در سوره اعلی آیه (وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی)، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟ آیا یک هدایت خاص است؟
«وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی»؛[1] و آن کس که اندازه‏‌گیری کرد و هدایت نمود. در این آیه خداوند در بیان «هدایت تکوینی» است. منظور از «هدایت» در این آیه همان هدایت تکوینی است که به صورت انگیزه‌‏ها و قوانین بر هر موجود حاکم است، اعم از انگیزه‌‏های درونی و برونی. به عنوان نمونه از یک سو پستان مادر و شیر آن‌را برای تغذیه طفل آفریده و به مادر عاطفه شدید مادری داده، و از سوی دیگر در طفل انگیزه‌‌‏ای آفریده که او را به سوی پستان مادر می‌‏کشاند، و این آمادگی و جاذبه دو جانبه در مسیر هدف، در همه موجودات دیده می‌‏شود. دقت در ساختمان هر موجود و مسیری را که در طول عمر خود طی می‌‏‌کند، به وضوح این حقیقت را نشان می‌‏‌دهد که برنامه ‏ریزی دقیقی برای او وجود داشته، و دست هدایت نیرومندی پشت سر آن است. البته، در مورد انسان غیر از برنامه هدایت تکوینی، نوعی هدایت دیگر وجود دارد که از طریق وحی و ارسال پیامبران(ع) صورت ‌‏گرفته و هدایت تشریعی نام دارد. نکته جالب توجه این است ‌که هدایت تشریعی انسان نیز در تمام زمینه‌‏ها مکمل هدایت تکوینی او است.[2]   [1] . اعلی، 3. [2] . ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج‏20، ص 265، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق؛ مکارم، شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏26، ص 385- 386، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش.
عنوان سوال:

در سوره اعلی آیه (وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی)، بیان کننده چه نوع هدایتی است؟ آیا یک هدایت خاص است؟


پاسخ:

«وَ الَّذِی قَدَّرَ فَهَدی»؛[1] و آن کس که اندازه‏‌گیری کرد و هدایت نمود.
در این آیه خداوند در بیان «هدایت تکوینی» است. منظور از «هدایت» در این آیه همان هدایت تکوینی است که به صورت انگیزه‌‏ها و قوانین بر هر موجود حاکم است، اعم از انگیزه‌‏های درونی و برونی. به عنوان نمونه از یک سو پستان مادر و شیر آن‌را برای تغذیه طفل آفریده و به مادر عاطفه شدید مادری داده، و از سوی دیگر در طفل انگیزه‌‌‏ای آفریده که او را به سوی پستان مادر می‌‏کشاند، و این آمادگی و جاذبه دو جانبه در مسیر هدف، در همه موجودات دیده می‌‏شود.
دقت در ساختمان هر موجود و مسیری را که در طول عمر خود طی می‌‏‌کند، به وضوح این حقیقت را نشان می‌‏‌دهد که برنامه ‏ریزی دقیقی برای او وجود داشته، و دست هدایت نیرومندی پشت سر آن است.
البته، در مورد انسان غیر از برنامه هدایت تکوینی، نوعی هدایت دیگر وجود دارد که از طریق وحی و ارسال پیامبران(ع) صورت ‌‏گرفته و هدایت تشریعی نام دارد. نکته جالب توجه این است ‌که هدایت تشریعی انسان نیز در تمام زمینه‌‏ها مکمل هدایت تکوینی او است.[2]   [1] . اعلی، 3. [2] . ر. ک: طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج‏20، ص 265، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق؛ مکارم، شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏26، ص 385- 386، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1374ش.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین