مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة) مأمومین برخیزند.
عنوان مسئله:
مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة) مأمومین برخیزند.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- در چه وقتی جماع مستحب است؟
- حکم قرآن بین دو طواف مستحب چیست؟
- در مسئله 139 کتاب الصلاة از منهاج الصالحین میفرمایید: (تجب الموالات بین حروف الکلمه الخ. ) آیا مراد آن است که عرفاً پشت سر هم گفته شود گر چه وقف شود بین صفت و موصوف، و بین معطوف و معطوف علیه که ضرر نداشته باشد و یا آن که مراد اتصال حقیقی است؟ پس در مثل (اللّهم صل علی محمد و آل محمد) وقف باطل کننده باشد، و همچنین آخر الحمد و غیره از موارد نماز؟ بیان فرمائید که مورد لزوم است.
- حکم نماز خواندن فریضه یا مستحب در مقام اسماعیل علیه السلام چیست؟
- آیا جایز است خواندن دعای کمیل در قنوت نماز واجب یا مستحب؟
- آیا از وجوهات سهم مبارک و سهم سادات میتوان به حج و یا عمره مفرده مستحب رفت؟
- سعی در طلب روزی واجب است یا مستحب یا چیست حکم آن؟
- آیا مستحب است اداء فریضه ظهر و فجر بعد از گذشت از زوال به مقدار ربع ساعت؟
- نمازهای مستحبی که سورههای کوچک دارد و خواننده نمیتواند حروف را از مخارج ادا کند میتواند بخواند؟
- عدد غسلات واجب و مستحب برای هر یک از صورت و دست راست و دست چپ، چه مقدار است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] می خواهم با دختری ازدواج کنم که از لحاظ قد و قامت خیلی از من کوتاه تر است این اشکال دارد؟
- [سایر] تا چه حد لازم است دختر و پسر به لحاظ ظاهری از جمله زیبایی، قد و قامت و چاقی و لاغری با هم تناسب داشته باشند.
- [سایر] آیا طبق این حدیث گذاشتن دستها روی ران، حرام است یا مستحب؟ (محمد بن الحسن بإسناده عن أحمد بن محمد، عن علی بن الحکم، عن داود الخندقی، عن أبی بصیر قال: قال أبو عبدالله (ع): إذا قمت فی الصلاة فاعلم أنک بین یدی الله، فان کنت لا تراه فاعلم أنه یراک، فأقبل قبل صلاتک، و لا تمتخط و لا تبزق، و لا تنقض أصابعک، و لا تورّک، فان قوماً قد عذبوا بنقض الأصابع و التورک فی الصلاة ...).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا دست دادن مأمومین به یکدیگر پس از نماز مستحب است؟
- [سایر] آیا گفتن (الحمد لله رب العالمین) بعد از سوره حمد فقط برای مأمومین مستحب است، یا برای امام جماعت نیز مستحب می باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مامدی صحة استحبابیة صلاة الرغائب الواردة فی مفاتیح الجنان فی اول لیلة جمعة من شهر رجب و استحباب الصیام قبله و هو فی یوم الخمیس قبل الصلاة؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اینکه فرموده اند مستحب است امام جماعت رعایت حال اضعف مأمومین را بکند در جایی است که مأموم ضعف جسمی و بیماری داشته باشد یا اعم است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] گوش دادن خطبه ها، بر مأمومین واجب است یا نه؟ آیا در اثنای خطبه، خواندن نماز مستحب یا واجب صحیح است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اذان هیجده جمله است:" الله اکبر" چهار مرتبه،" اشهد ان لا اله الا الله، أشهد ان محمداً رسول الله، حی علی الصلاة، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه" الله اکبر" از اوّل اذان، و یک مرتبه" لا اله الا الله" از آخر آن کم میشود، و بعداز گفتن" حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه" قد قامت الصلاه" اضافه نمود.
- برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانهروزی (یومیه) اذان و اقامه بگویند، و برای نمازهای دیگر واجب یا مستحب مشروع نیست ولی پیش از نمازهای واجب غیر یومیه مثل نماز آیات درصورتی که با جماعت بخوانند، مستحب است سه مرتبه بگویند:" الصلاة".
- چیزهایی که در نماز یومیه واجب و مستحب است، در نماز آیات هم واجب و مستحب میباشد، ولی در نماز آیات درصورتی که با جماعت باشد مستحب است بهجای اذان و اقامه سه مرتبه بگویند: (الصلاة) و در غیر جماعت چیزی نیست.
- مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- اگر کلمات اذان و اقامه را بدون ترتیب بگوید، مثلًا" حی علی الفلاح" را پیش از" حی علی الصلاة" بگوید، باید از جایی که ترتیب به هم خورده دوباره بگوید.
- اگر امام یا مأموم بخواهد نمازی را که به جماعت خوانده دوباره با جماعت بخواند، چنانچه احتمال فساد آن نماز را ندهد اشکال دارد مگر اماماً اعاده نماید به شرطی که در مأمومین کسی باشد که نماز واجب را نخوانده باشد
- چند چیز در نماز میت مستحب است: (اول): آنکه نمازگزار بر میت، با وضو یا غسل یا تیمم باشد. و احتیاط آن است در صورتی تیمم کند که وضو و غسل ممکن نباشد، یا بترسد که اگر وضو بگیرد یا غسل کند به نماز میت نرسد. (دوم): اگر میت مرد است، امام جماعت یا کسی که فرادی بر او نماز میخواند مقابل وسط قامت او بایستد. و اگر میت زن است مقابل سینهاش بایستد. (سوم): پا برهنه نماز بخواند. (چهارم): در هر تکبیر دستها را بلند کند. (پنجم): فاصلة او با میت به قدری کم باشد، که اگر باد لباسش را حرکت دهد به جنازه برسد. (ششم): نماز میت را به جماعت بخواند. (هفتم): امام جماعت تکبیر و دعاها را بلند بخواند و کسانی که با او نماز میخوانند، آهسته بخوانند. (هشتم): در جماعت اگرچه مأموم یک نفر باشد، عقب امام بایستد. (نهم): نمازگزار، به میت و مؤمنین زیاد دعا کند. (دهم): پیش از نماز سه مرتبه بگوید: الصلاة. (یازدهم): نماز را در جائی بخوانند که مردم برای نماز میت بیشتر به آنجا میروند. (دوازدهم): زن حائض اگر نماز میت را به جماعت میخواند، تنها بایستد، و در صف نمازگزاران نایستد.
- مأموم نباید جلوتر از امام بایستد، و بنابر احتیاط واجب اگر مأموم یک مرد باشد قدری عقب تر در طرف راست امام بایستد، اگر متعدد باشند پشت سر امام بایستند، و در صورت اول اگر قد او بلندتر از امام است، بنابر احتیاط واجب باید طوری بایستد که در رکوع و سجود جلوتر از امام نباشد.
- مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مکه مستحب است در مسجد الحرام خوانده شود.
- نماز مستحبی را میشود در حال راه رفتن و سواری خواند و اگر انسان در این دو حال نماز مستحبی بخواند، لازم نیست رو به قبله باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از گفتن قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ)، مأمومین برخیزند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامتِ الصلاهُ مامومین برخیزند .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از گفتن "قد قامت الصلاة" مامومین برخیزند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ) مأمومین برخیزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة)، مأمومین برخیزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از گفتن قد قامت الصلاْ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است بعد از گفتن (قَد قَامتِ الصَّلوةُ) مأمومین برخیزند.