نماز در بالای سر قبر امامان(ع) باطل نیست؛ بلکه بر طبق روایات،[1] یکی از آداب زیارت پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) این است که زائر در بالای سر قبر آنها رفته و (طوری که مساوی با قبر نباشد) نماز و ذکر و دعا بخواند. آنچه در فتاوای فقهای بزرگوار هست؛ درباره نماز خواندنِ مساوی و یا جلوتر از قبر امام معصوم(ع) می‌باشد و آن این‌که؛ انسان باید رعایت ادب را بکند و مساوی یا جلوتر از قبر پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) نماز نخواند و چنان چه نماز خواندن بی‌احترامی باشد حرام است ولی نماز باطل نیست.[2] در توقیعی از امام زمان(عج) به این موضوع اشاره شده است که نباید قبر امام را هنگام نماز پشت سر خود قرار داد: «برای خواندن، پشت قبر بایستد و قبر را در پیش خود گذارد و نماز خواندن در جلوی قبر و یا مساوی آن جایز نیست».[3] اینها همه به جهت رعایت ادب است که سبب دست یافتن بهتر ثواب زیارت و مایه ارتباط روحی و معنوی بهتر می‌شود. [1] . ر.ک: برای نمونه، در یکی از زیارت‌های امام حسین(ع) چنین آمده است: «... سپس از پشت قبر حضرت امام حسین(ع) دور بزن و خود را به نزدیک سر مبارک آن‌حضرت برسان و دو رکعت نماز بالای سر خوانده، در رکعت اوّل حمد و یس و در رکعت دوّم حمد و الرّحمن قرائت کن و اگر خواستی نماز را پشت قبر بجا بیاور اما بالای سر افضل و بهتر است»؛ ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، محقق و مصحح: امینی، عبد الحسین، ص 240، دار المرتضویة، نجف اشرف، چاپ اول، 1356ش. [2] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 494، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. البته فتوای حضرت آیت الله مکارم شیرازی چنین است: «شایسته است انسان رعایت ادب کند و جلوتر از قبر پیغمبر (صلی اللّٰه علیه و آله و سلم) و امام (علیه السلام) نماز نخواند و در صورتی که نماز خواندن هتک و بی‌احترامی باشد حرام است و نماز هم اشکال دارد در غیر این صورت نماز باطل نیست»؛ همان. [3] . طبرسی، احمد بن علی، الإحتجاج علی أهل اللجاج، محقق و مصحح: خرسان، محمد باقر، ج 2، ص 490، نشر مرتضی، مشهد، چاپ اول، 1403ق.
نماز در بالای سر قبر امامان(ع) باطل نیست؛ بلکه بر طبق روایات،[1] یکی از آداب زیارت پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) این است که زائر در بالای سر قبر آنها رفته و (طوری که مساوی با قبر نباشد) نماز و ذکر و دعا بخواند.
آنچه در فتاوای فقهای بزرگوار هست؛ درباره نماز خواندنِ مساوی و یا جلوتر از قبر امام معصوم(ع) میباشد و آن اینکه؛ انسان باید رعایت ادب را بکند و مساوی یا جلوتر از قبر پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) نماز نخواند و چنان چه نماز خواندن بیاحترامی باشد حرام است ولی نماز باطل نیست.[2]
در توقیعی از امام زمان(عج) به این موضوع اشاره شده است که نباید قبر امام را هنگام نماز پشت سر خود قرار داد: «برای خواندن، پشت قبر بایستد و قبر را در پیش خود گذارد و نماز خواندن در جلوی قبر و یا مساوی آن جایز نیست».[3]
اینها همه به جهت رعایت ادب است که سبب دست یافتن بهتر ثواب زیارت و مایه ارتباط روحی و معنوی بهتر میشود. [1] . ر.ک: برای نمونه، در یکی از زیارتهای امام حسین(ع) چنین آمده است: «... سپس از پشت قبر حضرت امام حسین(ع) دور بزن و خود را به نزدیک سر مبارک آنحضرت برسان و دو رکعت نماز بالای سر خوانده، در رکعت اوّل حمد و یس و در رکعت دوّم حمد و الرّحمن قرائت کن و اگر خواستی نماز را پشت قبر بجا بیاور اما بالای سر افضل و بهتر است»؛ ابن قولویه، جعفر بن محمد، کامل الزیارات، محقق و مصحح: امینی، عبد الحسین، ص 240، دار المرتضویة، نجف اشرف، چاپ اول، 1356ش. [2] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 494، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. البته فتوای حضرت آیت الله مکارم شیرازی چنین است: «شایسته است انسان رعایت ادب کند و جلوتر از قبر پیغمبر (صلی اللّٰه علیه و آله و سلم) و امام (علیه السلام) نماز نخواند و در صورتی که نماز خواندن هتک و بیاحترامی باشد حرام است و نماز هم اشکال دارد در غیر این صورت نماز باطل نیست»؛ همان. [3] . طبرسی، احمد بن علی، الإحتجاج علی أهل اللجاج، محقق و مصحح: خرسان، محمد باقر، ج 2، ص 490، نشر مرتضی، مشهد، چاپ اول، 1403ق.
- [سایر] چرا خداوند اجازه داده است که در سلام نماز سلام بر پیامبر(ص) بدهیم، اما سلام بر ائمه اطهار(ع) باعث باطل شدن نماز میشود؟
- [سایر] احادیثی از پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) در مورد حضرت عیسی(ع) میخواهم؟
- [سایر] صحت گفتار پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) از نظر عقلی چه بوده است؟
- [سایر] نمونه هایی از حالت عرفانی پیامبر(ص) و ائمه(ع) را در نماز ذکر کنید ؟
- [سایر] با سلام آیاحدیثی از نبی اکرم ص در مورد ظهور حضرت مهدی ع موجود هست؟ من چندین حدیث از ایمه اطهار ع یافتم ولی متاسفانه بدون ذکر منبع بودند و نتونتسم شخصاً به اصل حدیث مراجعه کنم. آیا ممکن چندین حدیث از ایمه اطهار در رابطه با حضرت مهدی,ظهورشون، و منجی بودنشون با ذکر منبع معرفی کنید. با تشکر
- [سایر] مقصود از عصمت پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) چیست؟
- [سایر] دیدگاه علامه مجلسی در مورد حضور پیامبراکرم(ص)و ائمه اطهار(ع) در هنگام مرگ مؤمنان چیست؟
- [سایر] چرا در سیره و روش زندگی پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) به حسب ظاهر تعارض و تناقض وجود دارد؟
- [سایر] فلسفه و حکمت گریه کردن وعزاداری برای پیامبر(ص) و ائمه(ع) چیست؟
- [سایر] برخورد با توطئه گران در سیره ی پیامبر (ص) و ائمه(ع) چگونه بوده است؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا نبوت است و یا معترف به آن نیست و یا برای خدا شریک قرار می دهد و همچنین غلاه (یعنی آنهائی که یکی از ائمه (ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه اطهار (ع) دشمنی می نمایند) نجسند و اما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری و مجوس) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه (ص) را قبول ندارند؛ نیز بنا بر مشهور نجس می باشند و این قول موافق احتیاط است و لکن بنا بر اظهر این طوایف پاکند و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود؛ چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن جلوتر از قبر پیغمبر و ایمه اطهار علیهم السلام در صورتی که هتک باشد حرام و باطل است و همچنین در غیر این صورت بنابر احتیاط واجب ولی اگر در نماز چیزی مانند دیوار بین او و قبر مطهر باشد اشکال ندارد و فاصله شدن صندوق شریف و ضریح و پارچه ای که روی ان افتاده کافی نیست
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر عمداً سر را به قدری بگرداند که بتواند پشت سر را ببیند، نمازش باطل است و اگر سهواً سر را به این مقدار بگرداند، احتیاط واجب آن است که نماز را تمام کند ودوباره بخواند ولی اگر سر را کمی بگرداند، عمداً باشد، یا اشتباهاً، نمازش باطل نمیشود. ششم از مبطلات نماز آن است که عمداً کلمهای بگوید که دو حرف یا بیشتر باشد، اگرچه معنی هم نداشته باشد، ولی اگر سهواً بگوید نماز باطل نمیشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر یکی از شکهایی که نماز احتیاط برای انها واجب است در نماز پیش اید چنانچه انسان نماز را تمام کند باید نماز احتیاط را بخواند و نماز را از سر نگیرد و اگر نماز احتیاط را نخواند در صورتی که پیش از انجام کاری که نماز را باطل می کند نماز را از سر بگیرد نماز دومش هم باطل است و اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل می کند مشغول نماز شده نماز دومش صحیح است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر یکی از شکهائی که نماز احتیاط برای آنها واجب است؛ در نماز پیش آید؛ چنانچه انسان نماز را تمام کند احتیاط واجب آن است که نماز احتیاط را بخواند و بدون خواندن نماز احتیاط؛ نماز را از سر نگیرد و اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل می کند نماز را از سر بگیرد؛ نماز دومش هم باطل است؛ ولی اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل می کند؛ مشغول نماز شود نماز دومش صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر یکی از شکهایی که نماز احتیاط برای آنها واجب است در نماز پیش آید، چنانچه انسان نماز را تمام کند احتیاط واجب آن است که نماز احتیاط را بخواند، و بدون خواندن نماز احتیاط، نماز را از سر نگیرد، و اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل میکند نماز را از سر بگیرد، نماز دومش هم باطل است، و اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل میکند، مشغول نماز شود، نماز دومش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر یکی از شکهایی که نماز احتیاط برای آنها واجب است در نماز پیش آید، چنانچه انسان نماز را تمام کند وبدون خواندن نماز احتیاط، نماز را از سر بگیرد، معصیت کرده است پس اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل میکند نماز را از سر گرفته، نماز دومش هم باطل است و اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل میکند، مشغول نماز شده، نماز دومش صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر یکی از شک هایی که نماز احتیاط برای آنها واجب است در نماز پیش آید، چنان چه انسان نماز را تمام کند و بدون خواندن نماز احتیاط، نماز را از سر بگیرد معصیت کرده است، پس اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل می کند، نماز را از سر گرفته، نماز دوم هم باطل است و اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل می کند، مشغول نماز شده نماز دوم صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر یکی از شکهائی که نماز احتیاط برای آنها واجب است در نماز پیش آید چنانچه انسان نماز را تمام کند و بدون خواندن نماز احتیاط نماز را از سر بگیرد معصیت کرده است. پس اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل می کند نماز را از سر گرفته باشد نماز دوّمش هم باطل است و اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل می کند مشغول نماز شده نماز دومش صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر یکی از شکهایی که نماز احتیاط برای آنها واجب است در نماز پیش آید، چنانچه انسان نماز را تمام کند و بدون خواندن نماز احتیاط نماز را از سر بگیرد معصیت کرده است؛ پس اگر پیش از انجام کاری که نماز را باطل میکند نماز را از سر گرفته باشد، نماز دومش هم باطل است و اگر بعد از انجام کاری که نماز را باطل میکند مشغول نماز شده، نماز دومش صحیح است.