اولاً مستفاد از آیاتی مانند بقره / 260 که حضرت ابراهیم(ع) بعد از نبوت می‌فرماید: (و لکن لیطمئن قلبی) آن است که مقام رسالت ملازم با حصول نهایت ظرفیت یقینی نیست. چرا که حضرت ابراهیم(ع) با وجودی که دارای نفسی مؤمن و موقن بود اما برای رسیدن به مقام حق الیقین چنین تقاضایی را که در آیه مورد اشاره آمده است، از خداوند نمود. لذا مطابق صریح آیه اول سوره اسراء و همچنین آیه 18 سوره نجم، هدف از معراج آن بود که روح بزرگ پیامبر(ص) با مشاهده اسرار عظمت خداوند در عالم بالا، باز هم درک و دید تازه‌ای برای هدایت و رهبری انسانها بیابد، (تفسیر نمونه، ج 12، ص 16). مقام حق الیقین، مقام شهود کامل است و پیامبر با وجودی که دارای مقام شهود بود اما دو مرتبه به مقام شهود کامل رسید. یکی در آغاز بعثت و دیگری به هنگام معراج. 2. ثانیا با فرض این که پیامبر(ص) قبل از معراج، به نهایت ظرفیت یقین خود رسیده باشد، اما اهداف دیگری از آن منظور نظر بوده است از آن جمله: الف: خداوند می‌خواست فرشتگان و ساکنان آسمانش را با قدم گذاشتن پیامبر(ص) در میان آن‌ها، احترام کند؛ یعنی معراج پیامبر، به گونه‌ای، ارج گذاشتن به آن‌ها بوده است. ب: پیامبر(ص) در شب معراج، به مسائل زیاد و مهمی از فرشتگان، بهشتیان و دوزخیان و ارواح انبیاء آگاهی یافت که در طول عمر مبارکش الهام بخش او در تعلیم و تربیت خلق بود. در واقع پیامبر(ص) هر یک از آن خاطره‌های پر ارزش و بسیار آموزنده را در روح پاک خود ذخیره فرموده، و عجایبی مشاهده کرده که هر کدام رمزی از اسرار عالم هستی بود و پس از بازگشت، آن‌ها را با صراحت و گاه با زبان کنایه و مثال، برای آگاهی امت در فرصتهای مناسب شرح می‌داد. این امر نشان می‌دهد که یکی از اهداف مهم این سفر آسمانی، استفاده از نتائج عرفانی و تربیتی این مشاهده پر بها بود. ج: در این سفر، خداوند پیامبر را مخاطب ساخت و دستورات بسیار مهم و سخنان فراوانی به او فرمود که مجموعه‌ای از آن امروز در روایات اسلامی به صورت احادیث قدسی برای ما به یادگار مانده است، (برای ملاحظه حدیث نورانی معراج، ر.ک: 1. بحارالانوار، ج 18، ص 282 به بعد؛ 2. بحارالانوار، ج 77، ص 20 به بعد؛ شرح و تفصیل حدیث فوق در کتاب عاشقان کوی دوست، اثر آیت‌الله مصباح یزدی آمده است). حدیث معراج، محتوی سخنان بسیار بلندی در خودسازی انسان و راه‌های اوجگیری او به سوی خداست. این سخنان عرشی روح انسان را با خود به اوج آسمان‌ها می‌برد و در معراج الهی سیر می‌دهد و به آستانه‌ی عشق و شهود می‌کشد. د. آنچه گفته شد، تحلیلی از ظاهر واقعه معراج، آن هم از درک کوتاه و ناقص انسانی ماست. ولی ما اطمینان داریم که غیر از آنچه پیامبر(ص) در سخنانش برای ما، بازگو کرده، اسرار و گفتگوها و رموز و اشاراتی، در آن شبِ عشق و شوق و جذبه و وصال میان او و محبوبش رد و بدل شده است که نه گوشها توانائی شنیدن آن را دارد و نه افکار عادی قدرت درکش را به همین دلیل در درون جان پاک پیامبر(ص) برای همیشه مکتوم مانده و جز خاصانش از آن آگاه نشده‌اند. www.payambarazam.ir
با توجه به تفسیر آیه اول سوره اسرا مگر پیامبر در 40 سالگی به نهایت ظرفیت و ایمان نرسیده بود؟
اولاً مستفاد از آیاتی مانند بقره / 260 که حضرت ابراهیم(ع) بعد از نبوت میفرماید: (و لکن لیطمئن قلبی) آن است که مقام رسالت ملازم با حصول نهایت ظرفیت یقینی نیست. چرا که حضرت ابراهیم(ع) با وجودی که دارای نفسی مؤمن و موقن بود اما برای رسیدن به مقام حق الیقین چنین تقاضایی را که در آیه مورد اشاره آمده است، از خداوند نمود. لذا مطابق صریح آیه اول سوره اسراء و همچنین آیه 18 سوره نجم، هدف از معراج آن بود که روح بزرگ پیامبر(ص) با مشاهده اسرار عظمت خداوند در عالم بالا، باز هم درک و دید تازهای برای هدایت و رهبری انسانها بیابد، (تفسیر نمونه، ج 12، ص 16). مقام حق الیقین، مقام شهود کامل است و پیامبر با وجودی که دارای مقام شهود بود اما دو مرتبه به مقام شهود کامل رسید. یکی در آغاز بعثت و دیگری به هنگام معراج.
2. ثانیا با فرض این که پیامبر(ص) قبل از معراج، به نهایت ظرفیت یقین خود رسیده باشد، اما اهداف دیگری از آن منظور نظر بوده است از آن جمله:
الف: خداوند میخواست فرشتگان و ساکنان آسمانش را با قدم گذاشتن پیامبر(ص) در میان آنها، احترام کند؛ یعنی معراج پیامبر، به گونهای، ارج گذاشتن به آنها بوده است.
ب: پیامبر(ص) در شب معراج، به مسائل زیاد و مهمی از فرشتگان، بهشتیان و دوزخیان و ارواح انبیاء آگاهی یافت که در طول عمر مبارکش الهام بخش او در تعلیم و تربیت خلق بود. در واقع پیامبر(ص) هر یک از آن خاطرههای پر ارزش و بسیار آموزنده را در روح پاک خود ذخیره فرموده، و عجایبی مشاهده کرده که هر کدام رمزی از اسرار عالم هستی بود و پس از بازگشت، آنها را با صراحت و گاه با زبان کنایه و مثال، برای آگاهی امت در فرصتهای مناسب شرح میداد. این امر نشان میدهد که یکی از اهداف مهم این سفر آسمانی، استفاده از نتائج عرفانی و تربیتی این مشاهده پر بها بود.
ج: در این سفر، خداوند پیامبر را مخاطب ساخت و دستورات بسیار مهم و سخنان فراوانی به او فرمود که مجموعهای از آن امروز در روایات اسلامی به صورت احادیث قدسی برای ما به یادگار مانده است، (برای ملاحظه حدیث نورانی معراج، ر.ک: 1. بحارالانوار، ج 18، ص 282 به بعد؛ 2. بحارالانوار، ج 77، ص 20 به بعد؛ شرح و تفصیل حدیث فوق در کتاب عاشقان کوی دوست، اثر آیتالله مصباح یزدی آمده است). حدیث معراج، محتوی سخنان بسیار بلندی در خودسازی انسان و راههای اوجگیری او به سوی خداست. این سخنان عرشی روح انسان را با خود به اوج آسمانها میبرد و در معراج الهی سیر میدهد و به آستانهی عشق و شهود میکشد.
د. آنچه گفته شد، تحلیلی از ظاهر واقعه معراج، آن هم از درک کوتاه و ناقص انسانی ماست. ولی ما اطمینان داریم که غیر از آنچه پیامبر(ص) در سخنانش برای ما، بازگو کرده، اسرار و گفتگوها و رموز و اشاراتی، در آن شبِ عشق و شوق و جذبه و وصال میان او و محبوبش رد و بدل شده است که نه گوشها توانائی شنیدن آن را دارد و نه افکار عادی قدرت درکش را به همین دلیل در درون جان پاک پیامبر(ص) برای همیشه مکتوم مانده و جز خاصانش از آن آگاه نشدهاند.
www.payambarazam.ir
- [سایر] تفسیر آیه 40 سوره سبأ چیست؟
- [سایر] سلام، تفسیر آیات 36- 40 سوره اسراء چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 81 سوره زخرف که؛ (اگر برای خداوند فرزندی بود، من اولین ایمان آورنده به او بودم) چیست؟
- [سایر] منظور از شجره ملعونه در آیه 60 سوره اسرا چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 9 سوره جن چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 53 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 60 سوره روم چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 9 سوره جن چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 37 سوره احزاب چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 11 سورة رعد را بنویسید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.