در تعالیم اسلامی علاوه بر حقوق و وظائفی که مسلمانان نسبت به بکدیگر دارند، برای هر یک از زن و شوهر نسبت به هم، تکالیف ویژه ای قرار داده شده است. یکی از حقوقی که زن و شوهر باید آن را رعایت کنند، دوری از بدگویی و بدزبانی است؛ چرا که اثر آن زدودن محبت و عشق زن و شوهر نسبت به یکدیگر است و چنین رفتار ناپسندی ریشه محبت را خشک می‌کند. اگر زن در برابر شوهر بدزبانی کند، همان جمله‌ی اولش احساس مرد را جریحه‌دار می‌کند. و اگر مرد چنین رفتاری انجام دهد به محبت همسر خود صدمه وارد کرده است و اگر این تندخویی و بد زبانی از طرف هر دو ادامه پیدا کند قطعاً حرمت‌ها شکسته می‏شود. و ممکن است محبت به نفرت تبدیل ‏شود؛ در حالی که ستون اصلی برپایی خانواده محبت است. به هر حال؛ چنین الفاظی توهین محسوب می‌شود و هیچ‌کس -حتّی زن و شوهر- حقّ توهین به دیگری را ندارد.[1] و اگر زن و شوهری این الفاظ را به یکدیگر گفته‌اند از این کار توبه کنند و ناراحتی های یکدیگر را جبران نمایند و عذر همدیگر را پذیرا باشند. [1] . مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، ج 1، ص 244، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم، چاپ دوم، 1427ق.
در تعالیم اسلامی علاوه بر حقوق و وظائفی که مسلمانان نسبت به بکدیگر دارند، برای هر یک از زن و شوهر نسبت به هم، تکالیف ویژه ای قرار داده شده است.
یکی از حقوقی که زن و شوهر باید آن را رعایت کنند، دوری از بدگویی و بدزبانی است؛ چرا که اثر آن زدودن محبت و عشق زن و شوهر نسبت به یکدیگر است و چنین رفتار ناپسندی ریشه محبت را خشک میکند. اگر زن در برابر شوهر بدزبانی کند، همان جملهی اولش احساس مرد را جریحهدار میکند. و اگر مرد چنین رفتاری انجام دهد به محبت همسر خود صدمه وارد کرده است و اگر این تندخویی و بد زبانی از طرف هر دو ادامه پیدا کند قطعاً حرمتها شکسته میشود. و ممکن است محبت به نفرت تبدیل شود؛ در حالی که ستون اصلی برپایی خانواده محبت است.
به هر حال؛ چنین الفاظی توهین محسوب میشود و هیچکس -حتّی زن و شوهر- حقّ توهین به دیگری را ندارد.[1] و اگر زن و شوهری این الفاظ را به یکدیگر گفتهاند از این کار توبه کنند و ناراحتی های یکدیگر را جبران نمایند و عذر همدیگر را پذیرا باشند. [1] . مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، ج 1، ص 244، انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، قم، چاپ دوم، 1427ق.
- [سایر] چرا نمیشود گفت که موجودی باشعور از موجودی بیشعور به وجود آمده است؟ یا چیزی زنده از چیزی مرده؟
- [سایر] طلاق چگونه واقع میشود؟ و برای جدایی چه الفاظی و چند مرتبه باید گفته شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بردن الفاظی چون ( ما همه سگ حسینیم ) در مجالس عزاداری امام حسین (ع) اشکالی دارد؟
- [سایر] با چه الفاظی می توان در هنگام دعا خدا را به پنج تن و بقیه معصومین قسم داد؟
- [سایر] «تقدیس الهی» چیست؟ با چه الفاظی گفته میشود؟ و چه فرقی با «تسبیح الهی» دارد؟
- [سایر] 1. (تقدیس الهی) چیست؟ 2. و با چه الفاظی گفته میشود؟ 3. و چه فرقی با (تسبیح الهی) دارد؟
- [سایر] آیا استفاده ی قرآن از الفاظی که درباره ی بازرگانی و تجارت اعراب آمده، نشانه تأثیرپذیری از فرهنگ آن هاست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دایی و عموی شوهر بر زن محرم است؟ خاله و عمه زن بر شوهر چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورتی که زن اوّل از شوهر اوّلی خود (غیر از شوهر فعلی) پسری داشته باشد، تکلیف این پسری که از شوهر قبل بوده است با زن و مادر زن شوهر دوّم چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] رقص زن برای شوهر
- [آیت الله مظاهری] تعارفهایی که مردم با یکدیگر دارند نظیر ارادتمندم، نوکر شما هستم و امثال اینها حرام نیست، زیرا از اینگونه الفاظ معنی واقعی اراده نمیشود، ولی مسلمان باید از الفاظی که واقعیّت ندارد احتراز کند و در تعارفها به الفاظی که واقعیّت دارند نظیر متشکرم، الحمدللَّه و امثال اینها اکتفا کند.
- [آیت الله خوئی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد و شوهر هم قبول نماید، واجب آن است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] غسل دادن مرد زن را و زن مرد را جایز نیست و باطل است ولی زن می تواند شوهر خود را غسل بدهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل بدهد اگر چه احتیاط مستحب ان است که زن شوهر خود و شوهر زن خود را غسل ندهد
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مرد ، زن را و زن ، مرد را غسل بدهد باطل است ، ولی زن می تواند شوهر جود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن جود را غسل دهد ، اگر چه احتیاط مستحب آن است أه زن ، شوهر جود و شوهر ، زن جود را غسل ندهد .
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد، زن را و زن، مرد را غسل بدهد باطل است ولی زن می تواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل دهد; اگرچه احتیاط مستحب آن است که زن، شوهر خود و شوهر، زن خود را غسل ندهد، مگر این که وصیتی در میان باشد.
- [امام خمینی] اگر مرد زن را، و زن مرد را غسل بدهد، باطل است. ولی زن می تواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل دهد، اگر چه احتیاط مستحب آن است که زن شوهر خود، و شوهر زن خود را غسل ندهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد، زن را و زن، مرد را غسل بدهد، غسل باطل است، ولی زن میتواند شوهر خود را غسل دهد و شوهر نیز میتواند زن خود را غسل دهد، اگرچه احتیاط مستحب آن است که زن، شوهر خود و شوهر ، زن خود را غسل ندهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن، مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگری نگیرد، باید زن مهر را نگیرد، و شوهر هم با زن دیگری ازدواج نکند.