مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ)، مأمومین برخیزند.
عنوان مسئله:
مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ)، مأمومین برخیزند.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا فاصله شدن بچههای ممیّز در بین مأمومین، ضرری به نماز جماعت میزند یا خیر؟
- تارک الصلاة، شارب الخمر و کسی که خودکشی کرده، حکم کفن و دفن و شرکت در مراسم تشییع و مراسم بزرگداشت آنها چیست؟
- شخصی اکراه دارد که به عنوان امام جماعت جلو بایستد؛ ولی بعد از شروع به نمازِ خودش، دیگران به او اقتدا میکنند، حکم نماز مأمومین چگونه است؟
- در بعضی از جماعات دیده میشود با این که اذان نماز از طرف یکی از مأمومین گفته میشود، باز هم اذان از طرف امام جماعت تکرار میشود. لطفا بفرمایید که این تکرار از چه بابی انجام میشود؟
- اگر مأمومین صف اول جماعت، همگی مسافر باشند و در نماز چهار رکعتی، بعد از دو رکعت سلام دهند، نماز صفوف بعدی صحیح است یا باطل؟ و در صورت صحیح بودن، جماعت است یا فرادی؟
- آیا میتوان بعضی از جملات اذان را کمتر یا بیشتر از آن چیزی که معیّن شده است، تکرار کرد، مثل این که (حیّ علی الصلاة) یا شهادتین را یک بار یا سه بار گفت؟
- جایی نماز جماعت برقرار شده و شخصی وارد میشود که امام جماعت را نمیشناسد. این شخص نسبت به یکی از مأمومین از جهت دارا بودن شرایط امام جماعت آشنایی دارد و به جای امام جماعت، به این مأموم اقتدا میکند. آیا این گونه نماز جماعت، از نظر شرع مقدّس اسلام صحیح است یا خیر؟
- در رسالههای عملیه گفته میشود که اگر مکان مأموم در نماز جماعت از امام بالاتر باشد، اشکالی ندارد. آیا در ساختمانهای امروزی، امام میتواند در طبقه اول باشد و مأمومین به ترتیب از طبقه اول تا دهم باشند یا این که مثلاً ساختمان دو طبقه باشد، ولی فاصله طبقه دوم از طبقه اول از حدّ معمول بیشتر باشد؟
- آیا در اعتکافِ واجب و مستحب، قصد وجوب یا استحباب لازم است؟
- آیا نماز عید در زمان غیبت واجب است یا مستحب؟ آیا باید نیت استحباب نماییم؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] می خواهم با دختری ازدواج کنم که از لحاظ قد و قامت خیلی از من کوتاه تر است این اشکال دارد؟
- [سایر] تا چه حد لازم است دختر و پسر به لحاظ ظاهری از جمله زیبایی، قد و قامت و چاقی و لاغری با هم تناسب داشته باشند.
- [آیت الله خوئی] زیدی در مسجد یا حرم رحل گذارده، به گفتن (قد قامت الصلاة) آیا حق صاحب رحل ساقط میشود یا خیر؟ و به گذاردن یک مهر مثلاً حقی برای صاحب مهر ثابت میشود یا خیر؟ و هم در صورتی که امروز ظهر برای امشب مثلاً رحل بگذارد اثبات حق میکند شرعاً یا خیر؟ و اگر کسی به وکالت رحل پهن کند چطور است؟ و در صورتی که برای خود و دیگران رحلهایی میگذارد مثبِت حقی است یا خیر؟
- [سایر] آیا طبق این حدیث گذاشتن دستها روی ران، حرام است یا مستحب؟ (محمد بن الحسن بإسناده عن أحمد بن محمد، عن علی بن الحکم، عن داود الخندقی، عن أبی بصیر قال: قال أبو عبدالله (ع): إذا قمت فی الصلاة فاعلم أنک بین یدی الله، فان کنت لا تراه فاعلم أنه یراک، فأقبل قبل صلاتک، و لا تمتخط و لا تبزق، و لا تنقض أصابعک، و لا تورّک، فان قوماً قد عذبوا بنقض الأصابع و التورک فی الصلاة ...).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا دست دادن مأمومین به یکدیگر پس از نماز مستحب است؟
- [سایر] آیا گفتن (الحمد لله رب العالمین) بعد از سوره حمد فقط برای مأمومین مستحب است، یا برای امام جماعت نیز مستحب می باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مامدی صحة استحبابیة صلاة الرغائب الواردة فی مفاتیح الجنان فی اول لیلة جمعة من شهر رجب و استحباب الصیام قبله و هو فی یوم الخمیس قبل الصلاة؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اینکه فرموده اند مستحب است امام جماعت رعایت حال اضعف مأمومین را بکند در جایی است که مأموم ضعف جسمی و بیماری داشته باشد یا اعم است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اذان دارای هیجده جمله است که به ترتیب عبارتند از: (اَللّهُ أکْبَرُ)(1) چهار مرتبه و (أَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ(2)، أَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا رَسُولُ اللّهِ(3)، حَیَّ عَلَی الصَّلاةِ(4)، حَیَّ عَلَی الْفَلاحِ(5)، حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَلِ(6)، اَللّهُ أکْبَرُ، لا إلهَ إلاَّ اللّهُ(7)) هر یک دو مرتبه و اقامه دارای هفده جمله است، یعنی دو مرتبه (اَللّهُ أکْبَرُ) از اوّل اذان و یک مرتبه (لا إلهَ إلاَّ اللّهُ) از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن (حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَلِ) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ)(8) به آن اضافه نمود.
- برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانهروزی اذان و اقامه بگویند، ولی پیش از نماز عید فطر و قربان اگر به جماعت خوانده شوند مستحب است سه مرتبه بگویند: (اَلصَّلاة) و در نمازهای واجب دیگر و همچنین نماز عید فطر و قربان اگر فرادی خوانده شوند، سه مرتبه (اَلصَّلاة) را به امید ثواب بگویند.
- چیزهایی که در نمازهای شبانهروزی واجب و مستحباند، در نماز آیات نیز واجب و مستحب میباشند، ولی نماز آیات اذان و اقامه ندارد و میتواند قبل از نماز سه مرتبه به قصد و امید ثواب بگوید: (اَلصَّلاة).
- کسی که اذان شخص دیگری را میشنود، مستحب است هر قسمتی را که میشنود تکرار کند، ولی در بازگویی اقامهای که از دیگری میشنود، باید قصد ذکر مطلق نماید نه قصد اقامه و از (حَیَّ عَلَی الصَّلاةِ) تا (حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَلِ) را به امید ثواب بگوید.
- اگر جای مأموم بلندتر از جای امام باشد، اشکال ندارد، مگر آن که بلندی به مقداری باشد که عرفا یک جماعت به حساب نیایند. * شرط سوم: نبودن فاصله زیاد بین امام و مأموم و بین مأمومین.
- اگر کلمات اذان و اقامه را بدون ترتیب بگوید، مثلاً (حَیَّ عَلَی الْفَلاحِ) را پیش از (حَیَّ عَلَی الصَّلاةِ) بگوید، باید از جایی که ترتیب به هم خورده، دوباره بگوید.
- چند چیز در نماز میّت مستحب است: اوّل:کسی که نماز میّت میخواند، دارای وضو، غسل یا تیمّم باشد و احتیاط مستحب آن است که در صورتی تیمّم کند که وضو و غسل ممکن نباشد یا بترسد که اگر وضو بگیرد یا غسل کند، به نماز میّت نرسد. دوم:اگر میّت مرد باشد، امام جماعت یا کسی که به طور فُرادی به او نماز میخواند مقابل وسط قامت او بایستد واگر زن باشد، مقابل سینه او بایستد.سوم:با پای برهنه نماز بخواند. چهارم:در هر تکبیر دستها را تا مقابل گوش بلند کند. پنجم:فاصله او با میّت به قدری کم باشد که اگر باد لباس او را حرکت دهد، به جنازه برسد. ششم:نماز میّت را به جماعت بخواند. هفتم:امام جماعت تکبیر و دعاها را بلند بخواند و کسانی که با او نماز میخوانند آهسته بخوانند. هشتم:در جماعت، مأموم اگرچه یک نفر باشد، پشت سر امام بایستد. نهم:نمازگزار به میّت و مؤمنین زیاد دعا کند. دهم:پیش از نماز سه مرتبه بگوید: (اَلصَّلاة).یازدهم:نماز را در جایی بخواند که مردم برای نماز میّت بیشتر به آن جا میروند. دوازدهم:زن حائض اگر نماز میّت را به جماعت میخواند، در صفی تنها بایستد.
- مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)
- مأموم نباید جلوتر از امام بایستد و به احتیاط واجب باید کمی عقبتر از امام بایستد؛ ولی اگر مأموم فقط یک مرد باشد، بنابر احتیاط واجب باید در سمت راست امام بایستد و میتواند مساوی با امام بایستد و چنانچه قدّ مأموم بلندتر از امام باشد و در رکوع و سجود سر او جلوتر از امام باشد، اشکالی ندارد.
- مستحب است نمازگزار قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از گفتن قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامتِ الصلاهُ مامومین برخیزند .
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة) مأمومین برخیزند.
- [امام خمینی] مستحب است بعد از گفتن "قد قامت الصلاة" مامومین برخیزند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ) مأمومین برخیزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة)، مأمومین برخیزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از گفتن قد قامت الصلاْ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است بعد از گفتن (قَد قَامتِ الصَّلوةُ) مأمومین برخیزند.