اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
عنوان مسئله:
اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- چیزیست اسم آن نسوار است که از تنباکو و آهک درست میکنند و در پای دندان میریزند و کَیْف دارد، هر گاه روزهدار این عمل را بکند روزهاش باطل میشود یا خیر؟
- نیّت قطع یا قاطع را که مفطر روزه میدانید، اگر به عذر هم نیّت قطع قاطع کند روزه باطل میشود یا خیر؟ مثل آن که شخصِ روزهدار دلش درد میگیرد قصد میکند برود خانه آب داغی درست کند بخورد دردِ دلش ساکت شود، وقتی که میرود خانه بدون خوردن آبِ گرم، دلش خوب میشود، آیا در این صورت با این قصد روزه باطل میشود یاخیر؟
- سوزنی که طبیب به مریض روزهدار میزند، مبطل روزه است یا خیر؟
- هرگاه حاجی در منی ممکن نشود که گوشت قربانی بخورد، آیا قربانی او صحیح است یا خیر؟
- شخص صائم در ماه رمضان بدون قصد انزال با اجنبیّه شوخی کرد غفلةً انزال منی از او شد، روزهاش چه صورت دارد؟ آیا موجب کفّاره میشود یاخیر؟
- زن مطلّقه حامل اگر به عمد برای سقط حملش دوا بخورد و حمل خود را سقط نماید، آیا به چنین سقطی انقضای عدّه او میشود؟
- هر گاه شخصی نذر کرده باشد که روز معیّنی روزه بگیرد و اتّفاقاً در آن روز مسافرت کند و خیال کند که روزه نذری در مسافرت صحیح است، بعد معلوم شود که صحیح نیست، بلکه باید برای گرفتن روزه قصد اقامه کند، آیا در این صورت روزه او چه صورت دارد؟ در (توضیح المسائل) در صفحه 250 مسأله 1579 نوشته شده: اگر در روزه واجب معیّنی مثل روزه رمضان مردّد شود که روزه خود را باطل کند یا نه، یا قصد کند که روزه را باطل کند، روزهاش باطل میشود. اگر از قصدی که کرده توبه نماید و کاری هم که روزه را باطل میکند انجام ندهد، آیا در این صورت قضای آن روز را باید بگیرد یا خیر؟ و در صورت وجوب قضا، کفّاره، یا عدم وجوب، باید کفّاره بدهد یا خیر؟
- در وقت ذبح، ذبح کننده فراموش نمود اسم خدا را ببرد و سهواً نیز پشت به قبله سربریده، حکم آن چیست؟
- شخص مسافر قصد میکند یک ماه در محلّی بماند، در بین اتّفاقاً برای امری از آن مکان به کمتر از یک فرسخ خارج میشود، همان روز یا شب آن روز بر میگردد، تکلیف او در باب نماز و روزهاش چیست؟
- در کفّاره متتابعه با یقین به این که شب باقیست هر گاه غذا بخورد، بعد معلوم شود طلوع فجر بوده و خلافش ثابت شود، آیا همان روز را حساب نکند، یا مضر به تتابع است و باید از سر بگیرد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار پیش از ظهر قصد مسافرت کرد، بعد از حد ترخص روزهاش را باطل کرد سپس مانعی رسید از ادامه سفر، برگشت به وطن خود، آیا باید امساک کند تا شب یا میتواند بخورد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار در روزههای مستحبّ یا واجب در وسط روز محتلم شود آیا روزهاش باطل میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار کاری انجام دهد و فکر کند روزهاش باطل شده و سپس مبطل دیگری انجام دهد، در صورتی که بعداً بفهمد در ابتدا روزهاش باطل نبوده است، آیا باید قضای روزه را بگیرد یا بایدکفاره هم بدهد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی روزه مستحبّی بگیرد و فراموش کند که روزه است و چیزی بخورد و یا بیاشامد، آیا روزه اش باطل میشود؟
- [سایر] اگر نماز شخص روزهدار قضا شود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جهت ترس ضرر جانی، ناچار شود که چیز حرام بخورد یا بیاشامد، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخص روزهدار روایات ضعیف را از پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله و ائمه معصومین علیهمالسلام نقل کند، آیا روزهاش باطل میشود؟
- [سایر] اگر انسان بر اثر فراموشی در حال روزه چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان بر اثر فراموشی در روزه مستحبی چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست ؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه مبارک رمضان، سهوا چیزی خورده و خیال کرده با این عمل روزهاش باطل شده و سپس مشغول خوردن چیزهای دیگر شده، وظیفهاش چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- هرگاه روزهدار عمداً قی کند، اگر چه به واسطهی مرض و مانند آن ناچار باشد، روزهاش باطل میشود، ولی اگر سهواً یا بیاختیار قی کند، اشکال ندارد.
- اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی که روزه را باطل میکند انجام دهد و به خیال این که روزهاش باطل شده عمداً دوباره یکی از آنها را به جا آورد، روزهی او باطل میشود.
- اگر روزهدار غیر جماع کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند انجام دهد مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند غیر جماع انجام دهد مثلاً غذای حرامی بخورد یک کفاره کافی است.
- اگر روزهدار استمناء کند یعنی با خود کاری کند که منی از او بیرون آید، روزهاش باطل میشود.
- اگر روزهدار عمداً چیزی را بخورد یا بیاشامد، روزهی او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد مثل خاک و شیرهی درخت و چه کم باشد یا زیاد، حتّی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو برد، روزهی او باطل میشود، مگر این که رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- اگر روزهدار عمداً تمام سر را در آب فرو برد، اگر چه باقی بدن او از آب بیرون باشد، روزهاش باطل میشود، ولی اگر تمام بدن را آب بگیرد و مقداری از سر بیرون باشد، روزه باطل نمیشود.
- اگر از روزهدار بپرسند که آیا پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم چنین مطلبی فرمودهاند؟ و او جایی که در جواب باید بگوید:نه، عمداً بگوید:بلی، یا جایی که باید بگوید:بلی، عمداً بگوید:نه، روزهاش باطل میشود.
- هرگاه روزهدار بداند که اگر در روز بخوابد محتلم میشود یعنی در خواب منی از او بیرون میآید بنا بر احتیاط واجب باید نخوابد، ولی در صورتی که به سبب نخوابیدن به زحمت بیفتد، اگر بخوابد روزهاش باطل نمیشود.
- اگر روزهدار به قدری تشنه شود که بترسد از تشنگی بمیرد، میتواند به اندازهای که از مردن نجات پیدا کند آب بیاشامد، ولی روزهی او باطل میشود و اگر ماه رمضان باشد، باید در بقیة روز از به جا آوردن کاری که روزه را باطل میکند خود داری نماید.
- روزهدار نباید جایی برود که میداند چیزی در گلویش میریزند، یا مجبورش میکنند که خودش روزهی خود را باطل کند و اگر برود و چیزی در گلویش بریزند، یا از روی ناچاری کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، روزهی او باطل میشود، بلکه اگر قصد رفتن کند، اگر چه نرود روزهاش باطل است.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار سهواً یا جهلاً چیزی بخورد یا بیاشامد روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار سهوا چیزی را بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد ، روزه اش باطل نمی شود .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد؛ روزه اش باطل نمی شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه اش باطل نمی شود.