متنجس تا چند واسطه نجس میکند؟
متنجسّ، منجّس است و فرقی بین یک واسطه و چند واسطه نمیباشد.
متنجسّ، منجّس است و فرقی بین یک واسطه و چند واسطه نمیباشد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- شستن لباس نجس در لباسشوییهای تمام اتوماتیک که عمل شستن، آب کشیدن و خشک کردن را انجام میدهند چه حکمی دارد؟ آیا لباس نجس با این روش پاک میشود؟
- اگر معتکف، اعتکاف واجب یا مستحب را با جماع باطل کند، آیا کفّاره بر او واجب است؟ آیا ارتکاب این عمل در شب یا روز فرقی در حکم ایجاد میکند؟ آیا ارتکاب این عمل در دو روز اوّل یا روز سوّم فرقی در حکم ایجاد میکند؟
- حکم شخصی که شغل او سخت و دشوار است و در شهر بسیار گرمی کار میکند و عملاً روزهگرفتن در تابستان برای وی تقریباً غیر ممکن است، چیست؟
- آندوسکپی دستگاهی است که داخل معده میشود و عکسبرداری میکند، بدون اینکه چیزی داخل معده شود. آیا این عمل روزه را باطل می کند یا نه؟
- خانمی که مقداری طلا به او هدیه شده و الان هم از آن استفاده میکند، باید خمس و زکاتش را بپردازد؟
- کسی که در ماه رمضان مسافرت میکند، میتواند در منزل خود افطار نماید یا باید از حد ترخّص بگذرد و سپس افطار نماید؟
- کسی که در ماه رمضان مسافرت میکند، میتواند در منزل خود افطار نماید یا باید از حد ترخّص بگذرد و سپس افطار نماید؟
- گاهی ایام سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین علیهالسلام با بعضی از مناسبتها مثل نوروز تقارن پیدا میکند، نظر مبارکتان را در مورد برگزاری مراسم این گونه مناسبتها در زمان عزای حسینی بیان فرمایید.
- زنی که ازدواج میکند و از وطن اصلی خود به شهر دیگری میرود و در عرض سال چند مرتبه برای دیدن ارحام به وطن اصلیاش باز میگردد، نماز و روزه او چه حکمی دارد؟
- کسی که نمیدانسته استمناء روزه را باطل میکند و حتی یک گناه کبیره است، اگر اینعمل را انجام دهد. آیا روزه او باطل است؟ اگر باطل است، کفّاره دارد یا خیر؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خامنه ای] آیا چیز پاکی که با متنجس برخورد نموده، نجس است یا خیر؟ در صورت نجس بودن، تا چند واسطه نجس است؟
- [سایر] آیا برای طهارت داخل یک ظرف نجس با آب لوله کشی، حتماً باید آب از ظرف سرریز شود یا همین که آب به محل متنجس برسد کفایت میکند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] شی نجس در برخورد با اشیای دیگر تا چند واسطه اشیا و وسایل پاک را نجس میکند؟
- [آیت الله بهجت] فتوای معظم له این است که متنجّس مانند خود نجس، نجس کننده است حتّی با تعدّد واسطه به هر اندازه که باشد، ولی وضعیت زندگی حقیر به نحوی بوده و هست که بدون حکم به پاک بودن واسطه سوم به بعد نمی توانم زندگی کنم، وظیفه ی من چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به قاعده ای که می گوید متنجس سوم نجس کننده نمی باشد اگر کسی شک کند که شئ یا محلی متنجس دوم است یا متنجس سوم تکلیف چیست؟
- [آیت الله بهجت] نوشتن قرآن با خون یا نجس یا متنجّس دیگر چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا ملاقی سوم، از متنجس دوم نجس میگردد یا خیر پاک میباشد؟
- [آیت الله بهجت] آیا با باران می توان نجاسات را برطرف کرد و متنجّس را تطهیر نمود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر درخت یا زراعت را با آب متنجّس آبیاری کنند، ثمره آن پاک است یا نجس؟
- [سایر] آیا چیزی که بر اثر ملاقات با نجس، متنجس شده است،مثل عین نجاست است؟ و آیا این مسئله میان فقهاء مورد اتفاق است.
مسائل مرتبط از این مرجع
- . زمین با سه شرط کف پا و ته کفش نجس را، از نجاستی که به واسطه راه رفتن روی زمین نجس حاصل شده، پاک می کند و در نجاستی که از خارج به پا یا ته کفش رسیده، احتیاط لازم آن است که در تطهیر آن به راه رفتن روی زمین اکتفا نکنند: اول آن که پاک باشد. دوم آن که خشک باشد. سوم آن که اگر عین نجس مثل خون و بول، یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا وته کفش باشد، به واسطه راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود. و نیز زمین باید خاک یا سنگ و مانند اینها باشد و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه کف پا و ته کفش نجس پاک نمی شود. و بنابر احتیاط با راه رفتن بر زمینی که مفروش به آجر یا چوب یا گچ یا قیر باشد نیز پاک نمی شود.
- . تبعیت آن است که چیز نجسی به واسطه پاک شدن چیز نجس دیگر پاک شود.
- . اگر به واسطه ندانستن مسأله، چیز نجسی را نداند نجس است، مثلاً نداند عرق کافر نجس است و با آن نماز بخواند نمازش باطل است بنابر احتیاط لازم.
- . اگر حصیر مسجد نجس شود، باید آن را آب بکشند، ولی چنان چه نجاست حصیر بی احترامی به مسجد باشد و به واسطه آب کشیدن، خراب می شود و بریدن جای نجس بهتر است، باید آن را ببرند.
- . اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون، یا متنجس مثل آب نجس آلوده شود، چنان چه آنها برطرف شود، بدن آن حیوان پاک می شود. و هم چنین است باطن بدن انسان مثل داخل دهان و بینی. مثلاً اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در دهان از بین برود، آب کشیدن داخل دهان لازم نیست. ولی اگر دندان عاریه در دهان نجس شود بنابر احتیاط باید آن را آب بکشند.
- . پاک شدن حصیر نجس به واسطه آفتاب محل اشکال است. ولی درخت و شاخه و برگ و میوه آن و گیاه ها در حال اتصال به زمین به واسطه آفتاب پاک می شوند.
- . اگر در شب چیزی بخورد که میداند به واسطه خوردن آن، در روز بیاختیار قی میکند، احتیاط واجب آن است که روزه آن روز را قضا نماید.
- . اگر امام جماعت به واسطه عذری با تیمم یا با وضوی جبیره ای نماز بخواند، می شود به او اقتدا کرد و اما اگر به واسطه عذری با لباس نجس نماز بخواند، اقتدای به او اشکال دارد.
- . آب جاری اگر چه کمتر از کُر باشد، چنان چه نجاست به آن برسد، تا وقتی بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر نکرده پاک است.
- . اگر بدن یا لباس خونی نشود ولی به واسطه رسیدن به خون، نجس شود اگر چه مقداری که نجس شده کمتر از درهم باشد نمی شود با آن نماز خواند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] متنجس نجسکننده است، هر چند واسطه متعدد باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بدن یا لباس خونی نشود، ولی به واسطه رسیدن به خون، متنجّس شود، اگرچه مقداری که متنجس شده کمتر از درهم باشد، نمیتوان با آن نماز خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زمین با سه شرط کف پا و ته کفش را که به سبب راه رفتن نجس شده، پاک میکند: اول: آن که پاک باشد. دوم: آن که خشک باشد. سوم: آن که عین نجس مثل خون و بول، یا متنجّس مثل گلی که نجس شده، اگر در کف پا و ته کفش باشد برطرف شود و بنا بر احتیاط به واسطه راه رفتن باید برطرف شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] خوردن و اشامیدن چیز نجس و متنجس حرام است و همچنین است خوراندن ان به دیگری ولی خوراندن متنجس به طفل یا دیوانه جایز است و اگر خود طفل یا دیوانه متنجس را بخورد یا با دست نجس غذا را نجس کند و بخورد جلوگیری از او لازم نیست
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از انها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد چیز پاک نیز نجس می شود و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد چیزی که پاک بوده نجس نمی شود و مشهور فرموده اند که متنجس به طور مطلق منجس است ولی این حکم در غیر واسطه اول در صورتی که با غیر اب قلیل و مایعات دیگر ملاقات کند محل اشکال است و مراعات احتیاط به اجتناب از ملاقی متنجس در واسطه دوم و سوم ترک نشود
- [آیت الله بهجت] آب فوّاره اگر متصل به کر باشد، آب نجس و هر متنجس را که قابل تطهیر با آب است، پاک میکند، ولی اگر قطرهقطره روی آب نجس بریزد، آن را پاک نمیکند، مگر آنکه چیزی روی فواره بگیرند، تا آب آن قبل از قطرهقطره شدن به آب نجس متصل شود و بهتر این است که آب فوّاره با آن آب نجس، مخلوط گردد.
- [آیت الله بهجت] بخار و دود و شعله ای که از چیز نجس یا متنجس بر می خیزد پاک است ولی اگر بخار به صورت عرق و مایع درآید، چه از نجس باشد و چه از متنجّس، نجس است؛ و نیز بنا بر احتیاط واجب باید از ذرّات چربی و روغنی که از دود نجس و متنجس حاصل می شود و بر سطوح مجاور آن می نشیند اجتناب شود.
- [آیت الله مظاهری] بردن عین نجس و متنجّس در مسجد اشکال ندارد مگر آنکه بیاحترامی به مسجد باشد.
- [آیت الله بهجت] گذاشتن لباس نجس و سایر چیزهای نجس و متنجّس در مسجد، در صورتی که نجاست آن به مسجد سرایت نکند و موجب بیاحترامی به آن نباشد، مانعی ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر چیز پاک به چیز نجس برسد و هر دو یا یکی از آنها به طوری تر باشد که تری یکی به دیگری برسد، چیز پاک نیز نجس میشود، و همچنین اگر به چیز سومی با همان رطوبت برسد نجسش میکند، و مشهور فرمودهاند که متنجس به طور مطلق منجس است، ولی این حکم در غیر واسطة اول محل اشکال است، اگرچه بنابر احتیاط واجب اجتناب از او لازم است (مثال) درصورتی که دست راست به بول متنجس شود، آنگاه آن دست با رطوبت با دست چپ ملاقات کند این ملاقات موجب نجاست دست چپ خواهد بود، و اگر دست چپ بعد از خشکیدن با آب قلیل ملاقات کند آب نیز نجس میشود، ولی اگر با چیز دیگری با رطوبت ملاقات کند نجاست آن چیز محل اشکال است، و احتیاط واجب در اجتناب از آن است، و اگر تری به قدری کم باشد که به دیگری نرسد، چیزی که پاک بوده نجس نمیشود، اگرچه به عین نجس برسد.