چند دعا در مورد امام زمان-عج- داریم که به دعای فرج معروفند، یکی دعای (الهی عظم البلاء و برح الخفاء...) است که مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب شریف مفاتیح الجنان در مورد این دعا می گوید: کفعمی در بلد الامین می گوید این دعاء حضرت صاحب الامر امام زمان(عج) است که تعلیم فرمود آنرا به شخصی که محبوس بود پس خلاص شد.[1]. یکی هم دعای معروف (اللهم کن لولیک...) است که معمولا بعد از نمازها خوانده می شود،و در بین مردم به دعای فرج معروف است؛ در مورد سند این روایت باید عرض کنیم: سندهای متعدّدی برای این دعا در کتب روایی ذکر شده است، از جمله کتاب شریف مفاتیح الجنان، این دعا را در اعمال شب بیست و سوّم ماه مبارک رمضان، و از اعمال شب های دهه آخر این ماه ذکر نموده است. سند این دعا را مرحوم شیخ عباس قمی، از هدیة الزائر نقل کرده است. [2] از جمله کتاب دیگری که این دعا را ذکر نموده، مصباح المنیر آیت الله مشکینی است که از کتاب اقبال مرحوم سید بن طاووس نقل می کند.[3] بحارالانوار این دعا را چنین نقل می کند: "اللهم کن لولیّک القائم بأمرک، محمّد بن الحسن المهدی (علیه و علی آبائه أفضل الصّلاة و السّلام) فی هذه الساعة و فی کلّ ساعة، ولیّاً و حافظاً و قائداً و ناصراً و دلیلاً و مؤیّداً، حتّی تسکنه أرضک طوعاً و تمتّعه فیها طولاً و عرضاً و تجعله و ذریّتهِ من الائمة الوارثین...".[4] پی نوشتها: [1]. مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، ص192؛ انتشارات فاطمة الزهرا(س)، قم. [2]. شیخ عباس قمی (ره)، کلیّات مفاتیح الجنان، ص 470 و 480، چاپ کانون انتشارات علمی. [3]. آیت الله مشکینی، المصباح المنیر، ص 397 و 520، چاپ دفتر نشر الهادی. [4]. بحارالانوار، ج 94، ص 348 - 349 به نقل از کتاب اقبال سیّد بن طاووس، ص 86.
چند دعا در مورد امام زمان-عج- داریم که به دعای فرج معروفند، یکی دعای (الهی عظم البلاء و برح الخفاء...) است که مرحوم شیخ عباس قمی در کتاب شریف مفاتیح الجنان در مورد این دعا می گوید: کفعمی در بلد الامین می گوید این دعاء حضرت صاحب الامر امام زمان(عج) است که تعلیم فرمود آنرا به شخصی که محبوس بود پس خلاص شد.[1].
یکی هم دعای معروف (اللهم کن لولیک...) است که معمولا بعد از نمازها خوانده می شود،و در بین مردم به دعای فرج معروف است؛
در مورد سند این روایت باید عرض کنیم:
سندهای متعدّدی برای این دعا در کتب روایی ذکر شده است، از جمله کتاب شریف مفاتیح الجنان، این دعا را در اعمال شب بیست و سوّم ماه مبارک رمضان، و از اعمال شب های دهه آخر این ماه ذکر نموده است. سند این دعا را مرحوم شیخ عباس قمی، از هدیة الزائر نقل کرده است. [2]
از جمله کتاب دیگری که این دعا را ذکر نموده، مصباح المنیر آیت الله مشکینی است که از کتاب اقبال مرحوم سید بن طاووس نقل می کند.[3]
بحارالانوار این دعا را چنین نقل می کند: "اللهم کن لولیّک القائم بأمرک، محمّد بن الحسن المهدی (علیه و علی آبائه أفضل الصّلاة و السّلام) فی هذه الساعة و فی کلّ ساعة، ولیّاً و حافظاً و قائداً و ناصراً و دلیلاً و مؤیّداً، حتّی تسکنه أرضک طوعاً و تمتّعه فیها طولاً و عرضاً و تجعله و ذریّتهِ من الائمة الوارثین...".[4]
پی نوشتها:
[1]. مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی، ص192؛ انتشارات فاطمة الزهرا(س)، قم.
[2]. شیخ عباس قمی (ره)، کلیّات مفاتیح الجنان، ص 470 و 480، چاپ کانون انتشارات علمی.
[3]. آیت الله مشکینی، المصباح المنیر، ص 397 و 520، چاپ دفتر نشر الهادی.
[4]. بحارالانوار، ج 94، ص 348 - 349 به نقل از کتاب اقبال سیّد بن طاووس، ص 86.
- [سایر] دعای فرج برای تعجیل ظهور در غیبت چیست ؟
- [سایر] چه کسانی دعای ندبه را نقل کردهاند؟
- [سایر] دعای افتتاح از چه کسی نقل شده است؟
- [سایر] دعای افتتاح از چه کسی نقل شده است؟
- [سایر] کدام یک از ائمه دعای فرج را شخصاً می خواندند؟ لطفا منبع مشخص کنید.
- [سایر] کدام یک از ائمه دعای فرج را شخصاً می خواندند؟ لطفا منبع مشخص کنید.
- [سایر] اگر اهداف ظهور امام زمان، بدون ظهور حاصل شوند، آیا خواندن دعای فرج دلیلی دارد؟
- [سایر] دعای فرج برای تعجیل ظهور در دوران غیبت امام زمان (عج) چیست؟
- [آیت الله سبحانی] خوادن دعای فرج پس از نماز در حال ایستاده بهتر است یا نشسته؟
- [سایر] متن و ترجمه دعای امام حسین (ع) در روز عرفه را نقل کنید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام علیهم السلام و سایر عقاید حقه را به کسی که در حال جان دادن است طوری تلقین کنند که بفهمد و همچنین مستحب است چیزهایی را که ذکر شد تا وقت مرگ تکرار کنند و نیز دعای فرج را به محتضر تلقین نمایند
- [آیت الله جوادی آملی] .در صورت ادای دو کلمه (االله اکبر ) به عربی صحیح، اتصال آن به دعای قبل یا ذ کر و دعای بعد جایز است , هرچند احتیاط در ترک اتصال آن به سابق و لاحق است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] به دست آوردن فتوی یعنی دستور مجتهد چهار راه دارد: اول: شنیدن از خود مجتهد. دوم: شنیدن از دو نفر عادل که فتوای مجتهد را نقل کنند. سوم: شنیدن از کسی که انسان به گفته او اطمینان دارد. چهارم: دیدن در رساله مجتهد در صورتی که انسان بدرستی آن رساله اطمینان داشته باشد و در صورتی که نقل شخص معتبر با نوشته رساله معتبره مخالفت کند و اشتباه در یکی معلوم نگردد؛ شخص باید تا روشن شدن فتوای مجتهد عمل به احتیاط کند و اگر ناقل نقل خود را نسبت به رساله بدهد که در آن رساله خلاف نقل مذکور است نقل او اعتبار ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ نقل کند، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بخواهد خبری را که نمی داند راست است یا دروغ نقل کند ، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته ، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر بخواهد خبری را که نمی داند راست است یا دروغ نقل کند، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ نقل کند، بنابر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر بخواهد خبری را که نمی داند راست است یا دروغ نقل کند؛ بنا بر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته؛ یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ نقل کند، بنا بر احتیاط واجب باید از کسی که آن خبر را گفته، یا از کتابی که آن خبر در آن نوشته شده نقل نماید.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.