اگر روزهدار سهواً یا جهلاً چیزی بخورد یا بیاشامد روزهاش باطل نمیشود.
عنوان مسئله:
اگر روزهدار سهواً یا جهلاً چیزی بخورد یا بیاشامد روزهاش باطل نمیشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- کسی که عمداً یا سهواً یا جهلاً اعتکاف خود را باطل کند، آیا باید آن اعتکاف را قضا یا اعاده نماید؟
- اگر روزهدار کاری انجام دهد و فکر کند روزهاش باطل شده و سپس مبطل دیگری انجام دهد، در صورتی که بعداً بفهمد در ابتدا روزهاش باطل نبوده است، آیا باید قضای روزه را بگیرد یا بایدکفاره هم بدهد؟
- اگر محرم سهواً یا جهلاً به بدن خود روغن بمالد یا برای درمان این کار را بکند یا اضطرار دیگری داشته باشد، در این صورت باید کفّاره بپردازد؟
- اگر کسی بعد از عمرة مفرده بفهمد که سهواً یا جهلاً تقصیر نکرده است، عمرة او چه حکمی دارد و چه وظیفهای دارد؟
- اگر مرد محرم سهواً یا جهلاً هنگام سفر و در روز به زیر سایه برود، در این صورت باید کفّاره بپردازد؟ آیا واجب است فوراً سایه را ترک کند و مثلاً در راه از ماشین پیاده شود یا خیر؟
- اگر کسی بعد از اتمام اعمال مکّه، بفهمد که سهواً یا جهلاً یا به واسطة عذری حلق یا تقصیر نکرده است، آیا بعد از حلق یا تقصیر باید اعمال مکّه را اعاده نماید؟
- اگر کسی سهواً یا جهلاً در عمرة مفرده تقصیر نکند و طواف نساء و نماز آن را به جا آورد، بعد که میفهمد، انجام تقصیر کفایت میکند یا باید طواف نساء و نماز آن را هم اعاده نماید؟
- اگر کسی در روز ماه مبارک رمضان عمداً مسافرت کند و روزهاش را بخورد و قبل از ظهر دوباره برگردد، اشکالی دارد؟
- آیا روزهداری که در خواب، منی از او خارج شود، روزهاش باطل است؟
- اگر مردی سهواً یا جهلاً در حالت احرام لباس دوخته بپوشد و پس از اینکه علم به حرمت این کار پیدا کرد، فوراً لباس را از تن خارج کند، آیا باز هم باید کفّاره بپردازد؟ اگر لباس را از سر در آورد باید کفّاره بپردازد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار در روزههای مستحبّ یا واجب در وسط روز محتلم شود آیا روزهاش باطل میشود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی روزه مستحبّی بگیرد و فراموش کند که روزه است و چیزی بخورد و یا بیاشامد، آیا روزه اش باطل میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] کفاره استمناء در حال احرام عمداً یا سهواً یا جهلًا را بیان فرمائید.
- [آیت الله خامنه ای] اگر ترتیب اعمال روز عید را جهلًا یا سهواً یا عمداً رعایت نکرد چه وظیفهای دارد؟
- [سایر] اگر نماز شخص روزهدار قضا شود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جهت ترس ضرر جانی، ناچار شود که چیز حرام بخورد یا بیاشامد، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخص روزهدار روایات ضعیف را از پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله و ائمه معصومین علیهمالسلام نقل کند، آیا روزهاش باطل میشود؟
- [سایر] اگر انسان بر اثر فراموشی در حال روزه چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان بر اثر فراموشی در روزه مستحبی چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست ؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر معتمر عمداً یا سهواً یا جهلًا تقصیر را ترک نمود و احرام حج را بست چه وظیفهای دارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر روزهدار با خود کاری کند که منی از او بیرون آید روزهاش باطل میشود امّا اگر بیاختیار یا سهواً یا جهلاً یا در خواب منی از او بیرون آید روزهاش باطل نمیشود.
- هرگاه روزهدار عمداً قی کند، گرچه به واسطه مرض و مانند آن ناچار باشد، روزهاش باطل میشود ولی کفّاره ندارد و قضای تنها کافی است امّا اگر جهلاً یا سهواً یا بیاختیار قی کند روزهاش باطل نمیشود.
- اگر روزهدار کاری که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً غذای حرامی بخورد یک کفّاره کافی است.
- اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی را که روزه را باطل میکند انجام دهد و به خیال اینکه روزهاش باطل شده عمداً دوباره یکی از آنها را به جا آورد، روزه او باطل میشود.
- اگر به واسطه باد یا جاروب کردن و مانند اینها غبار برخیزد و بر اثر عدم مواظبت به حلق برسد روزهاش باطل میشود و همچنین اگر دود و بخار در اثر عدم مواظبت به حلق برسد روزه را باطل میکند و امّا اگر سهواً یا جهلاً یا بیاختیار غبار و دود و مانند آن به حلق برسد مانعی ندارد.
- اگر روزهدار عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد یا زیاد، حتّی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد روزه او باطل میشود مگر آنکه رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- بعضی از واجبات نماز رکن است یعنی اگر انسان آنها را به جا نیاورد، یا در نماز اضافه کند عمداً باشد یا سهواً یا جهلاً، نماز باطل میشود، و بعضی دیگر رکن نیست یعنی اگر عمداً کم یا زیاد شود نماز باطل میشود و چنانچه اشتباهاً یا جهلاً کم یا زیاد گردد نماز باطل نمیشود. ارکان نماز پنج مورد است: اوّل: نیت. دوّم: تکبیرة الاحرام. سوّم: قیام متّصل به رکوع. چهارم: رکوع. پنجم: دو سجده.
- اگر روزهدار به قدری تشنه شود که تحمّل آن طاقت فرسا باشد و یا خوف ضرر بدهد میتواند به اندازه رفع ضرورت آب بیاشامد ولی روزه او باطل میشود و اگر ماه رمضان باشد باید در بقیه روز از به جا آوردن کاری که روزه را باطل میکند خودداری نماید.
- تزریق آمپولی که عضو را بی حسّ میکند یا به جای دارو استعمال میشود اشکال ندارد، ولی بهتر است که روزهدار از استعمال آمپول یا سُرُمی که به جای غذا به کار میرود خودداری کند. مسئله 1209 - اگر روزهدار چیزی را که لای دندان مانده است عمداً فرو ببرد روزهاش باطل میشود.
- اگر چیزی به زور در گلوی روزهدار بریزند روزه او باطل نمیشود، ولی اگر مجبورش کنند که روزه خود را باطل کند مثلاً به او بگویند اگر غذا نخوری ضرر مالی یا جانی به تو میزنیم و خودش برای جلوگیری از ضرر چیزی بخورد روزه او باطل میشود.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار سهوا چیزی را بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد ، روزه اش باطل نمی شود .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد؛ روزه اش باطل نمی شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه اش باطل نمی شود.