درباره‌ پرسش مطرح شده بررسی چند نکته ضروری به نظر می‌رسد: تعداد پیامبران الهی، اسامی آنها و دلایل بیان نشدن اسامی فرد فرد آنها در تاریخ. الف. تعداد پیامبران هر چند در قرآن کریم اشاره‌ای به تعداد پیامبران نشده است، اما در منابع روایی و تاریخی تعداد آنها صراحتاً بیان شده است که در این‌جا به برخی از این روایات اشاره می‌نماییم: 1. پیامبر گرامی اسلام(ص) می‏فرماید: «خداوند 124 هزار پیامبر آفریده و من گرامی‏ترین آنان نزد خداوند هستم...».[1] 2. امام سجاد(ع) فرمود: «هر کس دوست دارد 124 هزار پیامبر با او مصافحه کنند، امام حسین(ع) را در نیمه شعبان زیارت کند؛ چرا که ارواح پیامبران از خداوند برای زیارت حضرتش اذن می‏گیرند و به آنان اجازه داده می‏شود...».[2] 3. ابوذر غفاری از پیامبر خدا(ص) سؤال کرد: پیامبران چند نفرند؟ حضرت رسول(ص) فرمود: «124 هزار پیامبر...».[3] بنابر این، اسامی فرد فرد پیامبران در منابع روایی و تاریخی ذکر نشده است. ب. اسامی تعدادی از پیامبران با تفحص و جست‌وجو در آیات و روایات تنها نام برخی از انبیای الهی را مشاهده می‌کنیم که از این قرار است: اسامی پیامبرانی که در قرآن آمده است، عبارت‌اند از: آدم، نوح، ادریس، هود، صالح، ابراهیم، لوط، اسماعیل، یسع، ذوالکفل، الیاس، یونس، اسحاق، یعقوب، یوسف، شعیب، موسی، هارون، داوود، سلیمان، ایوب، زکریا، یحیی، اسماعیل صادق‏الوعد، عیسی و محمد(ص). افزون بر این، در قرآن گاه به نام‏هایی برمی‏خوریم که پیامبری آنها محل بحث است، مانند ذی‏القرنین، عمران پدر مریم و عزیر. برخی آیات نیز اوصاف پیامبری را ذکر کرده و نامش را نیاورده‏اند؛ مثل آیات 243 و 246 بقره که به ترتیب در مورد حزقیل و اشموئیل است، ‏یا آیه 259 بقره که در مورد ارمیا یا عزیر می‏باشد. همچنین آیه 65 که در مورد خضر است؛ اگر چه پیامبری جناب خضر محل بحث است.[4] در روایات نیز نام برخی انبیا آمده است: همچون اشعیا، حیقوق یا حبقوق، دانیال، جرجیس و حنظله و خالد.[5] ج. دلایل بیان نشدن اسامی تمام پیامبران 1. اکثر انبیا شریعت مستقل نداشتند و به شریعت پیامبر دیگر دعوت می‏کردند؛ مثل حضرت لوط در زمان حضرت ابراهیم(ع). این پیامبران خودشان به طور مستقیم از خداوند وحی دریافت می‏کردند، ولی از سوی وی مأمور به شریعت پیامبر دیگری بودند. 2. بسیاری از پیامبران معروف نبودند و براساس روایات، بر یک شهر یا روستا یا یک خانواده مبعوث شدند. بنابر این، قرآن کریم و دیگر منابع روایی و تاریخی بیشتر به بیان نام و سرگذشت انبیایی پرداخته‌اند که دارای شریعتی مستقل و پیروانی در خور توجه بودند. [1] . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج ‏11، ص ‏30، مؤسسة الطبع و النشر، بیروت، چاپ اول، 1410ق. [2] . همان، ص ‏58. [3] . همان، ص ‏32. [4] . طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 2، ص 140، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق. [5] . همان، ج ‏2، ص ‏144.
