در باره زنان پیامبر در قرآن احکام ویژه ای آمده. این احکام و حکمت آنها چیست؟
(1)پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) به دلیل شخصیّت بی نظیری که در عالم آفرینش دارد و براساس مصالحی که ما از آن بی خبریم و خدای متعالی می‌داند، دارای یک رشته حقوق و تکالیف فردی، خانوادگی و اجتماعی بود که به حضرت اختصاص داشت و هیچ یک از مسلمانان با وی در آن موارد شریک نبود. بعضی از این موارد در آیات قرآن آمده، و به زنان پیامبر ناظر است; از جمله: أ. هریک از زنان وی که کار زشت مسلّمی را انجام دهد، عذابش دو برابر خواهد بود. (احزاب،30) ب. هر کدام از زنان او که فرمانبر خدای متعالی و پیامبر باشد و کاری شایسته کند، پاداشش دو برابر است. (احزاب، 31) ج. زنان می‌توانند خود را به پیامبر هبه کنند و به کسی غیر از پیامبر(صلی الله علیه وآله) جایز نیست.(احزاب، 50) د. برای هیچ کس غیر از او، داشتنِ بیش از چهار همسر دائم (در یک زمان) جایز نیست. (احزاب، 52) ه.(2)از مجموعه این احکام ویژه به دست می‌آید که نبیّ گرامی اسلام، موقعیّت ممتازی در پیشگاه الاهی دارد که براساس آن ویژگی ها، به نبوّت و رسالت رسیده و بر او وحی نازل شده است و تکلیف بزرگ هدایت بشر بر دوش وی گذاشته شده، و از سوی دیگر، حقوق و امتیازهای خاصّی نیز برای حضرت قرار داده شده است. آن چه بدان یقین داریم، این است که خداوند، حکیم و علیم است، و کارهای الاهی و احکام آسمانی هیچ یک بدون مصلحت نیست; امّا آن حکمت ها دقیقاً چیست، خبر نداریم; واللّه العالم. 1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211. 2. حقوق و تکالیف اختصاصی دیگری نیز وجود دارد که برخی از آن ها در قرآن آمده است. ر.ک: احزاب (33)، 2835 و 5053.
عنوان سوال:

در باره زنان پیامبر در قرآن احکام ویژه ای آمده. این احکام و حکمت آنها چیست؟


پاسخ:

(1)پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) به دلیل شخصیّت بی نظیری که در عالم آفرینش دارد و براساس مصالحی که ما از آن بی خبریم و خدای متعالی می‌داند، دارای یک رشته حقوق و تکالیف فردی، خانوادگی و اجتماعی بود که به حضرت اختصاص داشت و هیچ یک از مسلمانان با وی در آن موارد شریک نبود. بعضی از این موارد در آیات قرآن آمده، و به زنان پیامبر ناظر است; از جمله:
أ. هریک از زنان وی که کار زشت مسلّمی را انجام دهد، عذابش دو برابر خواهد بود. (احزاب،30)
ب. هر کدام از زنان او که فرمانبر خدای متعالی و پیامبر باشد و کاری شایسته کند، پاداشش دو برابر است. (احزاب، 31)
ج. زنان می‌توانند خود را به پیامبر هبه کنند و به کسی غیر از پیامبر(صلی الله علیه وآله) جایز نیست.(احزاب، 50)
د. برای هیچ کس غیر از او، داشتنِ بیش از چهار همسر دائم (در یک زمان) جایز نیست. (احزاب، 52)
ه.(2)از مجموعه این احکام ویژه به دست می‌آید که نبیّ گرامی اسلام، موقعیّت ممتازی در پیشگاه الاهی دارد که براساس آن ویژگی ها، به نبوّت و رسالت رسیده و بر او وحی نازل شده است و تکلیف بزرگ هدایت بشر بر دوش وی گذاشته شده، و از سوی دیگر، حقوق و امتیازهای خاصّی نیز برای حضرت قرار داده شده است. آن چه بدان یقین داریم، این است که خداوند، حکیم و علیم است، و کارهای الاهی و احکام آسمانی هیچ یک بدون مصلحت نیست; امّا آن حکمت ها دقیقاً چیست، خبر نداریم; واللّه العالم.


1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211.
2. حقوق و تکالیف اختصاصی دیگری نیز وجود دارد که برخی از آن ها در قرآن آمده است. ر.ک: احزاب (33)، 2835 و 5053.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین