کدام یک از ائمه دعای فرج را شخصاً می خواندند؟ لطفا منبع مشخص کنید.
واژه (فَرَج) (به فتح ف، ر)، در لغت به معنای (رهایی از غم و اندوه و گشایش) است،[1] و در کتاب های حدیثی که دعاها و اعمالی برای حصول فَرَج و گشایش امور ذکر شده، با توجه به همین معنای لغتی آن است. در این جا، به ذکر سه مورد از دعاهایی که به (دعای فَرَج) و نیز نمازی که به (نماز فَرَج) نام گذاری شده، اکتفا می شود: یک. دعایی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که به آن (دعای فَرَج) نیز گفته می شود: (اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ یَا اللَّهُ یَا اللَّهُ یَا اللَّهُ یَا مَنْ عَلَا فَقَهَرَ...).[2] دو. دعایی که به (دعای فرج امام زمان (ع)) شهرت یافته و در آن عبارت (فرجاً عاجلاً)[3] آمده است و با (أللٌهُمَ (إلهِی) عَظُمَ البَلاءُ وَبَرِحَ الخَفَاءُ...) آغاز می شود.[4] سه. نمازی که از امام علی (ع) نقل شده که (نماز فرج) نام دارد.[5] امّا دعای (أللٌهُمَ کُن لِوَلِیٌکَ...) با توجه به معنایی که گفته شد، دعای فَرَج نامیده نمی شود، بلکه از دعاهایی است که شیعیان در حق حضرت امام زمان (عج) می نمایند و از اعمال شب 23 ماه مبارک رمضان محسوب می شود. البته، این دعا را در هر زمانی که یادی از آن حضرت شود، می توان خواند.[6] این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 2، ص 343، واژه (الفَرَج)، نشر دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق؛ طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، محقق و مصحح: حسینی، سید احمد، ج 2، ص 322، نشر کتابفروشی مرتضوی، تهران، چاپ سوم، 1416ق. [2] . ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 90، دار الذخائر، قم، چاپ اول، 1411ق. [3] . البته، در جای دیگری این دعا با اندک تفاوتی آمده است که پس از نماز امام زمان (عج) خوانده می شود؛ (ر.ک: شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه،ج 8، ص 18، مؤسسه آل البیت (ع)، قم، چاپ اول، 1409ق.).   [4] . عاملی کفعمی، ابراهیم بن علی، ‌ المصباح - جنة الأمان الواقیة و جنة الإیمان الباقیة، ‌ص 176، نشر دار الرضی، قم، چاپ دوم، 1405ق. [5] . طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق ، ص329، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1412ق. [6] . شیخ طوسی، محمد بن الحسن، تهذیب الاحکام، محقق و مصحح: خرسان، حسن الموسوی، ج3، ص103، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق؛ مفاتیح الجنان، اعمال ماه مبارک رمضان، دعای شب بیست و سوم.
عنوان سوال:

کدام یک از ائمه دعای فرج را شخصاً می خواندند؟ لطفا منبع مشخص کنید.


پاسخ:

واژه (فَرَج) (به فتح ف، ر)، در لغت به معنای (رهایی از غم و اندوه و گشایش) است،[1] و در کتاب های حدیثی که دعاها و اعمالی برای حصول فَرَج و گشایش امور ذکر شده، با توجه به همین معنای لغتی آن است. در این جا، به ذکر سه مورد از دعاهایی که به (دعای فَرَج) و نیز نمازی که به (نماز فَرَج) نام گذاری شده، اکتفا می شود: یک. دعایی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده که به آن (دعای فَرَج) نیز گفته می شود: (اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ یَا اللَّهُ یَا اللَّهُ یَا اللَّهُ یَا مَنْ عَلَا فَقَهَرَ...).[2] دو. دعایی که به (دعای فرج امام زمان (ع)) شهرت یافته و در آن عبارت (فرجاً عاجلاً)[3] آمده است و با (أللٌهُمَ (إلهِی) عَظُمَ البَلاءُ وَبَرِحَ الخَفَاءُ...) آغاز می شود.[4] سه. نمازی که از امام علی (ع) نقل شده که (نماز فرج) نام دارد.[5] امّا دعای (أللٌهُمَ کُن لِوَلِیٌکَ...) با توجه به معنایی که گفته شد، دعای فَرَج نامیده نمی شود، بلکه از دعاهایی است که شیعیان در حق حضرت امام زمان (عج) می نمایند و از اعمال شب 23 ماه مبارک رمضان محسوب می شود. البته، این دعا را در هر زمانی که یادی از آن حضرت شود، می توان خواند.[6] این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 2، ص 343، واژه (الفَرَج)، نشر دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق؛ طریحی، فخر الدین، مجمع البحرین، محقق و مصحح: حسینی، سید احمد، ج 2، ص 322، نشر کتابفروشی مرتضوی، تهران، چاپ سوم، 1416ق. [2] . ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 90، دار الذخائر، قم، چاپ اول، 1411ق. [3] . البته، در جای دیگری این دعا با اندک تفاوتی آمده است که پس از نماز امام زمان (عج) خوانده می شود؛ (ر.ک: شیخ حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه،ج 8، ص 18، مؤسسه آل البیت (ع)، قم، چاپ اول، 1409ق.).   [4] . عاملی کفعمی، ابراهیم بن علی، ‌ المصباح - جنة الأمان الواقیة و جنة الإیمان الباقیة، ‌ص 176، نشر دار الرضی، قم، چاپ دوم، 1405ق. [5] . طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق ، ص329، شریف رضی، قم، چاپ چهارم، 1412ق. [6] . شیخ طوسی، محمد بن الحسن، تهذیب الاحکام، محقق و مصحح: خرسان، حسن الموسوی، ج3، ص103، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق؛ مفاتیح الجنان، اعمال ماه مبارک رمضان، دعای شب بیست و سوم.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین