟
[سایر] آیا دین واحد است یا متعدد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
بخار و دود و شعله ای که از چیز نجس یا متنجس بر می خیزد پاک است ولی اگر بخار به صورت عرق و مایع درآید، چه از نجس باشد و چه از متنجّس، نجس است؛ و نیز بنا بر احتیاط واجب باید از ذرّات چربی و روغنی که از دود نجس و متنجس حاصل می شود و بر سطوح مجاور آن می نشیند اجتناب شود.
در کثیرالسفر لازم نیست که انسان سفرهای متعدد داشته باشد، بلکه یک سفر طولانی که بیشتر سال را فرا گیرد مثل سفرهای متعدد است؛ پس همین که بگویند فلانی راننده است و یا شغلش سفر است، اگرچه در یک سفر طولانی و بدون تکرار و تعدّد باشد کافی است.
گذاشتن لباس نجس و سایر چیزهای نجس و متنجّس در مسجد، در صورتی که نجاست آن به مسجد سرایت نکند و موجب بیاحترامی به آن نباشد، مانعی ندارد.
زمین با پنج شرط ، کف پا و ته کفش نجس را پاک می کند : اول : آن که زمین بنا بر احوط از عین نجاست و آنچه در حکم نجاست است پاک باشد ، بنا بر این زمینی که آلوده به بول شده و هنوز تطهیر نشده ، پاک کننده نیست ، هرچند خشک شده باشد . دوم : آن که زمین خشک باشد و رطوبتی که سرایت به جای دیگر کند نداشته باشد بنا بر احوط . سوم : آن که اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین یا به هرسبب دیگری برطرف شود . چهارم : آن که زمین باید خاک یا سنگ یا آجر فرش و مانند اینها باشد ، پس با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس پاک نمی شود . پنجم : آنکه کف پا و ته کفش به واسطه راه رفتن نجس شده باشد ، پس اگر به واسطه غیر راه رفتن نجس شده باشد ، بنا بر اظهر به واسطه راه رفتن پاک نمی شود .
آب فوّاره اگر متصل به کر باشد، آب نجس و هر متنجس را که قابل تطهیر با آب است، پاک میکند، ولی اگر قطرهقطره روی آب نجس بریزد، آن را پاک نمیکند، مگر آنکه چیزی روی فواره بگیرند، تا آب آن قبل از قطرهقطره شدن به آب نجس متصل شود و بهتر این است که آب فوّاره با آن آب نجس، مخلوط گردد.
نوشتن قرآن با مرکّب نجس، اگر چه یک حرف آن باشد، حرام است. و اگر نوشته شود باید آن را آب بکشند، یا به وسیله تراشیدن و مانند آن ، کاری کنند که عین مرکب نجس از بین برود و ورق متنجس به آن ، آب کشیده شود .
لازم نیست که معدن یکی باشد، بلکه اگر متعدد هم باشد و درآمد مجموع بعد از کسر هزینه به حد نصاب برسد خمس دارد و همچنین لازم نیست که معدن از یک نوع باشد، بلکه اگر از چند نوع هم باشد، خمس واجب است.
مضاربه محل اجتماع یا تبادل احکام متعدد است؛ زیرا عامل در صورت صحت عقد مضاربه و نداشتن سود امانتدار است، و در صورت وجود سود شریک در سود است، و در تصرفات وکیل است، و با تجاوز از مورد تعیین شده در مضاربه، غاصب است، و با فساد در عقد مضاربه، اجیرِ صاحب مال است.
اگر به واسطه طولانی بودن صف اول، کسانی که دو طرف صف ایستاده اند امام را نبینند می توانند اقتدا کنند، و نیز اگر به واسطه درازی یکی از صفهای دیگر ، کسانی که دو طرف آن ایستاده اند ، صف جلوی خود را نبینند می توانند اقتدا نمایند .
اگر بدن حیوانی و یا منقار مرغی به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس ، آلوده شود ، چنانچه آنها برطرف شوند بدن آن حیوان پاک می شود ؛ و همچنین است باطن بدن انسان ، مثل داخل دهان و بینی ، مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود ، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست ، ولی اگر دندان مصنوعی در دهان نجس شود ، باید آن را آب بکشند .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مظاهری] چیزی که نجس شده (متنجّس) اگر به چیز دیگری که رطوبت دارد برسد باید از آن اجتناب شود و فرقی میان واسطة اوّل و واسطههای دیگر نیست.