درباره پرسش مطرح شده بررسی چند نکته ضروری به نظر میرسد: تعداد پیامبران الهی، اسامی آنها و دلایل بیان نشدن اسامی فرد فرد آنها در تاریخ. الف. تعداد پیامبران هر چند در قرآن کریم اشارهای به تعداد پیامبران نشده است، اما در منابع روایی و تاریخی تعداد آنها صراحتاً بیان شده است که در اینجا به برخی از این روایات اشاره مینماییم: 1. پیامبر گرامی اسلام(ص) میفرماید: «خداوند 124 هزار پیامبر آفریده و من گرامیترین آنان نزد خداوند هستم...».[1] 2. امام سجاد(ع) فرمود: «هر کس دوست دارد 124 هزار پیامبر با او مصافحه کنند، امام حسین(ع) را در نیمه شعبان زیارت کند؛ چرا که ارواح پیامبران از خداوند برای زیارت حضرتش اذن میگیرند و به آنان اجازه داده میشود...».[2] 3. ابوذر غفاری از پیامبر خدا(ص) سؤال کرد: پیامبران چند نفرند؟ حضرت رسول(ص) فرمود: «124 هزار پیامبر...».[3] بنابر این، اسامی فرد فرد پیامبران در منابع روایی و تاریخی ذکر نشده است. ب. اسامی تعدادی از پیامبران با تفحص و جستوجو در آیات و روایات تنها نام برخی از انبیای الهی را مشاهده میکنیم که از این قرار است: اسامی پیامبرانی که در قرآن آمده است، عبارتاند از: آدم، نوح، ادریس، هود، صالح، ابراهیم، لوط، اسماعیل، یسع، ذوالکفل، الیاس، یونس، اسحاق، یعقوب، یوسف، شعیب، موسی، هارون، داوود، سلیمان، ایوب، زکریا، یحیی، اسماعیل صادقالوعد، عیسی و محمد(ص). افزون بر این، در قرآن گاه به نامهایی برمیخوریم که پیامبری آنها محل بحث است، مانند ذیالقرنین، عمران پدر مریم و عزیر. برخی آیات نیز اوصاف پیامبری را ذکر کرده و نامش را نیاوردهاند؛ مثل آیات 243 و 246 بقره که به ترتیب در مورد حزقیل و اشموئیل است، یا آیه 259 بقره که در مورد ارمیا یا عزیر میباشد. همچنین آیه 65 که در مورد خضر است؛ اگر چه پیامبری جناب خضر محل بحث است.[4] در روایات نیز نام برخی انبیا آمده است: همچون اشعیا، حیقوق یا حبقوق، دانیال، جرجیس و حنظله و خالد.[5] ج. دلایل بیان نشدن اسامی تمام پیامبران 1. اکثر انبیا شریعت مستقل نداشتند و به شریعت پیامبر دیگر دعوت میکردند؛ مثل حضرت لوط در زمان حضرت ابراهیم(ع). این پیامبران خودشان به طور مستقیم از خداوند وحی دریافت میکردند، ولی از سوی وی مأمور به شریعت پیامبر دیگری بودند. 2. بسیاری از پیامبران معروف نبودند و براساس روایات، بر یک شهر یا روستا یا یک خانواده مبعوث شدند. بنابر این، قرآن کریم و دیگر منابع روایی و تاریخی بیشتر به بیان نام و سرگذشت انبیایی پرداختهاند که دارای شریعتی مستقل و پیروانی در خور توجه بودند.
[1] . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، ج 11، ص 30، مؤسسة الطبع و النشر، بیروت، چاپ اول، 1410ق. [2] . همان، ص 58. [3] . همان، ص 32. [4] . طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 2، ص 140، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق. [5] . همان، ج 2، ص 144.
- [سایر] تعدد پیامبران فرستاده شده از طرف خداوند برای چیست؟
- [سایر] پیامبرانی که خداوند متعال فرستاده است، چند نفرند؟
- [سایر] سلام. تفسیری مختصر از سوره بقره میخواستم.
- [سایر] آیا در قرآن کریم به تاریخ آفرینش جهان هستی و عمر دنیا و تعداد دقیق پیامبران دین خدا که می گویند 124000 بوده، اشاره شده است؟
- [سایر] چنانچه اسامی متبرکه مانند نام خدا، آیات قرآن و اسامی معصومین به زبان فارسی ولی با حروف لاتین(فینگلیش) تایپ شود؛ آیا پس از پرینت میتوان بدون وضو به آنها دست زد؟ آیا این نوشتهها حکم اسامی متبرکه را دارند؟
- [سایر] با سلام؛ بنده دانشجوی رشتهی پزشکی هستم و وقت چندانی برای حضور در کلاسها پیدا نمیکنم. از طرفی هم علاقهمند به مطالعهی دروس حوزوی دارم؛ میخواستم بدونم آیا روشی نیمه حضوری یا غیر حضوری نیست؟
- [سایر] سلام. میخواستم بدانم آیا حضرت هارون، برادر حضرت موسی را کشتند؟
- [سایر] در چه مواردی باید استعمال اسامی خداوند به همراه "یا"،"ال"باشد؟
- [سایر] در چه مواردی باید استعمال اسامی خداوند به همراه "یا"،"ال"باشد؟
- [سایر] لطفاً چند نمونه از احادیث متواتر شیعی که دلالت بر نصب ائمه به امامت می کند و اسامی ائمه در آن احادیث باشد برای بنده ذکر کنید.
- [امام خمینی] - ترجمه تشهد و سلام (الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له )، یعنی ستایش،مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد. (و اشهد ان محمدا عبده و رسوله )، یعنی شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه و آله بنده خدا و فرستاده اوست. (اللهم صل علی محمد و آل محمد)، یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد. (و تقبل شفاعته و ارفع درجته ) یعنی قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه آن حضرت را نزد خود بلند کن. (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته )، یعنی سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد. (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین )، یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او. (السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله اردبیلی] کسی که وضو ندارد، بنابر احتیاط واجب نباید اسم خداوند متعال و صفات خاصه او را به هر زبانی نوشته شده باشد لمس نماید و همچنین بنابر احتیاط مستحب، نباید اسم مبارک پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را بدون وضو لمس کند، ولی اگر اسامی معصومین علیهمالسلام در نامگذاری اشخاص دیگر به کار رفته باشند، لمس آنها بدون وضو اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چند نفر باهم سگ را بفرستند و یکی از آنها کافر باشد؛ یا عمدا نام خدا را نبرد؛ آن شکار حرام است. و نیز اگر یکی از سگهائی را که فرستاده اند به طوری که در مسأله (2618) گفته شد تربیت شده نباشد؛ آن شکار حرام می باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چند نفر با هم سگ را بفرستند و یکی از آنها کافر باشد ؛ یا عمداً نام خدا را نبرد ، آن شکار حرام است و نیز اگر یکی از سگهائی را که فرستاده اند بطوری که در مسألة 2607 گفته شد تربیت شده نباشد ، آن شکار حرام می باشد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چند نفر با هم سگ را بفرستند و یکی از آنها کافر باشد آن شکار حرام است، و نیز اگر همه مسلمان باشند و یکی از آنان عمداً نام خدا را نبرد، آن شکار حرام است. و نیز اگر یکی از سگهایی را که فرستاده اند بطوری که در مسأله 2732 گفته شد تربیت شده نباشد، آن شکار حرام می باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] واجب نیست که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده سلامتی بخواهد اگرچه قصد دعا بهتر است.
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که نمازگزار جواب سلام را به قصد دعا بگوید، یعنی از خداوند عالم برای کسی که سلام کرده، سلامتی بخواهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] السلام علیْک ایها النبی و رحْمة الله و برکاته: سلام بر توای پیغمبر و رحمت خدا و برکات او بر تو باد. السلاْم علیْنا و علی عباد الله الصالحین: سلام بر ما و بر تمام بندگان صالح خدا. السلام علیْکمْ و رحْمة الله و برکاته: سلام بر شما ای جمعیت نمازگزاران و رحمت و برکات او بر شما باد.