. محبت به همسر و فرزندان به خودی خود، کار پسندیده‌ای است و منافاتی با محبت به خدا ندارد؛ زیرا در روایات آمده است: «دوستی و محبت نسبت زنان از اخلاق انبیا است».[1] آنچه در این ارتباط مهم است این است که محبت و دوستی باید در راستای محبت به خدا باشد؛ بدین معنا که چون پروردگار به آن دستور فرمود و اطاعت از دستورات پروردگار، بر بندگان و دوست‌داران حق، واجب است؛ از این‌رو، باید به زن و فرزند نیز محبت نموده و با آنان به نیکی و مدارای در گفتار، کردار و امور عاطفی رفتار نماییم. البته این تعامل عاطفی و عشق و علاقه نباید به گونه‌ای باشد که انسان را از یاد خدا غافل کند و منجر به فراموشی یاد خدا شود که در این صورت پسندیده نیست. چنان‌که پروردگار حکیم در قرآن کریم می‌فرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تُلْهِکُمْ أَمْوالُکُمْ وَ لا أَوْلادُکُمْ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَ مَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ الْخاسِرُون‏.»؛[2] ای کسانی که ایمان آورده‏‌اید! اموال و فرزندانتان شما را از یاد خدا غافل نکند! و کسانی که چنین کنند، زیانکارانند! 2. زهد به معنای حرص نداشتن به دنیا و روی گرداندن از آن و راضی بودن به اندک است.[3] 3. در محبت به همسر و فرزند نیز اگر این محبت در راستای محبت به پروردگار حکیم و به جهت خشنودی آن یگانه محبوب باشد، زهد موضوعیت نداشته و ندارد؛ زیرا زهد کم میلی و قانع بودن به اندک، در امور و مسائل مرتبط با دنیا است، در حالی‌که محبت به زن و فرزند در راستای محبت به پروردگار از امور دنیوی محض نبوده، بلکه گامی مثبت برای رسیدن به درجات اخروی و کسب رضایت پروردگار محسوب می‌‌شود، و چه بسا زهد در محبت به همسر، موجب فروپاشی زندگی و کانون خانواده شود که مبغوض حضرت حق و مخالف یکی از حکمت‌های ازدواج که احساس آرامش زن و شوهر در کنار یکدیگر است، می‌باشد. بنابراین، بهتر است سیره و روش پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) را در همسر داری و محبت به همسر و رعایت حقوق همسر الگوی خود قرار داده و برخی از مسائل عرفانی و خاص را به امور خانوادگی و روزمره سرایت ندهیم. برای اطلاع بیشتر ر.ک، سؤال 850. [1] . شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 20، ص 22، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [2] . منافقون، 9. [3] . راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 384، دارالقلم‏، الدار الشامیة، دمشق، بیروت، چاپ اول، 1412ق.
سلام؛ آیا علاقه به همسر خود و داشتن محبت او در قلب خود، کار درست و پسندیدهای است؟ یا بهتر است او را به خاطر خدا دوست داشته باشیم و نسبت به او بهتر است(زهد پنهان) پیشه کنیم؟ اساساً در ارتباط با همسر باید فردی زاهد باشیم؟ منظور از زهد چیست؟
. محبت به همسر و فرزندان به خودی خود، کار پسندیدهای است و منافاتی با محبت به خدا ندارد؛ زیرا در روایات آمده است: «دوستی و محبت نسبت زنان از اخلاق انبیا است».[1]
آنچه در این ارتباط مهم است این است که محبت و دوستی باید در راستای محبت به خدا باشد؛ بدین معنا که چون پروردگار به آن دستور فرمود و اطاعت از دستورات پروردگار، بر بندگان و دوستداران حق، واجب است؛ از اینرو، باید به زن و فرزند نیز محبت نموده و با آنان به نیکی و مدارای در گفتار، کردار و امور عاطفی رفتار نماییم.
البته این تعامل عاطفی و عشق و علاقه نباید به گونهای باشد که انسان را از یاد خدا غافل کند و منجر به فراموشی یاد خدا شود که در این صورت پسندیده نیست. چنانکه پروردگار حکیم در قرآن کریم میفرماید: «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تُلْهِکُمْ أَمْوالُکُمْ وَ لا أَوْلادُکُمْ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَ مَنْ یَفْعَلْ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ الْخاسِرُون.»؛[2] ای کسانی که ایمان آوردهاید! اموال و فرزندانتان شما را از یاد خدا غافل نکند! و کسانی که چنین کنند، زیانکارانند!
2. زهد به معنای حرص نداشتن به دنیا و روی گرداندن از آن و راضی بودن به اندک است.[3]
3. در محبت به همسر و فرزند نیز اگر این محبت در راستای محبت به پروردگار حکیم و به جهت خشنودی آن یگانه محبوب باشد، زهد موضوعیت نداشته و ندارد؛ زیرا زهد کم میلی و قانع بودن به اندک، در امور و مسائل مرتبط با دنیا است، در حالیکه محبت به زن و فرزند در راستای محبت به پروردگار از امور دنیوی محض نبوده، بلکه گامی مثبت برای رسیدن به درجات اخروی و کسب رضایت پروردگار محسوب میشود، و چه بسا زهد در محبت به همسر، موجب فروپاشی زندگی و کانون خانواده شود که مبغوض حضرت حق و مخالف یکی از حکمتهای ازدواج که احساس آرامش زن و شوهر در کنار یکدیگر است، میباشد.
بنابراین، بهتر است سیره و روش پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) را در همسر داری و محبت به همسر و رعایت حقوق همسر الگوی خود قرار داده و برخی از مسائل عرفانی و خاص را به امور خانوادگی و روزمره سرایت ندهیم.
برای اطلاع بیشتر ر.ک، سؤال 850. [1] . شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 20، ص 22، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [2] . منافقون، 9. [3] . راغب اصفهانی، حسین بن محمد، المفردات فی غریب القرآن، تحقیق، داودی، صفوان عدنان، ص 384، دارالقلم، الدار الشامیة، دمشق، بیروت، چاپ اول، 1412ق.
- [سایر] با سلام و عرض خسته نباشید، امام صادق(ع) میفرمایند که نسبت به زنان دیگران عفت پیشه کنید تا به زنانتان عفت پیشه شود. بنده چند سوال در مورد این حدیث دارم. اول. اینکه عفت در این حدیث به چه معنا است؟ خیلیها هستند که به نامحرم حتی نگاه هم نمیکنند! آیا کسی به ناموسشان نگاه هم نمیکند؟ دوم. گفتند نسبت به زنانتان عفت پیشه شود، منظور حضرت این است که اگر افراد جامعه عفیف بشوند، نسبت به همه زنان عفت پیشه میشود؟ سوم. اگر منظور این است که کسی که به زنان دیگران عفت پیشه کند، خداوند هم طوری مقدر میکند که به زن آن شخص عفت پیشه شود؟ به نظر شما در شرایط فساد، در نگاه افراد جامعه چنین چیزی ممکن است؟
- [سایر] سلام استادارجمند! از عاشورای دوسال قبل با دیدن برنامه تلویزیونی با شما آشنا شدم. بنده فارغ التحصیل صنعتی شریف هستم و به خاطر علاقه به شغل شریف معلمی هم اکنون کار تدریس ،مشاوره و برنامه ریزی تحصیلی دانش آموزان دبیرستانی را دنبال میکنم. از آنجاکه سالانه با حدود 30 - 40 نفر از دانش آموزان از نزدیک ارتباط و تاثیرگذاری دارم محبت کنید بفرمایید چطور میتوانم فراتر از وظایف آموزشی قدمی موثر در تعلیمات معنوی ماندگار در ایشان داشته باشم تا هم در جهت دهی درست به زندگی تعدادی جوان مؤثر باشم و هم برای خود به عنوان آثار ماتقدم و ماتاخر ذخیره ای نزد خداوند عالم داشته باشم؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید خدمت خانم عطاریان در واقع من به فردی علاقه مندم و قراره با هم ازدواج کنیم اما طی روابطی که زیر نظر خانواده هامون داشتیم فردی که من بهش علاقه دارم از علاقه ی شدید خودش نسبت به خواهرش حرف میزنه و من چون علاقه ی شدیدی به این فرد دارم نمیتونم تحمل کنم که اون فردی به من جز من رو دوست داشته باشه وقتی از علاقش به خواهرش حرف میزنه قلبم درد میگیره و اشکم در میاد من یه بار این موضوع رو به خودش گفتم بهش گفتم که به خواهرش حسادت میکنم به این دلیل که اونو خیلی دوست داره و اون قسم خورد که منو بیشتر از خواهرش دوست داره اما من نمیتونم تحمل کنم که یکی دیگه رو به جز من دوست داشته باشه لطفا من رو کمک کنید و بگید باید چی کار کنم ایا این میتونه تاثیری در زندگی اینده من با فرد مورد علاقم داشته باشه و زندگیمونو خراب کنه
- [سایر] سلام من مدتی با یه خانم ارتباط داشتم و ایشون را خیلی دوست داشتم این خانم هم به من ابراز علاقه میکردن حدود 2یا 3ماه باهم ارتباط داشتیم که یه خواستگار بهتر از من برای ایشون پیداشد و ازدواج کردن من هم هر کار میکنم ایشونو فزاموش کنم نمیتوانم اعصابم بهم ریخته خوابو زندگی ندارم چکار کنم که بتوانم ایشونو فراموش کنم؟ باتشکر
- [سایر] سلام، در مورد این حدیث سوالاتی داشتم: (الإمامُ الصادِقِ علیه السلام: اَلعَبدُ کُلَّما إزدادَ لِلنِّساءِ حُبّاً، إزدادَ فِی الإیمانِ فَضْلاً). هرچه زن دوستی بنده افزایش یابد، بر ایمانش افزوده میشود. (من لا یحضر الفقیه ج 3 ص 384). اول. منظور از نساء در روایت همسر است یا مطلق زنان؟ دوم. اگر منظور همه خانمها است محبت داشتن به همه خانمهای محرم و نامحرم درست است؟ چه نوع محبتی منظور است؟ سوم. در روایات دیگر از خصایص نبی گرامی اسلام(ص) علاقه به بانوان ذکر شده، این علاقه یعنی چه؟ منظورمان تکریم و با دید محترمانه و انسانی به خانمها داشتن است؟ چهارم. برخی علاقه به بانوان را دلیل برای تعدد زوجات پیامبر میدانند، چه پاسخی به این افراد باید داد؟
- [سایر] سلام آقای مرادی. وقتی محبتی نسبت به کسی یه چیزی در دل آدم ایجاد میشه ، کار خداست؟چون آدم واقعا خودشم نمی دونه از کجا این علاقه به وجود اومده. آیا ممکنه کار شیطان باشه؟ اگه بله کی کار خدا و کی کار شیطانه؟چطوری میشه تشخیص داد؟
- [سایر] اسلام به مرد اجازه داده تا 4 همسر برای خود بگیرد، اما طبق شرایطی که مثلا عدالت را بین همه آنها رعایت کند. آیا شرایط دیگری مثل رضایت همسر اول و... دارد ؟و اگر مردی به خاطر آلوده نشدن به گناه و جلو گیری از هوس و شهوت ازدواج کند و اصلا به آن زن علاقه نداشته باشد، آیا این ازدواج درست است و خدا این را قبول می کند؟
- [سایر] با سلام .من دانشجوی کارشناسی ارشد هستم تا یک ماه دیگه باید دفاع کنم اما به شدت استرس دارم.در ضمن من کلا تا میخوام در کلاسها صحبت کنم دچار تپش قلب و نفس نفس زدن میشم. چه کار کنم؟ میترسم روز دفاع هم همینجوری شم و نتونم درست دفاع کنم.مخصوصا به خاطر نفس نفس زدنم
- [سایر] چرا روی سخن در آیه (مَا جَعَلَ اللَّهُ لِرَجُلٍ مِنْ قَلْبَیْنِ فِی جَوْفِهِ) فقط مردها هستند؟ چون در تفسیر علی بن ابراهیم قمی و در روایت ابی الجارود از امام باقر(ع) در مورد این آیه شریفه آمده است: علی بن ابیطالب فرمود: (محبّت ما و محبّت دشمن ما در سینه انسان جمع نمیشود، به درستی که خداوند متعال برای شخص دو قلب در سینهاش قرار نداده است که یک شیء را با یکی از آن دو قلب دوست بدارد و همان شیء را با قلب دیگر مورد بغض قرار دهد. اما کسانی که محبّت ما را دارا هستند همانگونه که طلا به واسطه آتش خالص میشود و هیچ کدورتی در آن نمیماند و چیزی غیر طلا در آن نیست پس این محبّت را برای ما خالص میکنند و هیچ چیز دیگر در آن راه نمیدهند. پس کسی که میخواهد نسبت به حبّ ما علم پیدا کند و ببیند که محبّت ما در دل او هست یا نه باید قلبش را امتحان کند پس اگر در محبّتش به ما محبّت دشمنان ما هم مشارکت دارد پس از ما نیست و ما هم از او نیستیم و خداوند متعال و جبرائیل و میکائیل دشمن آنها هستند و خداوند دشمن کافران است). چرا زنان در این آیه به حساب نیامدهاند؟
- [سایر] به نام خدا سلام به روحانی تو دل برو چند سالی ملبسم به لباس طلبگی همیشه عاشق روانشناسی و کار با بچه ها بودم ولی به خاطر نوع شخصیتم از بچگی به نظر خودم نتونستم با مردم ارتباط برقرار کنم و حتی خوب سخنرانی کنم ولی با اینحال با بعضی ها که ارتباط دارم و با شخصیت درونی من آشنا هستند از من خوششان می اید و دوست دارم مثل شما باشم یک راهنمایی کنید و مشاورم بشوید تا پله پله به امید خدا و کمک شما پیشرفت کنم قبول کنید ممنون میشم و ما که کپی شما نمیشیم ولی یکی دیگه عین خودتون دوست دارم بشم اجرتون با خانم خدیجه سلام الله علیها