با دو شرط خوردن گوشت ماهی حلال است: 1- ماهی فَلْس‏ (فلس، همان پولک هایی است که روی پوست ماهی است) داشته باشد. 2- زنده از آب گرفته شود و بیرون آب جان دهد[1]. بنابر این اگر ماهی فَلْس‏دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است و چنان چه در آب بمیرد پاک‏است ولی خوردن آن حرام است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است[2]. در خصوص سؤال شما پاسخ های زیر از دفاتر مراجع دریافت شده است: دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): ماهی که پولک داشته باشد حلال است. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): اگر دارای فلس (پولک) نباشد خوردنش جایز نیست. دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر فلس‌دار باشد، حلال و خوردن آن مانع ندارد وگرنه جایز نیست و تشخیص آن به عهده مکلف است. [1] آیات عظام مرحوم گلپایگانی (ره)، و صافی (مدظله العالی): ولی اگر دامی‏در آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از به دام افتادن، در آب بمیرد، حلیّت آن بعید نیست اگر چه أحوط، ترکِ خوردن آن است. آیات عظام مرحوم خوئی (ره)، فاضل (ره)، زنجانی (مدظله العالی): مگر این که در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است. آیت الله العظمی مرحوم تبریزی (ره): ولی اگر در تور ماهیگیری در آب بمیرد خوردنش حلال است. آیت الله العظمی نوری (مدظله العالی): ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از اینکه به دام افتاد، در آب در داخل دام بمیرد، حلال بودن آن خالی از قوت نیست هر چند أحوط، ترک خوردن آن است. [2] آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): اگر ماهی‏ای که در اصل خلقتش فلس‏دار باشد هر چند از جهت عارضی فلس از او جدا شده باشد زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام می‏باشد، هر چند با وسیله‏ای مانند زهر بمیرد مگر این که در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است؛ آیت الله العظمی مکارم (مدظله العالی): ماهی حلال آن ماهی است که فلس داشته باشد، خواه فلس آن کم باشد یا زیاد، کوچک باشد یا درشت؛ حتَّی ماهیانی که فلس آنها سست است و در دام می‏ریزد، حلال است ولی فلس های ذرّه‏بینی و مانند آن، که مردم به آن فلس نمی‏گویند، فایده‏ای ندارد؛ اگر ماهی را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و حلال است، حتَّی اگر در دامی که در آب باشد بمیرد، آن نیز حلال است. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص 591و590، مسأله 2615.
با دو شرط خوردن گوشت ماهی حلال است: 1- ماهی فَلْس (فلس، همان پولک هایی است که روی پوست ماهی است) داشته باشد. 2- زنده از آب گرفته شود و بیرون آب جان دهد[1]. بنابر این اگر ماهی فَلْسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است و چنان چه در آب بمیرد پاکاست ولی خوردن آن حرام است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است[2]. در خصوص سؤال شما پاسخ های زیر از دفاتر مراجع دریافت شده است: دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): ماهی که پولک داشته باشد حلال است. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی): اگر دارای فلس (پولک) نباشد خوردنش جایز نیست. دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر فلسدار باشد، حلال و خوردن آن مانع ندارد وگرنه جایز نیست و تشخیص آن به عهده مکلف است. [1] آیات عظام مرحوم گلپایگانی (ره)، و صافی (مدظله العالی): ولی اگر دامیدر آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از به دام افتادن، در آب بمیرد، حلیّت آن بعید نیست اگر چه أحوط، ترکِ خوردن آن است. آیات عظام مرحوم خوئی (ره)، فاضل (ره)، زنجانی (مدظله العالی): مگر این که در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است. آیت الله العظمی مرحوم تبریزی (ره): ولی اگر در تور ماهیگیری در آب بمیرد خوردنش حلال است. آیت الله العظمی نوری (مدظله العالی): ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از اینکه به دام افتاد، در آب در داخل دام بمیرد، حلال بودن آن خالی از قوت نیست هر چند أحوط، ترک خوردن آن است. [2] آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): اگر ماهیای که در اصل خلقتش فلسدار باشد هر چند از جهت عارضی فلس از او جدا شده باشد زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد، هر چند با وسیلهای مانند زهر بمیرد مگر این که در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است؛ آیت الله العظمی مکارم (مدظله العالی): ماهی حلال آن ماهی است که فلس داشته باشد، خواه فلس آن کم باشد یا زیاد، کوچک باشد یا درشت؛ حتَّی ماهیانی که فلس آنها سست است و در دام میریزد، حلال است ولی فلس های ذرّهبینی و مانند آن، که مردم به آن فلس نمیگویند، فایدهای ندارد؛ اگر ماهی را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و حلال است، حتَّی اگر در دامی که در آب باشد بمیرد، آن نیز حلال است. توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص 591و590، مسأله 2615.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن ماء الشعیر هایی که در بازار ایران موجود می باشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن ماهی کولی که هم به صورت فیله و هم به صورت ماهی در فروشگاهها عرضه می شود اشکال دارد یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا خوردن ماهی کولی که هم به صورت فیله و هم به صورت ماهی در فروشگاهها عرضه می شود اشکال دارد یا خیر؟
- [آیت الله سبحانی] اگر ذبح بر اساس فتوای مرجع تقلید ذابح حلال باشد ولی بر اساس فتوای مرجع تقلید ناظر، حرام باشد آیا ناظر حق معدوم کردن این ذبیحه را دارد؟
- [سایر] حکم کشتن ماهی زنده بعد از صید در بیرون آب و خوردن آن و تکلیف میهمانانی که مرجع تقلید آنها گفته است بنابر احتیاط واجب باید از خوردن آن خودداری نمود؛ چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر بعد از نقل فتوای مرجع تقلید بفهمد که نظر مرجع تقلید تغییر کرده تکلیف چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] از بازار ماهی خریدم از شکم آن ماهی، ماهی دیگری بیرون آمد آیا آن ماهی که از شکم دیگری بیرون آمده نیز حلال است؟
- [سایر] مرجعیت و به طور خاص مرجعیت امام خمینی (ره) چه نقشی در آغاز و انجام پیروزی انقلاب اسلامی داشت ؟
- [سایر] مرجعیت و به طور خاص مرجعیت امام خمینی (ره) چه نقشی در آغاز و انجام پیروزی انقلاب اسلامی داشت ؟
- [سایر] اگر کسی عملی را مرتکب شود که مرجع تقلید شخص دیگری آن را حرام میداند ؛ ولی به نظر مرجع تقلید خودش جایز است ؛ آیا باید او را از آن عمل نهی کند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] حیوان حلال گوشتی که خون جهنده ندارد مانند ماهی اگر به غیر دستوری که برای حلال شدن ان خواهد امد بمیرد پاک و خوردن ان حرام است
- [آیت الله اردبیلی] تخم ماهی حلال گوشت (خاویار) هرچند نرم و لَزِج باشد حلال است و تخم ماهی حرام گوشت هرچند سفت و خشن باشد حرام میباشد و اگر در موردی مشتبه شود که از قبیل حلال است یا حرام، بنابر احتیاط اگر لَزِج و نرم باشد، از مصرف آن خودداری شود و اگر سفت و زبر باشد، خوردن آن حلال است.
- [آیت الله خوئی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد، پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد مگر در تور ماهیگیری در آب بمیرد که در این صورت خوردنش حلال است. و ماهی بیفلس را، اگرچه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد، مگر این که در تور ماهیگیر در آب بمیرد که در این صورت خوردنش نیز حلال است. ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.
- [آیت الله بهجت] اگر ماهی فَلْسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است، ولی خوردن آن حرام میباشد. و ماهی بیفلس را اگرچه از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است. و فلس، همان پولکهایی است که روی پوست ماهی میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند، و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد، پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد؛ ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند، و ماهی بعد از بهدام افتادن، در آب بمیرد حلیت آن بعید نیست، اگر چه احوط، ترک خوردن آن است؛ و ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ماهی فَلْسْ دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد ، پاک و خوردن آن حلال است . و چنانچه در آب خود به خود بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام می باشد ولی اگر دامی در آب برای صید ماهی نصب کنند و ماهی بعد از اینکه به دام افتاد در آب در داخل دام بمیرد حلال بودن آن خالی از قوّت نیست هر چند احوط ترک خوردن آن ماهی است و ماهی بی فلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است .
- [آیت الله مظاهری] گوشتها، مرغها و ماهیهایی که در بازار مسلمانها موجود است اگر شک کنیم که حلال است یا نه، محکوم به حلّیّت است و اگر بدانیم از بلاد کفر آوردهاند و احتمال بدهیم که بررسی کردهاند نیز محکوم به حلّیّت است، اگر بدانیم بررسی نکردهاند پاک است ولی خوردن آن حرام است، و چنانچه بدانیم ذبح شرعی نشده است علاوه بر اینکه خوردن آن حرام است نجس هم میباشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر ماهی فلس دار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است. و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام می باشد و ماهی بی فلس را اگرچه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.
- [امام خمینی] اگر ماهی فلسدار را زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد، پاک و خوردن آن حلال است، و چنانچه در آب بمیرد پاک است ولی خوردن آن حرام میباشد و ماهی بیفلس را اگر چه زنده از آب بگیرند و بیرون آب جان دهد حرام است.