در مورد چگونگی قیامت، نظریه صحیح و مورد اتفاق همه‌ی علمای شیعه این است که معاد هم جسمانی است و هم روحانی. اما در مورد کیفیت جسم در آخرت مقداری اختلاف است. برخی از اندیشمندان بر این باورند که بدن محشور در قیامت عین همین بدن مادی است؛ اما عده‌ای دیگر معتقدند عین این بدن نیست، بلکه مثل آن است.[1] در هر صورت در پاسخ به این سؤال می‌توان گفت: بدن این دنیا نیز دارای درک و شعور است؛ چنان‌که همه‌ی موجودات حتی جمادات نیز شعور و درک دارند،[2] ولی درجه شعور و ادراک آنها با انسان‌ها متفاوت است. به بیان دیگر، آثار و نشانه‌های شعور جمادات مانند آثار و نشانه‌های آگاهی و دانش انسان‌ها نیست که به راحتی قابل درک برای همه باشد. بنابراین، تفاوت درک و شعور بدن در قیامت با درک و شعور او در دنیا، یا به این است که مرتبه شعور بدن در قیامت بالاتر است؛ یعنی به گونه‌ای است که دیگران نیز متوجه آثار شعور آن می‌شوند. به بیان دیگر، آخرت صحنه بروز و ظهور شعور آگاهی بدن است. یا این‌که در قیامت قدرت شعور انسان‌ها بالا می‌رود و پرده از جلوی چشم انسان‌ها بر داشته می‌شود تا آثار ادراک بدن و نطق آن‌را درک کنند. [1] . برای اطلاع بیشتر ر. ک: پاسخ‌‌های: 5373 «چگونگی معاد و دلایل آن از دیدگاه فلاسفه و متکلمان»؛ 6234، «معاد جسمانی»؛ 30992، «نظر ملاصدرا در باره معاد جسمانی»؛ 6335، «بدن محشور در معاد جسمانی». [2] . برای اطلاع بیشتر، ر. ک: پاسخ‌‌های: 7585، «چگونگی تسبیح جمادات و نباتات»؛ 20144، «تسبیح موجودات عالم در قرآن کریم».
چگونه اعضای مادی در قیامت شعور پیدا میکنند؟ مگر شعور و عقل ذاتی نیست؟ اگر نیست پس انسان با جماد فرقی ندارد؟
در مورد چگونگی قیامت، نظریه صحیح و مورد اتفاق همهی علمای شیعه این است که معاد هم جسمانی است و هم روحانی. اما در مورد کیفیت جسم در آخرت مقداری اختلاف است. برخی از اندیشمندان بر این باورند که بدن محشور در قیامت عین همین بدن مادی است؛ اما عدهای دیگر معتقدند عین این بدن نیست، بلکه مثل آن است.[1]
در هر صورت در پاسخ به این سؤال میتوان گفت: بدن این دنیا نیز دارای درک و شعور است؛ چنانکه همهی موجودات حتی جمادات نیز شعور و درک دارند،[2] ولی درجه شعور و ادراک آنها با انسانها متفاوت است. به بیان دیگر، آثار و نشانههای شعور جمادات مانند آثار و نشانههای آگاهی و دانش انسانها نیست که به راحتی قابل درک برای همه باشد. بنابراین، تفاوت درک و شعور بدن در قیامت با درک و شعور او در دنیا، یا به این است که مرتبه شعور بدن در قیامت بالاتر است؛ یعنی به گونهای است که دیگران نیز متوجه آثار شعور آن میشوند. به بیان دیگر، آخرت صحنه بروز و ظهور شعور آگاهی بدن است. یا اینکه در قیامت قدرت شعور انسانها بالا میرود و پرده از جلوی چشم انسانها بر داشته میشود تا آثار ادراک بدن و نطق آنرا درک کنند. [1] . برای اطلاع بیشتر ر. ک: پاسخهای: 5373 «چگونگی معاد و دلایل آن از دیدگاه فلاسفه و متکلمان»؛ 6234، «معاد جسمانی»؛ 30992، «نظر ملاصدرا در باره معاد جسمانی»؛ 6335، «بدن محشور در معاد جسمانی». [2] . برای اطلاع بیشتر، ر. ک: پاسخهای: 7585، «چگونگی تسبیح جمادات و نباتات»؛ 20144، «تسبیح موجودات عالم در قرآن کریم».
- [سایر] عقل مادی چگونه می تواند خدای غیر مادی را بفهمد؟
- [سایر] آیا در اسلام زن از نظر عقل و شعور پایین تر از مرد است؟
- [سایر] چرا قرآن خود را بین مردم مهجور میداند؟ چه چیزها و اموری در قیامت از انسان شفاعت و شکایت میکنند؟
- [سایر] با این که دانشمندان علوم تجربی و انسان شناسان مادی، برای روح هویتی قائل نیستند، کارکردها و آثار روح را چگونه توجیه میکنند؟
- [سایر] قیامت صغری با تناسخ مورد ادعای بودیسم چه فرقی دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور می شود، یا جسم و روح، و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود، یا جسم و روح و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود ، یا جسم و روح و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت، انسان فقط با روح خود محشور میشود، یا جسم و روح و اگر جسم و روح است، پس چه فرقی با این دنیا دارد؟
- [سایر] آیا در قیامت اعضای بدن شهادت می دهند؟
- [آیت الله سیستانی] جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند ، در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد ، ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند ، با دیدن خریداری نماید .
- [آیت الله بروجردی] جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد، ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله خوئی] جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد، ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اعضایی که در باطن بدن انسان پیوند زده میشود و مانند سایر اعضای بدن از فعالیتهای حیاتی برخوردار است، مانند سایر اعضای باطنی با برطرف شدن عین نجاست پاک میشوند ولی اشیایی چون دندان مصنوعی که از فعالیتهای حیاتی برخوردار نیستند، بنا بر احتیاط با برطرف شدن عین نجاست پاک نمیشوند و باید آنها را آب کشید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسانی که به واسطه شیر خوردن، خویشی پیدا میکنند از یکدیگر ارث نمیبرند و حقّهای خویشاوندی که انسان با خویشان خود دارد برای آنان نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسانی که به واسطه شیر خوردن، خویشی پیدا میکنند مستحبّ است یکدیگر را احترام نمایند، ولی از یکدیگر ارث نمیبرند وحقهای خویشی که انسان با خویشان خود دارد برای آنان نیست.