کلمه "الحیاة" نائب فاعل "زیّن" و مؤنث مجازی است. در مؤنث مجازی در صورتی مطابقت (در تذکیر و تأنیث) فاعل با فعل شرط است که فاعل فعل، ضمیری باشد که به مؤنث مجازی بر می گردد؛ مانند "إذا الشّمس کوّرت" که فاعل کوّرت ضمیر هی است و به شمس بر می گردد، امّا اگر فاعل که مؤنث مجازی است اسم ظاهر باشد، در این صورت مطابقت بین فعل و فاعل لازم نیست، بلکه فعل آن جایز الوجهین است (هم به صورت مذکّر جایز است و هم به صورت مؤنّث)؛ مانند "کوّر الشمس "و "کوّرت الشمس". [1] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . در جمله (زُیِّنَ لِلَّذِینَ کَفَرُوا الْحَیاةُ الدُّنْیا)، کلمه زُیِّنَ فعل مجهول و نائب فاعل آن، الحیاة است، و چون بین فعل و نائب فاعل فاصله شده، و حیاة نیز مؤنّث مجازی است، به صیغه مذکّر آمده است، مصطفوی، حسن، تفسیر روشن، ج 3، ص 93، مرکز نشر کتاب، چاپ اول، تهران، 1380 ش.
در آیه 212 سوره بقره با توجه به این که نائب فاعل حیاة الدنیا است، ولی چرا از فعل زیّن استفاده شده است؟
کلمه "الحیاة" نائب فاعل "زیّن" و مؤنث مجازی است. در مؤنث مجازی در صورتی مطابقت (در تذکیر و تأنیث) فاعل با فعل شرط است که فاعل فعل، ضمیری باشد که به مؤنث مجازی بر می گردد؛ مانند "إذا الشّمس کوّرت" که فاعل کوّرت ضمیر هی است و به شمس بر می گردد، امّا اگر فاعل که مؤنث مجازی است اسم ظاهر باشد، در این صورت مطابقت بین فعل و فاعل لازم نیست، بلکه فعل آن جایز الوجهین است (هم به صورت مذکّر جایز است و هم به صورت مؤنّث)؛ مانند "کوّر الشمس "و "کوّرت الشمس". [1] این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . در جمله (زُیِّنَ لِلَّذِینَ کَفَرُوا الْحَیاةُ الدُّنْیا)، کلمه زُیِّنَ فعل مجهول و نائب فاعل آن، الحیاة است، و چون بین فعل و نائب فاعل فاصله شده، و حیاة نیز مؤنّث مجازی است، به صیغه مذکّر آمده است، مصطفوی، حسن، تفسیر روشن، ج 3، ص 93، مرکز نشر کتاب، چاپ اول، تهران، 1380 ش.
- [سایر] با توجه به آیه 62 سوره (بقره) آیا میتوان به درستی پلورالیسم دینی معتقد شد؟
- [سایر] در آیه 34 سوره بقره میفرماید: (کان من الکافرین)، کان فعل ماضی است؛ یعنی بود، پس چرا بعضاً آمده از کافران شد؟!
- [سایر] آیه الکرسی فقط آیه 255 سوره بقره است یا آیات 255 تا 257 سوره بقره است؟
- [سایر] آیا سحر و جادو واقعیّت دارد به ویژه با توجه به آیه ی 102 سوره ی بقره ؟
- [سایر] مضمون آیه انفاق در سوره بقره (آیه 274) چگونه است؟
- [سایر] اختلاف میان آیه 233 سوره بقره و آیه 15 سوره احقاف چگونه توجیه پذیر است؟
- [سایر] آیه 102 سوره بقره را تفسیر کنید؟
- [سایر] منظور از آیه 286 سوره بقره چیست؟
- [سایر] با توجه به آیه 184 سوره بقره، آیا از نگاه فقه شیعه با توجه به دیدگاه اهل سنت روزه در سفر اختیاری است واگر روزه بگیرد قضا ندارد؟
- [سایر] مضمون آیه حکمت ( آیه 269 سوره بقره ) چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر ، در بالین او سوره مبارکه یس ، و صافّات ، و احزاب ، و آیة الکرسی ، و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف ، و سه آیه آخر سوره بقره ، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند .