«ترس» عاطفه‌ای است به صورت یک نیرو و محرک که آدمی را در مبارزه با مشکلات و رفع موانع حیات دچار آسیب کرده و توان تلاش را از انسان باز می‌ستاند. ترس با «فوبیا» و «اضطراب» متفاوت است. فوبیا ترس‌‌هایی هستند که به طور گسترده با خطرات واقعی آن موقعیت تناسب ندارند. به عبارت دیگر، اصلاً خطر جدی وجود ندارد. همچنین ترس پاسخی است به خطری آنی و آشکار درباره پدیده‌ای که مشهود و قابل رؤیت و تصور است، در صورتی که اضطراب پاسخی است به خطر احتمالی که ریشه آن ناپیدا و نامعلوم است. یکی از انواع ترس، خوف از خداوند است که نه تنها نامطلوب نبوده، بلکه در دستورات دینی سفارش نیز شده است. ترس از خداوند به معنای ترس از کاستی‌ها و گناهان خویش است. در قرآن کریم آیات متعددی مبنی بر عدم ترس آمده است. و راه‌هایی را نیز به انسان‌ها یادآور شده که به چند مورد آن اشاره می‌نماییم. تسلیم در برابر خداوند و اخلاص در عمل، دوری از شیطان، ذکر خدا، ایمان و کار شایسته، هدایت، انفاق و استقامت در راه خدا.
«ترس» عاطفهای است به صورت یک نیرو و محرک که آدمی را در مبارزه با مشکلات و رفع موانع حیات دچار آسیب کرده و توان تلاش را از انسان باز میستاند. ترس با «فوبیا» و «اضطراب» متفاوت است. فوبیا ترسهایی هستند که به طور گسترده با خطرات واقعی آن موقعیت تناسب ندارند. به عبارت دیگر، اصلاً خطر جدی وجود ندارد. همچنین ترس پاسخی است به خطری آنی و آشکار درباره پدیدهای که مشهود و قابل رؤیت و تصور است، در صورتی که اضطراب پاسخی است به خطر احتمالی که ریشه آن ناپیدا و نامعلوم است. یکی از انواع ترس، خوف از خداوند است که نه تنها نامطلوب نبوده، بلکه در دستورات دینی سفارش نیز شده است. ترس از خداوند به معنای ترس از کاستیها و گناهان خویش است. در قرآن کریم آیات متعددی مبنی بر عدم ترس آمده است. و راههایی را نیز به انسانها یادآور شده که به چند مورد آن اشاره مینماییم. تسلیم در برابر خداوند و اخلاص در عمل، دوری از شیطان، ذکر خدا، ایمان و کار شایسته، هدایت، انفاق و استقامت در راه خدا.
- [سایر] علت ترس از مرگ چیست؟ و راه غلبه بر این ترس چیست؟
- [سایر] چگونه می توان بر ترس از مرگ غلبه کرد؟
- [سایر] چه کنیم تا بر ترس قبل از امتحان غلبه کنیم؟
- [سایر] چطور بر ترس رفتن نزد دندان پزشک غلبه کنم؟
- [آیت الله سیستانی] میخواهم نظر اسلام و سایر ادیان الهی را راجع به خودکشی بدانم ؟
- [سایر] آیا درست است فردی که میترسد، برای غلبه بر ترس خود به دعانویس مراجعه کند و آیا کسی میتواند بخت کسی را از طریق دعا ببندد؟
- [سایر] از نظر شخصیتی انسان کم صبری هستم چگونه می توانم بر این حالت غلبه کنم؟
- [سایر] نظر روایات اسلامی راجع به معاد جسمانی - روحانی چیست؟
- [آیت الله سبحانی] نظر حضرتعالی راجع به استفاده از برنامه های ماهواره چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نظر حضرتعالی راجع به جنگ داخلی افغانستان چیست؟
- [آیت الله خوئی] وصی باید عاقل باشد و احوط این است که بالغ نیز باشد و لازم است وصی مسلمان باشد و در اموری که راجع به شخص موصی نیست لازم است مورد اطمینان باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر گندم و جو و خرما و انگور، هم از آب باران مشروب شود وهم از آب دلو ومانند آن استفاده کند، چنانچه طوری باشد که بگویند آبیاری با دلو ومانند آن غلبه داشته، زکاْ آن بیست یک است و اگر بگویند آبیاری با آب نهر وباران غلبه داشته، زکاْ آن ده یک است، بلکه اگر نگویند آب باران ونهر غلبه داشته، ولی آبیاری با آب باران ونهر بیشتر از آب دلو ومانند آن باشد بنابر احتیاط واجب زکاْ آن ده یک میباشد.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست یقین کند که آب برای او ضرر دارد، بلکه اگر احتمال ضرر بدهد، چنانچه احتمال او در نظر مردم به جا باشد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود میتواند تیمّم کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر دارد ، و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد ، نباید روزه بگیرد و اگر روزه بگیرد صحیح نیست .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر دارد و از آن احتمال؛ ترس برای او پیدا شود؛ چنانچه احتمال او در نظر مردم به جا باشد؛ نباید روزه بگیرد؛ واگر روزه بگیرد صحیح نیست.
- [آیت الله بروجردی] لازم نیست یقین کند که آب برای او ضرر دارد، بلکه اگر احتمال ضرر بدهد، چنانچه احتمال او در نظر مردم به جا باشد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، باید تیمّم کند.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر دارد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او در نظر مردم به جا باشد، نباید روزه بگیرد و اگر روزه بگیرد صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست یقین کند که آب برای او ضرر دارد، بلکه اگر احتمال ضرر بدهد، چنانچه احتمال او در نظر مردم بهجا باشد، و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، باید تیمم کند.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان احتمال بدهد که روزه برایش ضرر دارد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، چنانچه احتمال او در نظر مردم بهجا باشد، نباید روزه بگیرد، و اگر روزه بگیرد صحیح نیست
- [آیت الله بهجت] لازم نیست یقین کند که آب برای او ضرر دارد، بلکه اگر احتمال ضرر بدهد، چنانچه احتمال او در نظر مردم بجا باشد و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود، باید تیمّم کند.