استعمال لغت «حجاب» لزوماً به معنای مادّی آن نیست؛ زیرا با توجّه به ادلّه عقلی و نقلی نمی توانیم خداوند را مادّی بدانیم. [1] از این رو، استعمال واژه «حجاب» در آیه شریفه معنای مادّی ندارد. همان طور که در آیات دیگری نیز واژه حجاب به کار رفته که معنای مادّی آن منظور نیست: «وَ إِذَا قَرَأْتَ الْقُرْءَانَ جَعَلْنَا بَیْنَکَ وَ بَینْ‏َ الَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ بِالاَخِرَةِ حِجَابًا مَّسْتُورًا»؛ [2] یعنی، «و هنگامی که قرآن می‏ خوانی، میان تو و آنها که به آخرت ایمان نمی ‏آورند، حجاب ناپیدایی قرار می‏دهیم‏». در آیه مورد پرسش، مفسّران کلمه «محجوب» را به «محروم» تفسیر کرده اند، [3] به این بیان: آنان از رحمت، کرامت، احسان و قرب پروردگار محروم می شوند. [4] پس، مادّیت از آن استفاده نمی شود. در نهایت ترجمه آیه این گونه است: «چنین نیست (که می‏ پندارند)، آنها در آن روز از (رحمت و کرم) پروردگارشان محجوب و محرومند». [5] این پرسش جواب تفصیلی ندارد. [1] برای آگاهی بیشتر در این باره ر. ک: 1286 (سایت: 1330) ؛ 2217 (سایت: 2359) . [2] . اسراء، 45. [3] برای آگاهی بیشتر در این باره ر. ک: 6838 (سایت: 6928) . [4] . طبرسی، فضل بن حسن، ‏ مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج‏10، ص 689، ناصر خسرو ، تهران‏، 1372 ش؛ حسینی همدانی، سید محمد حسین، انوار درخشان، ج 18، ص 44، نشر کتابفروشی لطفی، تهران، چاپ اول، 1404ق؛ مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 26، ص 263،دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش. [5] . مطفّفین، 15، ترجمه الهی قمشه ای.
با توجه به این که خداوند دیده نمی شود، آیه 15 از سوره مطفّفین (کَلَّا إِنَّهُمْ عَن رَّبِّهِمْ یَوْمَئِذٍ لَّمَحْجُوبُونَ) را چگونه تفسیر می کنید؟
استعمال لغت «حجاب» لزوماً به معنای مادّی آن نیست؛ زیرا با توجّه به ادلّه عقلی و نقلی نمی توانیم خداوند را مادّی بدانیم. [1] از این رو، استعمال واژه «حجاب» در آیه شریفه معنای مادّی ندارد. همان طور که در آیات دیگری نیز واژه حجاب به کار رفته که معنای مادّی آن منظور نیست: «وَ إِذَا قَرَأْتَ الْقُرْءَانَ جَعَلْنَا بَیْنَکَ وَ بَینَْ الَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ بِالاَخِرَةِ حِجَابًا مَّسْتُورًا»؛ [2] یعنی، «و هنگامی که قرآن می خوانی، میان تو و آنها که به آخرت ایمان نمی آورند، حجاب ناپیدایی قرار میدهیم». در آیه مورد پرسش، مفسّران کلمه «محجوب» را به «محروم» تفسیر کرده اند، [3] به این بیان: آنان از رحمت، کرامت، احسان و قرب پروردگار محروم می شوند. [4] پس، مادّیت از آن استفاده نمی شود. در نهایت ترجمه آیه این گونه است: «چنین نیست (که می پندارند)، آنها در آن روز از (رحمت و کرم) پروردگارشان محجوب و محرومند». [5] این پرسش جواب تفصیلی ندارد. [1] برای آگاهی بیشتر در این باره ر. ک: 1286 (سایت: 1330) ؛ 2217 (سایت: 2359) . [2] . اسراء، 45. [3] برای آگاهی بیشتر در این باره ر. ک: 6838 (سایت: 6928) . [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج10، ص 689، ناصر خسرو ، تهران، 1372 ش؛ حسینی همدانی، سید محمد حسین، انوار درخشان، ج 18، ص 44، نشر کتابفروشی لطفی، تهران، چاپ اول، 1404ق؛ مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 26، ص 263،دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش. [5] . مطفّفین، 15، ترجمه الهی قمشه ای.
- [سایر] با توجه به این که خداوند دیده نمی شود، منظور از « لَّمَحْجُوبُونَ» در سوره مطفّفین چیست؟
- [سایر] سلام جناب آقای رحیمی! تفسیر سوره ی(مطففین ) رو می خوام.لطفا حداقل 5 منبع اینترنتی رو به جز کتب تفسیر معرفی کنید. ممنون
- [سایر] تفسیر آیه 186 سوره بقره چیست؟ و منظور از نزدیک بودن خدا به بندگان چیست؟
- [سایر] تفسیر آیات 14 و 15 سوره حجر چیست؟
- [سایر] تفسیر آیات 14 و 15 سوره حجر چیست؟
- [سایر] با توجه به تفسیر آیه اول سوره اسرا مگر پیامبر در 40 سالگی به نهایت ظرفیت و ایمان نرسیده بود؟
- [سایر] تفسیر آیه 9 سوره جن چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 53 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 60 سوره روم چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 9 سوره جن چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.