مستحب است بعد از گفتن قد قامتِ الصلاهُ مامومین برخیزند .
عنوان مسئله:
مستحب است بعد از گفتن قد قامتِ الصلاهُ مامومین برخیزند .
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا در اعتکاف واجب و یا مستحب، قصد وجوب یا استحباب لازم است؟
- آیاغسل جنابت فی نفسه و به خودی خود مستحب است یا خیر؟ و اگر مستحب است آیا میتوان با آن نماز خواند؟
- روزه مستحب برای شخص مسافر جایز است یا خیر؟
- در رساله مناسک حج فرمودهاید مستحب است که تلبیه عمره تمتّع تا پیدا شدن خانههای مکّه معظمه و تلبیه حج تمتّع تا ظهر روز عرفه ادامه داشته باشد آیا ادامه تلبیه عمره مفرده هم استحباب دارد یا خیر و در صورت استحباب تا کجا ادامه داشته باشد؟
- در رساله مناسک حجّ فرمودهاید: مستحب است که تلبیه عمره تمتع تا پیدا شدن خانههای مکّه معظمه و تلبیه حجّ تمتّع تا ظهر روز عرفه ادامه داشته باشد، آیا تلبیه عمره مرده هم استحباب دارد یا خیر؟ و در صورت استحباب تا کجا باید ادامه داشته باشد.
- در رساله مناسک حجّ فرمودهاید: مستحب است که تلبیه عمره تمتع تا پیدا شدن خانههای مکّه معظمه و تلبیه حجّ تمتّع تا ظهر روز عرفه ادامه داشته باشد، آیا تلبیه عمره مرده هم استحباب دارد یا خیر؟ و در صورت استحباب تا کجا باید ادامه داشته باشد.
- الف آیا امر پدر بر ترک مستحب و فعل مکروه ، واجب الاطاعه است ؟
- آیا در وقت اختصاصی نماز ظهر یا مغرب یا غیره میشود نماز مستحبی بخوانیم یا خیر؟
- آیا اگر از روی اشتباه، نیت استحباب نماید(یا بالعکس)، تکلیف چیست؟
- اگر کسی بخواهد به نیابت از میّتی که مستطیع نبوده حجّ تمتّع انجام دهد، باید چه قصدی بنماید؟ وجوب یا استحباب؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] می خواهم با دختری ازدواج کنم که از لحاظ قد و قامت خیلی از من کوتاه تر است این اشکال دارد؟
- [سایر] تا چه حد لازم است دختر و پسر به لحاظ ظاهری از جمله زیبایی، قد و قامت و چاقی و لاغری با هم تناسب داشته باشند.
- [آیت الله خوئی] زیدی در مسجد یا حرم رحل گذارده، به گفتن (قد قامت الصلاة) آیا حق صاحب رحل ساقط میشود یا خیر؟ و به گذاردن یک مهر مثلاً حقی برای صاحب مهر ثابت میشود یا خیر؟ و هم در صورتی که امروز ظهر برای امشب مثلاً رحل بگذارد اثبات حق میکند شرعاً یا خیر؟ و اگر کسی به وکالت رحل پهن کند چطور است؟ و در صورتی که برای خود و دیگران رحلهایی میگذارد مثبِت حقی است یا خیر؟
- [سایر] آیا طبق این حدیث گذاشتن دستها روی ران، حرام است یا مستحب؟ (محمد بن الحسن بإسناده عن أحمد بن محمد، عن علی بن الحکم، عن داود الخندقی، عن أبی بصیر قال: قال أبو عبدالله (ع): إذا قمت فی الصلاة فاعلم أنک بین یدی الله، فان کنت لا تراه فاعلم أنه یراک، فأقبل قبل صلاتک، و لا تمتخط و لا تبزق، و لا تنقض أصابعک، و لا تورّک، فان قوماً قد عذبوا بنقض الأصابع و التورک فی الصلاة ...).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دست دادن مأمومین با یکدیگر بعد از نماز استحباب دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا دست دادن مأمومین به یکدیگر پس از نماز مستحب است؟
- [سایر] آیا گفتن (الحمد لله رب العالمین) بعد از سوره حمد فقط برای مأمومین مستحب است، یا برای امام جماعت نیز مستحب می باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مامدی صحة استحبابیة صلاة الرغائب الواردة فی مفاتیح الجنان فی اول لیلة جمعة من شهر رجب و استحباب الصیام قبله و هو فی یوم الخمیس قبل الصلاة؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا اینکه فرموده اند مستحب است امام جماعت رعایت حال اضعف مأمومین را بکند در جایی است که مأموم ضعف جسمی و بیماری داشته باشد یا اعم است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- چیزهائی که در نماز یومیه واجب و مستحب است ، در نماز آیات هم واجب و مستحب می باشد ولی در نما ز آیات مستحب است بجای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند الصلاهُ .
