فلاسفه‌ی مشاء، اولین مخلوق یا صادر اول را «عقل اول» و اشراقی‌ها آن‌را «نور اول» و «نور اقرب» می‌دانند؛ چنان‌که نزد اهل معرفت «وجود عام» و «تجلی ساری»، و در نزد حکمت متعالیه «وجود مطلق» و «وجود منبسط» است.[1] عقل اول مشائیان فقط یک کار انجام می‌دهد و آن این‌که واسطه در رسیدن فیض از ذات اقدس الهی به عقل دوم و فلک نهم است، اما وجود منبسط در حکمت متعالیه همان‌گونه که از اسم آن بر می‌آید، در همه جا حضور دارد. صدر الدین شیرازی در این مورد، که متأثر از کلمات عرفا و فلاسفه است، می‌گوید؛ صادر اول، نَفَس رحمانی و وجود منبسط و فیض اقدس است و آن ساری در تمام عالم است، بلکه ریز و درشت جهان عبارت از یک وجود است و آن‌را مراتبی است به شدت و ضعف. خلاصه، مرتبه بعد از وجود و مبدأ المبادی و ذات حق را نفس رحمانی و وجود منبسط می‌داند که در هر موطن و مرتبه‌ای به صورت خاص (عقل، نفس، فلک، جماد، نبات، حیوان و غیره) در می‌آید.[2] [1] . ر. ک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج ‏1، ص 338و 393، دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373 ش. [2] . همان، ج 2، ص 1298.
فلاسفهی مشاء، اولین مخلوق یا صادر اول را «عقل اول» و اشراقیها آنرا «نور اول» و «نور اقرب» میدانند؛ چنانکه نزد اهل معرفت «وجود عام» و «تجلی ساری»، و در نزد حکمت متعالیه «وجود مطلق» و «وجود منبسط» است.[1] عقل اول مشائیان فقط یک کار انجام میدهد و آن اینکه واسطه در رسیدن فیض از ذات اقدس الهی به عقل دوم و فلک نهم است، اما وجود منبسط در حکمت متعالیه همانگونه که از اسم آن بر میآید، در همه جا حضور دارد. صدر الدین شیرازی در این مورد، که متأثر از کلمات عرفا و فلاسفه است، میگوید؛ صادر اول، نَفَس رحمانی و وجود منبسط و فیض اقدس است و آن ساری در تمام عالم است، بلکه ریز و درشت جهان عبارت از یک وجود است و آنرا مراتبی است به شدت و ضعف. خلاصه، مرتبه بعد از وجود و مبدأ المبادی و ذات حق را نفس رحمانی و وجود منبسط میداند که در هر موطن و مرتبهای به صورت خاص (عقل، نفس، فلک، جماد، نبات، حیوان و غیره) در میآید.[2]
[1] . ر. ک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 1، ص 338و 393، دانشگاه تهران، چاپ سوم، 1373 ش. [2] . همان، ج 2، ص 1298.
- [سایر] چرا حکمت مشّاء حقایق اشیاء را متباین ولی حکمت متعالیه حقایق اشیاء را تشکیکی می داند؟
- [سایر] در حکمت متعالیه آیا شیء و شیئیت مساوق با وجود است یا مساوق با ماهیت؟
- [سایر] از منظر حکمت متعالیه، جدایی روح از جسم، چگونه تبیین می شود؟
- [سایر] بین علم و حکمت چه تفاوتی وجود دارد؟ راهکارهای دستیابی به حکمت چیست؟
- [سایر] با سلام منظور از وجود خاص یا تفصیلی و وجود جمعی یا اجمالی در حکمت متعالیه ملاصدرا چیست؟ در مورد وجود جمعی قدری بیشتر توضیح دهید با تشکر
- [سایر] ربط بین وحدت الوجود مورد نظر ابن عربی با حکمت متعالیه ملاصدرا چیست؟ آیا حکمت متعالیه بر گرفته از مکاتب فلسفه و تصوف و عرفان قبل از ملاصدرا می باشد؟ آیا نظریه ملاصدرا تصحیحی از نظریه ما قبل او بوده؟ و از همه مهم تر این است که چگونه این دو نظریه نقش مهمی در زندگی انسان ایفا می کنند؟ آیا با تمسک به این نظریه انسان به خدا نزدیک تر می شود؟
- [سایر] لطفاً تفاوت بین فلسفه، عرفان، عقل و حکمت را بیان نمایید.
- [سایر] لطفا بفرمایید حکیم و فیلسوف چه تفاوتی دارند و چند حکیم و فیلسوف که در قید حیات هستند را نام ببرید؟!
- [سایر] منظور از حکمت عملی و نظری و عقل عملی و نظری چیست؟ لطفاً مراتب عقل نظری را با مثال توضیح و تبیین فرمایید!
- [سایر] آیا امکان دارد بیتهای زیر را در قالب حکمتهای متعالیه، اشراق و مشاء بررسی یا تفسیر نمایید؟ بشنو از نی چون حکایت میکند از جداییها شکایت میکند کز نیستان تا مرا ببریدهاند از نفیرم مرد و زن نالیدهاند سینه خواهم شرحه شرحه از فراق تا بگویم شرح درد اشتیاق هرکسی کو دور ماند از اصل خویش باز جوید روزگار وصل خویش
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است دایهای که برای طفل میگیرند، دوازده امامی و دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است زن کم عقل یا غیر دوازده امامی یا بد صورت یا بد خلق یا زنازداه، کودک را شیر بدهد و نیز مکروه است دایهای بگیرند که بچّهای که دارد از راه زنا به دنیا آمده باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است دایهای که برای طفل میگیرند، دوازده امامی ودارای عقل وعفّت وصورت نیکو باشد ومکروه است کم عقل، یا غیر دوازده امامی یا بد صورت، یا بد خلق یا زنا زاده باشد، و نیز مکروه است دایهایبگیرند که بچهای که دارد از زنا بدنیا آمده باشد.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند، دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا بدصورت، یا بدخلق، یا زنازاده باشد. و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که بچه ای که دارد، از زنا به دنیا آمده باشد. مسائل متفرّقه شیر دادن
- [آیت الله سبحانی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند، دارای عقل و عفّت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا بدصورت، یا بدخلق، یا زنازاده باشد. و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که بچه ای که دارد، از زنا به دنیا آمده باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند، دوازده امامی و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا غیر دوازده امامی یابد صورت، یا بد خلق، یا زنا زاده باشد، و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که از زنا بچه دار شده و شیر او از زنا است. مسائل متفرقه شیر دادن
- [امام خمینی] مستحب است دایه ای که برای طفل می گیرند دوازده امامی و دارای عقل و عفت و صورت نیکو باشد و مکروه است کم عقل یا غیر دوازده امامی یا بد صورت یابد خلق یا زنا زاده باشد و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که بچه ای که دارد از زنا به دنیا آمده باشد.
- [آیت الله بهجت] مستحب است دایه ای را که برای طفل می گیرند، دوازده امامی و دارای عقل، عفت، صورت نیکو باشد، و مکروه است کم عقل یا غیر دوازده امامی یا بدصورت، یا بدخُلق، یا زنازاده باشد، و نیز مکروه است دایه ای بگیرند که بچه او از زنا به دنیا آمده باشد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی به یکی از چهارده معصوم علیهمالسلام در حال اختیار و سلامت عقل دشنام دهد یا با آنان دشمنی داشته باشد، نجس است.
- [آیت الله علوی گرگانی] )معروف( یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن واجب یا مستحب است، و)منکر( یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن قبیح وحرام یا مکروه است; واز این نظر فرقی میان امور فردی واجتماعی نیست. بنابراین امر به معروف ونهی از منکر یک وظیفه عمومی است وحکومتها وافراد مردم همه در برابر یکدیگر مسئولیت دارند وباید به این وظیفه عمل نمایند.
- [آیت الله اردبیلی] در طرفین قرارداد مضاربه، بلوغ، عقل و اختیار شرط است و علاوه بر این، سرمایهگذار باید حقّ تصرّف در دارایی خود را داشته باشد و عامل بتواند با آن سرمایه کار نماید.