(1)پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) به دلیل شخصیّت بی نظیری که در عالم آفرینش دارد و براساس مصالحی که ما از آن بی خبریم و خدای متعالی میداند، دارای یک رشته حقوق و تکالیف فردی، خانوادگی و اجتماعی بود که به حضرت اختصاص داشت و هیچ یک از مسلمانان با وی در آن موارد شریک نبود. بعضی از این موارد در آیات قرآن آمده، و به زنان پیامبر ناظر است; از جمله: أ. هریک از زنان وی که کار زشت مسلّمی را انجام دهد، عذابش دو برابر خواهد بود. (احزاب،30) ب. هر کدام از زنان او که فرمانبر خدای متعالی و پیامبر باشد و کاری شایسته کند، پاداشش دو برابر است. (احزاب، 31) ج. زنان میتوانند خود را به پیامبر هبه کنند و به کسی غیر از پیامبر(صلی الله علیه وآله) جایز نیست.(احزاب، 50) د. برای هیچ کس غیر از او، داشتنِ بیش از چهار همسر دائم (در یک زمان) جایز نیست. (احزاب، 52) ه.(2)از مجموعه این احکام ویژه به دست میآید که نبیّ گرامی اسلام، موقعیّت ممتازی در پیشگاه الاهی دارد که براساس آن ویژگی ها، به نبوّت و رسالت رسیده و بر او وحی نازل شده است و تکلیف بزرگ هدایت بشر بر دوش وی گذاشته شده، و از سوی دیگر، حقوق و امتیازهای خاصّی نیز برای حضرت قرار داده شده است. آن چه بدان یقین داریم، این است که خداوند، حکیم و علیم است، و کارهای الاهی و احکام آسمانی هیچ یک بدون مصلحت نیست; امّا آن حکمت ها دقیقاً چیست، خبر نداریم; واللّه العالم. 1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211. 2. حقوق و تکالیف اختصاصی دیگری نیز وجود دارد که برخی از آن ها در قرآن آمده است. ر.ک: احزاب (33)، 2835 و 5053.
(1)پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) به دلیل شخصیّت بی نظیری که در عالم آفرینش دارد و براساس مصالحی که ما از آن بی خبریم و خدای متعالی میداند، دارای یک رشته حقوق و تکالیف فردی، خانوادگی و اجتماعی بود که به حضرت اختصاص داشت و هیچ یک از مسلمانان با وی در آن موارد شریک نبود. بعضی از این موارد در آیات قرآن آمده، و به زنان پیامبر ناظر است; از جمله:
أ. هریک از زنان وی که کار زشت مسلّمی را انجام دهد، عذابش دو برابر خواهد بود. (احزاب،30)
ب. هر کدام از زنان او که فرمانبر خدای متعالی و پیامبر باشد و کاری شایسته کند، پاداشش دو برابر است. (احزاب، 31)
ج. زنان میتوانند خود را به پیامبر هبه کنند و به کسی غیر از پیامبر(صلی الله علیه وآله) جایز نیست.(احزاب، 50)
د. برای هیچ کس غیر از او، داشتنِ بیش از چهار همسر دائم (در یک زمان) جایز نیست. (احزاب، 52)
ه.(2)از مجموعه این احکام ویژه به دست میآید که نبیّ گرامی اسلام، موقعیّت ممتازی در پیشگاه الاهی دارد که براساس آن ویژگی ها، به نبوّت و رسالت رسیده و بر او وحی نازل شده است و تکلیف بزرگ هدایت بشر بر دوش وی گذاشته شده، و از سوی دیگر، حقوق و امتیازهای خاصّی نیز برای حضرت قرار داده شده است. آن چه بدان یقین داریم، این است که خداوند، حکیم و علیم است، و کارهای الاهی و احکام آسمانی هیچ یک بدون مصلحت نیست; امّا آن حکمت ها دقیقاً چیست، خبر نداریم; واللّه العالم.
1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211.
2. حقوق و تکالیف اختصاصی دیگری نیز وجود دارد که برخی از آن ها در قرآن آمده است. ر.ک: احزاب (33)، 2835 و 5053.
- [سایر] احکام اختصاصی پیامبر(ص) در قران چیست؟
- [سایر] مراد از (فلسفه احکام) چیست؟ اصلاً این تعبیر، تعبیر صحیحی است یا باید گفت (حکمت احکام)، تفاوت آن ها چیست؟
- [سایر] مراد از (فلسفه احکام) چیست؟ اصلاً این تعبیر، تعبیرصحیحی است یا باید گفت (حکمت احکام)، تفاوت آن¬ها چیست؟
- [سایر] احکام و آداب یهودیت در رابطه با احکام زنان، قضاوت، اموات، ارث، احکام ذبح و قربانی را ذکر کنید؟
- [سایر] احکام اختصاصی پیامبر(ص) چیست؟
- [سایر] خطابهای قرآن به زنان پیامبر چه مفهومی دارد؟
- [سایر] آیا موردی وجود دارد که احکام آن در قرآن آمده باشد، ولی در سنت پیامبر و اهل بیت علیهم السلام مطرود شده باشد؟
- [سایر] جایگاه فلسفه احکام در قران کریم چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر معظم له در مورد حکم شرعی حضور زنان در ورزش گاه ها به عنوان تماشاچی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا برپا کردن مسابقات فرهنگی از زندگی ائمه (علیهم السلام) و احکام شرعی یا قرآن و نهج البلاغه جایز است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب برای یاد دادن احکام واجبِ نماز مزد نگیرند و مسئول اموال بیت المال باید نیاز یاد دهنده احکام واجب نماز را برطرف نماید. دریافت مزد برای یاد دادن احکام مستحبِ نماز, جایز است.
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان دوّم در روز جمعه بِدْعَتْ وحرام است . احکام نمازجمعه
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد3 و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که در نمازهای واجب دعای غیر عربی نخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن قرآن در نماز ، غیر از چهار سوره ای که سجدة واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد (1) ، و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خواندن قرآن در نماز؛ غیر از چهار آیه ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله بروجردی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد (و در احکام جنابت مسأله 361 گفته شد) و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [امام خمینی] خواندن قرآن در نماز غیر از چهار سوره ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد اگر چه به فارسی یا زبان دیگر باشد.