- واجب آن است مأمومین به خطبه های امام گوش را دهند واحتیاط مستحبّ آن است که ساکت باشند واز حرف زدن بپرهیزند که صحبت کردن در وقت خطبه مکروه است ، بلکه اگر سخن گفتن مأمومین موجب نشنیدن خطبه واز بین رفتن فائدة آن می شوند ، سکوت لازم است .
- احتیاط مستحبّ آن است که مأمومین در حال خطبه روبه روی امام بوده وبیش از مقداری که در نماز می تواند خود را از قبله منحرف کنند ، رو بر نگردانند.
- اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .
- در صورتی که قبل از انجام مسمّای واجب در خطبه ( یعنی حدّاَقَلّی از واجبات خطبه ها که بتوان آنها را خطبه نامید ) عدّه ای از مأمومین متفرّق شوند وکمتر از –4 نفر- بماند وپس از مدّت کوتاهی برگردند ( بطوریکه عدد لازم –5نفر- کامل شود ) اگرامام در این فاصله سکوت کرده باشد ، پس ازمراجعت مأمومین باید از نقطه ای که خطبه ها را قطع نموده ، ادامه دهد ولی اگر ( با وجود تقلیل مأمومین از حدّ نصاب لازم ) خطبه را ادامه داده وجریان امر بصورتی بوده که افراد پراکنده صدای او را نشنیده اند ، باید پس از مراجعت آنها وتکمیل عددلازم ، آن قسمت را که در غیاب آنها خوانده ، اعاده کند . واگر زمان بازگشت مأمومین طولانی باشد بطوری که عرفاً به یک پارچگی خطبه لَطْمه بزندباید امام خطبه را اعاده کند . چنانچه اگربا ورود مأمومین جدید هم عدد لازم –5نفر – کامل بشود ، اعادة خطبه ضروری است .
- اگر عدد مأمومین بیش ار حد لازم –4نفر- برای نماز جمعه باشد پراکندگی عدّه ای از آنها مطلقاً ضررندارد بشرط آنکه افراد باقیماند از –4نفر- کمتر نباشد .
- اگر مأمومین پس از اتمام خطبه ها وشروع نماز امام ، از اقتداء به او خودداری کنند وامام را تنها بگذارند نماز جمعه مُنْعَقِدْ نشده وباطل است وامام می تواند آن نماز را رها نموده وبه نماز ظهر بپردازد ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که نیّت خود را به ظهر برگرداند وپس از اتمام آن مُجَدَّداً نماز ظهر را بخواند واحتیاط بیشتر در آن است که نماز را با همان نیّت نماز جمعه تمام کند وسپس نماز ظهر را بجا آورد .
- اگر نماز جمعه با عدد کامل ( حدّاقل 4 نفر به اضافة امام ) منعقد شود ولو اینکه فقط تکبیر آن را گفته باشند وسپس متفرق شوند، نماز باطل می شود چه همة مأمومین یا بعضی از آنها متفرّق شوند وامام باقی بماند وچه برعکس چه یک رکعت کامل نماز را خوانده باشند وچه کمتر ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که باقیمانده ها نماز جمعه را تمام کنند وسپس نماز ظهر را هم بجا آورند ، اما اگر بعضی از آنها در اواخر رکعت دوّم بلکه بعد از رکوع رکعت دوّم متفرق شوند نماز جمعه صحیح است واحتیاط مستحبّ آن است که پس از آن نماز ظهر را هم بجا آورند .
- اگر کلمات اذان و اقامه را بدون ترتیب بگوید مثلاً حیّ علی الفلاحِ را پیش از حیّ علی الصلاهِ بگوید ، از جایی که ترتیب به هم خورده ، دوباره بگوید .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از گفتن قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ)، مأمومین برخیزند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است بعد از گفتن قد قامت الصلاه مامومین برخیزند
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة) مأمومین برخیزند.
- [امام خمینی] مستحب است بعد از گفتن "قد قامت الصلاة" مامومین برخیزند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است بعد از گفتن (قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ) مأمومین برخیزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است بعد از گفتن (قد قامت الصلاة)، مأمومین برخیزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از گفتن قد قامت الصلاْ مأمومین برخیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است بعد از گفتن (قَد قَامتِ الصَّلوةُ) مأمومین برخیزند.