قبیله قریش دارای طوایف مختلفی بود که هرکدام بزرگی داشتند. مجموعه این بزرگان، قبیله بزرگ قریش را رهبری می‌کردند. در زمان زندگی ابوطالب، ایشان بزرگ طایفه بنی هاشم، ابوجهل بزرگ طایفه بنی مخزوم و ابوسفیان بزرگ طایفه بنی امیه بود. با رحلت ابوطالب در عام الحزن(سال حزن و اندوه) و نیز کشته شدن برخی از بزرگان قریش، رهبری قریش در ابوسفیان متمرکز شد. ابن خلدون در این‌باره می‌گوید: «چون ابوطالب وفات کرد و فرزندانش با رسول خدا(ص) مهاجرت کردند ... سرزمین مکه از بنی هاشم تهی شد و کار بنی امیه در سروری بر قریش بالا گرفت و چون برخی از مشایخ بنی عبد شمس؛ مانند عتبة بن ربیعة و عقبة بن ابی معیط و غیر اینها در بدر کشته شدند، ابو سفیان بی‌هیچ رقیبی ریاست بر قریش را به عهده گرفت و در جنگ‌هایی؛ مانند احد و احزاب سردار آن قوم بود».[1] [1] . ابن خلدون، عبد الرحمن بن محمد، دیوان المبتدأ و الخبر فی تاریخ العرب و البربر و من عاصرهم من ذوی الشأن الأکبر (تاریخ ‏ابن‏ خلدون)، ج ‏3، ص 4، بیروت، دار الفکر، چاپ دوم، 1408ق.
قبیله قریش دارای طوایف مختلفی بود که هرکدام بزرگی داشتند. مجموعه این بزرگان، قبیله بزرگ قریش را رهبری میکردند. در زمان زندگی ابوطالب، ایشان بزرگ طایفه بنی هاشم، ابوجهل بزرگ طایفه بنی مخزوم و ابوسفیان بزرگ طایفه بنی امیه بود. با رحلت ابوطالب در عام الحزن(سال حزن و اندوه) و نیز کشته شدن برخی از بزرگان قریش، رهبری قریش در ابوسفیان متمرکز شد. ابن خلدون در اینباره میگوید: «چون ابوطالب وفات کرد و فرزندانش با رسول خدا(ص) مهاجرت کردند ... سرزمین مکه از بنی هاشم تهی شد و کار بنی امیه در سروری بر قریش بالا گرفت و چون برخی از مشایخ بنی عبد شمس؛ مانند عتبة بن ربیعة و عقبة بن ابی معیط و غیر اینها در بدر کشته شدند، ابو سفیان بیهیچ رقیبی ریاست بر قریش را به عهده گرفت و در جنگهایی؛ مانند احد و احزاب سردار آن قوم بود».[1] [1] . ابن خلدون، عبد الرحمن بن محمد، دیوان المبتدأ و الخبر فی تاریخ العرب و البربر و من عاصرهم من ذوی الشأن الأکبر (تاریخ ابن خلدون)، ج 3، ص 4، بیروت، دار الفکر، چاپ دوم، 1408ق.
- [سایر] آیا گزارش تاریخی درباره کشتار قبیله (ازد) صحیح است ؟
- [سایر] تفسیر آیه (وَ قَطَّعْنَاهُمُ اثْنَتَیْ عَشْرَةَ أَسْبَاطاً...) (سوره اعراف، آیه 160) چیست؟ آیا نباید بهجای (أَسْبَاطا)، (سبطا) باشد؟ دوازده قبیله، در عربی مفرد میشود؛ چون اگر اسم متکثر بالای ده باشد به صورت مفرد در میآید. این قاعده در آیات دیگر رعایت شده است؛ مانند: (ثَلاَثِینَ لَیْلَةً)(اعراف، 142) و (اثْنَتا عَشْرَةَ)(بقره، 60).
- [سایر] در مورد اسلام آوردن ابوطالب توضیح فرمایید؟
- [سایر] نظر شیعه در مورد قبیله بنی قریظه چیست؟ اینها چه قوم و قبیله ای هستند و چرا به این نام مشهور شدند؟
- [سایر] نقش قبیله اسلم در خلافت ابوبکر و در نتیجه جسارت به خانه وحی چه بود؟
- [سایر] آیا ماجرای یهودیان قبیله بنی قریظه و کشتار صدها نفر از آنها صحت دارد؟
- [سایر] چرا سوره قریش با اینکه از نظر معنایی به گونهای است که گویا سوره قریش و فیل یک سوره هستند، به صورت جدا آمده است؟
- [سایر] در مورد اسلام آوردن ابوطالب توضیح فرمایید؟
- [سایر] چه کسی بر جنازه حضرت ابوطالب(علیه السلام) نماز خواند؟
- [سایر] مسلمانان به چه دلیلی به کاروان تجاری قریش حمله کردند؟
- [آیت الله خوئی] اگر جایی از بدن که عرق دارد نجس شود و عرق از آنجا بهجای دیگر برود، هر جا که عرق به آن برسد نجس میشود، و اگر عرق بهجای دیگر نرود جاهای دیگر بدن پاک است.
- [آیت الله خوئی] اگر مالک بمیرد، معامل مساقات به هم نمیخورد و ورثهاش بهجای او هستند.
- [آیت الله خوئی] اگر دفن میت در زمین ممکن نباشد، میتوانند بهجای دفن او را در بنا یا تابوت بگذارند.
- [آیت الله خوئی] انسان نمیتواند زکاتی را که کنار گذاشته برای خود بردارد و چیز دیگری بهجای آن بگذارد.
- [آیت الله خوئی] اگر فروشنده بهجای جنسی که قرارداد کرده جنس دیگری بدهد، درصورتی که مشتری راضی شود اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر یکی از کلمات حمد یا سوره را نداند، یا عمداً آن را نگوید، یا بهجای حرفی، حرف دیگر بگوید مثلًا بهجای ض، ظ بگوید، یا جایی که باید بدون زیر و زبر خوانده شود زیر و زبر بدهد، یا تشدید را نگوید، نماز او باطل است.
- [آیت الله خوئی] اگر پیشانی بیاختیار از جای سجده بلند شود، چنانچه ممکن باشد باید نگذارد دوباره بهجای سجده برسد، و این یک سجده حساب میشود، چه ذکر سجده را گفته باشد یا نه، و اگر نتواند سر را نگه دارد و بیاختیار دوباره بهجای سجده برسد، روی هم یک سجده حساب میشود و اگر ذکر نگفته باشد بنابر احتیاط باید بگوید.
- [آیت الله خوئی] اگر صاحب مال برای نگهداری مال خود جایی را معین کند و به کسی که امانت را قبول کرده بگوید که باید مال را در این جا حفظ کنی و اگر احتمال هم بدهی که از بین برود، نباید آن را بهجای دیگری ببری، و اگر بهجای دیگر ببرد و تلف شود ضامن است.
- [آیت الله بهجت] اگر زنی را که حامله نیست طلاق رجعی داد و قبل از اتمام عدّه طلاق، شوهر وفات کرد، زن باید از زمان مرگ شوهر عده وفات نگه دارد
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز احتیاط، رکنی را زیاد کند، یا مثلًا بهجای یک رکعت دو رکعت بخواند، نماز احتیاط باطل میشود، و باید دوباره اصل نماز را بخواند.