اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
عنوان مسئله:
اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا در ماه صیام تحقیق کردن برای طلوع صبح واجب است چون چیزی بخواهد بخورد و بیاشامد، یا تحقیق کردن واجب نیست تا برایش یقین بیاید، و نیز ماه صیام سی کم است آیا واجب است که مکلف استهلال نماید یا از جاهای دیگر تحقیق کند برای ثبوت عید فطر یا واجب نیست؟
- اگر حاج در حال طواف مقام ابراهیم را سهواً یا اختیاراً در طواف خود قرار دهد آیا طواف او باطل میشود یا خیر؟ لطفاً حدود طواف را معین فرمائید.
- اگر نظر کند روزهدار به زن اجنبیه به شهوت، حکم روزه او چیست و چه بر او میباشد؟
- آیا ایستادن زیر شیر آبِ زیاد، به طوری که تمام سر را فرا میگیرد موجب بطلان روزهاش میشود؟
- از گوسفند کفاره میتواند صاحبش بخورد یا تمام آن را باید به فقیر تصدق دهد؟
- اگر مردی به واسطه عذری روزه نبود و زن روزهدار خود را مجبور کرد به جماع اگر زن در بین راضی شد باز هم کفاره بر زن نیست.
- شما در کتاب منهاج الصالحین (رساله عربی) در مسئله (818) در نماز جماعت فرمودهاید اگر مأموم سهواً پیش از امام سر از رکوع یا سجده بردارد باید به رکوع یا سجده برگردد و اگر عمداً برنگشت جماعتش باطل و منفرد میشود. آیا در صورت اضطرار نیز این بطلان وجود دارد مثل اینکه بداند اگر رکوع کند به امام نمیرسد؟
- رانندهای که در مادون از مسافت رانندگی میکند چنانچه اتفاقاً دو سه ماه در حد مسافت تردد نماید تکلیف نماز و روزهاش در مقصد و بین راه چیست؟
- در سفر حرام مثل مسافرت زن بدون اجازه زوج و عدم رضایت وی که باید نمازهای خود را تمام بخواند بفرمائید تکلیف روزهاش چیست؟
- مریض که اطمینان دارد تا ماه رمضان دیگر خوب نمیشود آیا میتواند در ماه رمضان حال یا شوال کفاره روزهاش را بدهد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار در روزههای مستحبّ یا واجب در وسط روز محتلم شود آیا روزهاش باطل میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار کاری انجام دهد و فکر کند روزهاش باطل شده و سپس مبطل دیگری انجام دهد، در صورتی که بعداً بفهمد در ابتدا روزهاش باطل نبوده است، آیا باید قضای روزه را بگیرد یا بایدکفاره هم بدهد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی روزه مستحبّی بگیرد و فراموش کند که روزه است و چیزی بخورد و یا بیاشامد، آیا روزه اش باطل میشود؟
- [سایر] اگر نماز شخص روزهدار قضا شود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جهت ترس ضرر جانی، ناچار شود که چیز حرام بخورد یا بیاشامد، چه صورتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخص روزهدار روایات ضعیف را از پیامبر گرامی اسلام صلیاللهعلیهوآله و ائمه معصومین علیهمالسلام نقل کند، آیا روزهاش باطل میشود؟
- [سایر] اگر انسان بر اثر فراموشی در حال روزه چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست؟
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان بر اثر فراموشی در روزه مستحبی چیزی بخورد یا بیاشامد حکم آن چیست ؟
- [آیت الله بروجردی] در ماه رمضان در حال نماز مگسی در دهان روزهدار میرود اگر بخواهد آخ بگوید که مگس بیرون جهد نمازش باطل میشود، بخواهد فرو برد روزهاش باطل میشود، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه مبارک رمضان، سهوا چیزی خورده و خیال کرده با این عمل روزهاش باطل شده و سپس مشغول خوردن چیزهای دیگر شده، وظیفهاش چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اگر روزهدار سهواً یکی از کارهایی که روزه را باطل میکند انجام دهد و به خیال این که روزهاش باطل شده، عمداً دوباره یکی از آنها را بهجا آورد، روز او باطل میشود.
- اگر روزهدار چیزی را که لای دندان مانده است، عمداً فرو ببرد، روزهاش باطل میشود.
- اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد، مثلًا آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند غیر از جماع و استمناء انجام دهد، مثلًا غذای حرامی بخورد، یک کفاره کافی است.
- هرگاه روزهدار بداند که اگر در روز بخوابد، محتلم میشود، یعنی در خواب منی از او بیرون میآید، جایز است بخوابد هر چند به سبب نخوابیدن بزحمت نیفتد، و اگر محتلم شود، روزهاش باطل نمیشود.
- اگر روزهدار به قدری تشنه شود که بترسد از تشنگی بمیرد، میتواند بهاندازای که از مردن نجات پیدا کند آب بیاشامد ولی روزه او باطل میشود. و اگر ماه رمضان باشد، باید در بقیه روز از بهجا آوردن کاری که روزه را باطل میکند، خودداری نماید.
- اگر فراموش کند که روزه است و مواظبت نکند، یا بیاختیار غبار و مانند آن به حلق او برسد، روزهاش باطل نمیشود. فرو بردن سر در آب (مسألة 1617)- اگر روزهدار عمداً تمام سر را در آب فرو برد، اگرچه باقی بدن او از آب بیرون باشد، روزهاش باطل میشود. ولی اگر تمام بدن را آب بگیرد و مقداری از سر بیرون باشد، روزه او باطل نمیشود.
- اگر چیزی به زور در گلوی روزهدار بریزند، یا سر او را به زور در آب فرو برند، روز او باطل نمیشود، ولی اگر مجبورش کنند که روزه خود را باطل کند مثلًا به او بگویند اگر غذا نخوری ضرر مالی یا جانی به تو میزنیم و خودش برای جلوگیری از ضرر، چیزی بخورد، روزه او باطل میشود.
- کسی که مس میت کرده، یعنی جایی از بدن خود را به بدن میت رسانده، میتواند بدون غسل مس میت روزه بگیرد. و اگر در حال روزه هم میت را مس نماید، روزه او باطل نمیشود. 8- اماله کردن (مسألة 1654)- اماله کردن با چیز روان اگرچه از روی ناچاری و برای معالجه باشد، روزه را باطل میکند. 9- قی کردن (مسألة 1655)- هرگاه روزهدار عمداً قی کند اگرچه به واسط مرض و مانند آن ناچار باشد، روزهاش باطل میشود، ولی اگر سهواً یا بیاختیار قی کند، اشکال ندارد.
- اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روز خود را تمام کند. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، درصورتی که از شب نیت سفر داشته باشد روزهاش باطل میشود، والا بنابر احتیاط واجب روزه را تمام و بعداً قضا کند، و اگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- اگر بیاختیار منی از او بیرون آید، روزهاش باطل نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار سهواً یا جهلاً چیزی بخورد یا بیاشامد روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار سهوا چیزی را بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد ، روزه اش باطل نمی شود .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد؛ روزه اش باطل نمی شود.
- [امام خمینی] اگر روزه دار سهوا چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه اش باطل نمی شود.