[آیت الله جوادی آملی] .در سه صورت با لباس یا بدن متنجّس می توان نماز را اقامه کرد: اول آنکه به واسطه زخم یا جراحت یا دمل که در بدن اوست، بدن یا لباس, خون آلود شوند؛ دوم آ نکه در بدن یا لباس او به مقدار کمتر از درهم؛ تقریباً به اندازه بند سرانگشت سبابه (شهادت ) خون انسان یا حیوان حلالگوشت باشد؛ سوم آنکه ناچار باشد در بدن یا لباس متنجّس نماز را اقامه کند. در دو صورت فقط با لباس متنجّس میتوان نماز را به پا داشت: یکم آنکه لباسهای کوچک , مانند جوراب، عرقچین او , متنجّس باشد؛ دوم : لباس زنی که پرستار بچه است, متنجّس شده باشد. احکام این صورتها بیان خواهد شد. حمل شیء متنجّس در نماز، ارتباطی به بدن یا لباس نمازگزار ندارد.
[آیت الله وحید خراسانی] اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از انها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد چیز پاک نیز نجس می شود و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد چیزی که پاک بوده نجس نمی شود و مشهور فرموده اند که متنجس به طور مطلق منجس است ولی این حکم در غیر واسطه اول در صورتی که با غیر اب قلیل و مایعات دیگر ملاقات کند محل اشکال است و مراعات احتیاط به اجتناب از ملاقی متنجس در واسطه دوم و سوم ترک نشود
[آیت الله وحید خراسانی] خوردن و اشامیدن چیز نجس و متنجس حرام است و همچنین است خوراندن ان به دیگری ولی خوراندن متنجس به طفل یا دیوانه جایز است و اگر خود طفل یا دیوانه متنجس را بخورد یا با دست نجس غذا را نجس کند و بخورد جلوگیری از او لازم نیست
[آیت الله وحید خراسانی] در مضاربه معتبر نیست مالک یک شخص و عامل هم یک شخص باشد بلکه می شود مالک متعدد و عامل یک شخص یا عامل متعدد و مالک یک شخص باشد چه سهمی که از سود در عقد مضاربه برای عاملهای متعدد مقرر شده برابر یا متفاوت باشد
[آیت الله مظاهری] بردن عین نجس و متنجّس در مسجد اشکال ندارد مگر آنکه بیاحترامی به مسجد باشد.
[آیت الله فاضل لنکرانی] چشمه ای که مثلاً در زمستان می جوشد و در تابستان از جوشش می افتد فقط وقتی که می جوشد، اگر کمتر از کرّ هم باشد با ملاقات نجس، متنجّس نمی شود; مگر اینکه بو یا رنگ یا مزّه آن به واسطه نجاست تغییر کند.
[آیت الله جوادی آملی] .کسی که شک دارد بدن یا لباس یا محل سجده او متنجّس است و به مقدار لازم جستجو کرد و چیزی نیافت و با همان وضع نماز خواند و پس از نماز معلوم شد یکی از امور یادشده متنجّس بوده، نماز او صحیح است و اگر بدون جستجو، نماز را اقامه کرد و بعد از آن فهمید که هنگام نماز متنجّس بوده، احتیاط واجب, آن است که در وقت, اعاده و پس از وقت, قضا کند.
[آیت الله اردبیلی] اگر باطن بدن انسان مانند داخل دهان و بینی با عین نجاست و یا چیز متنجس آلوده شود، بر طرف کردن آن چیز نجس یا متنجّس کافی است و آب کشیدن باطن بدن لازم نیست؛ ولی چنانچه قسمتی از آنها که معمولاً دیده میشود، آلوده شده باشد، بنابر احتیاط واجب باید پس از بر طرف کردن آن چیز نجس یا متنجّس آن قسمت آب کشیده شود.
[امام خمینی] زمین با سه شرط، کف پا و ته کفش نجس را پاک می کند: اول: آنکه زمین پاک باشد. دوم: آنکه خشک باشد. سوم: آنکه اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود. و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجر فرش و مانند اینها باشد، و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس پاک نمی شود. و اگر به واسطه غیر راه رفتن نجس شده باشد، پاک شدنش به واسطه راه رفتن اشکال دارد.
واسطه
وسیله و علّت ثبوت چیزی برای چیز دیگر را واسطه گویند.
متنجس
نجس شده، چيزي که ذاتاً پاک است ولي با يکي از نجاسات (ولو با واسطه) به گونهاي تماس پيدا کرده است که رطوبت يکي به ديگري انتقال پيدا کرده است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*