اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
عنوان مسئله:
اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- اگر کسی تصمیم قطعی برای باطل کردن روزه بگیرد ولی پیش از انجام مبطل پشیمان شود، روزهاش باطل است؟
- اگر کسی تصمیم قطعی برای باطل کردن روزه بگیرد ولی پیش از انجام مبطل پشیمان شود، روزهاش باطل است؟
- اگر روزهدار عمداً یا سهواً روایتی را که منسوب به امام صادق (علیهالسلام) است از قول امام باقر(علیهالسلام) نقل کند و نسبت دهد، آیا به صحت روزهاش ضرری میزند؟
- اگر روزهدار عمداً یا سهواً روایتی را که منسوب به یکی از اهلبیت-علیهمالسلام- است از قول امام دیگر یا از قول پیامبر گرامی اسلام- صلیالله علیه و آله و سلّم- نقل کند و نسبت دهد، آیا به صحت روزهاش ضرری میزند؟
- خانمی که عادت بوده، صبح متوجه میشود که از خون حیض پاکشده است و احتمال میدهد قبل از طلوع فجر پاک شده باشد؛ آیا روزهاش صحیح است ؟
- خانمی که عادت بوده، صبح متوجه میشود که از خون حیض پاکشده است و احتمال میدهد قبل از طلوع فجر پاک شده باشد؛ آیا روزهاش صحیح است ؟
- خانمی که عادت بوده، صبح متوجه میشود که از خون حیض پاکشده است و احتمال میدهد قبل از طلوع فجر پاک شده باشد؛ آیا روزهاش صحیح است ؟
- اگر مزرعهدار به صاحب حیوان اعلام نکند که مزرعه را سمپاشی کرده است و حیوان وارد مزرعه شده و سمّ را بخورد، صاحب مزرعه ضامن است؟
- در مسأله رضاع و محرمیت به واسطه شیر خوردن، مقدار شیری که کودک باید بخورد تا محرمیت حاصل شود، چقدر است؟
- دختری که ازدواج کرده و در شهر دیگری غیر از شهر پدر و مادرش زندگی می کند اگر برای دیدن والدین به شهر سابق خود برود نماز و روزهاش چگونه است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار پیش از ظهر قصد مسافرت کرد، بعد از حد ترخص روزهاش را باطل کرد سپس مانعی رسید از ادامه سفر، برگشت به وطن خود، آیا باید امساک کند تا شب یا میتواند بخورد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار در روزههای مستحبّ یا واجب در وسط روز محتلم شود آیا روزهاش باطل میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار کاری انجام دهد و فکر کند روزهاش باطل شده و سپس مبطل دیگری انجام دهد، در صورتی که بعداً بفهمد در ابتدا روزهاش باطل نبوده است، آیا باید قضای روزه را بگیرد یا بایدکفاره هم بدهد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی روزه مستحبّی بگیرد و فراموش کند که روزه است و چیزی بخورد و یا بیاشامد، آیا روزه اش باطل میشود؟
- [سایر] اگر نماز شخص روزهدار قضا شود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جهت ترس ضرر جانی، ناچار شود که چیز حرام بخورد یا بیاشامد، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخص روزهدار روایات ضعیف را از پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله و ائمه معصومین علیهمالسلام نقل کند، آیا روزهاش باطل میشود؟
- [سایر] اگر انسان بر اثر فراموشی در حال روزه چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان بر اثر فراموشی در روزه مستحبی چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست ؟
- [آیت الله بروجردی] در ماه رمضان در حال نماز مگسی در دهان روزهدار میرود اگر بخواهد آخ بگوید که مگس بیرون جهد نمازش باطل میشود، بخواهد فرو برد روزهاش باطل میشود، تکلیفش چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی که روزه را باطل میکند انجام دهد و به خیال این که روزهاش باطل شده، در ادامه روز نیّت روزه نکند روزهاش باطل است، هرچند کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد.
- هر گاه روزهدار عمداً قی کند؛ اگر چه به واسطه مرض و مانند آن ناچار باشد، روزهاش باطل میشود؛ ولی اگر سهواً یا بیاختیار قی کند، اشکال ندارد.
- اگر روزهدار چیزی را که لای دندان مانده عمداً فرو ببرد، روزهاش باطل میشود.
- اگر روزهدار، عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود؛ چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد، مثل نان و آب، چه معمول نباشد، مثل خاک و شیره درخت و چه کم باشد یا زیاد، حتی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو ببرد، روزهاش باطل میشود، مگر آن که رطوبت مسواک در دهان بسیار کم باشد و منظور از کلمه (عمداً) در این مسأله و مسائل بعدی آن است که انسان با توجّه به روزهدار بودن خود، کاری انجام دهد.
- اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد؛ مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند - غیر از جماع و استمنا - انجام دهد؛ مثلاً غذای حرامی بخورد، کفاره افطار به حلال کافی است.
- اگر روزهدار استمنا کند (یعنی با خود یا دیگری - همسر یا غیر او - کاری غیر از جماع انجام دهد که منی از او بیرون آید)، روزهاش باطل میشود.
- اگر از روزهدار بپرسند که آیا پیغمبر یا امام چنین مطلبی فرمودهاند؟ و او جایی که در جواب باید بگوید: نه، عمداً بگوید: بله؛ یا جایی که باید بگوید: بلی، عمداً بگوید: نه، روزهاش باطل میشود.
- هر گاه روزهدار احتمال دهد یا بداند اگر در روز بخوابد، محتلم میشود؛ یعنی در خواب منی از او بیرون میآید، جائز است بخوابد؛ هر چند به سبب نخوابیدن به زحمت نیفتد و اگر محتلم شود روزهاش باطل نمیشود.
- در ماه رمضان اگر روزهدار با توجّه به این که بیرون آوردن منی روزه را باطل میکند، تصمیم بگیرد کاری را انجام دهد که موجب بیرون آمدن منی میگردد، روزهاش باطل میشود؛ هر چند از تصمیمش برگردد و کاری نکند و اگر بیتوجّه کاری را انجام دهد یا توجّه نداشته باشد که موجب خارج شدن منی میشود، روزهاش صحیح است؛ هر چند منی خارج شود و اگر توجّه نداشته باشد که روزه را باطل میکند و چنین تصمیمی بگیرد، پس اگر عمداً منی از خود خارج کند روزهاش باطل میشود والّا روزهاش صحیح است.
- اگر در نماز طوری بخورد یا بیاشامد که نگویند نماز میخواند، عمداً باشد یا از روی فراموشی، نمازش باطل میشود، ولی کسی که میخواهد روزه بگیرد، اگر پیش از اذان صبح نماز مستحبی بخواند و تشنه باشد، چنانچه بترسد که اگر نماز را تمام کند صبح شود، در صورتی که آب روبروی او در دو سه قدمی باشد میتواند در بین نماز آب بیاشامد، اما باید کاری که نماز را باطل میکند؛ مثل روگرداندن از قبله، انجام ندهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار سهواً یا جهلاً چیزی بخورد یا بیاشامد روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار سهوا چیزی را بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد ، روزه اش باطل نمی شود .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد؛ روزه اش باطل نمی شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه اش باطل نمی شود.